Budoucnost našich vod

Tak jsem za dlouhých zimních večerů opět procházel starší čísla rybářských časopisů a s úžasem hltal články, které jsem znal již skoro nazpaměť. Vždy jsem se však zarazil u fotografií úspěšných lovců, na které se usmálo to pomyslné štěstí. Trofejní úlovky nejen kaprů mě spíše stále přiváděly k zuřivosti, ne však, že bych záviděl, ale že již nikdo nebude mít možnost tyto talismany různých písníků, přehrad a řek v budoucnu ulovit. Fotografie se zakrváceným igelitem, nad kterým rybář drží již podříznutého kapra, dnes leží zcela jistě na dně šuplíku nebo ještě lépe je již spálena. Od roku 1996 jsem v rybářských časopisech napočítal 160 kaprů nad 18 kg, kteří byli evidentně usmrceni. Dnes již tyto fotografie zmizely z časopisů, ale pochybuji, že se změnil i přístup rybářů. Když jsem si před týdnem procházel nový rybářských řád, ani mě nepřekvapilo, že vše zůstalo při starém. Marně jsem doufal, že bude zavedena horní míra, povinné používání podložky atd. Vzpomněl jsem si na jeden článek p. Lafanta, myslím, že se jmenoval Vesmírná odysea, ve kterém líčí budoucnost našich revírů, kdy se bude vést boj o chycení posledního kapra v Čechách. Tenkrát jsem se tomu jen smál, dnes již lze toto zamyšlení považovat za varování! Důkazem jsou vychytané svazové revíry a vznik mnoha soukromých vod, dovoz plůdku ze zahraničí, který má genetickou předurčenost k rychlejšímu růstu a tím uspokojení poptávky rybářů. Příčin tohoto stavu je hned několik. Typická česká povaha „co je doma, to se počítá“ a především proražení moderních metod lovu u nás, které se dostaly do rukou těch, kteří si ničeho nedokáží vážit. Mám tím na mysli boilies atd., které zcela jistě rozšířilo možnosti ulovení trofejních kaprů, ale též dalo možnost některým plenit vody. Prakticky skoro každý rybář již tuto nástrahu vyzkoušel, ale jen pár dokázalo naplnit účel, ke kterému boilies vzniklo.I já jsem si svého většího kapra vytáhl na boilies a v duchu tohoto způsobu lovu mu opět daroval svobodu. Tenkrát jsem si ani nepřipouštěl, jakou velikou moc má boilies. Dnes bych však dal cokoli, aby se boilies nedostalo do rukou některých našich kolegů. Byl bych ochoten i zvednout ruku pro zákaz užívání boiliesu. Je pravda, že tento zákaz by zcela změnil styl kaprařiny a vrátil ho o několik let zpět, ale jeho prospěšnost by byla mnohem větší, než je současný stav. Osobně to můžu potvrdit, neboť již v některých našich organizacích je tento zákaz aplikován společně se zavedením horní míry a výsledek je překvapující. Chytá se užitková ryba a matečné jsou co nejvíce chráněny. Chtěl jsem jen upozornit, že současný stav na našich vodách, jako je Labe, Rozkoš, Nové Mlyny atd., je více než alarmující a že skutečně je již „za pět minut dvanáct“. Závěrem jen vzpomeňme na labské legendy Douglesa, Lízu, Quasimoda a další, které padly jako oběti moderní kaprařině!
Autor diskuse: Petr - , 22.1.2004 všeobecné - nástrahy, návnady

Dědek - Profil | St 4.2.2004 22:34:51

Alan : Děkuji za mé nové pojmenování, je to od tebe milé. To snad abych si teda dal přezdívku kterou jsi mi vymyslel - Debil, co říkáš? Zabralo ti to hodně času, než si na ní přišel?

Dědek - Profil | St 4.2.2004 22:25:30

Ježišmarja to jsem tomu zase dal. Jardo Dědku, já jsem to nemyslel vůbec zle, ale ku prospěchu nás obou. A pokud se jedná o to že jsem tady pod přezdívkou - tak jako většina, stačí když si mě kdokoliv najde v kartě klubu a okamžitě se o mě dozví kdo jsem, jak se jmenuji, telefon, i kde bydlím atd. atd., takže ta poznámka, že se za své jméno nestydíš je dle mého názoru neopodstatněná. Takže já se za sebe a své jméno nestydím a už vůbec né za své názory. Jsem jaký jsem. Dále tě chci požádat, aby ses neurážel. Jen na ten zlatý MRK choď dál a co nejvíc piš a diskutuj, bude to ku prospěchu všech a samozřejmě i ve prospěch můj. Petrův zdar všem a tobě Jardo zvlášť Dědek.

mirmen - Profil | St 4.2.2004 16:32:16

Jaroslav Dědek: když se budeš uvádět takhle ( nebo třeba J.Dědek ) tak Tě Vás oba snadno rozlišíme a budeme moci odpovídat každému z Vás konkrétně, bez záměny.
Jinak také přeju klid a pohodu u vody. ( Jinak, jde to v přístavu v Lysolajích?)

Alan | St 4.2.2004 16:27:45

dtto>Už kvůli tomu, jakej je to debil, viz. jeho karta.

boyscout - Profil | St 4.2.2004 7:18:29

Jaroslav Dědek>já myslím že nikomu nevadí, že sem píšeš. Jenom piš prosím pod celým jménem a nebudou si tě lidé plést z jiným, zde již asi 2 roky se pohybujícím dědkem :-)

dědek | St 4.2.2004 7:10:12

Ján se omlouvám, jestli jsem svým příjmením způsobil někomu nějakou nepříjemnost, ale co jsem napsal a bylo toho pouze zlomek, byla vždy pravda,
a to ještě podaná dosti decentně...... Toto je můj
poslední příspěvek, MRKu přeji řadu spokojených
uživatelů a všem rozumným rybářům krasné zážitky u vody. Jaroslav Dědek, Praha 6 Suchdol

dědek | St 4.2.2004 7:08:28

Ján se omlouvám, jestli jsem svým příjmením způsobil někomu nějakou nepříjemnost, ale co jsem napsal a bylo toho pouze zlomek, byla vždy pravda,
a to ještě podaná dosti decentně...... Toto je můj
poslední příspěvek, MRKu přeji řadu spokojených
uživatelů a všem rozumným rybářům krasné zážitky u vody. Jaroslav Dědek, Praha 6 Suchdol

mirmen - Profil | Út 3.2.2004 18:48:29

boyscout: asi tak. Ještě štěstí, že nediskutují např.šupináči, jak by se mohl ohradit hrouzek nebo sa mohol ohradiť zubáč? :-)))

boyscout - Profil | Út 3.2.2004 18:32:07

mirmen>Dobrá, přesvědčil si mě,souhlasím. :-)Tak tedy ať si tam neregistrovaný dědek napíše třeba Josef Dědek a je vymalováno, no né? Pokud uvádí své příjmení, tak křestní jméno asi nebude tajit. Co vy na to pane kolego? A pak budou všichni spokojení :-)

mirmen - Profil | Út 3.2.2004 18:27:33

Boyscout: mimochodem , v rámci hledání shody zájmu snad lze drobkou úpravou oblíbený nick pozměnit, či ne? Např. dědek II.

mirmen - Profil | Út 3.2.2004 18:26:21

boyscout: musím se zastat Dědka, protože skutečně JE OHLEDUPLNÉ , když KDOKOLIV z diskutujících ví, kdo příspěvek podal a komu má odpovídat. Bez ohledu na registraci by se mělo jednat o trochu vzájemné úcty a tolerance. Nechci nikomu dopředu podsouvat zlé úmysly a nějaké vyřizování si účtů.
Jsem přesvědčen, že obyčejný selský rozum napoví každému, že jeho svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Proto je nasnadě, že stejně jako dědek nechce, aby si ho někdo pletl , a má právo na tom trvat ( přesto, že není registrován), tak zase na stranu druhou by měl vzít v úvahu určitou POSLOUPNOST, s jakou se nick na MRKu objevil. Proto i Dědkův názor stojí za posouzení a za podporu, která je snad - jak doufám - i tomuto diskuznímu fóru ku prospěchu.

boyscout - Profil | Út 3.2.2004 17:58:30

mirmen>nemyslím, že by bylo neslušné, že si nechce měnit příjmení ani vymýšlet nějakou přezdívku :-) A že má jiný názor na velikána J.V ? Možná ho na rozdíl od nás zná osobně a ne jenom z časopisů.

mirmen - Profil | Út 3.2.2004 17:04:33

to dědek: malá info : nekorektní chování vůči účastníkům diskuzního fóra může vést k vystavení black listu. Zvažte tedy prosím, zda trocha ohleduplnosti na Vašem místě není rozumná. Otázka členství či nečlenství v klubu je individuální svobodou. Nicméně ani nečlenství neobnáší svobodu absolutní. Děkuji za posouzení. (Kdyby situace byla obrácená a jednalo se o Vaši osobu, zastal bych se i Vás, proto zkuste posoudit napsané co nejobjektivněji. Děkuji)

dědek | Út 3.2.2004 16:10:56

Bohužel, kvůli vaší přzdívce si nebudu měnit příjmení. Jsem zvyklý vystupovat pod svým jménem a za svými názory si stojím............. Mě osobně to vůbec nevadí, i kdyby tu vystupovalo
10 lidí pod stejnou přezdívkou. Kdo se za své názory nestydí vystupuje pod svým jménem.....

Dědek - Profil | Út 3.2.2004 0:22:53

PRO DĚDKA. Nechci posuzovat tvé názory a ani reagovat na tvé přízpěvky v této otázce, ALE BYL BY JSI TAK LASKAVÝ A DAL SI JINOU PŘEZDÍVKU?!!!!! Dědek je již dva roky zabraná mnou. Nerad bych byl osočován a napadán k vůli tvým názorům.!!!! S úctou díky Dědek - Jarda Všolek z Ostravy.

hubert | Čt 29.1.2004 12:47:50

Pokud vámi zbožňovaný J.V je ten, který měl rybářské potřeby v Neratovicích, tak doufám,že už mu někdo ukázal, jak je teplá voda v Orlíku a že moje peníze, za jím nedodané zboží dobře použil např. na nákup fotografií větších kaprů. Pokud to je pouze shoda jmen omlouvám se ............

Jirka w | St 28.1.2004 19:47:18

Myšob: Souhlasím s tebou mluvíš mi z duše.jo já si myslím že J.V. je jednička a Myslím, že to byl snat on kdo přivedl převratnou změnu v rybarině. Ať každej začne sám u sebe a pak něco řiká.

.Robo - Profil | St 28.1.2004 14:49:05

Tak teda, ja jim to preju smejdum. Velky ryby uz nebudou, duchodci s kockama umrou a chovatelu kachen uz moc neni (teda mozna jen kolem Orlika jo:) Sice zbydou jenom maly ryby, ale taky ryby. U vody bude klid, ubyde pytlaku, voda bude uzivnejsi a tak se treba dockame pestrejsi obsadky.
Ma to i jiny vyhody: nebude potreba zavadet horni miru (nebude potreba), bude se moci chytat pres noc (nebude co) a klidne na tri pruty. A dokonce stoupne i mineni o ceskych rybarich - proste nebudeme uz zadny masari :)
novy odstavec: zakazovat nema smysl, osveta mozna.
Myslim ze je dobre, pokud se pokladaji takove otazky (jako ze jich tady je hafo). Je to sice mnohdy ohrana pisnicka, ale pokud se sem pripojuji novi iRybari, maji o cem premyslet. Ha, ze bych se looknul do otazky zlepseni MRK? Treba pokec "etika" :)

Myšob - Profil | St 28.1.2004 14:40:36

Kluci, kluci,kluci... Co tak zostra do sebe? Myslím, že J. Vítek je znamenitej rybář a to je asi tak všechno. To ostatní je jen v nás. Když RŘ stojí za ....., my snad nemusíme. Už jen to, že tu o tomhle debatíme,svědčí o tom, že nám to jedno není. Podívejte, kolik lidí sem píše a neviděl jsem otázku "Jak zpracovat 20 kg cejnů?"(Třeba to všichni vědí?-:)).Vítek, boilie ani články za to nemůžou.. Je to v nás...

Dědek | St 28.1.2004 7:57:48

Pepino. Musím reagovat na tvůj názor o panu Vítkovi. Měl jsem tun čest se s tímto pánem seznámit před asi 10 lety na Štěrkopískovišti
Příšovice. V té době tam byla rybařina z říše
snů, lovili se zde kapři běžně od 70 do 100 cm, do té doby než tam zavítal "pan VÍTEK" a posléze pan Zelenka se svými kumpány. Po jejich návště-
vách během roku byl revír a myslím si je doposud vydrancován. Byl to opravdu rybí ráj. Ono když tyto pánové se svými kumpány se střídají na místech a že by všechno pouštěli v té době je utopie..... Z této doby mám tento názor na tyto
"novátory". Pokud vím, lovil jsem tam pravidelně opodál, chytali jsme podstaně kapři větší než-li
tyto pánové.... Pokud já mám zastarané názory, jsou to pouze moje názory podložené praxí. Dnes, již bez prutů, přijedu-li na tuto lokalitu, stočí se téma na p. Vítka, slušné slovo o tomto novátorovi v této lokalitě neuslyšite, i když o té doby uplynulo již 10 let.....