Jak přepravujete ulovené ryby?

Ahoj, jsem začátečník a tak bych se chtěl zkušenějších zeptat, jak správně naložit s ulovenou rybou. první krok je asi jasný - šup s ní do vezírku. Ale co pak, když je to od vody domů daleko a nedejbože je třeba parné počasí? Má se ryba na místě vykuchat nebo vykrvit? A v čem ji nejlépe odvézt, aby se nezapařila, ale aby ani nebylo všechno od krve..? Je lepší něco větratelného (košík?) nebo naopak nějaký termoobal? Mají se ryby, když jich je víc, něčím vzájemně oddělovat, prokládat? (viděl jsem rybáře, který ryby prokládal listy)
Díky za radu a ať se daří!
Autor diskuse: Pavel - , 5.2.2004 všeobecné - ostatní

Golem | Čt 12.2.2004 17:12:12

Po přečtení téhle debaty nabývám dojmu, že je hovadina chytat ryby na 200 m pro konzumaci. Nejlepsi je chytat pod nohama a hned ju vyrvat na breh a zabit, nez se do jejiho tela (krev, svaly) vyplavy latky, ktere maji puvod ve stresu...
No ted ste mne pekne znechutili ryby. Jakoze je jim jenom obcas, ale ted se snad ze mne stane bilozravec :o)

K otazce: Necham ve vezirku (pro vyplaveni stresovych latek z tela :o) a podriznu pred odchodem od vody, aby ryba stihla vykrvacet, nez budu zbalenej. Pak co nejrychleji domu a tam kuchnout. V lete kuchnu namiste.

Tomas - Profil | So 7.2.2004 17:56:07

Vykuchanou rybu bych do vody nedával. Jednak z důvodu bakteríí a jednak se zbytečně maso maceruje. Když do vody, tak dobře těsnící igelitku strčit do vody. Takhle jsem schovával ryby ve velkých vedrech, pokud jsem je chytil dopoledne a domů chtěl jet až večer. do tý igelitky samo sebou nemá natéct voda.

Přema | So 7.2.2004 7:55:55

Pafka: To jako nechávat vykuchané ryby ve vodě? To teda nevím to jsem nezkoušel, navíc je to v rozporu s tím co tady tvrdí někteří: ryby po zabití trochu vysušit. Proč taky, jak tvrdíš, když chytáš na jednom místě, ryby zabíjet a kuchat, když už máš vezírek?
Pavel: Rybu vyvrhnu (vyndám vnitřnosti) na místě - nechávat zabitou rybu plnou vnitřností se mi nechce - nejrychleji se, řekl bych rozkládají, vnitřnosti pak dobře zahrabu - to nemůže nikomu moc vadit, do vody je nehážu. Trochu vlhkýho hadru na rybě snad tak nevadí - líp jdou potom doma dolů šupiny. S těma kopřivama to potvrzuju.

Eman - Profil | Pá 6.2.2004 23:57:11

Jiri-utěrek mám dost,ale potřeboval bych větší košík jelikož se mi do něho nevejde více jak šest lipanů :-)

Véna | Pá 6.2.2004 21:01:52

poučtím většinou vše takže s tím nemám problémy.................

Petr Havlíček - Profil | Pá 6.2.2004 19:15:36

Spidlo, Spidlo ty kluku špatná jestli do toho mrazáku nacpeš opravdu 50 kaprů, tak co pak s nima uděláš?

Miloš_diakritický | Pá 6.2.2004 15:06:57

Ryby přepravuju na předním sedadle, ježto tam mají érbek........

RoKro | Pá 6.2.2004 14:46:52

Fanda> "nadbytečně aminokyselin" :-)
To je dobrý, fakt :-)
No asi jsi myslel kyselinu mléčnou, jak již podotkl Tomas.
Nevim, jestli lze srovnavat procesy v rybich svalech s procesy ve svalech savcu, muze tam byt dost odlisneho. Ale sam netusim, to jen k zamysleni, jestli se tu nedela prilisna generalizace.
Dale - latky vyplavovane do krve z duvodu stresu ze smrti nebo obdobneho strachu budou pravdepodobne odlisne od latek vyplavujicich se do krve (kys. mlecna) pri delsim anaerobnim namahani svalu. Budou to spis hormony a jim podobne latky vyplavovane nervovou soustavou a zlazami, nez metabolity svalove prace.
K puvodni otazce - nic lepsiho, nez co uz bylo receno, neznam, sorry.

jiri - Profil | Pá 6.2.2004 14:33:19

Eman - masař promluvil... příště ti schovám utěrku :-)

pafka | Pá 6.2.2004 13:18:40

Když se chytá na jednom místě, třeba pod jezem, lze vykuchanou rybu položit do vezírku do vody. Taková přírodní lednička. Jen je potřeba to udělat a) festovně, aby úlovek neuplaval a b) tajně, aby ho neměl k večeři někdo jiný ;)

Tomas - Profil | Pá 6.2.2004 12:40:28

Co se týká svalové námahy, tak u člověka se uvolňuje kyselina mléčná. Pokud by jste to během dne extrémně přehnali se svalovou námahou, tak bolestí ani neusnete. Jednou se mi to povedlo a je to šílená bolest.
Nevím jak je to u ryb.
Co zřejmě nevíte o rostlinách:
Rostliny trpí stresem! Píšu o stresu z mechanického poškození. Pokud např. krájíte zeleninu, tak u ní dochází ke stresu a tvorbě chemických látek, které běžně neprodukují. Čím více je rostlina mechanicky poškozována, tím větší stres a větší množství těchto látek. Nebojte, pro nás je to pozitivní, protože tyto látky jsou živočichům velmi prospěšné. Jinými slovy, pokud syrovou zeleninu a především listovou hodně koušete, uvolní se o to víc těchto látek o co víc tu zeleninu rozmělníte. To není žádný výmysl, mám tuto informaci z jedné mezinárodní konference organických chemiků. Snad bych ještě někde našel abstrakt ze sborníku této konference. Publikovali to slováci tuším že z Bratislavské univerzity. Měli na to tuším grant a vycházeli z nějakých zahraničních publikací.

pupak | Pá 6.2.2004 11:47:54

Eman: Ta igelitka je pouze na přepravu v autě. Blbě jsem to napsal

Eman - Profil | Pá 6.2.2004 11:42:02

Pupák-souhlas.Po letech experimentování je tohle nejlepší způsob uchování ryb.Akorát ta igelitka je zbytečná-ryby vní zasmrádnou.

Fanda | Pá 6.2.2004 8:45:58

Pánové, bavíte se o stresu a jeho negativním působení na kvalitu rybího masa, bohužel si trochu pletete pojmy, nejde totiž o stres, ale o neco, čemu se s trochou nadsázky dá říkat "únavový syndrom". Chytré knihy dostatečně přesně píšou o procesech odehrávajících se ve svalovině při dlouhodobé zátěži - lhostejno zda u sportovců nebo u zvěře. Staří myslivci za vlády Marie Terezie také nejedli maso z uštvaného daňka nebo jelena, protože se jim zdálo kyselé. Hádejte proč se právě takový kus dával sežrat psům - viz příslušná odborná literatura - bylo v něm opravdu nadbytečně aminokyselin a já nevím čeho ještě - oni sice neměli možnost to podrobit důkladnému chemickému rozboru, ale dnes by to opravdu stálo zato. I v dnešních podmínkách je zvěřina z jelena ( nebo cokoliv podobného ) střeleného "na komoru" a tedy padlého na místě údajně o poznání kvalitnější jak z kusu, který z posledních sil prchá, byvší vyrušen nedočkavým myslivcem, který ho začal jako "jen" postřeleného dohledávat moc brzo.

Podobně by to mohlo být i u ryb, ranku v pysku ani nevnímá, ale pokud ji vytáhneme na břeh a dlouho s ní zacházíme jako s prokopnutým gumákem, určitě se i v jejím mase bude odehrávat něco podobného, nehledě k tomu, že se ještě chvilku před tím snažila ze všech sil uniknout.

Klidně tomu dál říkejte stres či libovolně jinak, jak chcete, jen bych rád našel toho, kdo to zacházení s rybou pak rozlišuje na talíři třeba u štědrovečerního stolu. Tady je volné pole působnosti pro nás jak se ke každému ulovenému kusu budeme chovat a byť je v rybářském řádu napsáno cokoliv, málo kdo si dá právě toto do souvislostí.

pupák | Čt 5.2.2004 23:13:47

Zkus jednou otřít rybu do sucha a nechat jí v košíku 4 hodiny a poznáš jak lákavé sousto jsi si připravil, nebo udělej "úplnou debilitu typu uchovávání ve vlhkém hadru" s občasným namočením a vyždímáním. Sám poznáš co je lepší.

Boris - Profil | Čt 5.2.2004 22:50:15

Cheeseburger: Preco by malo dost zrovna k rupture srdcovnice nechapem- mohol by si mi vysvetlit tento patofyziologicky mechanizmus?
all: K pokazeniu masa by asi malo dochadzat protrahovanym vyplavovanim stresovych hormonov, ale poznate niekto podlozenu studiu alebo aspon hypotezu na zaklade coho je maso menej kvalitne u stresovaneho zvierata- zvlast u tak nam malo pribuznym zivocichom ako su ryby, u ktorych je malo pravdepodobne ovlyvnenie nasho neurohumoralneho systemu nejakymi mediatormi, ktore by povedzme v mase stresovanej ryby mohli byt v zvysenej hladine?
(teraz neberiem do uvahy eticku stranku prechovavania ryb, inakja tiez 95% ryb pustim)

Rapalla - Profil | Čt 5.2.2004 21:44:21

I já pro tyto případy vykopu jámu (tam, kde to jde). Rybu tam nedávám volně, ale zabalenou do utěrky (samozřejmě vykuchanou). Nezasypávám zemí, ale přikryju namočenou dekou, na deku trávu, kopřivy. Tato jáma zároveň slouží jako lednička. Je pouze třeba deku udržovat mokrou. Pivo vydrží studené i týden, rybu dávám max. na dva dny.

mirmen - Profil | Čt 5.2.2004 19:19:40

Po omráčení zabít, vykrvit (žábra),vykuchat, odstranit i ledviny.Vymýt, nechat vykapat vodu či vytřít, pár minut otevřená břišní dutina ( rozpěrky z klacíků), vyložit kopřivami, obložit i z venčí. Uchovávat a transportovat v síťovce. A mít u vody ve stínu, to je ale samozřejmost. Vnitřnosti zakopat, na nefrekventovaných řekách lze nakrájet na kousky a "vrátit" vodě, droboť a raci se postarají. Nikdy nečistím na místech, kde si jiný může chtít sednout ( samozřejmost).

rybopet - Profil | Čt 5.2.2004 18:47:52

Ked som videl ,ako kamos vykopal jamu asi 30 krat 70krat 20 cm a vypitvaneho candosa do nej ulozil a zasypal hlinou,neveril som vlastyzm ociam a ani som neveril,ze to bude pozivatelne a ze mu to urcite zozeru chrobaky.Boli neskutocne horucavy,ale cca po 2 necelych dnoch to vobec nesmrdelo a ani cerviky po tom neliezli.

stilet - Profil | Čt 5.2.2004 18:17:40

Když už se v pařáku stane, že rybu beru s sebou, vždy kuchám (v Bečvě se o vnitřnosti starají raci a to velmi poctivě) a sháním se po kopřivách. Tři - čtyři kopřivy stačí na prodloužení lovu o pár hodin. Balím do bavlněné utěrky.

Ondrej - Profil | Čt 5.2.2004 18:10:46

Stresove faktory pusobici na kvalitu masa jatecnych zvirat jsou dlouhou dobu znamy. Napr.u prasat PSE, u skotu DFD, tyto masa se rychle kazi a jejich kulinarske zpracovani je pomerne narocne. Nevim co probiha u ryb, ale urcite se to nejak pri tepelne priprave ryby projevi(napr. snizena vaznost vody). Mou zasadou je chyt a pust, tak tento problem nemusim resit. Zdar O.

Alan | Čt 5.2.2004 17:26:33

Jenomže puštěnou rybu nemůžeš přepravovat a tím to padá.

Filip | Čt 5.2.2004 17:16:03

Souhlasím se Zakem. Nejlepší ryba, je puštěná ryba.

Pobřežní candát | Čt 5.2.2004 17:03:12

To že maso trpí stresem je pravda projevuje se to u všech zvířat jak u skotu tak u vepřového a v neposlední řadě asi i u ryb. U vepřového je to tak že v mase probíhají jakési chemické reakce proto se doporučuje po zabití maso nechat odležet případně schladit. Jinak nejlepší je maso dát k ledu je to nejideálnější konzervace (Štěpnička)rybího masa. Z praktického hlediska je pravda že mikroorganizmi se rozmnožují nejvíce ve vlhkém prostředí a údajně se ryba kazí od žáberních oblouků na kterých je hodně těch malejch potvůrek který se množej pěkně rychle a vyvolávaj tim kažení a smrad.

Radek Ch. | Čt 5.2.2004 16:05:51

Zak - na to se tě neptal. Věděl jsem, že se někdo takový ozve
Royal w Ch. - jak trpí kvalita rybího masa stresem ? To jako chceš říct, že kdybych před tebe položil dvě porce ryby - jednu stresovanou a druhou ne, že bys to poznal ? Smekám. Kdysi jsme to zkoušeli s borcem, který tvrdil, že káva z vody se nedá pít, že on k tomu používá minerálku. Víš jak dopadl - hádej

tele - Profil | Čt 5.2.2004 14:04:19

... nebo ji vyfot pekne zivou (aby ses mohl pochlubit ortodoxnim vyznavacum catch&release) a potom ji vykuchech, jak radi RwCh

zak - Profil | Čt 5.2.2004 12:30:45

Jestli jseš začátečník, tak si neber příklad z těchto řezníků. Rybu si vyfoť a pusť zpět, udělá Ti to větší radost než ji sežrat.

Royale with Cheese - Profil | Čt 5.2.2004 12:22:40

Kvalita rybího masa trpí mj. už stressem ze zbytečného uchovávání živé ryby v nevhodném prostření. Úplné debility typu uchovávání v inteligentce či mokrém hadru pusť z hlavy. Jediný správný postup pro uchování ryby v teple popsal Le Big Mac.
Shrnu: Rybu okamžitě omráčit úderem metru do hlavy. Zabít vykrvením, přetětím žaberních oblouků. Alternativou tohoto postupu je ponechat živé, neomráčené ryby leknout - dojde k trombotizaci cév v žaberních obloucích a ruptuře kořene srdečnice se spontánním vykrvením ryby do retroperitonea. Je to, jak všichni víme, běžný postup používaný profesionálními rybáři ( zdroj: Štěpnička). Z etických důvodů nedoporučuji.
Následuje okamžité vykuchání ryby bez ohledů na píčoviny hlásané RŘ. Včetně pečlivého odstranění krevnatých tkání, tedy žeberních oblouků a ledviny. Poté je nutno rybu vytřít čistým hadrem dosucha, a uložit v dobře větratelném košíku. Břišní dutinu lze eventuelně vyložit čerstvými, ale suchými kopřivami, aby větrala ( já to nedělám).
Takto ošetřený úlovek vydrží bez újmy v horkém letním počasí určitě několik hodin. Osobně se snažím do 6 hodin dostat rybu na pánev nebo do mrazáku. Ale nestalo se mi, že by ryba dopoledne ulovená a takto ošetřená nevydržela do večera.

Moravák - Profil | Čt 5.2.2004 12:02:36

Přepravuji živé ryby na větší vzdálenosti v plastové bedně s víkem, kam jim napustím vodu a do ní dám pár PETek plných zmrzlé vody, které jsem si předem namrazil. Na cestu cca 100 km není potřeba ani vzduchovadlo a podchlazené vydrží.

George - Profil | Čt 5.2.2004 11:10:33

spidla: už zase makáš v mrazírnách?

tele - Profil | Čt 5.2.2004 10:58:39

tomas: taky nesnasim ten bordel kolem vody v podobe vnitrnosti:-( velmi casty ukaz pri zahajeni pstruhove sezony!! nicmene pokud si rybu ponecham, tak ji taky kuchnu na miste, ale vnitrnosti zahrabnu pod kamen - neni to nic proti RŘ...

zubáč | Čt 5.2.2004 10:58:31

Když se rozhodnu vzít si např. kapra - dám ho do vezírku a potom i s ním do velké igelitky, v pohodě vydrží dopravu domu, kde ho nechám ještě 2-3 vyplavat a hlavně vyčistit, když je to moc daleko, tak ryby zabiju, vykuchám a vyčistím, vnitřnosti a zbytky dám do sáčku a zabalím je do igelitky, kterou potom hodím do kontejneru anebo podobné nádoby, ryby vysuším ... uložím do košíku do stínu ... Pokud jsme na delší výpravě potom s sebou vozíme velké nádoby a sul, ryby rozřežeme na polovičky, umyjeme, vysušíme, pořádně prosolíme a uložíme do stínu, vydrží tak velmi dlouho ... Vnitřnosti spravidla zakopeme na vhodném místě, protože kontejnery spravidla nejsou při ruce...

Tomas - Profil | Čt 5.2.2004 10:16:47

Kuchání u vody - RŘ?
Tak proto musím u vody chodit kolem kazících se zbytků od ryb! No hlavně když se nenadělá bordel doma.

Spidla | Čt 5.2.2004 9:46:31

Ulovenou rybu vykucham, udelam filety a ulozim do mrazaku v karavanu. Mam AEG 70l, takze tam v pohode vejde 50 kapriku - nasadaku.

Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:18:31

Samozřejmě i břišní dutinu vytřu do sucha, takže vykuchat.

Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:17:56

Igelitka je super pro zapaření ryb(y). Nosím hadr, otřu do sucha, aby se nešířil mikrobiální rozklad a nesu ve větratelném košíku.

Bob | Čt 5.2.2004 8:23:38

Používám termotašku, ale spíše na uchování masňáků a hnojňáků než ryby. Ale když se rozhodnu rybu ponechat, tak termotaška je opravdu výhoda.

pupák | Čt 5.2.2004 0:51:14

Pokud chceš rybu uchovat co nejdéle tak jí musíš vykuchat, do břišní dutiny dát trávu a obalit do vlhkého hadru, hadr občas oprat a namočit. to celé do igerlitky. takto vydrží i v horkách půl den v pohodě

Tomas - Profil | Čt 5.2.2004 0:47:07

Rybu, kterou si chci ponechat ihned usmrtím a dám do igelitky, čímž odpadá problém se zakrvavením čehokoli. Vezírek nepoužívám, nač rybu zbytečně trápit? Při přívlači je to navíc jaksi nepraktické. Igelitku s rybou dám do brašny.