Dravec - jednohacek vs. trojhacek

Klidne bych si letos zase zachytal dravce na zivou. Zatim jsem vzdy pouzil jeden obyc hacek za hrbet - a nic jsem nechytil :) Trojhacky pouzivat nechci (sesivani), ale rad bych vedel, jestli existuje nejaky duvod, proc bych je pouzit mel (napr. ztrata ryby? prezentace nastrahy?)
Autor diskuse: .Robo - Profil , 30.1.2004 dravci - techniky lovu

POSTLÍK 666 - Profil | Ne 20.12.2015 20:10:57

Čaute bando..3x trojhák,dva na stranu a jeden pro zichr do tlamky 10ti cm.rybce:-) Jóóó a na to hlavní jsem zapoměl, v žádnem případě nepoužívat lanko!! A nesekat dřív jak po dvou cigaretách:-)

cizmik - Profil | Ne 20.12.2015 19:52:35

MirkoKovis >> Děkuji za odpověď. Ještě se zkusím zeptat někde v krámu, co mi za háčky doporučí....

MirkoKovis - Profil | So 19.12.2015 20:39:47

cizmik >> Nehledej v tom zas takovou vedu, hacek muzes v podstate pouzit jakej chces a takovej nebo makovej ti nezajisti , ze neco chytnes. Protihrot zamacknes kombinackama..

cizmik - Profil | So 19.12.2015 20:29:41

Bylo by možné použít tyto háčky na lov na rybku? Případně jakou velikost zvolit? Nebo jiný typ na háčky? Chtěl bych něco kvalitního a bez protihrotu.....
http://www.milobrno.cz/hacky-s-ockem/7763-hacky-cut​ting-blade-1095.html#/velikost_hacku-2

drvoštěp - Profil | So 19.12.2015 13:27:52

Ahoj, minulou neděli candát(48) za ocásek na jednoháček a dnes štika (69) na tu samou montáž.Sekám ihned po záběru.U candáta razantní jízda u štiky opatrný rozjezd.

Martin Bk - Profil | So 19.12.2015 13:08:33

Jak už tady někdo psal, je pravda, že štika i candát skoro vždy vezmou rybku napříč a pak teprve s ní vymýšlí něco dalšího. Chytám dravce tak, že sekám hned (tim myslím úplně okamžitě po záběru jako bych chytal cejny nebo kapry). Tomu jsem přizpůsobil i montáž. Používal jsem jednoháček za hřbet, ale spoustu ryb jsem tímto způsobem nezasekl (rybka byla jen potrhaná právě napříč, uchopená směrem od břicha)), proto jsem začal vázat druhý jednoháček umístění u břišní ploutve. Okamžitý zásek je tak obvykle úspěšný. Jemi úplně jedno, že tím někomu třeba poradím k úspěšnějšímu ulovení i opatrnějších dravců. Nebaví mě už sledovat jak 90 % rybářů likviduje podmírové štiky a candáty. Tímto způsobem jsem ještě žádnou rybu nepoškodil, a to je i při větší nástražní rybce většina ryb (hlavně štik) podmírových.

cizmik - Profil | So 19.12.2015 12:44:50

Ahoj, příští rok bych chtěl zkusit lov dravců na rybku. Cílová ryby štika, candát. A chtěl bych se zeptat, jaká je vhodná velikost a druh háčku-nejlépe bez protihrotu.

BoBo - Profil | Út 3.2.2004 8:42:32

Všichni už popsali šetrnost, já už jen doplním, že mám pocit, že jednoháček po záseku lépe sedí. Dříve jsem chytel na plavačku - rybičku za hřbet. Při vláčení na mrtvou (za tlamičku) je ovšem záběrů VÝRAZNĚ více.

Vlada S. | Po 2.2.2004 13:55:50

.Robo> Když jsem chytal na rybku, napichoval jsem ji jak uvádíš, aby se háček dostal do dravčí tlamy hned při prvním útoku, kdy většinou vezme rybku naplocho. Po záběru jsem čekal cca 5 vteřin a sekal jsem. Hned ne proto, když první útok nebyl pořádný, aby dravec měl možnost na rybičce "přechňapnout", později ne proto, že menší ryby se zažerou a větší si rybičku přehodí tak, že ji drží mimo háček (platí zejména pro candáty, štiky jsou "hloupý"). Občas jsem tak sice sekal doprázdna, ale celkově je to úspěšnější a o větších rybách a zejména o šetrnosti k rybám (téměř odpadá zažrání, i když některá dravčí mimina jsou neuvěřitelně rychle hltající). Navíc jsem vždy používal háček se zamáčklým protihrotem, aby uvolňování bylo co nejsnažší.

Tomas - Profil | So 31.1.2004 23:04:10

Dříve jsem chytal výhradně na živou a používal výhradně trojháčky. Sekal jsem do 10-15 sekund. Stalo se jen vyjímečně, že by ryba neseděla(je zbytečné čekat pověstné cigáro). Dnes prakticky jen vláčím. Je to podle mne daleko účinnější, už jen proto, že se prochytá mnohem víc vody, která se s rybičkou prostě neprochytá. Nejsou starosti s rybičkama a ostatním cajkem. Na vláčku jdu jen nalehko s jedním prutem, podběrákem a brašnou s bižutérií a pár drobnostma. Je to podle mně i záživnější a když jdou, není problém za vycházku nachytat třeba i 20 kousků(to na rybičku asi těžko). Navíc je zdravější nachodit pár kilometrů, než sedět na vejcích. A každé nové místečko je nová naděje. Kromě toho mám subjektivní pocit, že na vláčku se chytají větší kousky.
Dnes jdu na rybičku chytat jen vyjímečně(loni asi 5x oproti téměř dennímu vláčení). Pokud je živá, používám menší jednoháček za horní část tlamy a sekám téměř okamžitě(používám rybičky spíše menší) s téměř 100% úspěšností. Pokud na mrtvou(většinou), tak ji jednoháčkem propíchnu na ocasu u řitního otvoru, háček protáhnu ven a znovu ropíchnu ve hřbetní části za hlavou tak, aby byl háček situován tak jako na twistru. Rybička pak velmi dobře drží, dravec ji nemá šanci strhnout a dá se házet i na dálku bez obav(do tlamy rybičky je dobré dát kousek polystyrénu aby plavala; je tak atraktivnější). Jednoháček je podle mne méně nápadný než trojháček(zejména pro candáta) a funguje stejně dobře. Na položenou sekám ihned, na plavačku počkám cca 5 sekund.
Můj osobní dojem je, že candát bere lépe na rybičku, ale je potřeba vědět, že v daném místě určitě je. Potvrzuje to fakt, že na jednom konkrétním místě, kde je candátů spousta se hodně chytají na rybičky, ale na vláčku jsem tam žádného nechytil a neviděl jsem, že by se to tam někomu povedlo(zkouší to tam hodně lidí včetně mně).

mirmen - Profil | Pá 30.1.2004 22:13:10

Lachtan:žel, nechytám na velkých vodách, spíš na řekách, ramenech, ojediněle písník. Zřejmě proto, že je na těch vodách dost krytů, stanovišť, tak ty štiky a štičky nemusejí upalovat desítky metrů daleko. Když ji neseknu, neva. Není poškozena ani nijak vystrašena. Často stačí na hoďku místo opustit a pak to zkusit znova.
Jinak:začak jsem používat klouzavé splávky se středovým vedením ( do stulíků s bočním jednobodovým úchytem), nahazuju jen planulým obloučkem či podhozem, nestává se, že by rybka uletěla.

xycht - Profil | Pá 30.1.2004 19:57:53

Chytam stejně jako zubáč

George - Profil | Pá 30.1.2004 15:31:57

:-o pěkné výrazy z oborů ORL a kynologie, jen co je pravda ...

Lachtan | Pá 30.1.2004 14:55:44

přesně jak píše mirmen. Ale na dálku občas rybička za nosní dírku uletí,občas na dálku píchám k ocásku do páteře. Ale platí,že se musí sekat o něco později než když je za nosní dírku. (polyká rybičku hlavou napřed).Na hřbet chytám na plavanou.
Jinak troj a dvoháčky zavrhuji,sice máš velkou jistotu,že ti ryba nespadne a že ji vytáhneš ale taky ryba mám velkou jistotu na smrt i když ji zrovna nechceš vzít(u candátů je to jistá smrt). Jednoháčkem se dá velice šetrně chytat bez háčku v jícnu.
Mirmen: Třeba na Lipně spousta štik spíše větších často rybičku pouze aportuje a pak máš uspěch 50/50(letos na Lipně častý jev).

Myšob - Profil | Pá 30.1.2004 11:20:38

Chytám na systémek dvou trojháčků bez protihrotů(kromě dvou hrotů v rybce)a sekám hned jak zvednu sedínku. Ale chytám tak 90% na mrtvolu. Jinak jak píše Mirmen..

rastha - Profil | Pá 30.1.2004 6:53:09

Tebou popisovaný způsob lovu je docela úspěšná záležitost při lovu candátů. Pokud už chytám na živou rybku tak stejně jak ty . Osobně si myslím že na štiku a okouna je lepčí vláčet.

zubáč | Pá 30.1.2004 6:23:06

Osobně používám jednoháček velikosti 2,1 max. 1/0 za ústa ( u mrtvé rybky dvoje prošití jednoháčkem u ocasu - tam a zpět ), malé rybky pod hřbetní ploutev ...

mirmen - Profil | Pá 30.1.2004 0:41:25

Jednoháček za nosní dírku. Zásek do 30 vteřin dle velikosti rybky ( nečekat pověstnou cigaretu). Štika uchopí rybku napříč( chvilku ji tak drží a většinou do 20 vteřin rovná hlavou napřed). Jde-li zásek mimo, jednalo se v 90-95% o kudlu. Vloni několik desítek štik , ani jedna za jícen.
K použití dvojháčků či trojháčků není důvod. Lze se naučit chytat dravce šetrně.( Trojháčky jedině u systémků,jenže musíš mít naddimenzovanou sestavu. Chytat na systémek na slabou sestavu je prasárna).