Pomoc s rybníkom

Dobry den panove,
chcem sa opytat,ci mi neviete pomoct. Ako by som vedel opravit rybnik, ktory schatravel a zaniesol sa velkym mnozstvom blata. Rozloha rybnicka je asi 1 hektar a ked by som to mal hradit zo svojho, asi by som sa toho nedozil. Chcem sa opytat, ci na nieco take neexistuje nejaky fond v EU alebo nieco podobne na obnovu rybnicka. Moje odhady su, ze by na to bolo potrebne nieco okolo 3 mil. korun. Za vsetky rady,pripadne odporucania, postrehy vopred dakujem. Fotky prilozim neskor
Autor diskuse: Hamon - Profil , 3.5.2007 všeobecné - revíry, cestování

Hamon - Profil | Po 24.3.2008 10:16:31

samozrejme, bez toho to nejde, momentalne co nahanam, je ako je to s pozemkom.

hraji - Profil | Po 24.3.2008 10:14:00

Hamon: no jen aby to neskončilo tak, že ty vyběháš, zařídíš, necháš udělat a pak se najde někdo, kdo bude mít zákonný nárok a ty ostrouháš. Rozhodně doporučuji vše řádně prověřit a smluvně ošetřit a zajistit

Hamon - Profil | Po 24.3.2008 10:11:49

Peniaze je mozne zohnat pre rozvoj cestovneho ruchu a agroturistiky v obciach. Je dolezite len napisat na to projekt a kedze uz jeden projekt pre chov koni u nas presiel, tak uvazoval som takouto cestou dostat sa k peniazom.

hraji - Profil | Po 24.3.2008 10:07:29

Hamon: jen si zjisti, zda máš jako fyzická osoba vůbec šanci dostat nějakou dotaci z EU, aby jsi se nehonil půl roku za Chimérou. Není to tak jednoduché.

Puntík - Profil | Po 24.3.2008 9:55:58

Hamon: Pokusím se. Nemám sice se Slovenskem žádné zkušenosti, ale snad to bude podobné.

Hamon - Profil | Po 24.3.2008 9:53:23

Napisem ti link na mail, pozries mi na to? Evidentne si v tom zbehlejsi. POslem ti presne zadanie, miesto, okres a aj na mape ti ukazem. Ok?

Puntík - Profil | Po 24.3.2008 9:45:22

Hamon: To, že parcela KN není na LV (listu vlastnictví) je celkem běžný jev. Tato parcela se bude skládat (možná) z jedné nebo několika prcel zjednodušené evidence (dřívější pozemkové mapy). A právě tyto parcely (jsou různé druhy - v ČR je to GP - grafický přídělový plán, PK - pozemkový katastr, EN - evidence nemovitostí; to jsou názvy původních mapových operátů) už mají své vlastníky - jsou zapsány na konkrétních LV. Požádej na příslušném KÚ o zákres zjednodušené evidence do platné katastrální mapy. Nebo třeba u vás funguje nějaký mapový server, kde se dají příslušná data získat (u nás bezplatně).

Hamon - Profil | Po 24.3.2008 9:37:25

Takze na katastralnom urade je pozemok vedeny ako:
Vodný tok (prirodzený - rieky, potoky, umelý - prieplav, kanál, náhon, odpad. kanál, vodná nádrž umelá, vodná
nádrž prirodzená a iné)
List vlastnictva nie je prilozeny, majitel pozemku je neznamy.Aj ked neviem ako, ale povrava sa v dedine, co som pocul, ze to ma v prenajme Miestne rolnicke druzstvo, ale kedze nie je majitel, tak to nemoze mat v prenajme. Vymera pozemku je 7400 metrov stvorcovych.

rommi - Profil | Po 7.5.2007 9:12:16

cit.: "Inak som rozmyslal, ci mi nebude moct pomost organizacia, ktora zastresuje vody v mojom okrese, povodie bodrogu a hornadu, takze by to chcelo osobnu navstevu"

s tym, ze ti pomoze povodie nepocitaj. su obmedzeni limitmi rozpoctu a akcie podobneho typu pre nich nie su zaujimave zo ziadneho hladiska.
a co sa tyka pomoci organizacie, pri vsetkej slusnosti voci vedeniu mo srz sk, pochybujem, ze budu ochotni ist do investicne a manazersky nelahkej akcie. proste pre mo srz to nema zmysel. aj pri najoptimistickejsom pohlade, ze ziskate grant, je potrebna spoluucast a na to jednoducho peniaze nemate. prijem z povoleniek a nejaka ta koruna z brigad vam nezarucuje taky prijem, aby ste boli schopni splacat pripadny uver. a to vsetko len za ucelom ziskania pomerne malej vodnej plochy, ktora zrejme ani vo finale nebude zvlast atraktivnym revirom.

Hamon - Profil | Ne 6.5.2007 23:20:12

Petrson : No budem rad, najlepsie na mail marek.varchula@gmail.com. Este raz vdaka.

Petrson - Profil | So 5.5.2007 8:39:35

>> Hamon, Macosx > co uvádí Macosx je v zásadě dobré vodítko, akorát že AOPK již byly zrušeny, resp. sloučeny tuším s ČSOP, takže donedávna panoval mírný chaos v rozhodovacích pravomocích k těmto projektům, dříve ošetřovaných AOPK (ale snad už se to vyjasnilo). Každopádně spadají pod MŽP, takže k doptání na příslušném odboru OÚ s rozšířenou působností. Jde o dotace z Programu Revitalizace Říčních Systémů (PRŘS), které slouží k obnově lidskou činností zdevastovaných říčních koryt či nádrží, anebo ke stavbě nových. Po kolaudaci však fungují pod jakýmsi statutem "Ekologická nádrž", jejíž součástí by mělo být též mokřadní pásmo, litorální porosty, nepravidelná břehová hrana nebo mírný sklon břehů, bezbarierová vpusť z napajedla... Na této nádrži, jak už zmíněno, nesmí být provozován tržní chov ani lov ryb a ptáků s přikrmováním, komerční turistika, občerstvení... Zarybňovat se však smí dle speciálních zarybňovacích směrnic (s důrazem na původní a mizející druhy) a v pozdějších letech je možné nádrže, byť omezeně, využívat jako extenzivně obhospodařovaný revír ke sportovnímu rybolovu - ať už ošetřený pronájmem rybářskému svazu, nebo provozovaný jinou organizací (obcí, sdružením apod.) Žadatelem o dotaci může být i fyzická osoba a v tom případě se vyplácí do max. výše 70 % nákladů.
Na toto téma před lety vyšel docela podrobný a návodný článek ve Sportovním Rybáři. Bohužel na jeho stránkách již není umístěn, ale myslím ho mám někde uložený a můžu Ti jej přeposlat, pokud bys měl zájem.

Sp. - Profil | So 5.5.2007 0:01:19

Hamon tak to keď kupiš tak jedine to môžeš vyčistiť na vlastne naklady...a na taku vec by ti nikdy z EU-fondov neodklepli ani korunu...asi taka je skutočnosť..tak pokial nemaš väčši obnos peňazi tak sa do toho ani nepušťaj.

Hamon - Profil | Pá 4.5.2007 21:33:12

Takze uz som pobehal okolo vlastnikov rybnika, tak by to malo mat nase Rolnicke druzstvo, teda aspon to, co z neho zostalo. Uvidime, co by za to mohli chciet. Takze Rad by som bol ak by mi napisal nejaky slovak, ci o takom dacom nema skusenost. Inak som rozmyslal, ci mi nebude moct pomost organizacia, ktora zastresuje vody v mojom okrese, povodie bodrogu a hornadu, takze by to chcelo osobnu navstevu

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 21:37:41

tomsa: No ten zabahneny rybnik ma vlastny vypust, vlastnu hradzu, ktora je velmi zachovala a ta luka pod tym je mensia ako samotny rybnik a na konci tej luky je rybochov, takze to by neslo. Skor by som rozmyslal nad zbavenim sa toho bahna. No este skusim pobehat nejake miesta, co s tym a poprosit o radu.

tomsa - Profil | Čt 3.5.2007 20:26:41

Pokud jsem dobře pochopil tak pod rybníkem je louka, která patří k rybníku. Nevím sice jak je to tam s vodou, ale možná bych se zajímal myšlenkou vykopat nový rybník na níže položené louce. Zeminu bych použil na hráz a odpadli by starosti s kontaminovaným bahnem. Taky by mnělo stačit jen stavební povolení a na kopání by mněl stačit jakýkoliv kolový bagr a buldozer. A pokud tě nadšení neopustí, tak zabahněný rybník můžeš odbahnit později.
mnoho zdaru

Rade - Profil | Čt 3.5.2007 12:18:00

dardajarda - zdar včera jsem byl v Nasavrkách uviděl tu jámu :-) nevíš kdy to má být hotové, a jestli jse někde k nahlédnutí projekt?
Dík

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 12:07:55

Skusim este obehat nejake veci ohladom pozemku a potom skusime nieco pohladat, mozno budem mat obrovsky kus stastia a nieco zistim aj na povodi bodrogu a Hornadu. Takze nechajme sa prekvapit

dardajarda - Profil | Čt 3.5.2007 11:43:54

Doufám, že pozemky na kterých se rybník nachází již máš koupený nebo je nejdřív kup a až potom
se jdi poradit na zemědělkou vodohospodářskou správu v okresním městě, ( u Vás se to jmenuje asi trochu jinak ) tam ti poradí o dotačních programech a podporách v oblasti staveb a oprav rybníků. Ať se ti daří.

rommi - Profil | Čt 3.5.2007 11:23:48

kedze pozemky su problematika, ktora mi je blizka a nejake to funkcionarcenie v mo srz tiez, nejake veci okolo toho poznam na vlastnej kozi.

1, vlastnicke vysporiadanie pozemkov - predpokladam, ze mo srz svidnik nie je vlastnikom pozemkov ani stavby. to znamena rokovania s vlastnikmi, ktore nie su jednoduche, dohoda na cene. pripadne najom, to je nieco obdobne. rovnako stavba - kolaudacia, porealizacne zameranie - vsetko vela, vela penazi a behaciek
2, v pripade, ze by sa nejakym sposobom vam to podarilo dostat do vlastnictva alebo najmu, budete zaviazani udrzbou a sanaciou pripadnych problemov - to mozu byt podla rozsahu financne mimoriadne nakladne veci, ktore vasa mala mo tazko zvladne
3, povinnost zarybnovacich planov, starostlivosti o zarybnenie a pod.

to su vsetko veci ktore je potrebne brat do uvahy skor, nez sa zacne robit. rovnako vztahy v mo a schopnost vyboru zrealizovat taku nakladnu akciu.

takze ochota a mladicky entuziazmus sa kvituje, ale realne by som na to kaslal.

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 10:56:50

Dik, tak ty si pomohol a hlavne potesil si ma

dardajarda - Profil | Čt 3.5.2007 10:55:16

Nazdar Chlape, u nás - Obec Nasavrky, okres Chrudim, Pardubický kraj, právě probíhá odbahnění rybníka 3,5 ha - s opravou hráze, stavbou nového stavidla a vydláždění odtoku a obec na to získala dotaci od Ministerstva životního prostředí 7 miliónů Kč, tyto dotace poskytují i soukromým osobám na stavby a opravy rybníků. Myslím si, že podobné podpory budou i na Slovensku, koukni na netu na takový stránky.

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 10:49:20

Rybnik sa zaniesol kvoli tomu, ze zacal zarastat rakosim. Tie spomalili pritok, potom sa pritok tak nejak divne zmenil, vyrezal si cestu krajom rybnika, takze voda prestala prudit.A zacinala zarastat, prestalo sa o to starat. Nakoniec zarastol cely rakosim. A co sa tyka dalsieho zanesenia, tak to sposobili uz len mensie povodnove vlny, resp. dlhsi dazd. Zdvihla sa hladina, pritok sa vylial z hlavneho koryta a pomedzi rakosie sa skor ukladali bahenne casti. Tos tolko, co som pocul od starsieho asi 60 rocneho chlapika, ktory sa o to este asi pred 20 rokmi staral, potom uz nesluzilo zdravie a tak to nechal a nikto iny sa nenasiel, tak to schatravelo. Inak v blizkosti je aj rybochov na pstruha, ale to je uz tiez dost schatravene, ale viem, ked mi otec rozpraval, ze sa tam bezne chovali pstruhy 50cm a bol ich plny potok, lebo sem tam nejaky zdrhol cez vypust do rieky

Swobi - Profil | Čt 3.5.2007 10:33:46

S tim ukládáním bahna na okolní pozemky bych moc nepočítal. Jednak by se ti mohlo zase vrátit brzo zpátky do rybníka a jednak bys nejdřív musel chemickými rozbory doložit jeho nezávadnost (nesmí obsahovat těžký kovy apod.). Je to dost složitý a často se musí bahno ukládat na skládku jako odpad a za to se samozřejmně platí... . Navíc doporučuju zjistit proč a jak rychle se ten rybník zanes, abys ho nevyčistil a po prvním přívalovym dešti nebyl zas plnej hlíny.

šeptal - Profil | Čt 3.5.2007 9:47:08

Hamon: Uvědom si, že sotva kdo dovolí na pozemek navézt vrstvu silnější, než nějakých 20 cm. Sice jsou i vyjímky, ale.... Takže těch hektarů beš potřebovat o něco víc. A budou ti do toho kecat zelení. Nedej bože, aby rozbor bahna prokázal jeho závadnost. To by pak naskočilo pár dalších milionů za skládkování. Ale takové případy bývají vzácné, tak se nelekej.

Briza - Profil | Čt 3.5.2007 9:26:02

Nechci malovat certa na zed, ale 10 roku je dost dlouha doba a mohlo probehnout zarazeni uzemni do nejakeho rezimu ochrany. Tim te nechci odradit. Jen by bylo skoda sehnat prachy, venovat tomu obrovske usili a pak se zastavit na tom ze tam hnizdi chranene ptactvo a mas po bagrovani.

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 9:16:05

Po vikende sem hodim viac fotiek, aspon dufam.

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 9:15:11

Septal: Nevadi. CO sa tyka kam to vyviest, to by bolo kam, pod rybnikom je asi 1 ha luka, ktora patri na ten isty pozemok ako rybnik, potom je dost vela miesta pri odtoku a este na druhej fotke, co je vidno cestu, tak vpravo a dalej do zadu je tiez asi 0,5 hektara, co su len tenke vrby, takze aj tam by sa podla mna dalo mozno. all: Inak moznost by bola aj buldozer a vyhrnut to blato za rybnik, ale do tejto problematiky nevidim a neviem, ci by nemal problem, ak by sa zacal prepadat, co by sa stalo, alebo tuto moznost nemam preskumanu

šeptal - Profil | Čt 3.5.2007 9:11:51

Jestli to má hektar a 3 metry bahna, tak to bude solidní pálka. Počítej tak 200,- na kubík. Spíš o trochu víc. Ještě pak budeš mít problém s tím, kam těch 30 tis. kubíků vyvézt. Každopádně to chce se obrátit na nějakou agenturu, která se dotacema zabývá. Tam poradí. Jinak, s tím mým odkazem to bude pase, netušil jsem, že to není v ČR.

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 9:06:41

Rommi: Je to pri Kapisovej. No organizacia sa toho nejak vzdala, ale podla mna, ak by sa mi podarilo najst nejaky fond, tak by asi neodmietla nejaku tu pomoc, si myslim. Takze asi takto sa snazim tak trochu

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 9:05:23

Takze pre upresnenie, nie je to mokrad, asi pred 10 rokmi to bol rybnik, len bol zaneseny blatom. Co sa tyka umiestnenia, nachadza sa na vychodnom Slovensku. Co sa techniky tyka, so mnou to je tazke, som totiz student, ktory by vedel napisat projekt, pripadne po nejakej tej info by som sa vedel dostat blizsie k stavbe, jedine co mi chyba je doslova nejaka financna zabezpeka. Hladam nejaky fond, alebo nejaky zdroj, aby som mohol cerpat financie na bagrovanie. Chcelo by to mesiac bagrovat podla mna. Hlbka tam byvala vraj 3 metre, predpokladam, ze do plytciny menej, len sa ten rybnik zaniesol blatom a nikto sa nestaral. Inak ma to spravene aj teleso hradze a dva pritoky cistej chladnej vody z lesov.
Dalimil: Nejde mi dobu omeyenosti, nechcel by som to stroho na komercne ucely, radsej by som to chcel na nieco take, ako rybnik pre dedinku, kde zijem.
Mozno casom na komercne ucely.
Briza: Predchadzajucou odpovedou som ti asi povedal dost, co sa tyka nejakej ochrany.
Macosx: Co sa tyka Slovenska asi vela info nemas, co? Na tomto fore sa zaujimam aj preto, aby som mal lepsi prehlad o vsetkych moznostiach.

rommi - Profil | Čt 3.5.2007 8:57:29

kde to v okrese sk chlape chces robit??? ked to nebudes mat obohnane plotom a strazene psom, vyberu ti to len co budu ryby trochu jedle.
alebo je to v zaujme mo srz sk o ziskanie dalsej vodnej plochy?

Macosx - Profil | Čt 3.5.2007 8:12:53

Je taková důležitá otázka, jestli to je v Čechách nebo na Slovensku. Jestli to je v Čechách, tak si zajdi na odbor životního prostředí obce s vyšší územní působností a ti si většinou nechají udělat posudek od AOPK jestli to tam může být. Hodně rybníků, co jsme dělali ve firmě nám nepovolili, nebo navrhli nesplnitelné podmínky. Potom si musíš rozmyslet, jestli chceš retenční nádrž s omezeným chovem ryb, nebo chovný rybník. Jestli chovný rybník, pak je tu OP Rybářství, kde je horní míra dotace 50% a bude vyhlášený někdy na podzim. Pokud chceš nádrž, pak je tu OP Životní prostředí, kde je platební agenturou níže zmiňovaný SFŽP, který je ale samozřejmě podřízený MŽP. Tam by to mělo být vyhlašované někdy v létě a funguje to tak, že se projekt podává na Agenturu ochrany přírody a krajiny a ta vybere vhodné projekty. Míra financování ještě není známá, ale bude to něco mezi 75 - 100%. Jsou tu ještě specialitky, jako rybník v lese a v intravilánu obce financovaný přes PRV. Jinak se na mně můžeš obrátit a jestli je to alespoň trochu v dosahu našich kanceláři v Českých Budějovicích, Kyjově a Humpolci, určitě pomůžeme a nejsme drazí. Jak je to na Slovensku vůbec nevím.

Swobi - Profil | Čt 3.5.2007 7:39:20

Zkus "Státní fond životního prostředí " na Ministerstvu zemědělství, ale každopádně se připrav na kupu papírování a různé podmínky a omezení ...
Jinak souhlas s Brizou, na rybnik to moc nevypada...

Briza - Profil | Čt 3.5.2007 7:32:43

Nechci prudit, s něčím takovým nemám zkušenosti, ale podle fotek to vypadá spíš jako mokřad než rybník.Předtím než začneš řešit kde seženeš prachy si zjisti jestli ta lokalita není nějakým způsobem chráněná, například natura2000, biokoridor ap. Pak bys asi těžko prosadil vybagrování. Zákon na ochranu přírody je u nás brán jako "nadřazený" :-) ostatním zákonům.

šeptal - Profil | Čt 3.5.2007 7:31:32

Najdi si na netu SZIF. Tam by nějaký program, do kterýho by ses moh vejít, snad měli.

[uzivatel odstranen] - Profil | Čt 3.5.2007 6:07:29

Mám za sebou čištění jednoho rybníku (rybníčku), celkem to bylo 0,3 ha, stálo to 300.000,- Kč, propočty, které tvrdí, že na 1 ha cca 1 mil. Kč budou zřejmě opodstatněné.
Fondy EU existují, nicméně jsi pak omezen po nějakou dobu nemožností komerčního rybolovu. Co zkusit cestu sponzoringu nějakou firmou (nejlépe vlastnící příslušnou techniku, neboť pro ně to pak nebude otázka 1 mil. ale cca 1/3), které bys za to něco slíbil? Třeba povolenky (nebo lov elektrickým agregátem)..:-))
Další možností je cesta grantu (tuzemský nebo EU) za účelem vědeckým či výzkumným, ale zde jsou opět rybolovně komerční aktivity omezeny...

Hamon - Profil | Čt 3.5.2007 0:14:48

Takze prikladam fotky toho rybnika