odhoz s amortizerem

V posledním Sportovním rybolovu jsem našel zmíňku o lovu na odhoz s amortizérem. Máte někdo víc informací?
Autor diskuse: Martin - , 18.3.2004 plavaná - techniky lovu

fanik - Profil | Po 22.3.2004 20:02:05

pouziva se bezne guma z delicky, tak jak pise michal rozmer (prumerr) 1,2, jinak treba i silnejsi, vse zalezi na pouzitem kmenovem vlasci a forpasu. Delka amortizeru by nemela prekrocit 1m na odhozovy prut, na bolonku 7-8m max 1,5m a to uz je fakt strop. Optimum na odhoz je tak tech 50cm a na bolonu ten 1m. Osobne radeji pozivam silnejsi amortizery (1,6)

Martin | Pá 19.3.2004 10:17:33

dík, plavačku chytám už nějaký pátek, ale tohle byla pro mě nová věc. Jen pro úplnost: používala se guma z děličky, nebo něco speciálního-

MichalŠ - Profil | Čt 18.3.2004 19:27:16

Jasně, je to chytání s navijákem. Jenže tady jde o odpružení v hrznym fofru na tenký forpas. Tam ani sebelepší bojovka nezabere. Navíc t si představ, že jsi na MS a za celý závod máš třeba jen jeden záběr. Takže každá pojišťovačka je dobrá. U nás asi nemá význam takhle chytat. Tohle byl opravdu velmi extrémní způsob lovu (víc jak metr jsi tahal po zemi a sekání až proti jízdě) Faktem je, že portugalci to měli zmáklý, vyhráli úplně všechno.

MacOS | Čt 18.3.2004 18:06:21

michal š> nerozumím tomu a nečetl jsem to, ale když jde o odhoz tak jde snad o chytání s navijákem? žil jsem v domění že pokud nechám povolenou bojovku tak to bude v pohodě - že by chybný předpoklad??

Michal Š - Profil | Čt 18.3.2004 10:06:43

Zřejmě reakce na rozhovor s mojí dcerou. Tímto způsobem se chytalo v Portugalsku na MS. Jedná se o běžnou udici složenou takto. Háček-forpas cca 50cm-obratlík-cca 2m vlasce s uspořádáním broků dle libosti (v Portugalsku se dávali čtyři bročky po deseti cm velikost přibližně 10-11)-obratlík a na něm navázaná guma cca 1,2mm v délce asi 50cm ukončená opět obratlíkem-no a následuje kmenová udice. Účelem je neztratit kapra při záseku. V Portugalsku se vlastně neprováděl zásek, ale při rozjetí udice, signalizujícím záběr se prut pouze nadzvedl proti směru jízdy (při klasickém záseku se okamžitě trhalo). Přes toto nesekání bylo potřeba nějakým způsobem odpružit první nápor a to vlasec svojí pružností nedokázal. Tento způsob lovu Portugalci používají běžně, v průběhu tréninku na to přešli všichni závodníci. V podstatě to byla jediná možnost jak ty jejich šíleně živý torpéda lovit.