Chytání na rozinky.

Zajímalo by mě jak se rozinky upravují,jaké ryby na ně převážně berou a vaše osobní zkušenosti s touto nástrahou.
Autor diskuse: Johni - , 8.2.2004 plavaná - nástrahy, návnady

Ivo | Po 9.2.2004 20:23:26

Na rozinky chytám převážně na stojaté vodě ale nepoužívám je syrové. Jejich úpravu svěřuju drahé polovičce (na vaření jsem antitalent a připálím i vodu...).Když pěče štrůdl, tak do jedné šišky zabalí cca dva sáčky rozinek. Po upečení šišku rozříznu a "upečené" rozinky vyndám. Mají příjemné aroma a určitě i lépe chutnají. Při jednom pokusu jsem použil na jeden prut rozinky takto upravené (včetně hrsti do PVA)a na druhý rozinky v syrovém stavu(opět s hrstí tentokrát syrových rozinek v PVA) . Na upravené rozinky jsem měl podstatně víc záběrů i když vleké koně jsem na ně nechytil.Zato frekvence záběrů byla solidní. Stražím je podobně jako kukuřici na vlasový návazec mimo háček. Ovšem pozor při navlékání zrn na boilí jehlu. Používejte takovou jehlu, která není pouhým háčkem ,ale která má zpětnou záklopku. Nedojde tak potrhání zrn.

jiří - Profil | Po 9.2.2004 19:07:37

Tomas:prubni do lívance zapeci gázu a to budeš čučet na drát.To potom drží bezvadně a můžeš přijít i o prut.

.Robo - Profil | Po 9.2.2004 14:21:20

Myslim ze i rozinky jsem zkousel. Ale zrovna to neslo na nic. Muj nazor je, ze ryby musej zrat uplne vsechno. Teda skoro uplne vsechno :)

Tomas - Profil | Po 9.2.2004 13:48:24

Zato vím, že těm potvorám šupinatým chutnají palačinky. Kluci měli sebou palačinky s meruňkovou marmeládou. Mně hrozně chutnaly, tak sem to zkusil dát na háček a především parmy se mohly zbláznit. Parem je tam ale nejvíc, takže jiné ryby se k tomu asi ani nestihly dostat. Nevýhodou bylo, že moc nedrží na háčku a rybář má umaštěné ruce. Asi zaúkoluju manželku, aby udělala palačinkové těsto, zkusím udělat vrstvu na plech a upéct v troubě. Trěba to bude líp držet na háčku. Když tak to ještě pocukruju, nebo máznu nějakou marmeládou.

Tomas - Profil | Po 9.2.2004 13:40:17

Jednou jsem to zkoušel, 1/2hod. se nic nedělo, tak jsem tam dal starý dobrý pařený rohlík a záběry byly. Asi to ještě ale zkusím, třeba na ně zrovna neměly chuť.

Golem | Po 9.2.2004 11:11:08

Marin: Kapri-nasadaci. Jak ste fcera dopadli? Ja sem se presunul kousek nahoru, ale krome tuny oukleji a semtam plotky nic. Kamos dostal jeste na rohlik nejaky karasy, cejnky a jednoho jesena. Nez sme koncili, tak tam byl takovej poryv vetru, ze zacaly padat haluze (malem to odnesl prut).

Marin - Profil | Po 9.2.2004 11:01:50

golem: co na to bralo?

Kataban - Profil | Po 9.2.2004 9:44:25

Na rozinky čas od času chytám, mám je pořád u sebe, ale že by to byla extra nástraha se říct nedá. Chytl jsem na to nějakého cejna, perlína a snad karase. Nijak rozinky ale neupravuji, pouze napíchnu na háček. Ve vodě nabobtnají za chvilku.

Golem | Po 9.2.2004 9:34:25

Jak psal mirmen. Navic s tim mam osobni zkusenost. Tastovano na priglu a Dyji 5 a 7. Fungujeto. My sme to ale namacely do redene slivovice nebo rumu a chytali na to z jara (brezen - duben). Ty hrozinky krasne nabobtnaji. Vlastne z toho vznikne nadipovany hrozen. Nebylo by marny pouzit do maceciho roztoku nejakej komercni dip. Dneska uz to nechytam.

xycht - Profil | Po 9.2.2004 8:48:29

V létě to zkusim,ale spíš na čerstvý hrozny, tloušť to vezme toho bych se nebál :-)

Radek Ch. | Ne 8.2.2004 19:15:49

U nás to kdysi na místním kačáku ( pro znalé Celňák ) fungovalo. Kdo to tam zavedl nevím, ale je fakt, že byla doba, kdy na nic jiného nešli ( kapři )

Iceman | Ne 8.2.2004 14:38:33

Pokud si správně vzpomínám tak Ivo Sláma na ně chytal a měl úspěchy (kapři). Ivo potvrď nebo se mýlím?

mirmen - Profil | Ne 8.2.2004 13:22:37

Martin M.: na kleňata a amury by to mohlo platit, jenže hrozno bych asi sežral už cestou k vodě :-)

"sensas" | Ne 8.2.2004 13:19:03

Na rozinky jsem to jednou zkoušel a až jsem je dojedl, šlo se domů ! Ne vážně, mně by taky zajímalo, jak na ně s rozinkami. Hoďte to sem někdo !

Martin M. - Profil | Ne 8.2.2004 13:15:21

a co rovnou chytat ne cerstve hrozny?

mirmen - Profil | Ne 8.2.2004 13:02:41

Roberto: nech je několik hodin ( vyzkoušej na hrstce) a pak porovnej, kdy budou nasáklé,baculatější, kdy budou pouštět víc šťávy

Roberto | Ne 8.2.2004 11:39:27

Také nemám osobní zkušenosti s chytáním na rozinky - uvažuji o tomtéž, ale protože je konzumuji ve vegetariánské stravě, stačí je přelít horkou (vroucí)vodou, popřípadě pár vteřin ponechat v této vodě a jsou dostatečně měkké.

mirmen - Profil | Ne 8.2.2004 7:43:04

Osobní zkušenosti s chytáním ne, s úpravou ano ( leč pro gastronomické využití, ale postup stejný):
a) namočení na 4 - 6 hodin
b) namočení na 2-3 hodiny,pak povaření po 2-3
minuty
Ryba:zřejmě kaprovitá, asi by se vnazením dal naučit tloušť, možná i amur