Povrchová úprava ryb. vidličky

Určitě si mnoho z nás vyrábí rybářské vidličky svépomocí. Možná má i někdo z Vás zkušenosti s takovouto povrchovou úpravou koncových částí (V tvar, U tvar, atp.) vidliček. Existuje prášek (ne granule!), který se tepelnou úpravou na kovu (trubička, drát, kulatina) slije a vytvoří jednolitou, naprosto pevně přilepenou "bužírku". Na barvě nezáleží, jedná se potom zřejmě o přídavek barviva, viděl jsem už mnoho odstínů. Setkal se někdo, příp. věděl by někdo obch. název nebo chem. složení takového prášku?
Autor diskuse: LEO - Profil , 2.4.2004 všeobecné - domací dílna

honzulaw - Profil | Po 13.5.2013 14:00:27

zdravim chci se zeptat jestli jde predelat normalni vidlicka na pipak? a jestli ano jak? omlouvam se ze to pisu sem ale nevim jak zalozit otazku dekuji

miki | St 7.4.2004 9:27:09

LEO: Máš tam odpověď, určitě se domluvíme

LEO - Profil | Út 6.4.2004 11:08:13

miki: Poslal jsem Ti mejlík.

Jarda - Profil | Út 6.4.2004 10:31:31

Taky sem zkoušel pár způsobů. Asi nejlepší jsou vidličky z hladkého hliníku, nebo nerezu. Obyčejné ocelové natřené barvou musí být hladké, jinak se na nich usazuje špína (bláto) a jdou špatně čistit. Barva se musí často opravovat. K té práškové barvě -jedná se o Komaxit. Existuje mnoho dodavatelů tohoto prášku. Mnoho barevných odstínů, různé druhy výsledného povrchu (hladká, strukturovitá). Prášek se nanáší elektrostaticky (kvůli úspoře prášku), nebo mechanicky (tzv. doma na koleně) na nejlépe opískovaný, ale stačí jen pečlivě očistěný a odmaštěný povrch. Nechá se vypálit v peci vyhřáté na teplotu okolo 200, 250 stupňů a pomalu ochladit (částečně v peci, částečně na vzduchu). Další možnost pro domácí kutily je použít místo pece horkovzdušnou pistoli. ty mají obyčejně na druhý stupeň i teplotu 500 stupňů. Ale to sem nezkoušel -musí se opatrně, aby teplý vzduch nezfoukl barvu z vidličky!!!! A nebo pokud máte doma starou troubu, snad by šla použít i ta. Toto však já osobně nemám vyzkoušený, protože mám možnost nechat si to vypálit přímo v peci.
Ale tyhle starosti s vidličkami jsem už pustil z hlavy. Protože jezdím bobkařit autem a většinou na nádrže, přehrady a rybníky, koupil jsem si tripod. Váží sice víc než vidličky, ale odpadá problém se zapichováním vidliček do mnohdy tvrdé země a pracné vyrovnávání. Vidličky vozím pouze na upevnění vezírku do vody, aby mi s ním neupláchl nějaký ten kapřík, pokud se rozhodnu obveselit rodinu doma (občas musí vidět, že na ty ryby nejezdím jen tak pro nic za nic :) !!! )

miki | Út 6.4.2004 10:23:29

Dnes jsem se bavil s člověkem, který dělá už několik let vedoucího na nátěrové lince u nás ve firmě. Barvy se používají opravdu Komaxitové typu:Jotun, Herberts, Dupont atd. Tyto barvy se dále dělí na venkovní a vnitřní. Také mi sdělil, že k nanášení bar. prášku se používá spec. pistole na bázi vzduchu a elektrostatické energie. Výrobek je zavěšen-ukostřen na lince a touto pistolí se barva(po odmaštění) nanáší a následně vypaluje v peci při teplotě 180 stupňů. Přilnavost barvy na výrobek zaručuje právě ona elektrostatická energie. Když jsem se ho zeptal, jestli mohu do prášku namočit např. vidličku a po té ji vypálit doma v troubě, řekl, že teoretická možnost tady je, ale že nikdy nedocílíš rovnoměrného nanešení prášku a tím pádem kvalitního nátěru, jako s výše zmiňovanou pistolí. Kdyby si to chtěl ale přesto zkusit, mohu ti tuto barvu sehnat. Podle tvé karty jsem zjistil, že jsi z Pardubic, jako já, tak-že by to nebyl problém.

Martin M. - Profil | So 3.4.2004 20:36:29

Po experimentech s delanymi vidlickami (nacerno ve firmach - vcetne pozinkovani apod.) jsem dospel k zaveru, ze jedinym prijatelnym resenim jsou vidlicky hlinikove. Problem totiz neni zvenku vidlicky v povrchove uprave, ale uvnitr dutiny, kde zustava voda a kov rezivi.

Petr_S | So 3.4.2004 19:49:17

Komaxit není třeba dělat doma na koleně, jsou firmy, které se tím zabývají - doceze se jim tam hotový kovový výrobek, oni to opískují, odmastí, napráší a vypálí. Konkrétnější údaje lze najít třeba na seznam.cz po zadání "komaxit" do vyhledávače. Nejsem si však jistý, jak se to bude chovat při opakovaném zapichování a vytahování z břehu. Možná právě proto to výrobci nepoužívají a volí raději galvanické pokovování.

miki | So 3.4.2004 10:34:36

LEO: O.K promiň, nějak jsem nepochopil, že ti jde o technologii. V úterý budu vědět více, tak jak jsem ti napsal níže.

Karlos - Profil | So 3.4.2004 7:21:59

LEO:Ten prášek se jmenuje,tuším, Micropol nebo tak nějak.Kdysi jsme ho měli v práci pytel.Dělali jsme s tím vidličky tak že jsi drát ohřál na 200 a vrazil do toho prášku.Potom stačilo zbytek oklepnout.

LEO - Profil | So 3.4.2004 4:28:30

miki: Doposud jsem nikdy tuto použitou technologii v obchodě neviděl. Kdyby tomu tak bylo, pátral bych tímto směrem a nepokládal veřejnou otázku na MRK

miki | Pá 2.4.2004 17:43:46

U nás ve firmě se tyto barvy používají. Přesně tak jak je to psáno-nejdříve se výrobek odmastí, popráší barvou a následně projede pecí. Není z toho žádnej smrad a barva je velice kvalitní. Zjistím, co to je za barvu a dám vědět.
Tak mě napadá, není lepší si ty vidličky koupit??

.Robo - Profil | Pá 2.4.2004 9:15:05

xlapi fakt nevim :)) Otec to jednou pritahnul z prace. Cumel jsem na to jako puk, tak mi dal vzorek :) Jestli na to nezapomenu, tak to budu vedet v pondeli :) Treba to sem nekdo jeste dneska napise, jsem strasne zvedavej :)

netopýr - Profil | Pá 2.4.2004 7:50:13

Kde se to dá sehnat? Já jsem do teď používal takovou bužírku, která se smršťovala po zahřátí, třeba fénem.

LEO - Profil | Pá 2.4.2004 7:27:43

Robo: Ano, přesně tak to funguje. Ale co to je???
Mirmen: Nejeví se mi to jako klasická barva. Je tam určitě nějaký plast (polyethylen?).

.Robo - Profil | Pá 2.4.2004 6:44:08

ha, nevim yak se to jmenuje, ale z prave z nejakyho prasku jsem si to delal taky. Pracuje se s nim docela dobre, proste jsem vzal vidlicku, polozil na ten prasek a ta se jim obalila jak rizek moukou. No a pak jsem to zahral nad sporakem, slilo se to a je to.

mirmen - Profil | Pá 2.4.2004 0:50:02

Leo, to, co jsi napsal, by bylo řešením i pro jeden můj stávající problém. K tomu komaxitu:
" nanášení práškových barev KOMAXIT elektrokinetickou nebo elektrostatickou metodou ve speciálních stříkacích boxech.Nanesená prášková barva se vypaluje v pecích při teplotě 160-200°C ( dle druhu barvy)".
Zda se to dá zmáknout i doma, na koleně, to by mne taky moc zajímalo.

mirmen - Profil | Pá 2.4.2004 0:38:18

možná máš na mysli komaxit