Použití emulgátorů

Používáte při výrobě boilies emulgačních prostředků? Je to asi už hodně zacházení do podrobností, ale je někdo z vás přesvěčen, že emulgátor skutečně funguje a že prosým rozmícháním ve vajíčkách se jeho účinek projeví ve sníženém povrchovém napětí lipidů a ten pak bude lépe "rozpustný" či stravitelný?
Autor diskuse: Lumir - , 16.2.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

vladys | St 18.2.2004 15:43:53

honzas>vo vode, vlaznej. Vyssia teplota roztoku=zvysena rozpustnost lecitinu. Pozor, teplota by nemala prekrocit 45-50C.

Honzas - Profil | St 18.2.2004 12:32:40

Vladys : Rozpustil jsi při výrobě boilie Lecitin ve vodě jako Virta, nebo jsi postupoval jinak?

vladys | St 18.2.2004 9:56:38

V skratke o emulgatoroch : su to latky (ako tu uz odznelo), ktore vdaka znizeniu povrchoveho napatia na rozhrani dvoch dvoch kvapalin ulahcuju dispergaciu (rovnomerne zmiesanie, premiesanie) dvoch kvapalin a nasledne vytvorenie emulzie.

Mozme ich rozdelit na zaklade povodu na :
- synteticke
- prirodne

Synteticke :
- mono- a di- acylglycerolove emulgatory
- derivaty monoacylglycerolovov
- propylen glycerolove estery
- sorbitanove estery
- fosforylovane acylglyceroly
- soli kyseliny 2-stearoylmliecnej
- ….

Prirodne :

Vajecne zltko – ucinnou emulgacnou zlozkou su okrem proteinov najma fosfolipidy. Pouziva sa surovy (priprava boilies), alebo suseny (ziska sa odparenim vody (cukrarenske a pekarenske vyrobky).

Lecitin (E322) – je fosfolipid (fosfatidylcholin) ktory je sucastou bunkovych membran.
Lecitin sa pouziva v krmivach pre ryby ako prostriedok na podporu rastu a vdaka svojim emulgacnym schopnostiam hra lecitin dolezitu rolu pri premene lipidov v organizme - ulahcuje ich stravitelnost.

Prirodne emulgatory - najma vajecne zltko pouzil pravdepodobne kazdy, kto sa pokusal vyrobit si doma boilies.
Podobne aj lecitin, nakolko sa nachadza v sojovej muke a ta patri medzi najcastejsie pouzivane velkoobjemove komponenty.

Opodstatnenost pouzitia emulgatorov (uvediem to na priklade lecitinu) ako komponentu do boilies, vidim :
- najma pri zamere lovit na boilies s vyssim obsahom tukov (napr. s vysokym podielom rybich mucok), obvzvlast pri dlhodobejsom love (2-3 mesiace).
- pri zamere lovit v chladnej vode, kde lecitin (ako aj dalsie emulgatory) na zaklade ich emulgacnych vlastnosti ulahcuju uvolnovanie olejov z boilies.
Lecitin v prasovej forme som pouzil viackrat najma z dvoch vyssie uvedenych dovodov. Lepsie skusenosti som mal s lecitinom z lekarne ako s lecitinom urcenym na potravinarske ucely {25 kg balenie}

Majkl | Út 17.2.2004 23:47:13

Chlapi, zkuste radši enzimy. Emugátory jsou dobré možná akorát pro lidi. Jinak je to celkem k ničemu. Ryby to neberou až tak do detailu. Je to jeden z dalších blbostí, nahrávajících sprostému byznisu.

Miri - Profil | Út 17.2.2004 22:17:49

hej virta ty si heno????

virta | Út 17.2.2004 22:13:32

miras: no on tekutý nie je, musíš ho rozpustiť pred zapracovaním do vajíčok, ja som použil vodu. Inak preberal som to aj u nás a napr. Star Baits má vlastný emulzifiant a podľa vyjadrenia zasväteného človeka to funguje, je to renomovaný slovenský kaprár. Zrejme to budú mať aj iné značky v ponuke. Inak ohľadne toho Lecithinu, akurát včera som bol v lekárni a videl som ho tam, ak by si mal s tým ešte problém, tak sa pozriem aj na výrobcu a dám vedieť, ale dnes by som už asi použil nejaký ten prípravok z ryboobchodu, lebo ako som písal aj na našej stránke, výsledný efekt použitia Lecithinu je dosť ťažko merateľný...

miras | Út 17.2.2004 9:19:20

virta: zkoušel jsme několik lékáren v Praze, ale tekutý lecitin jsem nikde nesehnal, takže tudy cesta asi nevede.

virta | Po 16.2.2004 22:20:33

Lecithin dostaneš v lekárni (pozri do otázok), ten tvoj bude asi potravinársky podľa toho značenia, s tým som nerobil. Ak chceš podporiť jeho použitím uvolňovanie aróm, tak arómy na olejovom základe má Richworth a vcelku solídne.

miras | Po 16.2.2004 14:01:26

Měl jsem v plánu zadat podobnou otátku.Chci zkusit přidat emulgátor, kvůli uvolňování aroma v chladné vodě. Neví někdo, kde sehnat lecitin (E322)?