Nahazování

Jak daleko od sebe nahazujete své sestavy bez obavy, že při následném zdolávání ryby nedojde k vzájemnému zamotání vlasců. Předpokládám, že většina z Vás odpoví, že jednu napravo a druhou nalevo od zakrmeného místa, ale jde mi spíše o Vaše praktické zkušenosti. Vzpomínám si totiž, že v dobách mých rybářských začátků kolem roku 1960-65 ostatní sousední rybáři své udice začali smotávat, pokud někdo měl zvlášť vydařený záběr, kterému dnes říkáme "hrčák". Zda to tehdy bylo uloženo Rybářským řádem, už pochopitelně nevím, ale sám nechci zbytečně ztrácet ryby, anebo táhnout souseda, který sedí v účinném dosahu, byť vzdálen daleko více jak předepsané tři metry.
Autor diskuse: Fanda - , 14.3.2004 všeobecné - techniky lovu

Vlasta | Pá 19.3.2004 12:23:06

Taky se mi stalo, že jsem párkrát přišel o slušnou rybu, když mi jí vedlesedící rybář urazil. Bral jsem to ale poměrně klidně, protože mi evidentně vjela (velmi rychle) k němu a opravdu mu signalizovala záběr. Nerovný boj mojí kmenové šestnáctky a sousedovo pětadváci ani jinak skončit nemohl. Pokud výjimečně chytám na dva feedery umisťuju jednu montáž přímo do krmného místa a druhou úplně jinam. Dál a proti proudu s větší nástrahou - na většího kapra. Závěr - nerad mám obě montáže kousek od sebe, protože se zvyšuje riziko zamotání a ztráty ryby.

Merda | Út 16.3.2004 20:28:24

Když přijde rybář který si sedne 5m ode mne pokládám to za nevychovanost. Chodím na ryby především pro navození vnitřní pohody a nejsem zvědavý na otázky typu "co to dělá, jé ty máš hekej prut, na co chytáš atp.

Miloš_diakritický | Út 16.3.2004 13:14:10

Fanda:
Jo, máš pravdu, tenkrát se to dělalo běžně, taky si na to pamatuju.

Marda - Profil | Po 15.3.2004 12:28:50

Montáže kladu asi tak 1-2m od sebe. Jsem nerad, když je někdo bůízko mne, když tak maximálně jeden člověk. Už jsem si několikrát vyzkoušel, že "prostřední" má slabší úlovky, nebo žádné. Pokud je nás víc, tak po záběru velké ryby nestahujeme okamžitě pruty, ale až ve chvíli, kdy je to absolutně bezpečné (např. když ryba jede hodně do strany a je evidentní, že ten na opačné straně může stáhnout prut bez rizika uražení ryby. Jinak se hodně osvědčily Back Leads viz http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=5311&from=0

zubáč | Po 15.3.2004 7:03:48

Své sestavy nahazuji klidně 0,5 m od sebe, protože jsou mé, ale od souseda aspoň 1 m, pro klid duše. když vidím souseda, že tahá větší rybu raději stáhnu pruty a pokud to nestíhám, aspoň povolím brzdy navijáku, kdyby se ryba náhodou zamotala, pravda je ta, že ne všichni rybáři toto dělají a se zvláštní chutí sousedum urážejí ryby, vloni jsem musel na jednoho takového vystartovat, když mi urazil třetí rybu, že pokud vezme prut do ruky počas zdolávání mojí ryby tak mu jednu natankuji a to si myslím, že jsem dost kliďas, ale co je moc, to je moc... Trocha ohleduplnosti i na rybách by neuškodilo... pravda je i ta, že zmiňovaný pán už si vedle mne do konce sezóny nesedl a já neměl problémy....

stilet - Profil | Ne 14.3.2004 17:01:56

"Neurazit" sousedovi rybu, to patří k slušnému chování u vody, když už se nesmotává udice, aspoň se povolí vlasec. Nicméně jsou i tací, kteří v momentě zajetí sousedovic ryby do vlastní montáže s gustem zaseknou...byl tam záběr!..