Lov omladiny bez doprovodu?

Prosím, jak se jako členové RS díváte na chytání omladiny bez doprovodu? Naposledy jsem se u vody zastával kluka, odhadem tak 13 let, co ho pérovala RS. Prý nechytá s doprovodem. Vím co je v RŘ, ale zajímá mě, jak k tomu přistupujete.
Autor diskuse: pafka - , 21.4.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Nikita - Profil | Čt 6.5.2004 16:33:48

Podle nové vyhlášky není třeba dohledu u vody. Jsem jen zvědavá, zda to bude respektovat i nový RŘ.

XAXAP - Profil | Čt 29.4.2004 20:53:58

zadnej "dozor" neni zaplatpanbuh podle noveho zakona potreba (byl to jen starej komunistickej blabol) ... zadny clovek, pokud neni zakonny zastupce nezletilce, totiz za nej nemuze jen tak po dohode u vody zodpovidat a pak by "dozor" ztracel smysl

siro | St 28.4.2004 17:02:16

Radek:jestli tam není dodatek o poviném doprovodu obstarožních a senilních důchodců(výhledově),tak se mne to již netýká;o)))

Radek - Profil | St 28.4.2004 12:45:18

Souhlas s tím, že u vody u čím dál častěji vidět ožr. dospělé rybáře.
Snad tě poteší nová vyhláška, kde o mládeži není ani slovo :)

siro | Út 27.4.2004 17:08:35

RadekS:pevně věřim že ve statistikách policie a hasičů jasně vedou zežraný bobkaři padající do vody.Drobná škobrtnutí+náhodná koupačka určitě nepředčí akce totálně zlitých obstarožních santusáků o které není u vody nouze.
ad.benzin:...sebrali jim papíry a teď u paneláku polejvaj benzínem kočky.To je o domácí výchově a jen minimálně o možnosti něco spáchat.
Myslim že samotní rodičové by měli zvážit věk a zdatnost svých dětí a podle toho je buť doprovázet či ne.Omezovat 13ti letého kluka podobným nařízením je jen buzerace.
Je to stejné jako jej pustit samotného koupat.
Jak jsem napsal,mne tato "blbost" znechutila(a znemožnila) rybaření natolik,že jsem s ním přestal na 4 roky.
O tom co se mohou naučit od některých rybářů radši pomlčim.
Nadávno mne doslova šokoval tak 13ti letý klučina s dozorem,který snad 20minut přemlouval dědka aby mne začal přehazovat a utrhal mi to.Chtěl tak docílit abych opustil své navnazené místo.
Kde se to asi naučil?

Radek S. - Profil | Út 27.4.2004 11:19:19

siro:souhlas,našli se i tací, kteří dozor odmítli a pak mi nezbývalo nic jiného, než jet dom nebo chytat bez dozoru,ale toto byla spíše výjimka. Myslím, že o vhodnosti uzákonění dozoru by tě snad přesvědčily statistiky policie nebo názory některých hasičů a především rodičů. Samotný výkon ryb. práva se musí chápat trochu s respektem. Nepřál bych ti zažít situaci, kdy se topí v řece klučina s prutem a nebo dokonce když se objeví takový típci, kteří polevají rybky benzinem a pak je zapálené hází do vody (případ z r. 2002)!!! Samozřejmě nesmím házet všechny do jednoho pytle, ale osobně považuji povinný dozor za velkký + starého zákona.

siro | Po 26.4.2004 21:10:33

Pěkná blbost.Je to právě ta věc kvůli které jsem přestal v 11ti chytat.Coby nesmělé robě jsem se styděl požádat o dozor a fotr kterej dělal na 4hyby se mnou vyrazil tak 5x do roka.Vrátil jsem se k ní až po patnáctém roku.
Na to abych se naučil vše potřebné jsem chodil rok do kurzu a jezdil na tábory.Rozhodně jsem nepotřeboval přítomnost nějakého uřvance.
Okamžitě bych to zrušil!

jidoš - Profil | Ne 25.4.2004 18:45:50

Souhlas je to blbost. Já sem to odchytal bez dozoru. Za moji 5 letou kariéru sem vyfásl jedno napomenutí a hodněkrát jsem utek :-) Nevím jakej to má význam na potoku ohledně bezpečnosti, když je 3 metry širokej a hlouvky je tam po kotníky. Prostě zkráceně další kravina, kterých je v řádu na každé stránce nepočítaně.

Royale with Cheese - Profil | Ne 25.4.2004 15:35:17

Dozor je pitomost. Děti maj víc rozumu než dospělí. Jestli vidé, umí plavat a netrpí alergií na vodu je věc rodičů, kteří ho k vodě pouštějí.
Dodnes nezapomenu na moje zkoušky z RŘ v roce 1989 v Plzni. CCa 20% respondentů neumělo u písemných testů držet tužku. Celkem odhadem 80% vlastnilo tahák. Dobrá polovina z nich se pak dostala do problému, neboť omylem přeskočili jednu odpověď a pak už zaškrtávali jen špatně. Takže testy neudělali. Ale kámoši z vedení to nakonec nějak zařídili.
Dítěti , které se opravdu zajímá o rybařinu, se sotva stane, že nepozná kapra od jelce, parmu od lipana, muškařskou šňůru od tlustýho vlasce. Nebude taky válet plotici v písku a pak ji s vulgárním proslovgem kopat zpátky do vody. Na rozdíl od dospělých odulých prasečích hovad, které zajímá akorát to, jak na břehu přehrady zakempovat, rozbalit bivaky, vyvalit pípáky, ugrilovat metrák masa a vychlastat bečku piva.

xycht - Profil | Ne 25.4.2004 15:01:11

Souhlasim s G.Moolisem. Dozor na pstruhovce je pěkná peachovina :-D

Svaky - Profil | Ne 25.4.2004 9:26:57

Ve 14 ti kdy jsem začal poprvé rybařit mě nejvíce sralo to, že na pstruhovce musel být dozor rybář a nemohl mi dělat dozor mí rodiče. Na mimopstruhovce už bylo povolené , že může být rodič. Nevím jak je to teď, ale tehdá jsem si docela užil. Přišel sem na ryby, nikde ani noha, chytat nemůžu, co teď? Na mimopstruhovku jsem moc nechodil to mě nebavilo bobkařit, mě bavila přívlač.
Další rok jsem to už nedodržoval, a ani nemusel, chodil jsem na místa kde nikdy neprošla RS ! Kolikrát jsem se setkal s rybáři, kteří mi dozor nechtěli dělat, ale našli se i tací kteří mi poradili. ale bylo jich strašně málo.Když vidím ty mladé ogárky, tak jim vůbec nezávidím. Přemýšlím k čemu ten dozor vlastně je. A napadá mě jediné aby se to dítko neutopilo. Rodiče jim neporadí jak maj chytat a rybáři? Většina myslí jen na sebe.

stilet - Profil | Pá 23.4.2004 20:01:54

Tohle téma už se tady probíralo a vlastně nelze jednoznačně odpovědět. Myslím, že na pstruhovce je dozor potřebný. Dost mých kontrolních vycházek se o nějakou hodinku prodloužilo, když jsem někde v zátiší načapal omladinu bez dozoru a pak jsem jim ten "dozor" dělal sám.
1, Dozor rybáře - malý rybář, či rybářka odkouká spoustu dobrých věcí (občas bohužel i nedobrých), prostě příklady táhnou, ale zodpovědnost za dozorovaného je svazující.
2, Dozor rodiče - pohoda rodiny.Někdy jsem vítán, když se pokouším poradit, někdy vítán nejsem a jsem ten, kvůli kterému nemůže být tatínek na pivu a musí tady sedět a čekat jestli mladej něco chytí.
3, Bez dozoru - někteří mládežníci jsou pěkní vykukové. Vítr jde po vodě, tlak dolů a mladej má napsáno dvakrát 25cm. Nemusím se mu dívat do baťůžku, abych věděl, že ti pstroužci měli mít druhé narozeniny až na podzim. A co teď? "Fackovat, fackovat a fackovat ?" Věřte, že malé povídání o zabitém rybím miminu dělá divy. (předevčírem jsem koukal na muškaře - mladíka, chytal jako pan rybář, ryby sundaval z háčku ve vodě a pak jsem si uvědomil, že znám toho psa, který u něho seděl - s jeho páníčkem jsem si před pár lety docela užil a ejhle...)

Spinner - Profil | Pá 23.4.2004 19:40:52

Já teda v nějakech 12 moc vyjukanej nebyl a uměl toho víc než většina rybářů co jsem potkával u vody.

JM - Profil | Pá 23.4.2004 15:29:17

Jde o to, k čemu by ten dozor byl dobrej. Kdybych loni byl se svým dvanáctiletým klukem u vody a ne línej po opici na chatě, tak by nepřišel s brekem, že ho nějakej chlap vyhodil z místa, že prý je jeho a nebyl by mu vysypal z vezírku okouny co nachytal a chtěl nám je ukázat jak je šikovnej. Mimochodem na to místo z kterého ho ten "pan rybář" vyhodil chodím já už dobře patnáct let a krmí tam můj soused z vedlejší chaty ktreý tam prakticky bydlí, tak jsem nepochopil jak to místo může být toho pána. Kde byl těch 15 let? Takže v tohle případě by ten dozor byl na místě. l

Alan | Pá 23.4.2004 11:20:11

pepe>Souhlasíš asi s někým jiným.
Jako malej jsem nebyl vyjukanej, ale nasranej, že prakticky nemůžu na ryby. Na MP ještě jo, ale "na těžko" se štrykující máti za prdelí jsem byl jen jednou. Požádat o dozor rybáře u vody znamenalo hlavně BOBKAŘIT. Na vláčení nebo plavačku pod jezem sem si moh nechat zajít chuť. Žádnej z dozorů mi nikdy nepomohl vůbec s ničím, od toho jsem měl Říhu (ehmmm, spíš praxi typu pokus-omyl). Párkrát jsem spíš radil já. Povinnou výbavu jsem si zjistil v Řádu, ten jsem znal líp než ti dozorové. Bolševická buzerace. Smysl tohle nemělo vůbec žádný.

G. Moolis - Profil | Pá 23.4.2004 10:27:10

pepe: chytat tě maj naučit na kroužku, maminka nebo tatínek, který si sebou malej kluk na ryby veme, anebo napruzenej cizi rybar, te asi nauci prd. Dozor na pstruhovce je absolutni absurdita.

pepe - Profil | Pá 23.4.2004 10:14:38

Souhlas s Alanem, svůj význam to mělo. Ti malý klucí vyjukaný a neznalí věci ptřebovali poradit co a jak, upozornit jakou povinnou vábavu mají mít, jak se sluší u vody chovat, ukázat jak se nahazuje ,,, když si vzpomenu jaký sem byl jelito, když jsem poprvně držel prut v ruce, tak tak yy dnešní kluky beru podobně. chápal jsem nutnost dozoru spíš z téhle stránky, ku prospěch u věci, ne kvůli bezpečnosti.

Radek S. - Profil | Čt 22.4.2004 20:45:24

Alan: Nic proti,je mi 21, takže jsem si s dozorem užil své! Ale jedno se musí nechat, svůj význam to mělo oproti např. jiným kopancům v RŘ.

Miloš_diakritický | Čt 22.4.2004 14:41:52

Takhle jsem se dostal k legální rybařině - jako malýho 6-letýho usmrkance mě na P Otavě vyfakoval nějakej kunďaba , sebral mi vzácnou pytlačku a vrazil mi pohlavek. Druhej to viděl, přišel, slzu osušil, nechal prvně nahodit OPRAVDOVÝM prutem a poradil, kde se můžu nahlásit do ryb. kroužku.....

rastha - Profil | Čt 22.4.2004 14:00:01

furt je lepší když děcka budou rybařit než aby je sejmulo auto u Tesca :o)Kdo buzeruje malý děti je magor. Ja když sem byl smrad tak sem chytal na chovnech pstruhovej potocích a porybnej sem zdrhal věčně .o))

zubáč | Čt 22.4.2004 7:55:22

Chlapi a s tou bezpečností na P revírech si skutečne neradno zahrávat, viděl jsem muškaře, kterému uklouzli nohy, padl, praštil se do hlavy o kámen, chvilku byl v bezvědomí, otočil se ve skafadru dolu hlavou a 2 jsme měli co dělat, aby sme ho vytáhli ... Ne všechny P revíry jsou s vodou po kotníky...

zubáč | Čt 22.4.2004 7:49:21

Na Slovensku je to tak, do 10-ti roku v doprovodu dospělé osoby - rybáře, který zodpovídá za děcko, měl by to být rodič nebo známý , od 10 do 15 - v doprovodu osoby starší 18 roku - rybáře, nevidím na tom, nic zlé, protože do 15-ti je děcko právně nestíhatelné a pokud překročí zákon nic se neděje. Osobně, když za mnou u vody přijde takový kluk a zeptá se jestli mu budu dělat dozor souhlasím, domluvíme si pravidla hry a je pokoj, někdy mu poradím když neví a myslím, že už se ode mne dost takovýchto kluku něco naučilo a myslím si, že se jim to hodí stále ... Samo, že je mi jasné, že přebírám jistou míru zodpovědnosti, ale vede mě k tomu přesvědčení, že je lepší, aby byli kluci u vody a chytali ryby, než aby někde dělali bordel, fetovali, chlastali a pod. ....

Palo - Profil | St 21.4.2004 19:31:31

Možná by stálo za to začít vydávat povolenky "s dohledem" a "volné". Pro začátečníka je to pomoc a pro 14 letého otrava.

Spinner - Profil | St 21.4.2004 18:02:10

Já jsem na to vždycky dlabal.Sehnat dozor na přívlač nebo mouchu je celkem nereálný.Pokaždý, když mě RS "načapala" tak jsem to nějak ukecal.Podle mě je to blbost.Srovnejte si rozdíl, když jde dětsko přes 3 frekventované křižovatky do školy, ze školy...u rybníka jediný co se mu může stát je, že spadne do vody.Pokud není úplně mimo tak vyleze.No a pokud si snad rodiče myslí, že by to u vody mohlo být nebezpečný (třeba nějakej jez nebo tak) tak ho k ní nepustí a nebo jdou s ním apod.