Nepůvodní druhy

Jaký je váš názor na přítomnost nepůvodních druhů u nás? Měli by mít tito hosté možnost prosadit se v rámci svých schopností sami ve volných ekologických nikách, nebo by jim měl být vyhrazen umělý prostor? (kapr, amur, duhák .... do rybníka) a ve volných vodách jim život znepříjemnit, nebo je vnímat jako náhradu ustupujících druhů, např. z důvodu změny prostředí?
Autor diskuse: šeptal - Profil , 31.3.2004 všeobecné - ostatní

Jirka | Čt 8.4.2004 13:48:47

G. Moolis: no to je zajímavý postřeh: koukal jsem se po netu a hojně se vyskytují
oba výrazy: myocen spíš v angličtině, miocen bych přisuzoval latině. Tak nevím :-)

PTR - Profil | Pá 2.4.2004 11:59:00

Koukám, že je tady dost lidí, kteří si rádi chytí taky něco jiného než kapra. U nás jsem zatím relativně úspěšnej s vysazováním i jiných druhů než máme v zaryb.plánu a výbor (paradoxně většinou důchodci) mě pokaždý podržel proti remcalům co nevidí nic jinýho než kapra. Dáváme navíc hlavně bílou rybu, mníky, a to hlavně na potoky (zapomněl jsem i na okouna). Rád bych přidal třeba i zde uvedeného hrouzka, ale toho jsem nesehnal (u nás v širokým okolí úplně vymizel). Takže určitě jsem pro vysazování všech původních druhů ryb. Beru to jako záslužnou činnost, kterou však většina členů ani neocení.
Jirka: ohledně protěžování některých druhů z ekonomického hlediska máš, bohužel, pravdu a změnit to bude dost velký problém.

G. Moolis - Profil | Pá 2.4.2004 8:59:12

Jirka: No jasně, vím, jenom mně zajímalo, co je správně miocén, nebo myocén.

Jirka | Pá 2.4.2004 8:35:29

G. Moolis: výrazem myocén myslím dobu DÁVNO minulou (jedná se o název pro období před cca 25 milióny let, z oboru paleontologie). Chtěl jsem jenom zdůraznit, že pohled na původní/nepůvodní druhy se může velmi lišit.
Také já bych uvítal na řekách velkou druhovou skladbu rybí obsádky v jakési symbiotické rovnováze (tudíž ne výhradně parma+hrouzek), ale pod dojmem nedávno proběhlé rybářské schůze naší MO (cca 150 z 2600 členů) si uvědomuji, že z ekonomických důvodů bude stále protěžován jeden-dva druhy ryb, o který je mezi běžnými rekreračními rybáři (spotřebiteli) největší zájem. V našem případě kapr. Snaha o změnu je asi chvályhodná, ale v celosvazovém / celorepublikovém (a teď možná evropském) měřítku nemá v blízké době šanci uspět.

hraji - Profil | Čt 1.4.2004 19:25:50

Už léta, od roku 1985 se snažíme vrátit do našeho revíru původní druhy ryb, k malé radosti členské základny ovšem, protože na naší řece kapr původní rybou moc není. Jde to pomalu, ale už jsme dosáhli myslím slušných úspěchů u ostroretky, parmy a od letoška už se budou lovit i mírové podoustve. Vysazujeme jelce jesena, tloušťů je naštěstí dost z přirozeného výtěru a samozřejmě bílou rybu a pstruha obecného a lipana. A i když občas vysadíme i duháka a kapra jako nutné zlo, není na revíru vidět škodlivé následky, kapři a pstruh duhový se vychytají málem do kusu, u kapra návratnost 95 % (tedy podle údajů ze sumářů). Ono to jde, ale musí chtít celý výbor a hlavně my si ty násady sami odchováváme.

Miloš_diakritický | Čt 1.4.2004 16:45:24

Otto:
Toto už probíhá i bez nás - norci, vydry, kormoráni, volavky, bobři (až sežerou stromy, začnou žrát ryby) a jiná chráněná havěť - a jedinou rybu, kterou budou ekoonanisti znást, bude vánoční kapr v trojobalu.

Otto - Profil | Čt 1.4.2004 15:09:59

Nepůvodní druhy na tekoucích vodách je třeba postupně vyhladit systémem: vychytat, zkonzumovat a už nenasazovat. A na jezerech zlikvidovat dálně východní přistěhovalce - např. na Jordáně amuři zcela zničili trdliště ostatních ryb.

G. Moolis - Profil | Čt 1.4.2004 14:34:45

Jirka: Co si představuješ pod výrazem myocén? To je nějaké nové názvosloví? Za původní druhy ryb lze bezesporu považovat druhy ty, které u nás původně žily. Kupodivu složení ichtyofauny může být významně ovlivněno, například dotacemi z EU. To že u nás není situace v pořádku je nabíledni. Viz ospreyovy svině rybničné v řece Otavě. Anebo masivní sypání duháka na úkor ekonomicky méně výnosného potočáka. Tak bych si to představoval já.
Např.¨přestat sypat do Otavy prase rybničné a soustředit se na reintrodukci podoustve, které byla po otravách zcela vyhubena. A kdysi byl v některých úsecích masově se vyskytující rybou.

Jirka | Čt 1.4.2004 14:14:21

Otázkou je, co může být považováno za původní druhy ryb u nás. Jsou to ryby, které byly na našem území nejhojnější před 20-ti lety, před 100 lety, před výstavbou krčínových rybníků, nebo v myocénu?? Zmiňovaná "možnost hostů prosadit se v rámci svých schopností sami" by mohla připadat v úvahu v nějakých typech přísně chráněných a sledovaných rezervací, nikoliv v rybářských revírech. Protože rybářský revír dnešní doby je v největší míře ekonomická záležitost, tzn. vyprodukovat-nasadit-vychytat-nechat si zaplatit a tak dokola.
Vlastní reprodukce rybářsky/hospodářsky významných druhů ryb ve významném množství je dnes zcela irelevantní. Takže podle mne při současném společenském uspořádání v našich končinách není v globálním měřítku jiné cesty než "hosty" brát jako vhodnou náhradu, vysazovat, chytat. To nikdo v globálním měřítku nezmění.

hraji - Profil | St 31.3.2004 18:52:38

Pstruh duhový se v přírodě nechytí, nerozmnožuje se u nás přirozeně, vše je umělý odchov. Kapr už dávno není považován za nepůvodní druh a amur je velký otazník, ale přirozené rozmnožování bude nejspíše rarita, u nás je na něj moc zima. To samé platí pro tolstolobiky. To je debata na vědecké úrovni, protože vím, že odborníci z ústavu rybářství na MZLU (Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně) taky nejsou úplně jednotní.

siro | St 31.3.2004 16:53:54

Je to trochu pohádka,ale věřím že vstupem do EU se ledacos změní.
Kapr půjde do kelu,a budou se nasazovat a podporovat pův. druhy,jinak nedostanou na dotacích ani prd.

.Robo - Profil | St 31.3.2004 15:40:16

Z "puvodnich ekosystemu" dneska zbyly jenom chraneny ostruvky, a to nejen ty vodni. Do Labe uz lososa nevratis, ale duhak by se chytil (nevim, mlzim:). Prizpusobivy druh, navic neobsazuje nici niku, protoze ta uz davno neni vyuzita (tady asi taky mlzim, ale vite jak to myslim:). Rybnik taky neni puvodni, at si tam ty amuri vokusujou rakos.
Hele, nez jsem dal odeslat, tak jsem si jeste jednou precetl prispevek osperye. Myslim ze jsem napsal skoro to samy :)

osprey - Profil | St 31.3.2004 14:42:08

A hele, můžu znesvětit prázdnou stránku...

Můj názor je takový, že původní ekosystémy na 3/4 vod prakticky zanikly nebo vznikly umělou cestou (pískovny, přehrady). Otava, kde lovím, v minulosti hostila lososa, byl tady početný úhoř, parma, podoustev, lipan. Současné společenstvo je trochu jiné, některé druhy se vytratily (losos zcela, podoustev s výjimkou Ot. 1 je vzácná, parma také rozhodně není v počtu, který by stál za řeč). Hlavní rybou se stal kapr. Zde bych řešil situaci větší ochranou a vysazováním původních druhů a jinak víceméně ponechal stávající stav.
Některé menší toky (hlavně pstruhové a lipanové říčky) bych se pokusil alespoň v některých úsecích udržovat ve stavu blízkém původnímu. Místní MO by z toho ale asi velkou radost neměla.
Zarybnění uměle vytvořených revírů je tak jako tak poplatné zájmům rybářů a jejich tlaku na atraktivní druhy a na většině těchto vod podle mě není co měnit, jedině snad přístup rybářů k rybám.