Kolik gramů Betainu?

Přátelé, poraďte prosím. Kolik gramů Betainu by mělo přijít do 1 kg suché směsi na výrobu boilies? Nemám žádný betain koncentrát BHC1, ale obyčejný betain od HAPPY CARP. Děkuji za vaše rady.
Autor diskuse: TOM - , 22.1.2004 kaprařina - nástrahy, návnady

Miras | Ne 25.1.2004 21:28:15

Jirka Šachl: Už se těším na tvoje experimenty. Taky jim mám pár v rukávu:o)))

virta | Ne 25.1.2004 20:33:42

Majkl: Ja som zas bol čítal, že betain je látka s ktorou treba zaobchádzať opatrne a tiež to písal anglický kaprár, aj keď v Anglicku je zrejme preferovanejšie HCL, ale to tam nebolo špecifikované. A čo sa týka napr. narážky na bod varu alkoholu, tak tam sa nejdem ani baviť, najmä v súvislosti s používaním etylalkoholových aróm. Tieto odporúčania mám od človeka, ktorý má asi tak 10-krát väčšie znalosti ako ty s tvojimi diplomovkami a so všetkým, čo okolo toho vieš a to bez akejkoľvek urážky a jeho odporúčania sú pre mňa určite vážnejšie. A keď sme pri tých diplomovkách, neviem či si aj ty už jednu písal, ak nie tak to funguje asi tak, ako všade v živote. Napíš si trebárs z medicíny a potom choď poučovať chirurga s 20 ročnou praxou, zruší ťa asi v priebehu 2 minút. Ale čítaj, je to cesta k osvieteniu...

jurasoft | Ne 25.1.2004 10:11:01

K betainu se vyjadřovat nebudu, zatím jsem žádný exaktní výzkum neprováděl jestli přinese nebo nepřinese výsledky. Játrový prášek a investovat ? Proč ? Máme psa a ve zverimexu při koupi pamlsků jsem narazil na sušené vnitřnosti pro psy za lidové ceny. Jater jsem za pakatel koupil kilo a stačilo je dosušit a na mlýnku na strouhanku namlít. Loni jsem použil hrubě mleté a řekl bych že s úspěchem. Letos zkusím ještě plíce a srdce a ledviny. To všechno mají za pakatelnou cenu...

Majkl | So 24.1.2004 22:36:19

Virta: neboj, Dandyho moc rád pozdravím. Je to člověk který si rád vypije, ale na druhou stranu aspoň ví co si může dovolit napsat o aminokyselinách, různých peptidech, bodu varu alkoholu atd. Vím, že to máš z úst těch nejpověřenejších osob, ale přece jenom občas Ti něco uletí.
Co se týče otázky "Kolik betainu?", tak jako vzdělaný človek by jsi měl vědět, že je to AMK a jak píše spousta anglických kaprařů, tak je to jen na vlastním úsudku, v případě že nemáš betain HCL. Betain koncentrovaná kys. B. s HCL může být doslova odpudivý.

virta | So 24.1.2004 22:25:23

No kua, som celý happy: píšem polhodiny a potom mi to nezoberie...
Majkl: Presne ako vravíš, rýpal. Vysokú rybársku nemám, to skôr ekonomickú, takže okolo rýb sa asi vyzná lepšie. Ja ich zas lovím... Inak mohol to napísať, s ľuďmi ktorí majú radi ryby si rozumiem, aj keď neskôr písal, že tú prvú reakciu napísal trochu potúžený. No ak sú jeho znalosti z tejto oblasti o toľko lepšie ako moje znalosti z ekonómie oproti bežným ľuďom, tak potom na tom nie som najlepšie. Aj keď s podobnými ľuďmi zvyknem byť kamarát, vtedy mi skôr pripadal akože sem chodí vyrývať. Každopádne ho pozdravuj ak s ním budeš, myslím že dôvody na nevraživosť neexistujú.
PADRE: Ak si prečítaš pozorne môj príspevok z 23.1. tak zistíš, že jeho používanie tak trochu obhajujem. Všetko je to o kvalite, logicky sa natíska otázka, či naozaj s niečím, čo stojí 90 korún môžeš vymiesť rybníky, ako som niekde bol čítal. Podľa môjho názoru to v obchodoch sú naozaj iba prášky, na druhej strane betain začali používať v zmesiach iné kaprárske kapacity, ako sme my. Je to dosť aj v príprave, som sa rozprával s chlapíkom, čo už roky robí boilies a počas rozhovoru sa ukázalo, že on kryštalický betain mieša rovno do suchej zmesi... Alebo skús si dať do vyhľadávača Green Lipped Mussel Extract, čo je výťažok bohatý na betain a uvidíš koľko položiek ti to vyhodí, sú toho tisíce, takže ak sa ti neosvedčí beta, tak môžeš skúšať do smrti. A zmes to isto neobohatí, v tej dávke je to prakticky atraktor, ktorý by mal u kapra evokovať prítomnosť potravy. Mal by... Ale poväčšine pri príprave mixov sú dôležitejšie veci a iné atraktory, na ktorých postavím boilies. Hlavne pri nižších teplotách je otázka prítomnosti betainu úplne nepodstatná a nastupujú oveľa dôležitejšie hľadiská. Teoreticky existuje veľa dôvodov pre jeho použitie, ale prečo to potom tak nefunguje v praxi? Ale som aj rád kvôli rybám, to už by sme asi mali vody ako vy tak aj my úplne vybielené...

PADRE | So 24.1.2004 18:08:44

Virta:Na jednu stranu ti musím dát za pravdu s tím že radši přidat játrový prášek a nebo mleté řasy ale nadruhou stranu se divím že si takový odpůrce Betainu? Myslíš si že to směs neobohatí?

Lumir | So 24.1.2004 16:19:03

to Petr J.- rikas ze si presel na ciste prirodni atraktanty? tak tomu nerozumim. Betain je prirodni zvlastni druh aminokyseliny (trimethyl-glicin). A pokud vim, tak aminokyseliny jsou celkem prirodni latky. A protoze betain obsahuje vetsina kaprovy potravy, tak to prece neni zase tak spatna myslenka. A vzhledem k jeho stale se snizujici cene to prece neni zbytecnost.

Petr.J | So 24.1.2004 10:54:55

Můj názoz je , že s betainem je to úplně stejný jako bez něj. Nějak těm všem zázračnejm práškum přestávám věřit je to jen chyták na prachy . Přešel jsem výhradně na přírodní suroviny a bylo to znát . Ale opakuji je to jen můj názor .

Majkl | Pá 23.1.2004 22:34:34

Virta: můžu se Tě zeptat jaké je tvé povolání? Dandyho znám, jsme oba rodáci od Zlína, studuje vysokou rybářskou v Českých Budějovicích. Momentálně je někde v Norsku. Pamatuji si, že do tebe v nějakých příspěvcích hezky ryl. Nemýlím se?

virta | Pá 23.1.2004 21:00:15

Majkl: Nepoužíval si náhodou predtým prezývku Dandy?, teda iba súdiac podľa tvojej poslednej vety, ale ten štýl písania je mi nejaký povedomý...

Rick - Profil | Pá 23.1.2004 12:13:26

Vyhledej se tady po Mrku ohledne betainu, já jsem toho psal sousta co se tyce vlastnosti a rozdíly HCl a ne.

Majkl | Pá 23.1.2004 11:42:01

Virta: Nepochybuji, že víš proč se betain dává i do granulí. Proto mluvím o návštěvě na nové vodě.Betainu jsem už vyzkoušel víc něž dost a pokud nemá člověk zdroje levného a kvalitního Bet, tak to je zbytečná investice. Můžeš se zase rozepsat o aminokyselinách? Byla by to zajímavá diskuze. :-)

virta | Pá 23.1.2004 1:08:01

Majkl: Tak ti neviem, či si to nečítal, alebo tomu nerozumel. Kto vravel o jazdení na nové vody a o tom, že svoje úspechy prisudzuje betainu??? A "je to jen aminokyselina, která by na sebe měla upozorňovat", neviem ale sám uvádzaš dôvod, pre ktorý by rozhodne nemala v zmesi chýbať, som z toho trochu zmetený. A o výhre businessu by sa dalo tiež polemizovať, pri doporúčaných dávkach je to v prepočte jedna z najlacnejších prímesí do boilies... Toť vše. To že je obsiahnutý prakticky vo všetkých zdrojoch kaprovej prirodzenej potravy, je asi zanedbateľný fakt, takisto to , že je obsiahnutý v granuliach a peletách pre priemyselný chov rýb, aj keď tam sa kombinuje ešte s inými aminokyselinami. Prečo je preboha nezmyslom skúšať na novej vode betu, keď je to prakticky iba taký "tieňový" atraktor a má ďaleko od toho, aby som ho použil ako prímes, na ktorej postavím úspešnosť svojho lovu? Ako ublíži, ak niekoľko kryštálikov rozpustím v zahriatej aróme? Aj keď toto sú tak trochu spomienky na minulosť, ale na niektorých vodách to ešte funguje (myslím použitie klasickej arómy, ktorú už dnes prakticky nepoužívam). Každopádne podľa mňa neexistuje autorita, ktorá by vedela podať jednoznačné vysvetlenie ohľadom účinkov bety. V teórii síce existuje mnoho dôvodov pre jeho používanie, ale pochybujem, že existuje nejaká zrovnávacia štúdia, napr. tu som chytal bez bety, tamto s betou a výsledky boli také a také. Nováčik s tým môže experimentovať, jeho výroba je nenáročná a dať 90 korún za pixlu, ktorá vydrží na niekoľko dávok zase podľa mňa nie je nejaká výhra businessu, sú tam podstatne vyššie pálky.

Majkl | Čt 22.1.2004 23:12:07

Virta: pochopil bych tvůj názor na betain v tom případě, že by jsi jezdil na jeden revír min. půl roku v kuse. Je holý nesmysl jít na novou vodu a hned zkoušet betain. Je to jen aminokyselina, která by na sebe měla upozorňovat. Toť vše. Pokud někdo přisuzuje své uspěchy betainu, tak nad ním vyhrál buisness. :-) To je holý fakt. To opravdu radši ten pečeňový prášok.

virta | Čt 22.1.2004 20:57:00

Otázka znie, koľko gramov beta... Odpoveď znie, ani gram. Radšej zainvestuj do mletej riasy, pečeňového prášku a pod. A vidím, že aj ty píšeš Betain HC1, ako v katalógu Těšínský. On to je od Nutry Betaine hydrochloride, takže HCl. Inak také predávkovanie betainu, ako píše Majkl, je naozaj o ničom, skôr tie miery od M.Kučeru, ale je to naozaj iba jeden komponent, ktorý musí byť v súlade s ostatnými, aj keď niektorá literatúra spôsobuje, že ľudia v tom vidia svoju spásu... A zas taký útok na peňaženky rybárov to nie je, ak odhliadneme od BHCL od Nutry.

Miras | Čt 22.1.2004 19:37:09

Souhlasím s níže uvedeným, podle mě je to jen past na peněženky rybářů.

Michal Kučera | Čt 22.1.2004 14:36:25

Betain od Happy carp jsem neměl a ani nevím co je to obyčejný betain, ale betain jež se u nás prodává (Těšínský, p.Čapek-Jirkov,...) se dávkuje 2-10g/kg. Majkl má pravdu v tom, že díky masivní reklamní kampani mnoho rybářů očekává, že bude chytat kapry za ně. Já bych ho úplně nezatracoval, stejně tak musí být každému jasné, že pouhé přidání betainu ho nespasí.

Majkl | Čt 22.1.2004 0:23:04

Tak toho tam můžeš dát klidně i 2 polévkové lžíce. Nečekej, že Ti Betain přinese nějaké extra výsledky. Raději zkus investovat třeba do játrového prášku.