Postavení prutů na tekoucích vodách.

V článku od Čabase je popsáno postavení feedru při chytání na tekoucí vodě: "Feedry mám asi pod úhlem 45 stupňů a sedím "šikmo šejdrem" proti proudu". Marián Hason na kazetě "Feeder - veľké ryby" má postavený prut obráceně: 45° po proudu a nahazuje před sebe, nebo spíše proti proudu. Které postavení prutu je výhodnější, a kdy které používáte?
Autor diskuse: Felix - Profil , 2.3.2004 feeder - techniky lovu

JiriH - Profil | Pá 5.3.2004 1:39:55

Lojza: Vždyť nás znáš, jednou jsme za blbce, jindy za prezidenty. Ale vždycky tak nějak stejně. A když jsem si přečetl zdejší zkušenosti, tak asi postavení prutu tak moc nerozhoduje. Spíše to, co komu vyhovuje a co mu dělá pohodu při lovu.

Lojza - Profil | Pá 5.3.2004 0:30:06

JiriH: pravdu ma ten kdo ten den chytne vic ryb.

Šlehy | St 3.3.2004 21:35:38

Asi bude také rozdíl v signalizaci záběru.Alespoň co mám vypozorováno z Berounky pod Plzní.Při použití paternosteru a nahození směrem spíše po proudu se špička při záběru ohne a při nahození směrem proti proudu většinou dojde při záběru k narovnání špičky.Tam ryba skoro vždy sebere nástrahu směrem po proudu(plotice,cejn,podoustev).Raději tudíž chytám směrem po proudu.Záběry jsou čitelnější.

zubáč | St 3.3.2004 13:10:32

V podstatě je to úplně jedno, duležitý je podle mého názoru úhel mezi silonem ( šnúrou ) a prutem, optimum 90 stupňu, já osobně používám oba zpusoby,vždy tak, abych měl prut po pravé ruce, kterou běžně používám k záseku a abych měl určité pohodlí. Co se týká náhozu, ten vedu tak abych měl montáž před sebou. Co se týká posunu montáže, je potřebné použít takovou zátěž aby se montáž po dně nepohybovala a zustala v krmném místě ... To jsou jen mé názory, každý si musí zvolit svuj přístup...

Pavel - Profil | St 3.3.2004 10:51:33

Já to třeba několikrát změním během lovu, hlavně se snažím mít úhel vlasce s prutem kolem 90°. Často mě přinutí prostor, kterej mám kolem sebe, hlavně prostor na zásek. Co se týká tlaku vody na vlasec, tak je jistě nejlepší prut nahoru (minim. část vlasce ve vodě), ale je to páteř.

Piškot | St 3.3.2004 5:25:31

Podle mě je důležitej úhel mezi prutem a vlascem.To,jestli mám prut proti a nebo po proudu,záleží na tom,jestli chytám proti nebo po proudu.Špička prutu se na tekoucí vodě zvedá proto,aby vodou procházela co nejmenší část vlasce mezi prutem a nástrahou a tím se minimalizoval vliv proudící vody,která se do něj opírá.

JiriH - Profil | Út 2.3.2004 23:22:11

Já mám pruty proti vodě, můj týmový kolega po vodě. Dodnes se hádáme, kdo má pravdu.

Felix - Profil | Út 2.3.2004 23:11:45

Upřesnění otázky: Mám hlavně na mysli vliv tahu vody na vlasec, při různých montážích. Nadzvedávání při nahození po proudu, nebo naopak tlačení ke dnu při nahození proti proudu. Vliv na váznutí, nebo na citlivost indikaci záběru. Při nahození proti proudu se mi zdá, že ostrý úhel, který svírá návazec s kmenovým vlascem při průběžné montáži ovlivňuje citlivost více, než při nahození po proudu. Jiná situace je při montáži s koncovým krmítkem....

rudolf | Út 2.3.2004 19:21:15

Sedím po levým bokem po proudu a nahazuji 90° na bok. Vlas mírně splave a je krásně vidět záběry.

j.pohoda - Profil | Út 2.3.2004 11:45:54

používám způsob jako ty, rozdíl by se mohl projevit při samotném záseku ryby...

Golem | Út 2.3.2004 9:55:28

Dal bych to tak, aby mi fucelo do zad :o)

blood - Profil | Út 2.3.2004 9:26:03

Muj nazor je, ze je to docela jedno. Dulezite je najit polohu, aby voda co nejmene pusobila na vlasec. To dosahnu hornim postavenim prutu a snazim se nahazovat tak, aby montaz skoncila presne prede mnou. Tak dosahnu nejmensi tlak na vlasec a tudiz nejmensi ohybani spicky proudem. Kdyz chytam kde je melko staci hodit pred sebe a montaz klesne ke dnu, ale kde je silnejsi proud hazim proti proudu, aby se montaz splavala tam kam chci. V zasade mam vsak prut kolmo na proud, nikoli sikmo sejdrem.. Alespon na mensich tocich kde hazu do 20m a kde je vetsi hloubka se mi to zda nejlepsi. Chce to zkouset v konkretnich podminkach, aby clovek nasel optimalni polohu vuci proudu a aby byla zachovana signalizace na spicce.