Rojení hmyzu

Kdy začíná rojení hmyzu na pstruhovkách a kdy tedy začíná ten správný čas pro lov na suchou mušku? Mám na mysli období, kdy se stává muškaření účinnější než třpytkování.
Autor diskuse: Salmon - , 3.4.2001 muškaření - ostatní

Milan P. | Ne 8.4.2001 22:45:45

Napodobeninz Bibia mam a budou u Muddlera na strance

Milan P. | Ne 8.4.2001 22:44:29

Vráťa: Malše - Pořešín, viděno dvakrát. Vltava pod Rosenbergem, pozorováno jednou. Ohře- Sděleno Muddlerem jednou. Jinak souhlas s sancema pri rojeni. Ale i prumernej pstruh je mnohem krasnejsi se suchou mouchou nez chycenej na nymfu. v tom mám jasno.

vráťa | Pá 6.4.2001 23:37:13

MIlan P> ty víš o tocích,kde ryby výrazně aktivují na Bibio marci? Já zažil opakovaně jejich masový ( nebo spíš významný) výskyt, ale ryby je fakovaly. Jen jednou jsem natrefil na jejich masivní sběr, bylo to na Střele u Dvorce koncem dubna. A to jsem byl s rici, neboť jsem neměl ani přibližnou napodobeninu.
Jinak souhlas, ale pokud bych směl doplnit: šanci na velkýho pstruha na sušinu bych viděl v období denního rojení májovek ( což je u nás asi dost vzácnost, poslední roky se dá zažít na Otavě )a chrostíků, takže zhruba od půli května, dle lokality. A potom při "večerním kouzle" , při masivním večerním rojení chrostíků.

Pulec | Út 3.4.2001 19:14:46

V neděli jsem na Mohelce viděl sbírat potočáky. Viděl jsem to poprví v životě a prostě super. Kolem vody toho dost lítalo, ale chytl jsem jen pakomára.

Milan P. | Út 3.4.2001 15:54:54

No jo, jsem nějakej rozjetej, prostě si myslím, že peří je peří a s tím vytáhneš spostu pstruhů na který nemáš s muškou šanci, maximálně tak nškdy večer. Omluv mou roztěkanost.

Salmon | Út 3.4.2001 15:40:21

Milan P.: Díky za Tvoje rady a vysvětlení. Jen jsem se chtěl ještě zeptat, jak jsi to myslel s tím: "na velký pstruhy není přívlač asi skoro nikdy účinnější než třpytkování? "

Milan P. | Út 3.4.2001 14:59:02

Hmyz se roji v podstate uz od zimy, různý pakomáři menších velikostí, v únoru a březnu jsou už vidět menší pošvatky(třeba rod Capnia), v sobotu lítaly jak vzteklý. První jarní jepice je Baetis rhodani (už v dubnu, jednou jsem viděl veliký rojení se sbíráním pstruhů asi 25. dubna ve Vyšáku). Staří praktici spojují první pořádné rojení hmyzu s dobou květu slivoně trnky, je to tedy květen. Objevujou se veký rojení chrostíkůi dalších jepic. Na co by se nemělo zapomenout je rojení velký černý muchnice Bibio marci (je to zhruba předloha Coachmana, já to vážu trochu jako Edwards, ale dávám víc dubingu na hruď).
Stačí to takhle, nebo chceš víc?
na velký pstruhy není přívlač asi skoro nikdy účinnější než třpytkování?
Navíc třeba takový chytání se strímrem nemá s chytáním na suchou mušku taky moc společnýho.

petrd | Út 3.4.2001 14:58:31

jak kde a jak kterej rok, to se nedá takhle rict, otázou je, jestli je sucha ucinejsi nez trpytka, pokud porovnam musky oproti gumam,plechum aperi, tak vitezi moucha, ale to je i s nymfama