Jaké máte zkušenosti při lovu kaprů z oříšky? /Buráky, tygří, para, lískové, vlašské apod/

Sám jsem v minulosti použil z velkým ůspěchem na stoj.vodách pouze vařené buráky a tygří ořech.Nastraženo vždy ve 2-3kusech mimo háček.Co soudíte o škodlivosti této specifické nástrahy při jejím nadměrném použití.
Autor diskuse: RN - Profil , 13.2.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

Skála - Profil | St 4.7.2012 1:00:00

Jo a kdepak nenasycené mastné kyseliny po varu, ty jsou už nasycené a částečně hydrolyzované, ale nejškodlivější budou nestravitelné kousky oříšků. Neprůchodnost trávicího traktu zabrání vstřebávání důležitějších látek, narušení vyrovnanosti vnitřního prostředí ryby. Kapr se navíc díky osmoze zbavuje přebytečné vody z organizmu a pokud by došlo k znemožnění této činnosti, vážně by to ohrozilo jeho zdraví. Nic se nemá přehánět, ale pár kousků buráků mu zase neuškodí( nežluklých)

Skála - Profil | St 4.7.2012 0:45:18

Přejezte se vařenými a fermentovanými buráky, na to kávovou lžičku práškového lecitinu, doporučuji 2 tablety Pankrolu 20000 a hodně zapít studenou vodou. Vsadím se o svou rybářskou výbavu, že to půlka konzumentů nepřežije a to jme teplokrevní živočichové:-)

Makrelobíjec - Profil | Út 3.7.2012 22:32:20

kamjatko >> Čau loni jsem měl buráků 10kg na 10tidenní rybačce a jezdilo to jak kráva :) Letos to taky skusím tak su zvědav .jen to máčím ve vodě někdo to i vaří .

kamjatko - Profil | Út 3.7.2012 22:21:18

Ahoj FŠem :-), buráky jen jako součást partiklu a tygří ořech zatím nula. Zkoušeno nepravidelně od jara a to pod háček

Makrelobíjec - Profil | Út 3.7.2012 22:14:33

Trošku to tady oživým . Není tady nic aktuálního o burácích . Chytá na to někod pravidelně ?

virta | Ne 15.2.2004 1:07:41

Lumir: Aby som pravdu povedal, tak s tým emulgátorom som pracoval len raz, dvakrát, nemám tu nič viac napísané a nejaké jeho skúšanie alebo testovanie účinkov, tak od toho mám ďaleko, ani mi nie je známy postup, ktorým by sa to dalo preukázať. Jeho použitie vychádzalo čiste z teoretických predpokladov, dnes už to účinkovanie olejov v chladných vodách riešim iným spôsobom a musím povedať, že som spokojný, aj keď nápad nepochádza odo mňa. Inak toto bol aj u mňa jeden z mála receptov, pri ktorých som použil vodu, ale v tom špecifickom prípade to bola proste nevyhnutnosť, tá gula bola postavená bez aróm a rozpúšťať to v aminokyseline som vedel, že je kravina, tak zostalo len pri vode. Ohľadom Nikla zadaj otázku na vladysa, ten myslím spolupracuje pri vývoji jeho mixov a nástrah, ale 2 ml určite nebude pôsobiť ako atraktant, skôr napomáhať tráveniu, ako som počul, tak proteíny dáva do každého mixu, niekde menej, inde viac. Tá malá dávka by z teoretického hľadiska mohla mať význam ako cielená premena na atraktant, ktorý Nutra predáva ako N-Butyric acid, ktorého dávkovanie je skutočne len mililitrové kvôli jeho ostrosti, ale ten olej určite bude obsahovať antioxidanty... Vidíš a takéto kraviny ma napadajú v túto nočnú hodinu, takže si dokážeš predstaviť, ako to vyzerá pri konštrukcii nejakej novej gule u mňa doma... Inak osobne ľanový olej nepoužívam v čistom stave, iba ľanové výlisky, ale je to hrozná pakáreň mlieť to na mlynci na mak. No idem radšej spať, sa maj.

Lumir | So 14.2.2004 23:04:58

to Virta: jo jasne, diky za odpoved. Ale ja proste hledim hrozne skepticky na pouzivani emulgatoru. Je to velice dobra myslenka,o tom neni pochyb, ale aby to opravdu fungovalo je potreba dokonaleho promichani. Nejsem si jisty, ze se jeho detergencni schopnosti uplatni v pouhem "dokonalem" promichani ve vajickach. No a s tou vodou to nemam vyzkousene. Vzdycky se snazim vyhnout se ji pri vyrobe boilies. Ale zaujala me kucharka od Vapenika, kde doporucuje pridavat pomernr velke mnozstvi vody do vajec, A popravde moc nechapu proc. Taky pridavani 2ml lneneho oleje na kilo. Ty dva mililitry dava snad do kazde smesi. Ja proste nechapu proc zrovna dva mililitry. Na to ze je to olej, je to podle me hodne mala davka. Vim, ze kapri len fakt miluji. Je to proste projimadlo. Z chemie sei pamatuju, ze lneny olej obsahuje velke mnozstvi nenasycenych mastnych kyselin, ale pro konzumaci pro cloveka neni vhodny. Ale nepamatuju si proc. Tusim ze to souviselo s velmi snadnou oxidaci tech nenasycenych mastnych kyselin. Coz je vlastne zluknuti. Cili vznik kyseliny maselne (butyrid acid), coz zase Nikl a Nutra prodava jakoucinny atraktant. Tak a ted mi rekni, jak to teda vlastne je...:)

Ivo S. | So 14.2.2004 21:58:36

RN: zkus buráky namočit do horké čokolády na vaření a máš z toho "Kaprařskou pečeť"....PS: Zkoušel jsem to na "testovacím "rybníku a funguje to .

RN - Profil | So 14.2.2004 15:20:33

virta:S tou výrobou je to problém.Často přejdu od rolování na rolbalu na ruční válení s tím že zapojuji téměř celou rodinu včetně manželky.2-3kila se dají během hodiny uválet.

virta | So 14.2.2004 1:23:19

Áno, lecithin z lekárne, je voľne k dostaniu. V prípade tohto mixu nepoužívam dodatočné oleje, sám je dosť olejnatý, možno tú trochu na ruky pri spracovaní ak je treba, to je všetko, ak si dobre pamätám. Ak to ide trochu do teplejšej vody, tak použijem aj sójovú múku, sama obsahuje trochu lecithinu a má aj tú vlastnosť, že sa dobre miesi a prestupuje ostatnými zložkami mixu, do chladnejšej vody ju už nedávam, lebo spomaľuje tripsin u kapra. Možno to nič neznamená, ale zo zvyku to tak proste robím, že na chladnejšiu vodu sójovku vynechávam. Inak ten Lecithin normálne do vody, teraz som si musel vyhrabať svoje zápisky, lebo to nemám všetko v hlave. Mám tu slabé deci vody a do toho 2 lyžičky lecithinu, miešať a mierne nahriať, vyliať do už rozmiešaných vajíčok, ktoré už majú vyrovnanú teplotu s okolím a samozrejme zamiešať. To dávkovanie som zrejme z niekade prevzal, lebo tu nemám ďalšie pokusy s dávkovaním. K tomu dokonalému rozmiešaniu neviem, ja miešam každú takúto zmes rovnako (okrem rybích múčok) a potom na niekoľko hodín do chladničky bez vzduchu v mikroténovom sáčku. Toto by mala byť fáza najväčšieho prestupu jednotlivých zložiek, pred samotným spracovaním to ešte na hodinu nechám stáť vonku, robím to pri každej boilie, v ktorej som nútený použiť vodu, tá chladnička ma mýli... Ale toto zrejme všetko dobre poznáš.

Lumir | Pá 13.2.2004 21:47:40

to Virta: cim prosim te emulgujes tuky? Co pouzivas jako emulgator? Lecithin? A kdyztak jak ho davkujes? A michas ho normalne do vajicek? Prtoze je to v podstate stejny mechanismus jako emulgace tuku v travici soustave cloveka(stejnetak jako lecithin je i zluc povrchove aktivni latka a snizuje povrchove napeti, takze muze dojit k rozptyleni tuku na mensi castice). Ale to by se musel lecithin rovnomerne dostat ke vsemu tuku, co je obsazeny v boilie (asi se to bude tykat spis tekutych oleju pridavanych do vajec). To znamena naprosto dokonale to rozmichat. Asi vis co myslim...

Radas | Pá 13.2.2004 21:40:29

já vyrábím boiles s arašídovým základem v podobném poměru jako RN jako esenci používám tygří ořech a funguje to dobře na kapry a chutná i amurům

virta | Pá 13.2.2004 20:23:24

RN: NIečo podobné robí myslím aj Nikl, dokonca som na to už aj chytal, s emulgátorom vhodné aj na studené vody. Tam sa jedná myslím o zmes vlašské+arašídy, ten tebou opisovaný podiel na 1kg je myslím v poriadku, horšie je to pri rolovaní, keď to vďaka vytesňovaniu obsiahnutých olejov dosť šmýka po rolbe. Tigrí orech je zrejme na vnadenie pekné svinstvo, to len čo si pamätám z knihy od K. Townleyho - Nástrahy a návnady na kapry, sám som sa ho pokúšal niekoľkokrát upraviť na nejakú "mäkšiu" formu, ale moc valné úspechy som nedosiahol ani po niekoľkodňovej úprave. Myslím, že atraktory sa uvolňovali, ale ak by toho kapor zjedol vo väčšom množstve, tak myslím, že by to dopadlo presne tak ako opisuje K. Townley, proste zostalo to sakra tvrdé a vnadiť by som tým nevnadil.

RN - Profil | Pá 13.2.2004 11:28:37

Ještě jsem zapoměl.Pokud dělám ořechové boilí používam jako jeden ze základních dílů namleté vlašáky až 200-300gr/kilo

Marda - Profil | Pá 13.2.2004 10:21:20

Nepoužívám je, protože je mi osobně po pozření i drobného množství buráků špatně. Zřejmě pro vysoký obsah oleje a asi celkově špatnou stravitelnost. Myslím si, že pokud jich kapr spořádá několik kusů, musí dopadnout stejně a na místo se vrátí třeba až druhý den :o(
Zkoušel jste někdo použít para ořechy? (Tygří jsem taky nikdy nezkoušel, ani nekupoval, tak doufám, že to není to samé).

.Robo - Profil | Pá 13.2.2004 10:00:24

Kdysi mi to tady nekdo vysvetloval. Bobtnaji, kdyz nejsou uvarene. Kdyz se jich pred nabobtnanim ryba prezere .... :) Uvarenych bych se nebal. Nicmene bych to s vnadenim radeji neprehanel, prece jenom orech je kapku tuzsi, muze projit traktem ryby bez
traveni. Ale nevim, jenom mi to tak prijde. Jinak na nekterych vodach mam rovnez s burakama uspech. Poprve jsem je napichoval syrove na hacek :) Dre to ale jde to :)

Michal Kučera | Pá 13.2.2004 9:18:22

Rendo, podobné co ty. Arašídy jsem spíš používal k vnadění než k chytání, na tygří ořechy často i chytám. Nikdy jsem jich nepoužil tolik, abych se domníval, že by mohly kaprům škodit. Ovšem buráky zřejmě mohou škodit i v menším množství, pokud jsou špatné kvality nebo staré. Tygří ořechy skladováním tolik netrpí. Vzhledem k cenám, které tu jsou, myslím nehrozí, že by naše vody byly zaneseny (lépe by se hodil jiný výraz) oříšky.