Jaké nástrahy do Norska?

Za měsíc jedu poprvé do Norska s CK Korlin Prosím o PRAKTICKé zkušennosti s nástrahami do Norska. Jaké nástrahy,barvy atd...jen věci a rady co se vám osvědčilo v praxi.
Autor diskuse: mart - Profil , 27.3.2004 všeobecné - nástrahy, návnady

halibut - Profil | Ne 4.4.2004 14:12:42

Mart: Fotky gum, na které jsme chytali na Halse a které mám připravené na Averoy jsem umístil do fotek - MRKni na to.

halibut - Profil | Pá 2.4.2004 7:59:56

Mart: Včera jsem Ti poslal pokračování informací mailem (námořní mapku s popisem). Nemohl jsem to dát sem, jelikož v dostatečném rozlišení je soubor s mapkou příliš velký. V informaci o rybách jsem se ještě nezmínil o sledích (na hejna se dá narazit kdekoli, stále se stěhují) a pyskounech (občasné úlovky při pobřeží hlavního fjordu a za "Bránou"). Doufám, že Ti studium mapky zmírní utrpení z čekání na den odjezdu. Já už mám těžký absťák a cestovní horečku, a to odjíždím až v posledním květnovém týdnu (snad mě do té doby neraní).

mart - Profil | Út 30.3.2004 0:14:20

Halibute díky za tipy, už to tisknu a balím do náprsní kapsy u rybářský bundy(hned vedle placatky). Určitě ty "fleky" vyzkouším. Budu rád jestli ještě něco přidáš.

mart - Profil | Út 30.3.2004 0:09:51

Chlapy díky za odpovědi. Tak to zatím vypadá, že potáhnu pěknejch pár krabic. Doufám, že mě s tím pustí do autobusu.

Vlado | Po 29.3.2004 13:04:03

Na základe mojich skúseností s Norskom, aj keď chodím hodne severnejšie musím súhlasiť s ostatnými príspevkami,snáď len rada, pilkre sa osvedčili viac svietivejších farieb, mimoriadne úspešný bol žlto červený "joint" spojený pilker z dvoch, ale pozor, zároveň mal tendenciu sa prevracať a motať.Mojím favoritom je prívlač, hlavne jiggovanie so všetkým možným, naozaj sa situácia vo farbáchsa mení každý rok.Od čiernej až po bielu treba odskúšať všetky a podľa úspešnosti ostať pri tej najúspešnejšej.Material - udica, naviják, šnúra, jigg hlavy a karabinky radšej masívnejšie , vždy pri voľbe šiahni po silnejšom ako používaš doma.Nezabudni denne na údržbu cajku, oplach teplou vodou pod sprchou a prestrekni vhodným sprejom.Prajem pekný lov .

halibut - Profil | Po 29.3.2004 8:57:38

Oprava: ...vhodné místo...

halibut - Profil | Po 29.3.2004 8:54:27

Ahoj Marte, na Korlinu jsem byl 4x. Na této lokalitě je nejúčinnější metodou lovu vláčení. Jako nejúčinnější nástrahy se ukázaly twistery v barvách šedá, žlutá, bílá, signálně zelená, rippery ve stejných barvách + "modrušky". Hlavičky používáme v gramážích 7-10g (na polaky a kelery pod hladinou), 15-20g na dorše na hloubky 15-40m, na větší hloubky až 40g (chytil jsem na vláčku i mníka lumba a halibuta). Dále jak píše JH jsou tam účinné i malé pilkříky. Rotačky, plandavky a woblery jsme zkoušeli, ale s podstatně menším úspěchem.
Pokud Ti mohu doporučit lovná místa - na polaky "U ponorky"= maják na ostrůvku -za mostem doprava, na kelery úsek mezi černým a bílým majákem, dorše najdeš všude, při přílivu i na mělčinách pod mosty, větší jsou od černého majáku doprava nebo v zadním fjordu (za mostem doleva), ale hejna se stěhují (kdes nachytal jeden den můžeš být 2. den bez záběru).
Pokud budeš chtít pilkrovat, nejbližší vehodné místo je "Mníčí skála" - u černého majáku přejet hlavní fjord mírně šikmo v pravo- skála má tvar homole s jednou stěnou plochou, padající kolmo do vody, nebo pak můžeš jet ještě dál, až za tzv. bránu, směrem k volnému moři.
Ze zkušeností naší party (vždy jsme tam byli v květnu či počátkem června) není nutné jezdit daleko, ryby lze najít všude. Potřebné je sledovat příliv a odliv, hladinu, racky, počasí a hned od prvního dne si vyměňovat zkušenosti s ostatními posádkami (většina "Korliňáků" je ochotná poradit).
Přeji Ti mnoho zdaru, naše parta má letos namířeno na Averoy. Už se všichni těšíme.

JiriH - Profil | Po 29.3.2004 1:59:16

Některé ryby v hloubce budeš muset lovit klasickým pilkrováním, ale určitě je příjemnější přívlač - mimo twistry 4" a 5" s hlavou +- 20gr raději lovím na vláčecí pilkiny - pilkry 20-60gr, které při tažení pro svůj tvar mají houpavý chod. Hází se s nimi daleko, dobře jdou dolů (šedesátka i do 50ti m) a buď se s nimi skáče po dně, nebo pouze volně tahá. Dá se s nimi výtečně lovit i ze břehu. Na záběry bych to přirovnal tak 1:4 pro tyto. Hlavně tresky.

mart - Profil | Ne 28.3.2004 13:56:00

Jsem šílenec do přívlače takže, chci jen omezit co vše s sebou vzít. Za ta léta jsem "nazbíral" možná tisícovku twisterů, něco přes stovku woblerů, plandy,rotačky a různé vláčecí nástrahy. A aby toho nebylo málo, tak si vážu různý chlupatice. Už měsíc vážu různý "potvory" na paternoster. Takže převážně chci vláčet, ale bez pilkera se prý neobejdu(na radu kamaráda,který tam byl už 4x) Už teď plánuju s sebou 4 pruty, takže jsem zvědavej na to až začnu balit nástrahy jestli to vůbec unesu. Samozřejmě chci chytit co nejvíc ryb(druhů,né masa), "plánuju" platýse, ďasa, vlkouše....Takžebudu muset asi vyzkoušet různé techniky. Kupuju veškerou literaturu o rybařině, ale chybí tam právě konkrétní nástrahy. Každý jen píše koliik "metráků" ryb přivezli. A to není zrovna to co mě na Norsku láká. Děkuji za všechny použitelné odpovědi.

hraji - Profil | So 27.3.2004 19:18:24

Letos odjíždím 18. dubna do Aure, přeji ti dobrý lov a nestyď se zeptat, většinou ti všichni rádi a dobře poradí.

hraji - Profil | So 27.3.2004 19:17:18

Těžko přesně poradit, protože nevím jak budeš chytat. Na přívlač? Nebo jen pilkrovat? Zkusíš muškovat nebo chytat na maso? Jezdím do Norska celkem pravidleně a mohu ti s klidným svědomím, že je to pokaždé jiné, co fungovalo jeden rok je letos jen průměr, prostě to chce mít nějaký základ a přizpůsobit se na místě. Většinou mají na místě prodej nástrah za české koruny a tudíž levně proti norským obchodům. Já si vozím sortiment pilkerů od 100 do 350 gramů, těžké třpytky na přívlač, hromadu velkých a těžkých hlaviček na twistery a další gumy a zásobu twistrů a riperů, barvy od nenápadných až po nejkřiklavější a zkouším, co právě treskám chutná. Jakk říkám, jeden rok bych přísahal na modrou, další rok je to signální žlutá, prostě zkoušet. Dobré chytání menších ryb je na písečné červy, které lze nalovit v písku v přílivovém pásmu za odlivu. Vůbec se mi neosvědčilo lovení na maso z tresek nebo makrel, přesto že se považuje za velmi dobré, asi to neumím.