Obratlík

Vím na co je obratlík a pochopil jsem, že při vláčení je naprosto nezbytný. Pokud však každý uzel snižuje pevnost vlasce, pak jakékoliv uvázání k obratlíku a uvázání od něj je do jisté míry snížením pevnosti celé sestavy. Kdy tedy doporučujete použít obratlík při kaprařině či feederu a od jaké hmotnosti očekávaných úlovků jej vždy používáte a proč? Není nakonec lepší mít háček pod krmítkem napřímo?
Autor diskuse: Fanda - , 9.4.2004 všeobecné - techniky lovu

zubáč | Čt 22.4.2004 10:18:08

Vlado má pravdu v tom, že kukuřice na háčku rotuje lépe než rotačka a perfektně pokroutí návazec a část kmene i zto je jeden z duvodu, proč tento točivý moment eliminovat obratlíkem ... Ale nejen kukuřice... například i mrtvá rybka nebo selet se slušně točí... Pokud připevňuji silon na obratlík vážu klasický uzel se 2 trhacími plochami ...oslabení silonu potom není až takové... podívej se na www.sporthobby-pohary.cz, ten uzel je tam vyobrazený ....

Vlado | Čt 15.4.2004 15:18:19

Obratlík na zostave feder a na ťažko má jeden podstatný význam a identifikovať ho môžete pri sťahovaní koncovej montáže z vody (bez ryby) najmä keď tam je kukurica tak sa náväzec značne krúti! Pozrite sa v čistej vode čo robí háčik s kuku pri sťahovaní. Určite postrehnete ten točivý efekt konca montáže. Ak nie pozrite sa na koncovú montáž po 10 vytiahnutí, bude skrútená a preto ten obratkík!

maro - Profil | Čt 15.4.2004 14:39:06

Skusim k veci: ak nie je pre Teba dolezita hrubka navazca,urcite je lepsi hacik napiamo.Ale ak chces zjemnit koniec udice a das tam tensi navazec,je podla mna spolahlivejsie,ak naviazes vlasce na obratlik ako priamo na seba.Mozes pouzit aj mikrokruzok,ale ak uz kovovy medzikus,tak uz nech je aj moznost otacania.Take masnaky dokazu urobit slusnu vrtulu.

Fanda | St 14.4.2004 16:05:25

Vážení kolegové, jako zadavatel té původní otázky si dovoluji všem ze srdce poděkovat. Z těch šesti odpovědí tykajicích se tematu jsem se sice moc nepoučil, ostatní jsou mi teď - v předvečer zahájení Mistrovství světa v LEDNÍM HOKEJI v Praze s prominutím na H2O. I tak všem přispěvatelům tisíceré díky, snad to budu moci alespoň některým z Vás oplatit! Odborník na pozemní hokej ale nejsem, na to se mě prosím neptejte!
Fanda

Sikula - Profil | Út 13.4.2004 23:24:33

Alan: :o// Fakt? Jako pokud to myslíš tak, že napřed začali lidi třískat do míčku klackem ( - pozemní hokej) a pak to teprv přenesli na led, klacek obrousili a míček sešlápli, tak to je samozřejmý. Takle to muselo vzniknout... Ale já to myslel jako sportovní disciplinu... Odkdy je pozemní hokej oficiálně druh sportu... Pokud se pletu ( jakože nemám patent na rozum), tak se všem omlouvám za desinformaci :o))

Alan | Út 13.4.2004 13:15:11

Přemek>A kurva, máš pravdu! Obratlík, sakra, netuším. :)
Sikula>Omyl, pozemní hokej je starší. Znám člověka, kterej ho hraje a dokázal by za tohle, včetně nesprávného použití přívlastku, i zabít. Mně je to u prdele, jen ten příklad stál za menší provokaci...

zubáč | Út 13.4.2004 8:41:55

Osobně při feedru používám obratlík proto, abych mohl měnit systémy bez zdlouhavého převazování a samozřejmé i proto, že když tahám vem montáž má krmítko tendence se točit a obratlík vlastně eliminuje ten točivý pohyb na kmen, který se potom nekroutí ... Samo, že existují i montáže kde obratlík nepotřebuješ, ale já ho dávám běžně ....

baski | So 10.4.2004 7:29:16

Noe - ano, nizsie som pisal, ze pouzivam v pripade, ze menim koncove navazce. ale vtedy to ma funkciu karabinky. obratlik ako taky nema v tomto pripade podstatnejsi zmysel.

Noe | So 10.4.2004 5:26:21

Baski: jak potom třeba u feederu měníš koncový návazec?

Přemek - Profil | Pá 9.4.2004 22:28:37

Alan: nj kdyz myslis pozemni hokej musis to napsat ja uz te mel za blazna :o)))))) nicmene myslim ze tahle otazka se na to jak dobri sou Pakistanci neptala :))

Sikula - Profil | Pá 9.4.2004 18:44:58

Hmm Když o tom tak přemejšlim, ta asi neexistuje montáž, ve který bych nepoužil obratlík. Dávám ho všude. Myslim, že pokud ho před dotaženim nasliníš, tak snižujepevnost v tahu o 0,00hovno procenta. V trhu je to o něco horší, ale furt je lepší uzel na obratlík, než 2 smyčky v sobě (spojení kmenu a návazce).
Alan: A proč to rozlišuješ jako hokej a lení hokej a ne jako hokej a pozemní hokej? Pokud se nemýlim, tak pozemní hokej je novější, tudíž by přívlastek měl dostat právě pozemní hokej! V tomhle souhlasim s Přemkem...

Alan | Pá 9.4.2004 17:00:29

pike>"Pozemní" je poměrně nový přívlastek. Historicky je hokej a lední hokej, pólo a vodní pólo... :)

pike | Pá 9.4.2004 16:56:08

A kdyz uz jsme u toho, tak mezi pozemnim a lednim hokejem

Alan | Pá 9.4.2004 16:54:43

Přemek>Vysvětlovat ti rozdíl mezi hokejem a ledním hokejem asi nemusím (schválně si tipni, proč se jmenujou zrovna takhle), tak se tady nevykrucuj, chachare. Nemyslím si, že jsi debil, jen jsi prostě trefil blbej příklad. Škoda toho nevyužít.

Přemek - Profil | Pá 9.4.2004 16:32:11

ALAN: umis cist? psal jsem ze je to jako by tvrdil ze Pakistan vyhraje MS v hokeji, vidis snad ze by do Ostravy nebo Prahy prijel nejaky tym pakistancu????? anebo snad ze by nekdy na MS hrali?? anebo ze by snad vyhrali? ty gumo priste nepis takovy kraviny ;-)

baski | Pá 9.4.2004 14:03:53

pouzivam sokovy nadvazec silon, nechapem inac naco by som tam a kam daval obratlik ako nevyhnutnost

baski | Pá 9.4.2004 13:59:19

ok, hoši, možno pri boilies vam obratlik na nieco je. boilies nepouzivam. bez toho ho na kaprarinu NEPOTREBUJEM. vysvetlite mi prosim, aky ma vyznam.
s tou stratou pevnosti sa asi vsetci zhodneme, ze nema velmi zmysel sa tym zapodievat.
ozaj, co muzsky, ale zensky hokej je v Pakistane na vyslni.
pozri www.xxwomanhockey.pk

pike | Pá 9.4.2004 13:40:19

Alan ma pravdu, vzdy je rad sleduju na Letnich olympijskych hrach

Alan | Pá 9.4.2004 13:29:02

Přemek>Nerozumím ti. Jestli narážíš na to, že je Indie pravidelně poráží, oukej, netvrdil jsem, že jsou Pákistánci nejlepší, ale že patří mezi světovou špičku.
A pokud se pletu a ty jsi pouze netušící guma, podívej se na http://www.phf.com.pk

Přemek - Profil | Pá 9.4.2004 12:37:59

Alan: asi si zaspal dobu :o))

Alan | Pá 9.4.2004 11:34:40

Přemek>Možná jsi to tak myslel, nevím, ale Pákistán patří v hokeji mezi světovou špičku!!!

Přemek - Profil | Pá 9.4.2004 10:20:07

baski: tvrdit ze pri kaprarine nema smysl davat obratlik je jako kdyby jsi tvrdil ze Pakistan vyhraje MS v hokeji ;-) je to kravina a kazdej kaprar ti to potvrdi, jelikoz pri chytani prevazne na boilies se pouziva navazcova snura a tim padem obratlik samozrejme potrebujes - ja obratlik pouzivam uz skoro vsude a s nejakou ztratou pevnosti to zas tak horke neni - samozrejme ze tam urcite % asi bude, ale tim bych se nezabyval :-))

Faistil - Profil | Pá 9.4.2004 9:58:39

Jenom takovou poznámku k tomu feedru. Osobně používám - asi jako většina - silnější kmen a slabší forpasy. To musím nějak spojit dohromady, takže tam uzel stejně bude. Tam se mi ten obratlík zdá značky ideál.

baski | Pá 9.4.2004 8:14:09

pri kaprarine a feedri nema vyznam davat obratlik. je lepsie mat hacik pod krmitkom napriamo alebo ja osobne pouzivam paternoster. aj ked niekedy si naviazem na koniec sokoveho nadvazca aj obratlik s karabinkou, aby som mohol menil koncovu zostavu podla potreby. Pouzivam pri tom uzol, ktory znizuje pevnost najmenej. (tak som sa docital, ze ten je najistejsi, aj podla skusenosti som s nim spokojny). O nieco to samozrejme pevnost znizuje, ale nie je to tak vyrazne, aby som sa nad tym extra zamyslal. A ked das aj viacej uzlov - ci uz jeden alebo viac, pevnost sa ti neznizuje umerne poctom uzlov. Ale je na urovni najslabsieho uzla. Kedze pouzivam sokovy nadvazec, uz tam uzol je. Teda ich tam mozem dat bez rozmyslu viacej. Vyznam ma obratlik hlavne pri privlaci - vacsia moznost tocenia, viac nahadzujes, a tak. A bez karabinky si to neviem ani predstavit, stale prevazovat, ked menis nastrahu.