Feeder

Rád bych věděl v čem je lepší feeder než klasický prut.Chodím na ryby od roku 1980 a feeder jsem viděl poprvé v loni.
Autor diskuse: Hynek - , 10.4.2004 feeder - náčiní, doplňky

zubáč | Čt 22.4.2004 9:14:50

Hynek: Osobně chytám na feeder pátou sezónu a myslím si o něm, že není lepší než klasický prut je jen jiný, univerzálnější. Umožňuje ti chytat na položenou najemno, mužeš ho použít i na plavanou, dobrý je i s angličákem , při správné délce ho mužeš použít i na přívlač a stále máš pocit relativně jemného náčiní v ruce. Vlastní feedrový systém lovu je skutečně o něčem jiném než klasická položená, protože já s feedrem sekám takové záběry při kterých by se policajt jen nepatrně zaklepal a sounder ani nehlesnul. Pokud jsi ho viděl určitě tě zaujal štíhlý blank připomínající match prut, ale jeho pevnost odpovídá kaprovým udicím nejhrubšího kalibru, mne zaujala možnost chytat běžné ryby najemno a je celkem jedno jestli malé okounky nebo kapry +70 ...

Noe | Ne 18.4.2004 6:54:06

No jsem si myslel, že aspoň lidé co se prezentují na netu mají nebo časem pochopí, že je to tady o česti a rozumu, uf jsem asi stále v oblacích, radši slezu, než psadnu......
Prostě vzít článek je hnus, chápu když někde někdo na ten článek nahodí link a podepíše pod to odkud to pochází tak to je oki.....ale takhle, fuj.....Martin M. by pak mohl, pokud se mu bude chtít, napsat jaká byla reakce majitele stránky.....

Reel - Profil | Pá 16.4.2004 14:47:24

Raďošek: Nebylo to proti Vám, myslím, že teď si to vyřídí Martin M. osobně.

Raďošek - Profil | Pá 16.4.2004 14:23:53

Reel...Nevím co všechno má nebo nemá povolení a není to můj problém, ale články od Ouředníčků se mi líbily, tak proto. Odkud jsou tedy původně?

Véna S. - Profil | Pá 16.4.2004 9:40:30

Také jsem na to včera koukal, že je tam Martinův článek, také tam byly články o feederu od Ouředníčků, jestlipak i oni dali soihlas k uveřejnění svých článků. Dnes jsou někeré stránky na té adrese nepřístupné.

Martin M. - Profil | Čt 15.4.2004 19:30:26

Reel> svoleni jsem nedal, dekuji za upozorneni.

Reel - Profil | Čt 15.4.2004 14:40:57

Martin M. : Co vy na to - http://sporthobby-pohary.cz/plavana14cz.htm ???

Reel - Profil | Čt 15.4.2004 14:40:30

Radďošek: Myslíte, že Martin M. dal souhlas s přepisováním jeho článků na stránce, lteru zde uvádíte?

Raďošek - Profil | Út 13.4.2004 16:22:18

a zajímavé počtení je zde
http://sporthobby-pohary.cz/fee_cl_1.htm

Raďošek - Profil | Út 13.4.2004 16:20:04

Když jsem loni začal chytat na feeder, uvědomil jsem si, že feeder je moje podoba rybaření. V bobkařině jsem se vůbec nenacházel, ale s jemným vlascem, malými háčky a prutem rovně se břehem je to něco jiného.
A protože feeder na většině vodních plochách obyčejní rybáři spíše neznají, resp. jej u vody neviděli v akci, vzbuzujeme s takyrybařící přítelkyní obdiv a příjemný zájem okolí ;) ... nemluvě o větším množství chycených ryb

Pepan | Po 12.4.2004 19:56:33

Hynek > Byl jsem v neděli na jednom rybníku,. Klasika bobkaři bez šupiny. Já jsem zakrmil. Hodinu bez záběru ale potom začaly přicházet velmi jemné ale časté záběry na žížalku. Chytl jsem 6 Línů a jednu plotku. Já jsem měl nachytáno, ostatní ne a to jen díky feedru

Hynek | Ne 11.4.2004 14:15:00

Petře napiš mi tvoje tel.číslo a já ti zavolám. Rád bych z tebou pokecal o feederu. Vůbec o něm nic nevím. manharti@quick.cz

mirmen - Profil | Ne 11.4.2004 10:29:46

Svaky: letos jsem začal na picker ( na feeder vloni). Na chladnější vodě ( ale v menším proudu) picker v jemnosti signalizace vede :-) Záběry jednoznačně důvěřivější a razantnější. Ale feeder medium má určitě širší uplatnění.

Svaky - Profil | Ne 11.4.2004 10:15:42

Včera jsem byl s kámošem V_L_Kem a jeho bráchou na rybách. Koupil si špičku od feederu a dal ho na obyčejny prut, jen tak na skoušku jme chtěli vidět jak to funguje. A musím říct, že jme na to docela čuměli. Ryby braly dobře a některé braly dost opatrně, tak že já když jsem měl normalní pruty na těžko s policajtama,tak sem za celý den nevytáhl ani jednu, protože jsem je nesekl. Kámoš s feederovou špicí tahal jednu za druhou. Ta špice zachytí uplně každý záběr. Po tomto lovu jsem začal uvažovat, že si ho pořídím, fakt to stoji zato.

Petr_S | Ne 11.4.2004 8:58:46

Hynku - ještě dodatek - pokud máš problém zajít s někým k vodě, zkus investovat 500,- do kazety o feederu (Feeder - rychlík mezi technikami I) - více na www.vipa-sro.cz. Kazeta trvá cca 90 minut a pochopíš z ní celou techniku včetně postavení prutu, vidliček, krmítek, atd.

Petr_S | Ne 11.4.2004 8:45:04

Hynku, s feederovým prutem a správně zvolenou špičkou můžeš samozřejmě chytat i na plavačku popřípadě i na lehčí přívlač, ale původně je určen na velmi jemnou položenou, tedy na těžko. Jedině tak využiješ signalizace záběru jemnou špičkou - při plavačce přece koukáš na splávek a ne na špičku prutu!!! Doporučuji Ti projít si vše, co je na MRKu o feederu. Znovu opakuji - nejde ani tak o prut, ale o způsob lovu - prut je tomuto způsobu lovu jen maximálně přizpůsoben. Z této Tvojí otázky jsem pochopil, že zatím toho o feederu moc nevíš - doporučuji tedy než půjdeš kupovat prut, aby ses seznámil s tím, o co se jedná. Protože nejsi zaregistrován, nevím, odkud jseš. Ale stálo by opravdu za to se s někým domluvit a jít s ním k vodě, abys to viděl naživo.

Hynek | So 10.4.2004 21:36:05

Jak se chytá na feeder, na splávek nebo na těžko? Dá se z feederem vytáhnout padesátka kapr?

Palo - Profil | So 10.4.2004 21:25:31

Nečekej od feedru, že udice nebo montáž udělá všechno za tebe. Při první větší rybě poznáš. Když ti tah začne přecházet z vlasce přez špičku do ruky a dál krásně mrazit v zádech - to je první krok být feedrař. Když tě to chytne, tak už se toho nezbavíš. Vyzkoušej to - stojí to za to.

Noe | So 10.4.2004 20:59:33

určitě light nebo medium, s pěknou parabolickou akcí :o)) neboj, ty pruty vydrží i extrémní zátěž :o))

Pepan | So 10.4.2004 20:27:33

Hynek> Teď mám dokoupenou špičku 3/5 oz a jsem s ní na stojáku velmi spokojený. Ono už ji lehce ohne hmotnost vlasce k vodě a patnácti centimetrová plotička ji ohne o devadesát takže měkčí už nee

mirmen - Profil | So 10.4.2004 16:06:35

Medium s možností dokoupit i špičku třebas 0,5 až 3/4 oz. Projdi ARCHIV OTÁZEK- sekci feeder-náčiní, omrkni NÁDOBÍČKO - reference. Nejlíp by bylo, kdyby Tě vzal na ryby někdo z Tvého okolí, kdo už fídr má a trochu to umí. Mohl by sis udělat představu co a jak. Radši kvalitnější prut a průměrný naviják než naopak.Na většinu feederového chytání postačí třebas třicítka cívka, přední brzda. Omrkni taky reference na servisy, některé firmy dodají třebas za půl roku. Není od věci vzít v úvahu i vidličku, která je polohovatelná a umožňuje šetrné uložení prutu při lovu ( šetříš blank, můžeš lépe sekat ve směru osy kmene).V ČLÁNCÍCH je několik přínosných k přečtení, v DOWNLOADU i montáže. Vyplatí se začít s nejjednoduššími.

Hynek | So 10.4.2004 15:19:51

JAk mám postupovat při výběru feederu? rozhodl jsem se, že si ho koupim. Chodím převážně na rybníky.

Pepan | So 10.4.2004 14:02:40

hynek > Já toho moc nenachytám , ale když už tak jedině na feeder. K životu potřebuju dva pruty - feeder a přívlač. No a ono se dá vláčet i s feederem.
S nejtvrdší špičkou hytám na plavanou jako match nebo težší přívlač. S nejměkčí feeder a střední lehká přívlač.
Je to ideální na menší toky.
Jezdím každé léto na jednu podhorskou říčku (od kaprů přes pstruhy) a vyzkouším úplně všechno a dokáži se přizpůsobit každému místu.
Feederu se nic nevyrovná až na mušku (vyměnil jsem mušák za feeder)
Bohužel muškařit jsem musel přestat (moc velké finanční nároky, nedostal sjem se často k vodě ale určitě se k ní vrátím)

A hlavně :
Feeder je stejně uspěšný jako plavaná profíků (relativně) ale naučit se chytat na feeder je daleko jednodušší, netaháš k vodě tolik věcí a vůbec...

Hynek | So 10.4.2004 10:42:09

Něco na tom určitě je, protože včera jsem byl na rybách a na feedera měl soused jednoho kapra za druhym nějaký cejny a já na číhátka ani tˇuk. A to jsem chytal na spařenou housku jako on.

Milan - Profil | So 10.4.2004 10:39:35

Hynku běž do toho a nebudeš litovat.Já tomu úplně propat.

Petr_S | So 10.4.2004 9:47:09

Hynek: Nevím, jestli jsi pochopil ten hlavní rozdíl - ten spočívá v tom, že záběr ti nesignalizuje žádné "čihátko" ale přímo špička prutu. Ty jsou u feederových prutů výměnné o různých tvrdostech a tím i různých citlivostech. Když dáš na stojáku jemnou laminátovou špičku, vidíš skutečně každé ochytnání nástrahy. Díky tomu, že tam není čihátko, je celá sestava vypnutá od špičky až po zátěž - špička se nechává trochu přihnutá, abys viděl i zpětné záběry. Když na stojáku skloníš špičku až k hladině, vůbec ti nevadí vítr, což jedalší podstatná výhoda. Je to fakt parádní chytání, úplně stačí jeden prut. Pokud přijdeš s feederem v určitých obdobích na stoják, kde jsou pouze bobkaři, můžeš být jediný, kdo chytne - bobkaři s třicítkama vlascema a policajtama zmítajícíma se ve větru budou jen nechápavě koukat... No - oni už koukají nechápavě, když si sedneš bokem k vodě... Takže mohu jen doporučit. Ten rozdíl, na který se ptáš, je tedy především v technice lovu, prut je pak této technice maximálně přizpůsobený. Pokud jsi někdy zkoušel chytat "na špičku" - třeba s nějakým měkčím laminátovým teleskopem, tak s feederovým prutem tuto techniku dovedeš k dokonalosti. Krabici s policajtama uložíš někam hodně hluboko, to mi věř.

Přemek - Profil | So 10.4.2004 9:06:03

mirmen: tu nevyhodu s tim ze je vyrobne z uhliku a je potreba ho skladat a rozkladat bych nezminoval, protoze si myslim ze valna vetsina uz chyta na nejakou kaprovou delicku... teda alespon si to myslim co tady tak procitam prispevky :o))

Hynek | So 10.4.2004 7:24:25

Tedˇmám brouka v hlavě. Jinak dík za odpověďi.

mirmen - Profil | So 10.4.2004 6:46:24

Chytám skoro 30 let. Prošly mi rukama desítky prutů, takže určité porovnání mám. Feederové pruty a styl chytání mi vyhovují ze stejných důvodů, které zmínil Noe. Nebaví mne hodiny čekat na záběr.U fídra se rybář pobaví obdobně, jako u plavačky. Chce to ochotu učit se, feederové chytání podle mne vede ( podobně jako např. boloňka) rybáře k většímu přemýšlení nad volbou a přípravou místa,krmení, sestavy udice.
Podstatný rozdíl oproti klasickým prutům je už v konstrukci prutu , která umožňuje citlivou signalizaci záběru, rozložení práce prutu při zdolávání ryby tak, že prut krásně reaguje na pokusy ryby o únik ( dalo by se říct, že zdolává sám, je to sice trochu přehnané, ale skutečně to chce vyzkoušet, půjčit si prut od kamaráda). Navíc se mohou v pohodě používat slabší sestavy ( vlasce 0,16-0,18 do 3 kg hmotnosti a návazce 0,10-0,14 o d 0,9 do 2 kg), takže i díky zjemnění sestavy přibývá záběrů oproti klasice.
S fídrem si na jeden prut zachytám většinou ( odhaduju tak 90%) lépe než při lovu na dva pruty "klasické".
Podíváš-li se do archivu otázek do rubriky FEEDER, zjistíš, že feederový prut lze použít i na jiné techniky lovu ( i když není na speciály). Lze ho využít na UL, twistry, marmyšky, lehkou plavanou.
Má samozřejmě i své "nevýhody".
Jako ostatní uhlíkové pruty je choulostivý na náraz. Blank prutu je třeba chránit před poškozením, převážet prut nejlépe rozložený a pečlivě zabalený, sestavovat pokaždé znova u vody.Není dobré do komory batohu dávat k prutu věci, které během transportu mohou prut poškodit. Nevýhodou je i vyšší pořizovací cena ( jenže kolik peněz kolikrát nacpeme do blbostí, že). A "nevýhodou" je, že je potřeba učit se :-)

Noe | So 10.4.2004 5:21:41

To se musí zkusit, jinak se to špatně popisuje.

No a pokud tedy, tak hlavně se (pokud se to už umí) u lovu feederem rybář nenudí a to je třeba pro mě u rybaření důležité.