Co nutí rybáře plácnout rybu na led?

při pohledu na rubriku "Můj lov" neustále žasnu, kolik "milovníků" ryb nechává úlovky při focení omrzat na ledu. Zkuste si někdy olíznout ledové zábradlí....
Autor diskuse: martinbrozek - Profil , 5.1.2008 všeobecné - ostatní

Japčák - Profil | Ne 6.1.2008 1:35:35

jindraŠ - se divím že jsi za Tu dobu nerozpoznal co je dobré a špatné..
Vážení - je toho asi moc.

Co je horší - léto, na suchou zem dám potočáka kterému (protože jsem magor) chci naměřit 25cm a furt se mi To nedaří...............................
V listopadu lupnu 48 potočáka a chci se pochlubit - je To šok a klidně ho položím i na sníh....prostě stalo se..........někdo chce jen foto..............

Co je Horší ...........???


Upozorňuji - nic se netýká mne ! Jen reaguji ne To co se děje na MRKu

plawer - Profil | Ne 6.1.2008 1:30:33

jindra:No ne on jsou furt takové teorie ,že to chytání na dírkách rybám škodí ,že je to ruší atd. jenže když ta ryba ,žere čili má potravu a nemá klid na to ,aby se ''uložila''.Tak potravu přijímá dá se řict normálně a nejde o nějaké oslabení organismu jen vzhledem k studene vodě je pomalejší metabolismus tak je příjem potravy nižší i když u dravců a plůdku je to o něčem jiném ještě.K te ochrané vrstvé slizu je pravda ,že se narušuje položením na led, ale ta se narušuje i šáhnutím na rybu suchou rukou a taky to není pro rybu letální.

jindraŠ - Profil | Ne 6.1.2008 1:21:28

plawer: tak to jo,100 % úměrně k období.:-))On to MR taky asi tak nějak myslel,jen to blbě napsal.

plawer - Profil | Ne 6.1.2008 1:18:12

jindra:Já to s vyndáním na vzuch nesrovnávám jen píši co sem slyšel za nazory, to příjímání potravy není tak časté jak v teplé vodě vto mi je jasné o intenzitě příjmu potravy nemluvim,ale o to nejde mlryb. psal ,že ryby jsou značně oslabené ,a že organismus ryby nejede na 100%.Organismus ryby jeden na 100% úměrné k období.Tak na to jsem reagoval.

jindraŠ - Profil | Ne 6.1.2008 1:10:51

plawer:Ryby jsou studenokrevní živočichové, čili čím studenější voda, tím víc se jim zpomalují životní pochody.To zn.že i přijímání potravy není tak časté jako ve vodě teplé. Položením na led se jim opravdu odstrňuje ochranná vrstva slizu.Nemůžeš to srovnávat s pouhým vytažením na vzduch.Druhý fakt je ale ten, že ve studené vodě není riziko zaplísnění tak vysoké jako v teplé.

plawer - Profil | Ne 6.1.2008 1:01:29

Mlady rybar:To nevim kde si na to přišel?!To,že organismus ryby nejede na 100% neni taky až tak pravda u darvcu vůbec a u Pd, Si.U kaprovitych ryb organismus ''ryby nejede na sto procen'' když je ryba v komoře nežere zpomali se jí metabilismus čili nespotřebovává ani tolik 02 ovšem u lovu na dírkách kdy ryba žere nemůže být o něčem takovém vůbec řeč natož ,že je oslabená pravě to,že žeru poukazuje na dobrou kondici ryb.Můj nazor na pokládání ryby na led se podle mého taky přehání, někdo tvrdí ,že jen vyndání z dírky a ledový vzduch rybu nenávratně poškozuje ,ale vždyt tyto ryby ted mluvím o Pd a Si se v zimních měsících normálně nasazujou čili na pstruhárně je něko musí vyndat keserem z rybníč(kruháku či bůh ví čeho) a dá jí do vaničky ryba je pak vysazena a normálně žere a jistě není nikterak poškozena.O sobně s letalitou položených ryb na led zkušenost nemám.Myslím ,že to nebude tak dramatické ,a že se to s tím poškozením ryb do určité míry přehání.

Pásovec - Profil | So 5.1.2008 23:33:11

to martin. nelze nez souhlasit...ale z vlastni letosni zkusenosti pri chytani stik na dirach vim že ackoliv se stickem tu podlozku mame, nekdy se proste ryby smykne pryc na snih...........ale delat to prednostne po vytazeni sup na led a snih je pravda pitomost...ja byl kuprikladu tak setrny že fotku svy nej stiky ani nemam....jen vim že mela 93 a tak rychle sem ji chtel pustit že Stick ji jen podrzel zmeril asup zpatky.....

Mlady_rybar - Profil | So 5.1.2008 23:13:17

d.divin: Ryba se kontaktem s ledem silně podchladí a omrzne jí ochranná vrstva slizu, což je v zimě, kdy organismus ryby nejede na 100% a navíc je dost oslabený, pro rybu téměř na 100% fatální :o((

Mr.Stick - Profil | So 5.1.2008 23:07:09

@d.divin: Led rybě může ublížit stejně dobře jako písek, kameny, bahno ...

d.divin - Profil | So 5.1.2008 23:05:45

Ja bych zas z toho az tak velkou vedu nedelal...Led je zmrzla voda,te rybe to az tak neublizi.Daleko horsi je kdyz vidim jak nekdo necha mlatit rybu na kameni,nebo v bahne apod.!!!!

plawer - Profil | So 5.1.2008 0:12:41

A hlavne si myslím ,že drtivá vetšina ryb focených jak leží ne ledu to má už zasebou.Nebo aspoň ja fotím na ledu již mrtvé ryby.

Mr.Stick - Profil | So 5.1.2008 0:07:45

Hmm, z 99% jde o duháky a siveny ... a ti se nechytají za jiným účelem, než tu rybu zabít a zežrat. Takže v tom problém nevidím, maximálně v tom, když někdo rybu nechá živou plácat na ledu, lepší je rovnou ji zabít.

Osobně na led jezdím hlavně na štiky a ty se buď snažím pustit rovnou v dírce a nebo pokud stojí za fotku, vozím podložku.