- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Jak přepravujete ulovené ryby?
Díky za radu a ať se daří!
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
Golem | Čt 12.2.2004 17:12:12
No ted ste mne pekne znechutili ryby. Jakoze je jim jenom obcas, ale ted se snad ze mne stane bilozravec :o)
K otazce: Necham ve vezirku (pro vyplaveni stresovych latek z tela :o) a podriznu pred odchodem od vody, aby ryba stihla vykrvacet, nez budu zbalenej. Pak co nejrychleji domu a tam kuchnout. V lete kuchnu namiste.
Tomas - Profil | So 7.2.2004 17:56:07
Přema | So 7.2.2004 7:55:55
Pavel: Rybu vyvrhnu (vyndám vnitřnosti) na místě - nechávat zabitou rybu plnou vnitřností se mi nechce - nejrychleji se, řekl bych rozkládají, vnitřnosti pak dobře zahrabu - to nemůže nikomu moc vadit, do vody je nehážu. Trochu vlhkýho hadru na rybě snad tak nevadí - líp jdou potom doma dolů šupiny. S těma kopřivama to potvrzuju.
Eman - Profil | Pá 6.2.2004 23:57:11
Véna | Pá 6.2.2004 21:01:52
Petr Havlíček - Profil | Pá 6.2.2004 19:15:36
Miloš_diakritický | Pá 6.2.2004 15:06:57
RoKro | Pá 6.2.2004 14:46:52
To je dobrý, fakt :-)
No asi jsi myslel kyselinu mléčnou, jak již podotkl Tomas.
Nevim, jestli lze srovnavat procesy v rybich svalech s procesy ve svalech savcu, muze tam byt dost odlisneho. Ale sam netusim, to jen k zamysleni, jestli se tu nedela prilisna generalizace.
Dale - latky vyplavovane do krve z duvodu stresu ze smrti nebo obdobneho strachu budou pravdepodobne odlisne od latek vyplavujicich se do krve (kys. mlecna) pri delsim anaerobnim namahani svalu. Budou to spis hormony a jim podobne latky vyplavovane nervovou soustavou a zlazami, nez metabolity svalove prace.
K puvodni otazce - nic lepsiho, nez co uz bylo receno, neznam, sorry.
pafka | Pá 6.2.2004 13:18:40
Tomas - Profil | Pá 6.2.2004 12:40:28
Nevím jak je to u ryb.
Co zřejmě nevíte o rostlinách:
Rostliny trpí stresem! Píšu o stresu z mechanického poškození. Pokud např. krájíte zeleninu, tak u ní dochází ke stresu a tvorbě chemických látek, které běžně neprodukují. Čím více je rostlina mechanicky poškozována, tím větší stres a větší množství těchto látek. Nebojte, pro nás je to pozitivní, protože tyto látky jsou živočichům velmi prospěšné. Jinými slovy, pokud syrovou zeleninu a především listovou hodně koušete, uvolní se o to víc těchto látek o co víc tu zeleninu rozmělníte. To není žádný výmysl, mám tuto informaci z jedné mezinárodní konference organických chemiků. Snad bych ještě někde našel abstrakt ze sborníku této konference. Publikovali to slováci tuším že z Bratislavské univerzity. Měli na to tuším grant a vycházeli z nějakých zahraničních publikací.
pupak | Pá 6.2.2004 11:47:54
Eman - Profil | Pá 6.2.2004 11:42:02
Fanda | Pá 6.2.2004 8:45:58
Podobně by to mohlo být i u ryb, ranku v pysku ani nevnímá, ale pokud ji vytáhneme na břeh a dlouho s ní zacházíme jako s prokopnutým gumákem, určitě se i v jejím mase bude odehrávat něco podobného, nehledě k tomu, že se ještě chvilku před tím snažila ze všech sil uniknout.
Klidně tomu dál říkejte stres či libovolně jinak, jak chcete, jen bych rád našel toho, kdo to zacházení s rybou pak rozlišuje na talíři třeba u štědrovečerního stolu. Tady je volné pole působnosti pro nás jak se ke každému ulovenému kusu budeme chovat a byť je v rybářském řádu napsáno cokoliv, málo kdo si dá právě toto do souvislostí.
pupák | Čt 5.2.2004 23:13:47
Boris - Profil | Čt 5.2.2004 22:50:15
all: K pokazeniu masa by asi malo dochadzat protrahovanym vyplavovanim stresovych hormonov, ale poznate niekto podlozenu studiu alebo aspon hypotezu na zaklade coho je maso menej kvalitne u stresovaneho zvierata- zvlast u tak nam malo pribuznym zivocichom ako su ryby, u ktorych je malo pravdepodobne ovlyvnenie nasho neurohumoralneho systemu nejakymi mediatormi, ktore by povedzme v mase stresovanej ryby mohli byt v zvysenej hladine?
(teraz neberiem do uvahy eticku stranku prechovavania ryb, inakja tiez 95% ryb pustim)
Rapalla - Profil | Čt 5.2.2004 21:44:21
mirmen - Profil | Čt 5.2.2004 19:19:40
rybopet - Profil | Čt 5.2.2004 18:47:52
stilet - Profil | Čt 5.2.2004 18:17:40
Ondrej - Profil | Čt 5.2.2004 18:10:46
Pobřežní candát | Čt 5.2.2004 17:03:12
Radek Ch. | Čt 5.2.2004 16:05:51
Royal w Ch. - jak trpí kvalita rybího masa stresem ? To jako chceš říct, že kdybych před tebe položil dvě porce ryby - jednu stresovanou a druhou ne, že bys to poznal ? Smekám. Kdysi jsme to zkoušeli s borcem, který tvrdil, že káva z vody se nedá pít, že on k tomu používá minerálku. Víš jak dopadl - hádej
tele - Profil | Čt 5.2.2004 14:04:19
zak - Profil | Čt 5.2.2004 12:30:45
Royale with Cheese - Profil | Čt 5.2.2004 12:22:40
Shrnu: Rybu okamžitě omráčit úderem metru do hlavy. Zabít vykrvením, přetětím žaberních oblouků. Alternativou tohoto postupu je ponechat živé, neomráčené ryby leknout - dojde k trombotizaci cév v žaberních obloucích a ruptuře kořene srdečnice se spontánním vykrvením ryby do retroperitonea. Je to, jak všichni víme, běžný postup používaný profesionálními rybáři ( zdroj: Štěpnička). Z etických důvodů nedoporučuji.
Následuje okamžité vykuchání ryby bez ohledů na píčoviny hlásané RŘ. Včetně pečlivého odstranění krevnatých tkání, tedy žeberních oblouků a ledviny. Poté je nutno rybu vytřít čistým hadrem dosucha, a uložit v dobře větratelném košíku. Břišní dutinu lze eventuelně vyložit čerstvými, ale suchými kopřivami, aby větrala ( já to nedělám).
Takto ošetřený úlovek vydrží bez újmy v horkém letním počasí určitě několik hodin. Osobně se snažím do 6 hodin dostat rybu na pánev nebo do mrazáku. Ale nestalo se mi, že by ryba dopoledne ulovená a takto ošetřená nevydržela do večera.
Moravák - Profil | Čt 5.2.2004 12:02:36
tele - Profil | Čt 5.2.2004 10:58:39
zubáč | Čt 5.2.2004 10:58:31
Tomas - Profil | Čt 5.2.2004 10:16:47
Tak proto musím u vody chodit kolem kazících se zbytků od ryb! No hlavně když se nenadělá bordel doma.
Spidla | Čt 5.2.2004 9:46:31
Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:18:31
Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:17:56
Bob | Čt 5.2.2004 8:23:38
pupák | Čt 5.2.2004 0:51:14
Kde to žije - všechna témata
9:28Ryby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 61
9:28🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 124
9:19Pruty Hearty Rise 266
8:08Rybářská videa: chytání blackbassů v chorvatsku kemp kuti 1
3:38Nohejbalové jádro rybářů 414
StJak poznám dopad krmítka na dno ? 17
StOrient Rods pruty 196
StKoupě matchového prutu 11
StFeeder vs. picker 14
StZápisník - Lasskoun 8
StMatchka na plavanou 9
StÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 38
StRevír Dyje 11 37
StHALDORÁDO - kompletný sortiment . 16
StKaras obecný - pomozte najít lokality (MiniČlánek) 164
Co je nového - všeobecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 469 Kč
FOX Long sleeve BLACK/CAMO T-SHIRT: tričko s dlouhým rukávem. DISTORTION CAMO T-SHIRT AVID z měkké a pohodlné bavlny. Více na www.chytil.cz
Za 1.499 Kč
Propracovaný batoh v Dwarf designu. Ruckall má dvě přední kapsy spojené klipem, kdy po rozepnutí se dají obě kapsy rozložit, kde se pod nimi nachází hlavní kapsa na zip. Využijte skvělé akce pouze do vyprodání zásob.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....