Surfové navijáky k lovu kaprů

Zvažuji koupi kvalitního navijáku k lovu kaprů.Od surfového navijáku mě odrazuje jejich velká hmotnost-přez 750g.Kvalitní kaprový prut kolem 300g.Nenarušuje velká váha navijáku akceschopmost a citlivost sestavy prut-naviják při nahazování a zdolávání ryby?
Autor diskuse: sumcen - , 15.3.2004 kaprařina - náčiní, doplňky

virta | Út 16.3.2004 21:11:15

Váha navijáku sa ti pri nahadzovaní prejaví určite, to mám odskúšané, pri zdolávaní to nehrá nijakú úlohu, akurát posunutím ťažiska k sebe budeš cítiť v ruke "väčšiu istotu". Inak pri tom nahadzovaní nie je na škodu ťažší naviják, hlavne pri ďalekých náhodoch, práve tá vyššia hmotnosť má za následok, že pri stopnutí švihu prútom sa toľko "nenarobíš" a ten stop je tam oveľa razantnejší.

Ivo. | Út 16.3.2004 20:48:35

Já používám třetí sezónu navijáky Penn (Surfmaster ,Prion V), které váží 610 gramů. Ve srovnání s některými jinými modely jsou tyto navijáky v té nižší váhové kategorii. Ovšem pokud chce člověk kovovou cívku a opravdu kvalitní převody, tak ten naviják prostě něco vážit musí. Záleží pochopitelně na tom, kolik váží prut. Já mám letos pruty Rod Bull které váží 295 g a připouštím, že prut Penn, který měl šeptal v ruce je relativně těžký, i když to byla "třiapůlka", která je v každé modelové řadě nejtěžší.

Goba | Út 16.3.2004 13:10:51

určitě ne - nevadí to, na akci to vliv nemá - pro nahazování je to možná i lepší, protože se ti posunuje těžiště celé sestavy níže k navijíku(ke spodnímu konci prutu) což zvyšuje pocit lehkosti při silnějším hodu a jinak se prut stejně válí ve stojanu - dřina by to byla při vláčení nebo plavané :o))

šeptal - Profil | Út 16.3.2004 12:13:27

sorry: ne navijýk, ale naviják

šeptal - Profil | Út 16.3.2004 12:12:27

Přesně, jak píše Honza. Na výstavě v Praze jsem zkoušel navijýk Penn Surfmaster nasazený na prutu. Nevím, co to bylo za prut, ale za ty 2 minutyjsem měl ruce pomalu v křeči. Tak jsem sáhl po jiné sestavě (stejný naviják) a bylo to úplně něco jinýho. Pro pocit ze zdolávání je hmotnost navijáku podle mě nepodstatná. A s náhozem to bude podobný. Je to jistě jen věc zvyku.

Honza - Profil | Út 16.3.2004 12:02:28

Možná semnou něktří nebudou souhlasit, ale podle mě váha navijáku nenarušuje jeho akce schpnost. Jinak kvalitní surfový naviják může vážit i kolem 600g a váhy bych se ani nebál, protože máš prut stejně vetšinou položený a když na něm budeš mít rybu, tak jestli bude vážit 450 nebo 650g asi stejně nepoznáš. Navíc by se dalo teoreticky říct, čím težší, tím by mohl být kvalitnější. Jinak jestli se tu objeví šeptal, tak ti to určitě potvrdí, že jsme letos viděly kaprové pruty od Pennu a ty byly strašně těžké oproti standartu. A to je podle mě podstatně víc nepříjemné než trochu těžší naviják.