Použití nafukovacího člunu k lovu ryb

Plánuji pořízení nafukovacího člunu (Fish Hunter nebo obdoba) k lovu ryb na našich revírech. Je možné tyto čluny používat na Dyji 5 a 7? Jsou vůbec vhodné k lovu ryb? Jak se chovají ve vlnách? Pořízení klasické ryb. lodě pro mě nepřipadá bohužel v úvahu. Dík za rady.
Autor diskuse: Martin Sebera - , 22.2.2004 všeobecné - náčiní, doplňky

Honzas - Profil | St 25.2.2004 9:02:18

Martin Sebera, Honza : Právě tu kaprařinu z Fishunteru jsem měl na mysli, když jsem psal o nepohodlí. Když si představím, jak často na NM fouká vítr a co to s člověkem v tomto člunu dělá, tak si takový lov nedovedu moc představit. Něco jiného je klidná hladina. A otázka směřovala právě k použití tohoto člunu na NM.

Martin Sebera | Út 24.2.2004 13:06:53

Oprava - ty "zada" v předposlední větě mají být "zda".

Martin Sebera | Út 24.2.2004 13:04:56

Podle loňského sdělení přímo ze sekretariátu MRS je tento typ člunu považován za ryb. loďku a lze z něj lovit. Problém spíš spočívá v tom, jestli na Dyji 5 a 7 nemusí být loďky nějak registrované (před časem jsem něco takového slyšel, ale je to už pár let). Další problém je pak s vhodností k lovu z hlediska větru. O pohodlnost bych se nebál. Na 3,6m člunu pro dva rybáře bude místa dost. Jde mi o občasný lov z tohoto člunu, dále by byl na dalších revírech používám na dopravu na méně dostupná místa.
Tak jsem to trochu zhrnul. Pořád ale sůstávají otázky - chování ve větru (v uragánu bych nechytal) a zada je možné z těchto člunů lovit na Dyji 5 a 7. Zkoušel někdo z těchto člunů již lovit kapry,...(o přívlač mi nejde)?

Honza - Profil | Út 24.2.2004 8:46:28

Honzas: proč ti přijde Fishhunter nepohodlný? Pokud nesedíš na dně a sedíš na předku či na zadku tak je podstatně pohodlnější než kdejaká pramice!

Honzas - Profil | Út 24.2.2004 6:03:11

Marin : Máš pravdu, díval jsem se na to jen z pohledu za vážení. Lov z loděk je na D5 a7 povolen.Jinak si nedovedu představit sedět např.déle než hodinu ve Fishhunteru a chytat z něj. Slovo "nepohodlné" by byl asi slabý výraz. Něco jiného by asi byla vláčka.

rybopet - Profil | Po 23.2.2004 18:39:07

Uplne ideálny je na jesenne twistrovanie ostriezov,ale asi len uzavretejsich UN.Mam FH pramicu,na ktorej padlujem ako na kajaku so spojenymi a predlzenymi padlami.Je s nim trocha ostara pri nafukovani a baleni,ale dopravil ma na mnozstvo nadhernych,hlavne pribreznych miest,kde by cesta po strmom zalesnenom brehu bola nemozna.Treba mat aj vhodne klimaticke podmienky/ustalene pocasie/,lebo v pripade vetra,burky,prechodu frontov je tazsie ovladatelny a za niekolko okamihov Ta odveje.Aj napriek tomu to stoji za to.

Marin - Profil | Po 23.2.2004 17:24:44

Catfish: ale otázka zněla, zda jsou vhodné " k lovu ryb" tzn. chce asi z lodě lovit a to se MŮŽE !!!
Jiná věc je vhodnost Fishuntera na tuto vodu - já bych to osobně neriskoval, když jsou vlny a hlavně na Dyji 5 jsou dost často.
Např. v neděli na 5 byli dost velký vlny a na 7 skoro vůbec.

Catfish | Po 23.2.2004 17:16:29

No jestli umíš dobře plavat... Na Dyji 5 a 7 bych měl docela strach, za letního bezvětří možná - je dovoleno zavážet jen bóje určené k lovu dravých ryb, ostatní zavážení je zakázáno. Za větříku bych se už docela bál, na NM se to docela rychle dokáže zvrhnout v solidní vichr!!!!! K lovu jsou nafukovací čluny zakázány, i kdyby nebyly tak bych je nedoporučoval...

Marin - Profil | Po 23.2.2004 17:14:51

Honzas: trochu se pleteš : co podle tebe znamená věta "Lov z loděk povolen" v popisu Dyje 5 a 7 ???

Pobřežní candát | Po 23.2.2004 15:40:41

Já jsem zažil celkem prekérní situaci na orlické přehradě kdy jsme byli na FISHHUNTEROVI 360 ve 4 lidech v plný polní včetně echolotu a při jízdě proti větru nám z pádla upadla "lopatka" bohužel byl tak silný vítr že to jedním pádlem nešlo ukočírovat. tak jsme vyhrnuli rukávy a museli se pro lopatku doplácat. Byl listopad a pršelo. Jinak je FISH HUNTER podle mě celkem vyhovující člun, ale nevím jak to chodí na Dyji 5 a 7.

Honzas - Profil | Po 23.2.2004 14:31:07

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pokud fouká na vítr a dělají se vlny je to s Fishuntrem dost náročné a chce to i trochu odvahy a dobrou fyzičku vydat se s tímto plavidlem na volnou vodu. A o větrné počasí na NM není nouze. Fishhuter se díky své nízké hmotnosti a krátkým veslům dost blbě ve vlnách ovládá a je problém třeba udržet směr, nebo zvládnout jízdu proti větru. Pokud je silnější vítr a na vlnách se dělají bílé čepice, je to už hazard. Za takových podmínek jsem už pár krušných chvil zažil. Jinak na Dyji 5 a 7 je povoleno jen zavážení bójek pro lov dravců a to jen v době, kdy je lov dravců povolen.