Jak na tekoucí vodu???

Potřebuju poradit způsob krmení,kolik a na co chytat.Ze tří celodeních vycházek 1 plotice a 1 okoun.Jezdím na tekoucí vody v Podkrkonoší.Diky
Autor diskuse: Karel - Profil , 12.4.2004 feeder - techniky lovu

Dying - Profil | St 14.4.2004 18:42:58

mirmen:když jsem v loni koukal na kapry ve tření(v Lochenicích),tak jsem neveřil vlastnim očim, tolik velkých ryb po hromadě jsem ještě neviděl a amur co proplouval prostředkem vypadal jako když plave velkej kmen,jenže proti proudu.uvidím v sobotu jak dopadnu.špičku už sem koupil novou,ale museli mi ji v krámě zbrousit a taky bych nevěřil že nová stojí 800Kč!!!od shimana,tak jsem se musel spokojit s jinou za 160Kč

karelc - Profil | Út 13.4.2004 23:48:27

Dying, Mirmen: lepší je vzít do obchodu ten díl, do kterýho se špička zasunuje, protože nemusíš porovnávat průměry špiček šuplerou, prostě vyzkoušíš a máš jistotu, že špica sedí nebo taky ne.

mirmen - Profil | Út 13.4.2004 22:41:06

Dying:o dost lepší, nížinný tok, obsádka kaprovité ryby,úhoř atd. Vnadění obdobné, jen přidávám hrstku kukuřice nebo hrášku. Dá se chytat klasická položená, feeder, plavaná. Kdysi jsem jezdívával na Lochenické rameno a Trotinku. Na Trotince se můžeš i teď pobavit s jelci. Na dolním toku Trotinky k soutoku s Labem je hafo drobotiny ( ploťky, okounci-dost malí).
Soutok je hlavně o víkendech obsazený, jsou tam de facto dvě místa. Pak nezbývá než chytat na řece a tam můžeš uspět i dostat na frak. Měřit!!!

Jinak-špičku rezervní dokoupíš, vezmi si ale do prodejny tu špičku, která Ti zbyla ( změří průmer ), abys nemusel dobrušovat či nanášet epoxy.

Dying - Profil | Út 13.4.2004 15:28:42

mirmem:A co třeba Labe v Lochenicích před Hradcem?Párkrát jsem tam taky bil,ale dostal jenom malého kapra.Bilo to v loni.V neděli jsem koukal na Úpě na hejno Plotic okolo 10 cm na zakrmeném místě,ale záběr žádný.Letos začínám s feedrem poprvé a už se mi povedlo hodit špičku do vody a už ji nevidět.To jsem ani poprvé nenahodil,chtěl jsem se vytáhnout před kámošem co mam za zázrak a bila po prvnim švihu v prd....!!!

Honza Štraus - Profil | Út 13.4.2004 10:02:26

Nejdůležitější je chytat tam, kde ryby opravdu jsou (já vím, je to taková hraběcí rada). Ale tekoucí voda se dá číst mnohem snadněji než stoják. Takže bych hledal tůně, vracáky a jiné nepravidelnosti v toku, kde se ryby přirozeně shromažďují. Třeba loni jsem na 300m dlouhém úseku potoka, který vypadal stále stejně, chytal ryby jen na dvou místech. A letos v zimě, při nízkém stavu a výborné průhlednosti vody mi bylo všechno jasné - byly tam jediné dvě tůňky s dvojnásobnou hloubkou.

mirmen - Profil | Po 12.4.2004 22:19:00

Dying: v Podkrkonoší jsem jezdil na Javorku ( k Sobčicím) na úhoře( nic moc, průměrné chytání) , na Bystřici mezi Miletín a Hořice ( na tlouště) ,obojí v letech cca 1980-1990, na Úpu jen ke Skalici ( cca 1982-1985), na Metuji v okolí Rychnovku (cca 1975-85 , hlavně na úhoře) a na úsek Labe nad Jaroměř někdy v letech 1990-97.
S obsádkou kapra to tehdy nebylo nijak valný, spíš místy cejn, tloušť, plotice. Lína jsem na Úpě dostal asi 2-3x, parmu nikdy ( jen na Metuji).Plotic a tloušťů spousty, okounky spíš zakrnělé, okoun okolo 30 cm byl přestárlý zkušený harcovník. Na Úpě jsem chytil i pár duháků ( do 35-38 cm), některé i na chleba.
Do krmení bych na Úpě i Labi šel opatrně.
Dal bych: 1/10 kroupa ( nebo rýže), 3/10 spařeného kukuřičného šrotu, 1/10 spařených ovesných vloček, 4/10 strouhanky, 1/10 nějaké koupené směsi na bílou rybu.
K vločkám přidat jednu pol.lžíci nějakého práškového posilovače, pak spařit. Přidat šrot, promíchat, přidat kroupy a strouhanku, promíchat.Propasírovat přes síto ( u vody v případě potřeby ještě jednou-dvakrát). U vody proset sítem krtinece nebo nahrabanou vlkou hlínu a přidat tak na poměr 1.1. Důkladně promíchat, namačkat koule nebo placky a vnadit 2-3 .( myslím, že na Úpu i Labe to stačí). Přikrmovat nejdřív po hodině jednou koulí.
Pokud je voda hodně tažná , tak přidávám do krmení i vařený len a přislazuju cukrem ( docela dobrá lepidla).
Protože voda táhne, dej radši víc času volbě místa. Chce to radši hlubší vodu, dolík ( měřit!). Najít dolík, vnadit tak, aby Ti voda nesplavila krmení do pr.ele ( a tím i ryby). Radši chytat do vzdálenosti 7 - 15 metrů a jen 2-5 metrů od břehu, než se snažit cpát koule na tvrdé dno, kde se nemají šanci udržet a spláchne Ti proud krmení. Chytat na hraně, kde se to spíš usazuje ( jinak jen krmítko). Klidnou vodu poznáš i podle toho, co se děje na hladině , pak stačí hloubku měřit splávkem a závažím.
Koule se musí ve vodě rozpadat třebas 10-30 minut, nemá smysl krmit lehkým krmením jako na stoják. A ty hrubší částice ( kroupa nebo rýže) se tam přidávají proto, aby ryba nalákaná vůní a chutí měla taky důvod se na místě zdržet ( to máš jako kdybys chodil v kuchyni a čichal, co je kde v hrnci. Vůně řízku Tě namlsá, ale kdybys zvedl poklici a nemohl si uždíbnout, tak by ses na to vy.... . Proto ta hrstka něčeho, co Tě přiměje zůstat , ale přitom Tě nezasytí). Labe ani Úpu nepřeplácat, zvlášť teďka. Proto dát krmení na cca 4-5ti hodinovou rybačku tak do 1/2-3/4 kg , hlínu nepočítám. Je samozřejmě dobrý mít s sebou třebas kilo sušené směsi, aby se dalo namíchat u vody dle potřeby ( co když budeš chtít změnit místo dle hesla "změna místa ryba jistá").
Na co chytat?Nosím s sebou většinou několik nástrah.
Na jaře:
a) rohlík jak je ( pokud vymačkávám kleštěmi) nebo
b)rohlík lisovaný( např. článek od MM)
c)burizony ( orestované pár vteřin na oleji, stará pánev, do horkého oleje lžička nějakého posilovače)
d)hnojáčky nebo červi
e)hrudku sýrového těsta
f)patku chleba ( na obou řekách jsou nádherní tloušti, i když vezmou na vše, důvěřivěji při návazci nad 50 cm)
Chytám na feeder nebo ( odletoška) i picker.
Dřív jsem chytal i na klasickou položenou nebo na přehloubený splávek( na polotěžko).
Když je voda na několikanásobku průtoku jako teď, tak se snažím chytat ( a vnadit)na rozhraních proudu a tišin, ale to už jsem psal.Může se Ti stát, že když namícháš krmení moc lehké, rychle rozpadavé a snadno unášené, tak že si ryby od sebe odlákáš třebas desítky metrů pod místo, kde máš nastraženo.
Dej vědět , jak jsi dopadl.

Dying - Profil | Po 12.4.2004 18:44:02

ještě de z hor studená voda,je tam ještě mraky sněhu a proud je taky celkem silný

Dying - Profil | Po 12.4.2004 18:42:28

Dneska se mi podařilo přelstít Plotici dobrých 15 cm

Dying - Profil | Po 12.4.2004 18:41:28

mirmem:tak sem to pod nickem asi zadal spatne.jsem z Trutnova,jezdím na Úpu pred Skalicí,Labe pod zámkem Kuks a k Jaroměři

whitefish | Po 12.4.2004 8:19:02

Karel> Důležitou roli hraje teplota a čistota vody, typ dna a mnoho dalších faktorů. Já chytám s feedrem "pod nohama". Na krmné místo vrhám 3-4 tenisáky některé osvědčené vnadicí směsi (Sensas, Milo, Mosela) s aromatickou přísadou podle druhů lovených ryb. Většinou chytám bez krmítka a jen s malou zátěží se snažím strefovat do zakrmeného prostoru. Podle mně je velmi důležité směsi nepřemočit, aby byl rozpad koule na dně plynulý, nebo podle směsi vzplývavý, pomalu se rozpadající, "explodující" atd. Jenže já chodím na pomalu tekoucí řeku, kde se vnadicí směsi odplavují naštěstí zvolna. Zatím nejlepší zkušenosti mám s vnadicí směsí Milo - Super river. Chtělo by to o řekách o kterých píšeš vědět více.

mirmen - Profil | Po 12.4.2004 7:42:45

Kare l: odkud jsi?Díval jsem se na kartu, ale pod Tvým nickem je někdo z Moravy. Upřesni, na jaké říčky, trošku Podkrkonoší znám a možná bych Ti mohl přispět radou.