Žerete jim to? (carp remix)

Zajímalo by mne, kolik slusnějších kaprů za rok chytnou kapraři, které známe z rybářských časopisů nebo i z těchto stránek, na území ČR. Podotázkou by mohlo dále býti, kolikrát se alespoň dostanou ročně k vodě. Také máte pocit, že teorie není podložena praxí? Že někteří z nich se za poslední 2-3 roky nemohli pochlubit žádnou rybou z čech ze svazové vody? (čest výjimkám) A proč, když někdo jede do Francie nebo Rumunska, tak sami již dopředu víme, že o tom dotyčný napíše článek nebo dokonce seriál?
Autor diskuse: JeňaB - , 19.1.2004 kaprařina - druhy ryb, rekordy

TAYLOR - Profil | So 16.1.2010 14:48:51

Zdravim panove a damy..docela prijemne poctenicko tady clovek se i zasmeje...jen jsem chtel podotnout,ze se mi ted do rukou dostalo par ceskych casaku a je to opravdu skoro vse ns jedno brdo....znam par anglickych kapraru (ziju v UK) a ti si mistni casaky kupuji jen kvuli reklam,kterych je tam mnohem vic nez clanku....

Pavel - Profil | So 24.1.2004 22:41:09

Je čas stáhnout otázku!

Ivo | So 24.1.2004 19:04:35

boyscout: pak je všechno v nejlepším pořádku. Jsem ochoten polemizovat o čemkoli a s kýmkoli, ale hádat se nechci s nikým.

boyscout - Profil | So 24.1.2004 14:59:01

ivo>já myslím, že i když to tak nevypadá tak v 90% se shodneme bez problému. A těch 10%? No právě o ty se tady občas trochu chytnem :-)

boyscout - Profil | So 24.1.2004 14:56:09

Fery>vyjádření svého názoru navíc podloženého argumenty ,nepovažuju za osobní útok. A pokud to tak bereš , tak existuje jednoduchá obrana- ignoruj i mě :-)
Petr>co ta tvoje pletenka Hemingway 0,60 na sumce? Osvědčila se ti? Sám ji budu možná letos kupovat :-) Ten maxilon na feeder se ti fakt osvědčil? A už si si koupil za těch 20000 tu sedací soupravu místo bivaku? Opravdu si myslíš, že je tak jednoduché se tady anonymně vyblít?příště uvažuj, než něco napíšeš :-)Ale pokud se ti ulevilo, tak fajn.

Ivo | So 24.1.2004 14:48:37

Fery: boyscout to mnohdy třeba nemyslí tak zle, jak to na první pohled vypadá, i když je fakt, že má někdy trochu ostřejší "klávesnici".Já už jsem si zvykl na ty jeho "jehly" .Prostě bylo by fajn, kdy tady probíhaly diskuse korektně bez verbálních útoků byť v názorové neshodě.

Fery | So 24.1.2004 14:36:19

boyscout-ten příspěvek pod tebou ignoruji,protože ten člověk se ani nepředstavil a o jeho spojenectví nemám zájem.

boyscout - Profil | So 24.1.2004 14:24:59

Fery>zdá se ale, že si selektivně vybíráš protože příspěvek pod sebou si přešel cudným mlčením :-) ale když je to proti mě, tak je to spojenec a o nenávisti nebo sprostotě nemůže být ani řeči že?

Fery | So 24.1.2004 14:12:43

boyscout-chceš zkoušet úroveň mojich znalostí?Jde o to že tvoje osobní útoky proti někomu moc lidí určitě nezajímají a mohl bys je řešit třeba mejlem.Mimochodem to i Ty spostě lidem doporučuješ.

petr | So 24.1.2004 13:48:30

boyscout:Však napiš taky článek do novin nebo časáku,a potom se uvidí.Třeba na téma jak jsem chytal na dirkach a jak jsme tam ty pstuhy vymlátili.Však do dneska s nich sereš jenom samé šupiny.

boyscout - Profil | So 24.1.2004 12:58:42

fery>na svůj názor máš právo, ale nenávist do toho netahej :-) Já se nesnažím ani zlepšovat ani zhoršovat úroveń MRK-u. To není můj job.To je úkol majitelů MRK-u, nebo hlídacích psů- čističů. Já pouze vyjadřuji svobodně svoje názory. Nikdo tě přece nenutí aby si s nimi souhlasil.Neschovávám se za nikoho, ani se nikým neoháním. Takže tak.
P.S. Víš vůbec co je to nenávist? Když tak to zkus definovat :-)

Fery | So 24.1.2004 12:27:10

(Pá 23.1.2004 16:18:53 N ) boyscout-je neuvěřitelné s jakou nenávistí dokážeš psát.Tohle je jenom jeden z mnoha příspěvků,kdy jenom někoho napadáš a provokuješ,i když to někdy dokážeš pěkně zabalit do pozlátka.Takový lidé jako Ty určitě úroveň MRKU nezlepšují."ale nic ve zlém"

Ivo | So 24.1.2004 11:41:42

Scopex: však ty sis na Radutě spravil chuť a i tam jsi měl možnost poznat, jak významným faktorem je při rybařině štěstí.Někdo tu kliku občas má a jiný ne.

Scopex | So 24.1.2004 10:52:24

Nevím kolik slušnejch kaprů chynou za rok ostatní píšící kapraři , nevím ani kolik takový slušný kapr má mít a nevím ani kolik je potřeba nakroutit tzv, kaprohodin , aby dotyčný mohl psát články a vnich se podělit o své zkušenosti z úspěšného lovu , či naopak z výprav , kdy se nic nechytlo . Jedno však vím bezpečně , a to , že jsem měl letos příležitost dvakrát chytat s Ivošem Slámou , který věřte nebo ne opravdu slušné ryby nachytat (a samozřejmě pustit) umí . Jeho pět kaprů přez 10kg a jeden 12kg amur během jedné víkendové výpravy , spolu s mým 30cm tlouštěm mne utvrdilo v názoru , že Sláma ví o čem píše a ti co chtějí , si z jeho zkušeností a rad mohou vždy něco vzít . Je mi naprosto jasné a i z některých zdejších reakcí je patrné , že pro některé mistry světa a jim podobným jsou jeho články primitivní a trapné , ale pro nás začínající jsou mnohem víc .
Vždy , když si jdu koupit nový časopis tak si ho nejprv prolistuju , jestli je tam něco o kaprařině a pak si o teprv koupím . Je mi úplně jedno jesli je to od Kučery , Jurašíka nebo Slámy neboť z kaprařiny čtu všechno a sám si udělám úsudek o tom , který mi něco dal a který je zase jen "přijeli nakrmili nachytali" .

Ján Pečo - Profil | So 24.1.2004 9:25:19

Myslim ze tu chýba ešte jedno diskusné forum.Názov sa hodí napr."Okydaj niekoho" alebo "Prejav svoju záviť"

ivo | Pá 23.1.2004 23:16:07

boycout: jsem rád, že jsme dospěli k obdobným závěrům, tedy alespoň v tomto případě. Přeji ti úspěšný lov.

boyscout - Profil | Pá 23.1.2004 21:19:28

Ivo>rozumím ti a v tomhle přece vůbec nejsme ve sporu :-)jasně že i já mám radši ty rybáře kteří každou trofejní rybu pustí a z těch normálních velikostí si ponechají jenom to co spotřebují. U mě to za celý loňský rok byl jenom jeden 54cm lysec.
Taky se mi spousta věcí které obsahuje náš RŘ nelíbí a zrovna to co popisuješ patří mezi ně. Ale nehodlám prosazovat podle mě správné a oprávněné požadavky tím, že budu demonstrativně porušovat předpisy (a chlubit se s tím tady nebo v časopisech), protože pak dávám druhé straně do ruky zbraň a záminku aby neslyšeli ani na rozumné připomínky. Zhruba se ví, co je nutné udělat aby se situace změnila k lepšímu. Ale já už nejsem 20 letý mladík a bohužel vím, že revoluce ze dne na den prostě možná není- to není spůsob jak lidé řeší problémy. Takže to snad půjde postupně, krok za krokem. Menší revoluce a zemětřesení asi nastane po přijetí nového zákona. Nový majitelé revírů možná budou v zavádění těchto věcí daleko rychlejší a razantnější než stará byrokratická organizace jako je svaz:-) A pak se to možná pročistí samo. Z finančních důvodů už nebude možné aby většina masařů mohla podnikat zájezdy za násaďáky po celé ČR, ale budou muset dobře zvážit(a propočítat náklady) na který 1 nebo max. několik revírů si tu povolenku koupit. Je to smutné ale je to tak, že nakonec to bude finanční stránka která zařídí většinu těch změn, které by sme chtěli už teď. A možná bude všechno jinak..:-) Kdo ví... Já ne, a proto si půjdu radši navázat pár návazců a poskládat věci do tašky, abych mohl v neděli v klidu vyrazit na dírky. A tentokrát zkusím i štiku, minulý týden jsem si nachytal pár malých rybiček , tak uvidíme. Hezký den :-)

Libec - Profil | Pá 23.1.2004 21:14:52

Rolf: já se nedomnívám že tato uprava pravidel je omezování,ale potřebná do dalších let rybolovu(hlavně co nejdříve),jinak s tebou souhlasím.

Ivo | Pá 23.1.2004 20:57:50

boyscout: a to je právě ten problém. Řád prostě neřeší intenzivní ochranu velkých ryb (nejedná se jen o kapry)a dení povolený limit je dle mého opravdu benevolentní a není to jen těch uváděných 7 kg. Když např. chytím jednoho kapra 6 kg a vzápětí např. patnáctikiláka, tak si můžu dle řádu obě ryby ponechat !!! Suma sumárum (Kabáti odpustí...) tedy 21 kg.A legálně. Chápu, že takovou kliku nemá rybář každý den. Leč řádu to evidentně nevadí.Víš asi dobře, že mi jde především o ochranu dosud živých velkých kaprů, ale je třeba si uvědomit, že velký kapr musí nejprve vyrůst. A pokud budeme mávat rukou nad násaďáky (těch je přece dost a vždycky se dosadí..), tak z čeho má pak velký kapr vyrůst ? Víš, je to pořád dokola.Myslím, že ačkoli se v mnohém neshodnem, tak ani tobě přece nemůže být lhostejné, když někdo klepne po hlavě kapra řekněme nad hranicí 10 kg. Jenže co můžeš dělat, když to dotyčnému řád odsouhlasí. Můžeš samozřejmě slušně vysvětlovat a nenásilně se snažit přesvědčit, že poprava není to pravé. Dotyčný buď tvůj argument přijme, nebo ti doporučí cestu, která je jaksi nerealizovatelná s tím, že on se chová dle řádu a basta. Vážně si myslíš, že je řád v tomto ohledu loajální vůči rybám a zejména těm velkým ? Představ si, že bys byl majitelem soukromé vody . Koho bys na ní viděl raději ? Pouštějícího kapraře, jenž bude prudit žádostí o lov non-stop, nebo masaje, který má už doma rozpálenou pánev ? Z ekonomického hlediska je to asi jasné, ale jako majitel ryb jistě uvítáš šetrné zacházení se svým majetkem. Proč mám tedy pocit, že řád ani svaz ochrana ryb příliš nezajímá. Nezlob se na mne, ale ze slova "výtěžnost" je mi na nic.
Téma otázky je značně konkrétní a my jsme opět u témata - kapraři- verzus-masaři. Ach jo.

Rolf - Profil | Pá 23.1.2004 20:57:10

Libec:domníváš se,že dalším omezením zabrániš plundrování svazových vod? Nějaký čas ryby chytám a pouštím,teda né všechny,loni jsm dva kapry přines domů.Chodím povětšinou na vodu kde je velký ryb. tlak.Všichni víme,že někdy je období kdy ryba bere více jindy vůbec.Co se však děje,když ryba jde je na blití.Žádné dva ks. ušlecht.ryb všechno co se chztne na háček,přece zítra to brát nebude a povolenka stojí peníze.Argument takyrybářu.RS to dost často nechce vidět,přece to jsou kamarádi.Pokud přijde někdo cizí tak se ho trochu zbuzeruje a on už příště nepřijde. Mým velkým přáním by bylo docílit dodržování ryb řádu,bez ohledu jaký ten ryb.řád bude.

Libec - Profil | Pá 23.1.2004 19:53:16

Martin M.:Těžko budeš dokazovat kde chytá partie 4rybářů,kolik kdo chytil ryb když řád připouští 7kg deně .

Libec - Profil | Pá 23.1.2004 19:24:57

boyscoyt:já jsem tim nechtěl prosadit nějaké privlegia pro vyvolené (a samoazejmě beru že když poruším rád že přijde trest jinak máš pravdu že bychom nežili v právním státě souhlasím že pravidla mají platit pro všechny),ale chtěl jsem jenom upzornit na stavající pravidla ,která napomáhají plundrovat svazové vody.a to co mě mrzí je že stále propíráme kdejaký karptým nebo lovce velkých kaprů jak chytají v noci staví bivaky navážiatd,ale nedokážem změnit řád pro tu druhou skupinu nenasytů,kteří ho hojně zneužívají. A přitom by stačilo pro začátek tak málo .(omezit dení dávku ryb a ponechaní menšiho množství ušlechtilýchryb a stanovit spodní a horní hranici

siro | Pá 23.1.2004 19:12:32

Boyscout:počet nových článků na MRKu oproti dobám minulým celkem klesá.Netvrdil bych že to není jeden z důvodů proč si mnoho lidí myslí že úroveň MRKu klesá(pominu li neustálé napadání a osočování).
Není to jen názor M.K ale i dalších lidí kteří MRK navštěvují.
Asi tu ti autoři tedy chybí.Kaprařské články prostě nečtu(většinou),to že mi přijdou jako blablabla o tom samém mi stejně nedává právo autora zmasit.
Souhlasím s tím co napsal mirmen.I já jsem koketoval s nápadem něco zplodit,ale při představě jak mi někdo nase.. na hlavu jen kvuli tomu,že se chci podělit s ostatními o své zkušenosti,jsem na to rychle zapomnel.Věřím že takových lidí je tu víc.Chce to víc tolerance a nadhledu.

boyscout - Profil | Pá 23.1.2004 19:08:17

Ivo>dodržovat zákony je především nutné , jinak se z toho bordelu nevyhrabem. Já neposuzuju následky počínání obou táborů. Ale to co píšeš se přece má řešit například zavedením horní míry aby trofejní ryby mohli dorůstat v klidu. O kapry konzumní velikosti (45-60cm)se nemusíme bát, dokud se tak intenzivně nasazují, vyhubení jim nehrozí.

Martin M. - Profil | Pá 23.1.2004 18:59:13

Michal Kucera> musim reagovat na tvoji kritiku MRKu. Castecne mas pravdu, ze pribyva ruznych urazek, ale ono take pribyva lidi, kteri sem chodi. Procentuelne se to urcite zas az tak nezhorsilo - mozna v tech sekcich, ktere ctes ty nebo ktere se te nejak tykaji, ale celkove urcite ne. Naopak se jeste vice snazime podobnym pripadum predchazet. Ted nedavno bylo zavedeno 5 cisticu - 5 dlouholetych nekonfliktnich navstevniku MRKu, kterym jsem dali velmi volne pole pusobnosti, co se tyka administrace diskuznich for, otazek, bazaru atd. Tri z nich v teto otazce jiz vystupovali a nezasahli - nedivim se jim. Neni tady nic spatneho, jen ostra diskuse. Ze po tobe nekdo "jde"? To je jen vymena nazoru, nic vice. Po mne uz taky par lidi slo - nerikam, ze mi to bylo prijemne, ale vzdycky se to dalo rozdejchat. Pokud se tema tyka otazky, neminim zasahovat ani v nelitostnejsich prestrelkach. Pro mne je daleko horsi, kdyz se nedrzi tema a odpovedi sklouznou na nejaky soukromy rozhovor typu "ahoj franto, co tu delas?".
Libec> tak porusuji nebo neporusuji? Vzdyt pises, ze si rozepisuji ryby.

Ivo | Pá 23.1.2004 18:28:55

boyscout:doržovat zákony je samozřejmě cnostné, ale je třeba se fakt zamyslet nad zmíněnými důsledky počínání obou táborů.Kaprařům , je pochopitelně možné v noci odebrat povolenku ( i když co se tím vyřeší ve vzathu k rybám...)ale škody na rybách, jenž působí nenasyté, již nikdo nespraví. Řád v tomto ohledu staví " ortodoxní odnašeče " do pozice chválihodných rybářů a z vyznavačů metody chyť a pusť dokáže udělat spíš lumpy. Já chápu, že oba tyto okraje jsou extrémní a ideální je ten střed.

boyscout - Profil | Pá 23.1.2004 16:56:20

libec>jasně, ten kdo porušuje předpisy bude ten správný vzor pro rybáře. Tohle už se tady probíralo x-krát. Pokud je to tvůj názor, máš na něj právo. Ale RS musí postupovat podle zákonů a RŘ a proto pokárat, napomenout nebo odebrat za tuto osvětu povolenku. Pokud to neudělá, tak spáchá trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Opravdu to po nich chceš? To je ta cesta, jak vybudovat právní stát? Pravidla mají platit pro všechny, nebo pro nikoho. Ale ne jenom pro vyvolené.

Libec - Profil | Pá 23.1.2004 16:47:34

když jsem přečítal někeré příspěvky tak mě je opět smutno,neboť zde zaznívá reálný stav nešeho rybářství.Jako příklad uvádím když na Palavská jezera přijedou rybáři co se chovají šetrně jak k přírodě tak rybám,ale chytají přes noc a mají postavený bivak tak jsou zločinci největšího kalibru,(ale když opodál loví partie podle řádu a dokáže si rozepsat až neuvěřitelné množství ryb,které odváži v 50kg pytlech tak to jsou ti správní rybáři).Proto bych prosil abychom se konečně zamysleli kdo rybařině škodí.Já už v tom mám jasno a proto vy co přispiváte do časopisů nenechte se otrávit těmi anonimními kritiky a těmi co jen kritizují ,ale sami nic nenapíší,a pište dál,jelikož si myslým že je lepší když ti co píší a trochu vyčnívají a byť by chytali i v noci )jelikož špatný článek nemusím čist a)(když ryby pouští)je to o hodně větší přinos pro rybařinu než ti správní rybářů co řád neporušují ,ale odváží tyto vzpomímané pytle ryb pro svoji potřebu (viz Pálava)

boyscout - Profil | Pá 23.1.2004 16:18:53

MK>nevím jak je to s těmi co přestali psát ale evidentně tady asi nechybí, protože návštěvnost MRK-u stále roste. Že dřív byla úroveň na MRK-u vyšší se shodne spousta lidí , to víš odkud? Já ten pocit nemám. Asi by pomohla anketa aby jsme přišli na to , zda je tento tvůj názor podepřený fakty nebo zase jenom jedovatá slina :-) Ty jsi ale strašný chudák, furt tě tady někdo uráží. Je mi tě líto.Ale nevěš hlavu.Utěšuj se heslem : "To že jsi paranoidní ještě neznamená, že po tobě nejdou :-)"
P.S. Jak si se vychloubal onehdá na kaprosrazu na Štítu, jak s tebou konzultuje vedení ČRS a máš na něj vlyv, můžeš mi prozradit co se ti od té doby povedlo prosadit do RŘ potažmo do nového zákona?
Pokud nic a já budu konstatovat, že je to jako se vším u tebe tak budu asi určitě zase nespravedlivý a útočný, že? A samozřejmě to napíšu veden slepou závistí a touhou tě za každou cenu urazit. Ale ono je to daleko prostější, já pouze nemám rád ty chlápky co všechno ví, všechno zařídí ale nakonec skutek utek. Soukromně jim říkám Pytlíci (ale ne hobiti z LOTRA ale brouci):-)

A.F. | Pá 23.1.2004 15:12:18

Líbi se mi všechny články,ale nejvíc od Jakuba Vágnera.

mirmen - Profil | Pá 23.1.2004 14:26:37

Články o rybách, rybaření a přírodě si přečtu rád vždy,i když třeba ten druh rybařiny nedělám.
To, jaké kdo má náčiní nebo nástrahy neposuzuju,nenechám se moc ovlivňovat, stejně reference na výbavu hledám spíš na webech. Používám vyhledavače,pročítám názory.
Jsem rád, když lidé mají chuť a zájem psát, a čím více přispěvatelů to bude, tím lépe pro nás pro všechny, rozšiřuje se prostor pro výběr.
Je fakt, že chytám bez závazků vůči komukoliv (kromě sebe,ryb a přírody), nejsem pod tlakem povinností vůči sponzorům, nemám závazky ve formě slibů, že pro toho či onoho něco napíšu.
A že napsat těžké je, to vím, zkoušel jsem hodit na papír pár vzpomínek a příběhů z nočního chytání( úhoři), ale po přečtení "dílka" jsem si položil otázku: "proč to vlastně píšu? Vždyť to bylo už tolikrát napsáno a řečeno! Komu mám co radit? Nemám nachytané žádné trofejní ryby, to, co já, zná každý, kdo chodí chytat v noci na rousnice na řeku!"
V podstatě by šly psát články formou faktografie:

24.6.Revír XY,teplota vody 18°C,vzduchu ráno v 7.00 -teplota 11°C. Výbava:blabla Nástraha:blabla Loviště:blabla Počet záběrů:5 Zdolané ryby: xy
Foto:1-5

Nebo se snažit revír a lov přiblížit popisem, dát tomu trochu šťávy.

Vy, kteří přispívate, nenechte se odradit, i když názory oprávněné kritiky je určitě vhodné také posoudit.Každý z nás ví, kde máme achilovu patu a je i v našem zájmu zachovat se občas podle slov z jedné písně Marka Ebena: "Pospícháš někam? Sedni si.Chceš si na něco posvítit? Zhasni si."

Jirka | Pá 23.1.2004 14:21:43

Ty poslední tři věty vystihují situaci naprosto přesně !!

Michal Kučera | Pá 23.1.2004 14:03:30

JeňaB - když jsem si znovu přečetl tvůj poslední příspěvek, tak mi to v rámci s tvou původní otázkou vyznívá jako totální averze k dopisovatelům článků. Máš na to samozřejmě plné právo, je to tvůj názor, jen nechápu, jaký je rozdíl, když o povolenku přijde pisatel článků proti tomu, když o ni přijde někdo kdo články nepíše. Stejné je to s tvoji původní otázkou. Řeknu ti jednu věc. Časopisy mají takovou úroveň jakou mají jejich dopisovatelé a MRK má takovou úroveň, jakou mají jeho přispěvatelé. Že ta úroveň byla dřív mnohem vyšší se tu shodne asi spousta lidí. Odpověď na otázku proč tomu tomu tak je je velmi jednoduchá. Dost lidí už sem přestalo psát (a já se jim vůbec nedivím), protože nemají zapotřebí snášet neustálé narážky a urážky. Ty totiž zvládne každý, napsat článek nebo poradit zde někomu už málokdo. Přemýšlej o tom. díky MK

Libor - Profil | Pá 23.1.2004 13:21:46

Robo,komerce je komerce!K té musíš zrát alespoň 20let...

Robo | Pá 23.1.2004 13:14:06

Libor> Tajomstvo : aby si mal vlastný názor, nemusíš 20 rokov rybárčiť :-))