Kapři doma nebo venku

Jak jste na tom? Snad už jediný důvod, proč jezdím za kapry mimo Czech, je klid při chytání, ale velký ryby mě tam už ani nelákají, pokud vodu tolik nezám, není to taková výzvá, chytím pár kaprů, ale nevím, jestli jsem chytal dobře, průměrně nebo za hovno (asi nejcastěji). Mě osobně baví víc přelslít toho jediného, který moc nechce, a ne za týden ty nejtupější v cizím revíru. Co Vy???
Autor diskuse: rick - Profil , 27.1.2004 kaprařina - revíry, cestování

Hanzi | Út 3.2.2004 21:40:11

Mates:tak to je gut,ale budou tam i větší!!!

Mates(původní) | Po 2.2.2004 9:16:37

Hanzi:20,5kg na rybičku.

Stano Sládek | Ne 1.2.2004 18:21:20

JP>ty

Ján Pečo - Profil | Ne 1.2.2004 12:54:11

Stano,a na toho 18.2.2004 ta kto ukecal?Musel som si kopnut,prepac...

Hanzi | Pá 30.1.2004 23:31:09

Ja souhlasim s Matesem na orliku nejsou žádný kapraři max.dědci co si myslej že sežrali moudrost celího světa a uznávaj pravidlo mrtvej kapr-dobrej kapr sam sem byl svědkem když na podoláku/podolskym mostu/předváděli hon na kapří miminka od 35 do50 cm čerstvě nasazený s lodičky s podběrákem.Pánové bylo mi na blití.Jo a ven na ryby to zatim nejezdim raději CZECH kapr zatim.Já asi ještě ani nemám tolik zkušeností abych někam razil.
PS.Matesi ja už tu obludu vyděl nevim jak by podle tebe měla vypadat ale muj táta před pár lety vyštoural kapra 17,30kg.

Stano Sládek | Čt 29.1.2004 8:33:50

MP> tak to sme dvaja. Ale sú tam určite. Pekná voda.

Mates(původní) | Čt 29.1.2004 7:27:50

Stano Sládek:No táák,to je dost,že to někdo prubuje,onehdy zazněl názor,že je to na kapraře těžká(velká)voda.Jak je vidět neni nic tak horký jak se zdá.Jen by mě zajímalo jestli někdo dokáže z Orlíka vydolovat pořádnou obludu.:-))

Stano Sládek | St 28.1.2004 12:07:19

Mates(původní)> to že si nestretol na Orlíku nikdy skutočného kaprára nemusí byť preto, že tam nebol. Těšínský má odtiaľ kapra okolo 20, a Zdeněk Vašek tam tiež pravidelne chodí (bol som tam párkrát s ním a chystáme sa tam i tento rok).

Stano Sládek | St 28.1.2004 12:03:12

Dobrá otázka Ricku. Na mňa ako šitá. Som jeden z tých rybárov, ktorý si tiež váži viac úlovok z domácej vody ako z tej zahraničnej, ale mám kamaráta, ktorý ma vždy ukecá na nejakú tú zahraničnú výpravu. Už tretí rok sa zaprisahávam, že budem chytať výhradne u nás, ale keď príde zima, a uvedomím si, koľko mesiacov ostáva do zahájenia sezóny na Slovensku, tak svoje predsavzatie vždy poopravím... Musím ale priznať, že niektoré zahraničné výpravy mi priniesli okrem ďalších skúseností a pár pekných úlovkov i niekoľko nezabudnutených spomienok, ktoré človek len tak ľahko nezabudne a u nás možno ani nezažije. Takže vôbec tieto výpravy neodsudzujem. Prvá návšteva rieky Pád bola pre mňa veľkým potešením a strávili sme tam týždeň v takých podmienkach, že si moja žena klepala na čelo, keď som jej ukázal fotky. Prežiť celý týždeň po členky (a niekedy i po kolená) vo vode, to sa každý deň nezažije. Mám odtiaľ pár pekných úlovkov a tak to rozhodne stálo za to...
Tento rok som zase ja vymyslel a dohodol zahraničný revír, na ktorom, podľa mojich informácií kaprov moc nie je, ale tí, čo tam sú patria do tej vyššej váhovej kategórie. Možno tam strávime celý týždeň bez jediného "pípu" ako mnoho výprav pred nami, ale možno.....
U nás na našich vodách je to väčšinou o tom, prechytať sa cez tých malých kaprov k tomu veľkému, alebo nájsť miesta kde sa zdržujú len tí veľký. Priznám sa ale, že občas mi dochádza trpezlivosť, keď vidím čo sa okolo mňa deje. Nieje vôbec výnimkou, že ti susedný rybár vyvezie svoje prúty krížom cez tvoje silony a keď na neho zakričíš že kam to vezie, tak ti povie, aby si si to prehodil, že on je tam doma.... Intolerancie je u nás na niektorých vodách skutočne dosť, takže niekedy je to o nervy. Ďalším problémom je spať pri vode bez toho, aby si sa ráno nezobudil bez výbavy...
Takže, všetko má svoje pre a proti...

Michal H. | St 28.1.2004 12:00:24

Je to asi otázka priorit. Někdo chce chytat/chytit kapry přes 20 kg a tak šetří dovolenou a peníze a pak jede 2 krát za rok na Radutu, Cassien atd., což je v pohodě. K tomu ještě třeba vyznává tu těžkotonážní kaprařinu, která u nás naštěstí všude provozovat nejde.
Já vyznávám heslo "Czech Carp Only". I když bych na cizí vodu vyjet mohl, láká mě to stejné co tebe, ulovit nějaké ty místní veterány a ještě k tomu vědět, proč jsem je chytil. Navíc mě pobyt v české přírodě plně uspokojuje a vůbec mi nevadí, když si někde nemůžu postavit bivak nebo zavážet. Alespoň míň znásilňuju přírodu a je to větší výzva.

Tam kde je všechno dovoleno, se stejně sjíždějí partičky těžkotonážních kaprařů, který se k přírodě často chovají, jak kdyby jim patřila. Po jejich sousedství tedy vůbec netoužim.

I když na Cassien bych se někdy podívat chtěl, ale jen proto, že to je kaprařská Mekka a chtěl bych její atmosféru zažít, když už jsem o ní tolikrát četl.

raduch | St 28.1.2004 11:46:11

Šuli> takové hajzlé chytit za koule a pověsit na nejbližší větev.

Michal Kučera | St 28.1.2004 9:47:52

Ricku, podle mě to závisí především na časových možnostech každého. Pokud se dostanu během tří měsíců k vodě na 4 dny, asi se nebudu pokoušet ulovit toho jednoho chytrého, protože pravděpodobnost úlovku je nula nula nic. Většina rybářů pak raději zvolí revír, kde si v pohodě zachytají a kde šance na úlovek je přeci jen vyšší. Jiné to je v případě, pokud mám možnost pravidelně lovit na nějakém blízkém revíru nebo se na výpravy dostávám častěji. To pak je jiná výzva - ulovit ty kapry, kterým se, jak říkáš, moc nechce. Takto jsem lovíval např. na Seči či Jizeře. Ovšem i v cizině lze poznávat revíry, dobře víš (vždyť jsme tam byli spolu), že na jeden revír do Maďarska jezdím už třetím rokem. Původně jsem myslel, že maďarské revíry budu střídat, ale uvědomil jsem si to co ty. K tomu, abys nelovil na náhodu a měl šanci dostat se na zoubek i těm nejchytřejším kaprům, musíš revír poznat. Stejné je to s Cassienem. Před pár dny mi odtamtud přišla SMS od kamaráda, který tam při předchozích výpravách strávil snad ještě 2x tolik času bez záběru než já, že se domnívá, že drží světový rekord v nic nechycení na Cassienu. Předevčírem chytil 17kg, poté 12 a včera 25kg. Možná štěstí, ale možná už tu vodu taky trochu prokoukl...

Honzas - Profil | St 28.1.2004 8:22:18

Nejraději jezdím samozřejmě na "svou" vodu, kde mám nějaký přehled o obsádce, profilu dna a různých specifikách, ale kde jsem omezený RŘ. Takže pokud mi to finance a čas dovolí jedu rád i na soukromou nebo zahraniční vodu, kde jsou lepší podmínky pro můj způsob lovu, přestože tu vodu vůbec neznám. V takovém případě se ale snažím sehnat maximum informací a připravit se. Jinak podotýkám, že se za rok dostanu k vodě asi tak 20x + jedna 3-5 denní výprava a raději jedu na celý den, než na krátkou vycházku. Na "svém" revíru hledám místa, kde se objevují ti největší kapři (+10) a snažím se vyhýbat menším kaprům. Vůbec mi nevadí, že budu celý den bez záběru, když mám večer naději na pěkný kousek, kterého tak snadno, vzhledem k jeho zkušenostem, není lehké přemluvit k záběru. Na komerčních ať tuzemských nebo zahraničních revírech je to spíš loterie a když tam člověk dostane kapitální rybu, je to většinou proto, že ta ryba je hloupá a nebo je jich v daném revíru dost na to, abych některou dostal. Tím ale nechci tvrdit, že neexistují vody, kde je ulovení kapitálního kapra výsledkem tvrdé práce a umění rybáře (např.Cassien).

Šuli - Profil | St 28.1.2004 6:28:13

Kaprařina ja kaprařina a když je někdo vychcanej tak si udělá Rumunsko i v Čechách(-:Chytání nonstop je sice zakázaný,ale mnoho lidí podstoupí ryziko vidinou pěknýho úlovku.No a když už se jede nonstop tak co bych si tam neflák ještě jeden prut když mám hrazdy na tři(-:Chce to jenom vědět kde a kdy si to můžeš dovolit.

Aleš V. - Profil | Út 27.1.2004 19:28:46

Každý by si to měl zkusit doma i venku a je pak na něm co ho vezme víc.Kaprařina je o pohodě a tu já si udělám i na svazovce v ČR.Nejde to zdaleka všude ale asi mám to štěstí,že vím kde to ještě jde.

Jirka w | Út 27.1.2004 18:53:38

Já dávám přednost soukromejm revírům v ČR, ale musím říct, že na takovou Radutu, nebo Šíravu na Slovensku stojíme trochu pozadu.Myslím, že v ČR na svazovích vodách je čím dál tím větší masařina.Proto radši Soukromé v ČR, ty zahraniční revíry jsou velmi Drahé.(...Ale zase KVALITNÍ)

Martin M. - Profil | Út 27.1.2004 18:50:25

Nerad chodim na reviry, o kterych vim, ze se tam nebudu moci pravidelne vracet (plati i v ramci CR).

Libec - Profil | Út 27.1.2004 18:18:39

v minulých letech jsem chytal jen na svazových vodách ,ale v dnešní situaci,kdy vznikají soukromé revýry a je možnost vyjet za hranice tak to rozděluji a chytám i mimo Czech,jelikož někde jsou mnohem lepší podmínky k rybolovu než na svazových vodách.Jestly se v brzké době na svazových vodách nezlepší podmínky rybolovu bude mě to táhnout čím dál více za hranice.I když mě to moc mrzí ,jelikož i někte svazové vody jsem si oblíbil.

RN: - Profil | Út 27.1.2004 13:30:18

Je pravdou že za týden chytání venku zjistíš jen velice málo informací.Když chytíš jednu/dvě/ velkou rybu asi jsi něco udělal správně a nic nepokazil,těžko však můžeš tvrdit že revír znáš.Příště to může být ůplně jinak.Myslím si že toto pravidlo patří jak pro Cassien,Radutu Maďarsko apod.Na dobré poznání revíru potřebuješ podle mne min.jednu sezonu nebo několik /5-6/návštěv.Samodřejmě že i tak tě může kterákoliv voda vyšplouchnout a chytíš..Velmi dobře /a to tak že nachytáš skoro vždy/ poznáš revír za několik lel.Spočítám tyto rybáře a vlastně i revíry na prstech jedné ruky.

Mates(původní) | Út 27.1.2004 11:41:50

No já jsem už tady jednou hodil do placu otázku v tom smyslu jako že se divim kaprařům,že jezdí ven.Nikdy jsem na Orlíku nepotkal opravdového kapraře a přitom jsou tam ryby uctyhodných rozměrů.Viděl jsem tam Amury 120-150cm a jednou i mrtvého kapra kterej musel mít k 30-ti kilo.

brach - Profil | Út 27.1.2004 10:42:54

Pro mě je kapr "doma" v místním revíru a kapr "venku" v ostatních revírech. Na zahraniční ryby nejezdím, protože doma máme příliš mnoho pěkných koutů, které jsem ještě nenavštívil a na které mě určite pozvete, protože sám je objevit nemohu.

Petr S | Út 27.1.2004 10:33:19

Já jezdím do zahraničí s kamarády pouze proto, že je tam větší klid a pohoda, i když je to jen Haromfa. S našimi soukromými revíry se to nedá srovnat. Mám velmi málo času, týdenní akce je spíše sen. Většinou jsme buzerováni ze strany domacích starousedlíků, ačkoliv jsem loni měl jen 5 docházek a žádnou ponechanou rybu. U nás radši chodím na menší neprofláklé svazovky a zkouším to co Rick.

Gudaska - Profil | Út 27.1.2004 9:03:13

Nejsem kaprař, ale dovolím si napsat svůj poznatek. Pruty vozím všude s sebou - na dovolenou k moři i na delší cesty do zahraničí. Mám-li volný čas a jsou-li mnou akceptovatelné finanční podmínky, zkusím to. Je to pokusnictví naprosto stejné, jako lovit na cestách po Čechách. Když člověk nemá místo prošlápnuté a vodu okoukanou. Úlovky jsou spíš otázkou náhody, ale o to je lov dobrodružnější.

Aleš.V - Profil | Út 27.1.2004 8:25:57

Ne že bych toho v cizině moc projel ale mám stejný názor.Mnohem víc se těším na pěkného kapra z Čech.Zahraničí nezatracuju ale 90%času chci chytat na svazových vodách u nás,kde je velkých kaprů mnohem méně a hodnota tohoto(sportovní)úlovku je pro mě mnohem větší.

Šuli - Profil | Út 27.1.2004 7:02:21

Mít na to prašulky tak bych klidně jel,ale zase všeho z mírou.Spíš jenom tak pro spestření.Momentálně někam do teplích krajů,protože už mám rybářský absťáky a chytat se bude dát až tak za dva měsíce.Letos mám v plánu zkoušet dva revíry.Jeden 24ha,pomněrně dost zarostlej se spoustou stromů na dně.Vyhecoval mě k tomu jeden hošík kterej mi dokola tvrdil že odtamtud nejde vytáhnout kapr nad 10kg.Tak se o to pokusim,jenom doufám že nemá pravdu(-:Druhej je 1,5ha,schovanej v lese a nikdo tam moc nechodí(spíš nikdo).Úlovky tam asi nebudou kapitální,ale pár slušnejch kaprů jsem tam viděl vyhřívat se u rákosí.Pořád si řikám(jako každej rok)"Letos jim to natřu",ale močítám že mě ty potvory šupinatý zase vyškolej(jako každej rok)a chytnu kulo(-: