Nejblbější ryba

Moc se mi libila otazka tykajici se vzhledu a skodlivosti ryb.Mel bych podobnou otazku tykajici se IQ nekterych druhu ryb. Kterou rybu povazujete za nejhloupější a proc?
Autor diskuse: tidlo - , 8.4.2004 všeobecné - druhy ryb, rekordy

tidlo | Pá 23.4.2004 8:56:46

rybopet: ajajaj, doufam, ze se otazka nezvrhne, protoze potom bych byl nejblbejsi rybarzrejme ja neb jsem tuto hloupou otazku zadal.

rybopet - Profil | Čt 22.4.2004 22:59:20

Ryba nie je hlúpa, má inštinkt,ktorý ju nepriamo núti ku krmeniu alebo ochrane teritoria a to tým najlepším nástrojom,ktorým ju obdarila príroda-papuľou.U rýb by som IQ nehľadal,hľadal by som ho u mnohých tiežrybárov.Ktorý rybár je podľa Vás najhlúpejší ???

Frk - Profil | Čt 22.4.2004 20:56:45

jidoš/ souhlas;)))))

zubáč | Čt 22.4.2004 10:33:09

Nevím přesně, která ryba je nejblbější, ale dovolím si tvrdit, že i skutečně nejblbější ryba nesahá ani po kotníky nejblbějším rybářum ... a hlavně na rozdíl od nich nedokáže nadělat tolik škody

Raďošek: Něco málo je pravdy na tom, že inteligence vzrustá stejně jako u člověka i u ryby s věkem, ale spíš bych řekl, že se nejedná o vzrust inteligence jako spíš o nárust opatrnosti a dalších vlastností na základě zkušeností, stejně jako u lidí hraje dominantní úlohu vrozená inteligence a inteligence získaná....

Raďošek - Profil | Pá 16.4.2004 14:26:49

cejnek, bere furt, kolikrát se nedá vyháknout jak sebou škube a jindy mi zase pět minut po vyháknutí ukazuje bříško..
Ale stejně jak jsou hloupí a chytří lidé, tak jsou hloupé a chytré i ryby a myslím si, že inteligence (pokud nějaká je ;) vzrůstá s věkem ryby.

Standa | St 14.4.2004 22:35:02

Hrouzek

BHR | St 14.4.2004 21:05:16

slunka

Martasek | St 14.4.2004 20:46:51

Podle me je hodne "blba" plotice.kolikrat zabrala na prazdnej háček.Ale aspon se člověk na rybách nenudí

HrubecT - Profil | St 14.4.2004 19:38:03

osprey: No možná byl blbej v tom, že nevěděl kde je hájeny, ale na druhou stranu měl přesně zmapovany kam ho neseš a kterym směrem se má vydat dom a to jen podle krajiny nad vodou, takže asi tak blbej zase nebyl.... ;-)

osprey - Profil | St 14.4.2004 16:23:57

Chytil jsem včera tlouště v nehájeném úseku a vynesl ho nad jez do hájeného, aby ho místní nesežrali. Ten ... se rozjel plnou rychlostí k jezu, pak dolů a skončil tam, kde jsem ho chytil. Tomu říkám blbost.
Jinak je fakt, že posuzujeme inteligenci ryb podle svých osobních představ a nechci na toto téma polemizovat. V zásadě souhlasím s Moolisem, že v různých prostředích má inteligence různé rozměry.

Přema* | St 14.4.2004 12:24:21

cože?

jidoš - Profil | Út 13.4.2004 20:00:15

Nejblbější ryba je liška.

Radek | Út 13.4.2004 19:26:56

Nejblbější ryba je ta, co se pověsí masařovi na hák

pike | Út 13.4.2004 12:37:19

Otazkou je, na kolik veci amazonsky indian prijde sam a kolik veci se nauci od starsich soukmenovcu. Nevylucuje to ovsem indiana stourala a vynalezce.

G. Moolis - Profil | Út 13.4.2004 11:24:01

IQ testy jsou delany bilejma muzskejma. Sedi tedy hlavně na IQ bilych chlapu (bílé rasy), Je amazonský Indian, ktery neumi s compem, ale přežije sam rok v pralese, hloupejší než počítačovej analytik? Asi těžko. Pojem IQ nemá s rybama vůbec nic společnýho.
A ještě jedna vec, mezi hejnovými rybami funguje efekt stáda. Přežije ta ryba, která si urve první, takže se veškerý jejich reakce poněkud zrychlují. Platí třeba pro jelce nebo ouklej.

Hrouzek - Profil | Ne 11.4.2004 14:22:09

Hloupá ryba je třeba amur-ten si uvědomí při zdolávání,že je na háčku,až když je před podběrákem(někdy mu to dojde pozdě=až když je v podběráku :-)-to pak pevně držet podběrák a při focení je sranda... Jinak štika do 60cm...místo aby byla ráda,když ji člověk pustí a odjela hojit rány..,tak zabere hned znovu a znovu...

Jinak určitě chytrej je BOLEN a to hlavně na stojaté vodě....
Potom velkej kapr-při zdolávání ví kam má přesně zajet se ukrýt a taky mají dobrou obranu při zdolávání(mlátění ocasem do vlasce-no a to taky sumec...)

Angler - Profil | So 10.4.2004 23:45:31

Nemyslim ted z hlediska IQ, ale nejvetsi kus vola je pro me urcite jezdik (obecny): Spolkne nastrahu kam az to jde, pak si s ni drepne, drepi, drepi a vy po ctvrthodine koukate, ze misto rousnice tahnete z vody tuhle pichlavou potvoru. Nejhorsi je, kdyz takto cekate na uhore - kdyz je tam i dost jezdiku, mate nervy v kyblu cobydup :o(

Véna | So 10.4.2004 20:59:44

ryby jsou tvorové dokonale přispůsobení životu va svím prostředí a to co nejvíc chtějí je mít plnej žaludek.Tak například již zde několikrát zminovaná štika. Kolem 50 cm nemá ve vodě téměř žádné nepřátele tak nevidím důvod proč by na jednu rybyčku při prvním špatném ůtoku nezaůtočila podruhé.Když teda chytnete štiku,pustíte ji a za chvíli zautočí znovu je to přirozený a nemusí bý ta ryba vubec blbá. je to samozdřejmě jen můj osobní názor a nikmu ho nevnucuju

mirmen - Profil | So 10.4.2004 7:57:28

Radek Ch.: Woody mne předběhl s odkazem. Článek "Ryby jsou chytré jako opice" stojí za přečtení. Nevím, zda je legální umístit ho do downloadu ( možná vyžádat souhlas redakce Novinek). Dle všeho jsou ryby schopny "řešit úkoly" a zdolávat překážky umístěné v akvárku, aby se dostaly k pamlsku.
Nevím, zda na MRKu či jinde byla zmínka o pokusech s kapry a jejich schopností učit se rozpoznávat nebezpečnou potravu - nástrahu. Kapři chycení na jeden druh nástrahy ji pak v bazénu začali ignorovat a žrali jinou stravu.K nim někdo přidal několik kaprů bez zkušeností s nástrahou. Přidaní " nezkušení " nástrahu také nepřijímali ( varovali je zkušení ? poplašnými feromony? svým chováním v hejnu?).
Předloni jsem věnoval cca 40 návštěv místu, kde jsem zjistil přítomnost štiky cca 120-130 cm. Několikrát za svůj život byla na prutě ( žel, ne mém) a vždy se vyprostila. Zkoušel jsem všechny možné nástrahy. Umělé-nic. Perlín, plotice, okoun, hrouzek, ouklej, karas, lín, ježdík - mrtvé i živé, na splávek či na položenou - nic. Koupil jsem chlazeného sledě, vyzkoušel makrelu - bez úspěchu.
To, že jsem se k vodě plížil jako apač, po břiše a v maskáčích, snad ani nemusím psát.Někde ta profesorka zkušenosti získávat musela. Byla zřejmě schopna vyhodnotit situaci, posoudit nebezpečí. Nereagovala "pudově", bez rozmyslu, vedena žravostí. Na svých 3-4 stanovištích revíru byla ( kolega ji několikrát lokalizoval při potápění se šnorchlem).

Jinak - k inteligenci ryb.
Hrouzci,oukleje, mladá bílá ryba , štiky do 50-60 cm - zřejmě Ajnštajni nebudou. Trumani,ježdíci, menší okouni taky ne.

Radek Ch. | Pá 9.4.2004 22:09:51

Martin M - dobrá, umlátil jsi mě argumentama :-). Jsem říkal, že možná nemám pravdu ........ a už je to tady. Chobotnice jsem ještě flašky otvírat neviděl, ale koňa blít a hada chcát jo :-))) Já to pořád převádím na ryby. Nemyslím si, že by štika byla blbá ( málo inteligentní ) proto, že na nástrahu skočí několikrát. Kolikrát nemá čas si třpytku, voblera apod. prohlížet a převládne ten dravčí instinkt a pud. A candát, že je inteligentní, když nástrahu pustí ? To by k ní musel asi přijíždět s vědomím - bacha, co když v tom bude háček ? A co my víme, kolikrát candoš rybku vyplivne i v případě, když není na našem háčku - ve volné přírodě ? Dlouhá debata o ničem. Změř mi IQ ryb a pak podle stupnice můžeme posuzovat, že štika je blbá, protože má v průměru IQ jen 20 a candát génius, bo má IQ 40. A nebo už to neřešme a mysleme si, že blbé jsou ty ryby, které jsme v životě chytli. Ty chytré ještě nikdo na břehu neviděl