multiplikátor na vláčení Abu garcia

Přečetl jsem si všechna pro i proti vláčecích multiplikátorů.Poradíte mi někdo prosím konkrétní model?A kde jej dostanu koupit?Co třeba Ambassadeur T 3000C
Autor diskuse: silur - , 27.3.2004 dravci - náčiní, doplňky

Přema* | Po 29.3.2004 10:34:12

Chci jenom dodat, že nemám nic proti Abu - spíš naopak, a ani proti multíkům. Jestli jste to někdo nezkoušel, tak dost info je taky ve starých otázkách, když zadáte do vyhledávače třeba: multiplikátor.

Piscicapus - Profil | Po 29.3.2004 9:58:07

silur: asi už máš vybráno a volba značky Abu Garcia je rozumná. Osobně dávám přednost multíkům klasické konstrukce a kapacitu cívky vybírám s ohledem na hmotnost nástrah. Lehké nástrahy (otázkou je co jsou lehké nástrahy, když každý máme hranici jinde) se odhazují mnohem hůře, než těžší. Bylo by tu řešení, je však drahé a asi hůře sehnatelné - Abu Garcia Ambassadeur EON Pro.
Co se zde psalo o cenách našeho dovozce a cenách v zahraničí je naprostá pravda a vyplatí se dovoz!

vicx | Po 29.3.2004 9:53:21

silur: pozeral som sa na tu 3000C a videl som, ze je iba na pravu ruku. Ak by si chcel, mam na predaj multi Cabelas prodigy na lavu ruku. kupil som ho unahlene na jesen a teraz som zistil, ze ho nepotrebujem :/ je uplne novy, nechytany. info na http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/pod/horizontal-pod.jhtml?id=0017588&navAction=push&navCount=3&indexId=cat20331&parentId=cat20331&parentType=index&rid=&_DARGS=%2Fcabelas%2Fen%2Fcommon%2Fcatalog%2Fpod-link.jhtml_A&_DAV=MainCatcat20166 blizsie na mail.

Piscicapus - Profil | Po 29.3.2004 9:45:31

pampalini:
A: skutečně tento problém nemám a nevěděl jsem o něm do chvíle, než jsi to tu napsal. Třeba tu pracuje vyšší moc. Jiná situace nastává u rotujících nástrah!

B: máš pravdu, rotující nástraha klade větší aerodynamický odpor a dále u smekacího navijáku ovlivňuje naplnění cívky značně délku odhozu! Rotující cívka multiplikátoru musí být přibržďována, jinak by s klesající rychlostí letící nástrahy došlo k jejímu přetočení. To se však někdy stane a většinou v prvních okamžicích hodu, který nebyl moc povedený a odstředivá (magnetická) brzda danou situaci již nezvládá. Základem je mít dobře nastavenou brzdu mechanickou a hlídat si její seřízení při výměně nástrah.

Mezi další výhody dodám: kvalitnější zdolávací brzda s větší třecí plochou. Nulová náchylnost kroutit vlasec. Možnost použítí silnějšího vlasce bez větších negativ jako u smekacího. A jak jsi již naznačil, odpadá překlapěč, bez kterého se smekáč neobejde a je jen často k zlosti.

pampalini - Profil | Po 29.3.2004 8:38:51

Piscicapus:
BOD A:
Woblerem s velkým odporem myslím hlubinochodné potvory co jdo většinou pod 3m.
S kroucením vlasu ty vypadá prachpodivně, ale je to tak. Dělali to MK 110, Okuma, DAM, i dvě Shimana co mám nyní. Brzda neprokluzuje a woblery nekroutí (blbý chod)
BOD B:
Rotováním nástrahy při hodu myslím její všelijaké překlápění. Co klade největší odpor při hodu je obtížné říci, ale někdy wobler, který letí naplocho. U mulťáku se při hodú roztočí cívka a jenom plynule dodává vlasec, u normál. navijáku záleží na naplnění cívky, tuhosti vlasu,...
A hlavní věc je, že se s obojím musí nejspíš umět.
Jako další tři velké výhody multíku vidím:
Malá hmotnost
Možnost přibrzďovat při zdolávání citlivě cívku prstem ruky která drží prut (vylovování..)
Při popouštění přes brzdu jezdí i řadič (vlas se odvijí kolmo od cívky do řadiče), takže nedochází ke kolísání brzdné síly

Goba | Po 29.3.2004 7:53:17

taky jsem si nebyl jistej, ale po jedné sezoně musím uznat, že je multiplikátor příjemnější a pohodlnější na používání - naopak použití je omezenější, lehké nástrahy se prostě házet nedají

Piscicapus - Profil | Po 29.3.2004 0:24:24

pampalini: myslel jsem si to, že jsi ho od něj koupil a není to špatná volba.

Bod A: toto slyším poprvé a ještě jsem nepozoroval rozdíl mezi wobblerem s větším odporem a naopak. Pokud se zamyslím nad MECHANIKOU smekacího navijáku, tak nechápu, co tím chceš říci. Při náhozu se vlasec smýká jedním směrem a při navijení se opačným směrem. Z toho plyne, že je vlasec stále ve stejném stavu. Otázkou je, jak je vlasec navinut na cívku a jestli ti při navijení občas neproklouzne brzda.

Bod B: mám to pochopit tak, že při odhozu se smekacím navijákem wobbler rotuje a u multiplikátoru ne? To opět slyším poprvé. Je fakt, a vadí mi, když se mi při náhozu háčky zamotají do vlasce. A je jedno jestli mám šňůru nebo vlas. Při použítí multiplikátoru je vlasec přibržďován kvůli přetočení cívky.
A teď mi řekni, co klade při náhozu větší odpor :

1) u multiplikátoru mechanická a odstředivá (magnetická brzda)
2) u smekacího rotující vlasec

V podstatě to vyjde na stejno. Jinak s tebou souhlasím o vyváženosti wobblerů!

pampalini - Profil | Ne 28.3.2004 23:50:56

EDA:
1) EON je opravdu od Boby
další vysvětlení:
a) nekroutí vlas při woblerech s velkým odporem (např. Ratlin Fat Rap Down Dep Runner)
Nevim proč, ale woblery s větším odporem od Fat Rap 5 cm a Shad Rap DR 9 cm kroutína normálním navijáku vlas. Vychází to z jeho mechaniky a všechny anti rolničky jsou nanic. Obecně se nechá říci, že je to horší, čím má wobler větší odpor a je menší í cívka navijáku a tenčí vlas. U pletených šňůr to není tak drastické., jinak po chytání s 5kou Fat Rap je 25ka vlas nakroucená jak od rotačky asi po 2 hodinách. Potom je vlas jak živej a chytá se naprd a musí se protahnout mokrou travou nebo za jedoucí lodí, aby se rozmoral.
b) Woblery při hodu nerotují a nechytají se za vlas (Shad Rap, Husky Jerk,..)
Některé woblery mají skvělý chod, bohužel blbě umístěné těžiště, proto se při hodu "roztáčí". Těžší hlava woblera předbíhá zadek nebo se všelijak točí. Negativum je zkrácení hodu (velký odpor vzduchu) a někdy zachycení trojháku za vlas. Při použití multiplikátoru je nastraha malinko bržděna vlasem, proto nerotují. Nejhorší problémy mám s woblery Shad Rap (hlubiný i hladinový), oproti nim potápivá CD SR jítá jako šíp. Dále se rády točí i husky jerky a i jiné. Nechá se tomu částečně předejít opatrným náhozem, ale zase se zkracuje délka hodu...

Eda - Profil | Ne 28.3.2004 22:27:27

pampalini: to jsem blázen a vysvětli prosím body A a B. A ten EON je od Goby, že jo?

pampalini - Profil | Ne 28.3.2004 21:23:44

Přema - na lehký woblery to neni, ale na těžší je OK a výhody jsou:
a) nekroutí vlas při woblerech s velkým odporem (např. Ratlin Fat Rap Down Dep Runner)
b) Woblery při hodu nerotují a nechytají se za vlas (Shad Rap, Husky Jerk,..)
Silur
Jinak po krátkém vyskoušení multíku od Shimana jsem se nadchnul a koupil ojetý EON od Abu (shimano bylo na pravačku) a jsem zvědavej. Od zástupce Abu bych nic nekoupil, koukni se kolik stojí navijáky u nás a kolik na webu Abu....a budeš uvažovat o poslání, nebo dovozu.

Přema* | Ne 28.3.2004 10:17:08

K dostání by tenhle model mohl být v prodejnách U kajmana - jejich adresa je www.ukajmana.cz. V jejich nabídce jsem ho nenalezl - ale třeba by ho dovezli.
P.S.
Osobní zkušenosti nemám - jen jednou jsem viděl na nějaké ABU chytat. Nevím nakolik s tím dotyční uměli - jenom mě přišlo že se jim trochu časteji zamotával vlasec na cívce. K tomuhle by mohl něco víc říct ten kdo je má, nebo někdo, kdo jezdí třeba do Skandinávie, kde se běžně používají. Docela by mě osobně zajímalo jak se s nima nahazují lehké nástrahy - např. menší plovoucí woblery.