Rybářská organizace

co je potřeba na její založení?
Autor diskuse: Brouk - Profil , 8.1.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Frnda | Ne 11.1.2004 17:04:17

Toz Brouku, asi nastal cas na revoluci. Nastartuj lodku a vystrelem svrhni stavajici vedeni.

Véna S. - Profil | Pá 9.1.2004 7:47:40

Aby jsi mohl prodávat svazové povolenky, musíš mít MO a členství v ČRS, jako občanské sdružení je nedostaneš. Mám dojem, že existují i MO bez revírů.

Brouk - Profil | Čt 8.1.2004 17:25:39

Děkuji za odpovědi

Brouk - Profil | Čt 8.1.2004 17:23:51

Jaký je rozdíl mezi občanským združením a místní organizací? Mohu v občanském združení prodávat celsvasové povolenky. V naší MO jsem nespokojen a nejsem sám z mnoha věcmi např. brigádnické hodiny- sami si musíme shánět kde je odpracujeme, celkem 15h, 1h-100kc. Dále kapry které naše MO odchová jde z velké části na prodej a ta malá část do revíru( samozřejmě ty menší)
Při založení Občanského sdružení nebo MO musím mít nějakou vodu k obhospodařování?

Raďošek - Profil | Čt 8.1.2004 13:00:17

Tento měsíc jsme jedno občanské sdružení(nerybářské) založili:

Založení Občanského sdružení

Spolky, společnosti, svazy, hnutí (nepolitická), kluby a jiná občanská sdružení (dále jen "sdružení") jsou zakládána za účelem výkonu sdružovacího práva. Na rozdíl od politické strany nebo politického hnutí je občanské sdružení subjekt nepolitický.

Kdo a za jakých podmínek
Založit sdružení mohou nejméně tři občané, z nichž alespoň jeden musí být starší 18 let (přípravný výbor).

Jak a kam se obrátit
Podat písemný návrh na registraci poštou nebo osobně v podatelně Ministerstva vnitra, U Obecního domu č. 3, 112 20 Praha 1.

Co musíte předložit
V návrhu na registraci je třeba uvést jména, příjmení, rodná čísla a bydliště členů přípravného výboru s uvedením zmocněnce (starším 18 let) oprávněným jednat jejich jménem. Návrh musí být podepsán všemi členy přípravného výboru. K návrhu je nutno připojit stanovy sdružení ve dvou vyhotoveních obsahující tyto náležitosti:
w název sdružení, který se musí lišit od názvu právnické osoby, která již vyvíjí činnost na území České republiky,
w sídlo sdružení (to znamená název obce, poštovní směrovací číslo, číslo popisné, popřípadě název ulice nebo náměstí),
w cíle činnosti sdružení,
w práva a povinnosti členů sdružení,
w orgány sdružení, způsob jejich ustavování, určení orgánů a funkcionářů, oprávněných jednat jménem sdružení,
w ustanovení o organizačních jednotkách sdružení (pokud budou zřízeny a pokud budou jednat svým jménem),
w zásady hospodaření (zdroj příjmů, způsob užití příjmů, kontrola hospodaření a podobně).
Tiskopis pro podání návrhu na registraci sdružení neexistuje. Správní poplatek se za podání návrhu na registraci sdružení neplatí.

Lhůty pro vyřízení
w Řízení je zahájeno dnem, kdy Ministerstvu vnitra došel návrh na registraci obsahující výše uvedené náležitosti.
w Nemá-li návrh uvedené náležitosti anebo jsou-li v něm údaje neúplné nebo nepřesné, ministerstvo na tuto skutečnost upozorní zmocněnce přípravného výboru nejpozději do 5 dnů od doručení návrhu na registraci a řízení nebude zahájeno, dokud nebudou případné nedostatky návrhu odstraněny.
w Registraci provede ministerstvo do 10 dnů od zahájení řízení, den registrace se vyznačí na jedno vyhotovení stanov, které se zasílá zmocněnci přípravného výboru. O registraci se nevydává rozhodnutí ve správním řízení. Identifikační číslo (IČO) přiděluje občanským sdružením Ministerstvo vnitra; jejich organizačním jednotkám s právní subjektivitou přidělují IČO registrační pracoviště Českého statistického úřadu v příslušném krajském městě.
w Pokud jsou splněny zákonné podmínky pro odmítnutí registrace, ministerstvo vydá do 10 dnů ode dne zahájení řízení rozhodnutí o odmítnutí registrace, které se zasílá zmocněnci přípravného výboru.
w Není-li zmocněnci přípravného výboru do 40 dnů od zahájení řízení doručeno rozhodnutí o odmítnutí registrace, sdružení vzniká dnem následujícím po uplynutí uvedené lhůty a tento den je dnem registrace.

zlobil | Čt 8.1.2004 11:50:24

Předchozí odpověď se týká jen organizací ČRS nebo MRS. Jinak lze založit rybářskou organizaci nezávisle na ČRS nebo MRS, a to jako občanské sdružení podle zákona č. 83/90 Sb., o sdružování občanů. Stanovy registruje MV ČR.

brach - Profil | Čt 8.1.2004 6:52:47

Č1. 9
Struktura a orgány svazu

(k § 6 Stanov)

1) Přípravný výbor zašle žádost o zřízení nové místní organizace na příslušný územní svaz. V žádosti uvede adresu sídla nově zřizova­né místní organizace, jména a adresy funkcionářů oprávněných jednat jménem přípravného výboru. Dále uvede předpokládaný po­čet členů organizace a údaje o nových vodních plochách na nichž bude nová místní organizace vykonávat rybářské právo.

2) Dá-li příslušný výbor územního svazu souhlas ke zřízení místní organizace, určí přípravný výbor termín ustavující členské schůze místní organizace. Nová místní organizace vzniká rozhodnutím ustavující členské schůze a zvolením orgánů místní organizace tj. výboru místní organizace a dozorčí komise.

3) Zřízení nové místní organizace oznámí výbor územního svazu pří­slušnému okresnímu a obecnímu úřadu, Republikové radě s uve­dením adresy sídla místní organizace a adres statutárních zástupců místní organizace.

4) Rozsah územní působnosti místní organizace stanoví výbor pří­slušného územního svazu, který o zřízení místní organizace roz­hodl.

www.rybsvaz.cz - legislativa - jednací řád (stanovy).