Pletenka nebo vlasec?

Zdravím, po 10-ti letech jsem se vrátil k rybaření a zjistil jsem, že se tu hodně změnilo. Například mně nejde až tak moc na rozum, že v koncích montáží na položenou se používají převážně pletenky(srkačka, boilí...). Není mi jasné proč, myslel jsem si, že vlasec je i nenápadnější. U odhozovky je mi to jasné, ale proč na konci u háčku? Navíc, když si vemu ceny:odhozovka, obratlíky, závěs na olovo, olovo a háček, jeví se mi výhodnější při vázce utrhnout poslední silonový díl a přijít tak jen o háček, než o odhoz. šňůrku a celou montáž. Zajímají mně Vaše názory, díky.
Autor diskuse: nena95 - Profil , 1.5.2007 kaprařina - techniky lovu

Ivo - Profil | Út 1.5.2007 18:52:54

Při sestavování celé montáže hrají svou roli různé aspekty. Ovšem ten primátní (tedy jak pro koho...) je rybu úspěšně z a bezpečně zdolat. To znamená elimiminovat možnost přetržení vlasce (šňůry) během souboje a snažit se neodsoudit rybu k tomu, aby pak plula s háčkem, utrženým vlascem a nedej bože i s olovem. Nevím, zda je finanční hledisko důležité, navíc se jedná o zanedbatelné částky.

Foreigner - Profil | Út 1.5.2007 16:37:44

Použití pletenky či vlasce při použití jako návazce nebo jako odhozovky, je vždy jiný podle situace. Šokovka z hrubého vlasce 0,40 a výš se ti nezařezává do dřeva a v podobných místech s dřevinami je použití vlasce lepší než šňůry Návazec ze silónu respektive z Fluocarbonu používáme při nahazování, kdy máme 99,5% jistotu, že se nám udice nezamotá. Háček se perfektně točí a ryby perfektně seká. Šňůrky používáme v ostatních případech (bahno, kameny,písek apod...)

Filla - Profil | Út 1.5.2007 15:40:11

nena95: jestli mas na rybniku hodne vazek, tak stejne odhozovou snuru nepouzivej... zareze se ti do kmene. pouzij jen vlesec a nasledne navazec na obratliku. ten eliminuje krouceni a v kombinaci s kratkou buzirkou navlecenou na jeho ocko omezuje i zamot pri nahozu.
jak pisou kuci nize, snurka muze byt nenapadnejsi nez silon (vyjma fluorokarbonu) a pri pouziti v urcitych montazich i ucinejsi. marketing drancuje i rybarinu, takze o setreni nemuze byt rec :-))

M!ld@ - Profil | Út 1.5.2007 12:09:30

nena95: Určitě to bude levnější, ale musíš se rozhodnout sám jestli chceš chytnotu a vytáhnout více ryb, nebo raději trochu ušetřit.

nena95 - Profil | Út 1.5.2007 11:57:01

Ještě bych do toho rád jednou vstoupil. Chytám na rybníku, kde je spousta potopených stromů... Je zde častá vázka a trhání. Znovu zopakuji: když si vemu ceny:odhozovka, obratlíky, závěs na olovo, olovo a háček, jeví se mi výhodnější při vázce utrhnout poslední silonový díl (s nejmenší pevností v řadě) a přijít tak jen o háček, než o odhoz. šňůrku a celou montáž.

Miky26 - Profil | Út 1.5.2007 11:03:06

jinak co se týká předložení nástrahy s pletenkou ,je ve vodě podajnější než vlasec a pokud ji barevně alespoň trochu přizpůsobíš dnu máš velmi přirozené nabídnutí nástrahy.Navíc existují i pletenky u kterých stáhneš ochranou vrstvu a které se ve vodě rozdělí na tisíce jemných vláken jako pavučina.

Miky26 - Profil | Út 1.5.2007 10:57:52

nena95
-pletenka má nulovou průtažnost = lepší detekce záběru na větší vzdálenosti
-při menším průměru vyšší nosnost = lepe se nahazuje
- u montáže se používá tzv šokovka tj.4 - 10 m vlasce(ideal fluorocarbon) kvůli
nahazování a přirozenému předložení montáže.
- obratlíky proto,že se pak vyhneš kroucení vlasce a je jednodušší výměna návazce,nebo zátěže.
doporučuji počíst v kaprařině a pochopíš.

El Duffus - Profil | Út 1.5.2007 9:29:39

Otěruvzdornost, pevnost, při dobré volbě také nenápadnost, ale také určitá móda, protože takhle přece chytaj lovci velekaprů z časopisů...
I na normál vlasec můžeš v klídku přimět rybku k záběru

Velrybář - Profil | Út 1.5.2007 9:16:29

Já si myslím, že u koncového návazce se používá šňůrka kvůli své vysoké poddajnosti. Jelikož jde většinou o kapry, tak to musí něco udržet. A vlasec při stejné pevnosti bude jako drát. Toť můj skromný názor :)