Co říkáte na tzv. revíry místního významu?

Zajímal by mne názor MRKařů na tzv. RMV. Nejde o revíry soukromé, ale o situaci, kdy si některá MO ČRS přivlastní některou vodu a vydává na ni samostatné povolenky pro svoje členy. Ostatní mají buď úplně smůlu nebo zaplatí třeba dvojnásobek. Nic proti tomu, když je to nějaký malý návesní rybníček, tedy skutečně revír místního významu. Ale když je to třeba celá bývalá pískovna Ovčáry, tak je to už něco jiného. Chápu, že MO na takovém revíru tzv. samostatně hospodaří, to znamená, že si platí veškeré náklady ze svého rozpočtu. Na druhou stranu za POŘÍZENÍ tohoto revíru dle mého názoru taková MO nedala ani korunu - nazval bych to socialistickou privatizací. Přitom jsme všichni členové téhož ČRS, přesto na některé (vlastně svazové) vody máme platit něco navíc. Mohu to ilustrovat opět na Ovčárech. Za českou celosvazovou povolenku zaplatím 1.120,-, za Ovčáry jako "host" 1.700,- (jako domácí 850,-)!!! Pojem "host" se mi vůbec líbí - u kolegů ze stejného ČRS jsem já hostem, ale když přijedou oni jinam (kde nejsou tak vyčůraní a nic tímto způsobem nezprivatizovali), hosty tam nejsou a loví na celosvazovku...
Autor diskuse: Petr_S - , 2.1.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Sikula - Profil | Čt 15.1.2004 18:59:29

Zubáč: Dík, to je dobrej tip. Já používal klasiku - kmen, háček, rohlík bez ničeho jinýho, bál sem se, abych je nesplašil bublinou. Smířit se s tim, že je nechytim? To nejde. To mě bude žrát celou dobu.

zubáč | Čt 15.1.2004 8:32:33

Sikula: Nebo zkus bublinu s nástrahou tak 1-1,5 m od spodní zarážky, hladinovou nástrahu jak psal brach, ryba pokud se vyhřívá ti málokdy zabere. Nebo zkus bublinu a malý ponor, na háček potom nějakou živější nástrahu - hnojáka, kostňáka. Vždy nahazuj dost daleko za ryby a pomalinku přitahuj až k nim anebo se smiř s tím, že je nechytíš...

Sikula - Profil | St 14.1.2004 18:52:33

Brach: Vidíš, asi se jich příště pudu zeptat, jestli maj oči zavřený, nebo otevřený :o)) Možná byla chyba v tom ... Něco podobnýho se mi stalo na Berounce před 5 lety. Musim se příště víc snažit a k záběru je donutit (pokud to jinak nepude, tak budu i vyhrožovat násilím :o)) ) Nejhorší je, že se vždycky vyhřívají takový klády.... a pak sem mrzutej z toho, že chytam jenom prndy :o/

zubáč | St 14.1.2004 14:19:30

Ještě dodatek - nejsme samostatně hospodařící MO, ale řádná součást SRZ, na Slovensku je zatím běžné, že MO má nejlepší revíry jako místní vody, samozřejmě kromě velkých nádrží celostátního významu ... Dá se však říci, že většina revíru patří do celosvazové povolenky a do správy Rady SRZ a jejích MO ...

zubáč | St 14.1.2004 14:14:14

Petře: A vaše MO nemá žádné místní vody??? Potom by se měli vaši funkcionáři nad sebou zamyslet. Ne že bych tomu byl nakloněný, ale pokud je to zatím zvykem, je MO proti svým členum, když místní vody nevyhlásí. I u nás máme místních vod dostatek - kaprové, pstruhové i lipanové. Ostatní členové SRZ si mohou pokud chtějí koupit hostovačku nebo místní povolenku ve stejné ceně jako domácí, jen na 2 revíry žádná hostovačka neplatí ... ty jsou skutečně jen pro domácí, nemusím říkat, že jsou to jedny z nejlepších ... Pokud by však byly všechny revíry v celosvazové povolence, musel by se o ně starat Svaz a ne to nechat na MO ... Myslím si, že je to všechno i o penězích... To je muj osobní názor..

brach - Profil | St 14.1.2004 9:16:58

Pozor, neřekl jsem, že umíš kulový.
A jestli se kapři vyhřívali (klasické vyhřívání se zavřenýma očima:-o), pak je jasný, že nebrali a nelze je k záběru donutit.

Sikula - Profil | Út 13.1.2004 20:23:58

Brach: Je možný, že umim kulový, ale myslim, že sem chybu neudělal. Snažil sem se i přibližovat k vodě polehounku (otázkou ovšem je, jestli to nebylo fuk, protože kolem jezdili malý špunti na nafukovací kosatce a ty kapry málem kopali nohama... Přiblížili se k nim na metr a půl. Je fakt, že ta kosatka bylo dobrý maskování :o)) ).

brach - Profil | Út 13.1.2004 7:03:43

Takže klasické vyhřívání se zavřenýma očima :-o)

Sikula - Profil | Po 12.1.2004 18:44:44

Brach: Zkusil jsem i "brčko"- 15cm vysoký a 0,5cm průměr, ale to zřejmě bylo moc. Vždycky kolem propluli a jeli dál. Hnusnej pohled, jak ti ryby odjíždějí od nástrahy. Nebo se jim žrát nechtělo a jen tam chrněli :o)) Ale víc mě trápil tloušť +-50, kterej tam plaval a nechtěl ani housku a ani twistry nebo woblery.

brach - Profil | Po 12.1.2004 7:22:47

Sikula - malý (neviditelný) spláveček, pár cm ponor a na konci menší háček s namáčknutou střídkou rohlíku, housky, bagety, veky....

Sikula - Profil | So 10.1.2004 11:06:45

Rapalla: Míla myslel rybník v Dobřívě. V létě jsem tam byl a je tam pár ryb (kaprů) kolem 50cm. Koukal sem na ně, jak se vyhřívali u hladiny, ale housku na mlaskačku nechtěli...

Rapalla - Profil | Pá 9.1.2004 19:54:53

Míla - kde konkrétně. Možná, že o nic nepřicházíš. RMV na Rokycansku jsou více méně k ničemu.

brach - Profil | Pá 9.1.2004 9:36:24

Na územní konferenci jsem navrhoval kontrolu vysazování okolnímu organizacemi.
Ohlas - zajímavá myšlenka (a tím to taky skončilo).

mirmen - Profil | Pá 9.1.2004 8:24:49

Míla: nemusejí mít finanční přínosy. Stačí, když se tam bude sypat obsádka určená a vykázaná pro jiné revíry. Kdo dokáže, že do revíru šlo deset lejt s rybou a že náklaďák jednou neodbočil z trasy a dvě-tři lejty nevyklopil do krcálků pro pár páprdů? Jestli tam maj třista- pětset dvoukilových prasátek ulitých, tak proč by se měli dělit? Možná křivdím, ale jsem dost skeptik ohledně lidských povah a sobeckosti.

Míla | Pá 9.1.2004 8:16:03

Mám chalupu na Rokycansku v jedné malé vesnici kde je jedna louže. Patří do RMV. Zkoušel jsem se s nimi dohodnout na nějaké hostovačce. Bohužel není možná nijaká dohoda. Přitom návštěvnost revíru RMV kam patří další ještě menší jinné vesnické louže se rovná zhruba nule.
Nedovedu si představit jaké mají finanční přínosy,
když se hostovačkám staví negativně.

Véna S. - Profil | Pá 9.1.2004 8:08:00

Rapalla: Mají dvě malé nádrže na Doubravce, kam si kupují ryby a chodí tam chytat s dětmi. Dětem se opravdu věnují, v létě provozovali na Berounce rybářské tábory pro děti, nabízeli to i pro jiné MO. Jinak o nich moc nevím.

Rapalla - Profil | Čt 8.1.2004 20:44:17

Véna S. - je to organizace Plzeň 3 eCity z Doubravky. Celkem to chlapcům z této organizace nezávidím, jsou na ně prý dost vysazeny okolní rybářské stráže. Koukal jsem na jejich stránky - maj je dobrý, zřejmě se dost věnují dětem. Pokud prachy z povolenek využijí takto, proč ne?

Felix | Čt 8.1.2004 17:29:17

Členové samostatně hospodařících MO ČRS mají nárok pouze na 1 denní povolenku( MP 160 Kč, P 200 Kč) nebo týdenní povolenku (530, 750 Kč) územní pro společné hospodaření. Tolik p. Jaroň jednatel ÚV pro Severní Moravu a Slezko. (http://crs-ova.fishnet.cz/gb/index.phtml)

Véna S. - Profil | Čt 8.1.2004 8:31:47

Chci jenom upřesnit, reagoval jsem na příspěvek Felixe. Hostovačky ano.
Nevím jak je to jinde, ale v našem územním svazu před několika lety jedna MO vystoupila ze společného hospodaření i s revírem, povolenky mohli vydávat jen na svůj revír, členové pokud chtěli chytat jinde, museli kupovat hostovačky. Brzy se zase do společného hospodaření vrátili.
Rapalla: V Plzni jsou tři MO, nevím, kterou máš na mysli. Jinak je fakt, že brigády nemají na čem dělat, proto vybírají jen malý poplatek. Na základě toho řada členů, kterým se nechce dělat nebo si platit brigády, přechází do Plzně a několika jiných organizací. Na to doplácejí produkční organizace jako např. naše. Ale to je rozhodnutí každého člena, kde chce být, jestli chce nebo nechce dělat, s tím se zatím nedá nic dělat.

Honzas - Profil | Čt 8.1.2004 8:18:49

Pár příspěvků se dotklo revíru Prušánecký potok 1, o který se stará samostatně hospodařící organizace ve Velkých Bílovicích a kde jsem členem. Ostatní členové MRS tam chytat nemůžou, ale také nijak na tento revír nedoplácí. Vybrané peníze za členské příspěvky se odesílají na MRS a za vybrané peníze z povolenek se zaplatí násada a ostatní náklady. Mezi ty ostatní náklady patří i nájem, který za rok činí 100 000 kč. Tuto vodu má naše organizace pronajatou od vlastníka - Státní meliorační správy, takže rozhodně tuto vodu "zadarmo" nemáme, jak by si někteří mohli myslet. Ostatní rybáři mohou chytat jen na hostovačku.

Marin | St 7.1.2004 23:40:22

véna S. - fakt to není pravda. Nedaleko odsud je MRS MO Konice - samosatně hospodařící na revíru Valová-Romže3A a jejich členové si kupujou každoročně svazové povolenky MRS a někteří i celorepublikové. Ochotně ale taky prodaj cizím povolenku na jejich revír.
Tak jak to je?

Rapalla - Profil | St 7.1.2004 20:56:58

Véna S. ty budeš vědět více o jisté plzeňské organizaci, která nemá svoji vodu (pouze snad nějaké louže), členové neplatí brigády a za prachy od svazu si koupili na Berounce RZ. Docela dobrá politika - členů mají dost a další z velkého okolí Plzně chtěj taky.

Martin M. - Profil | St 7.1.2004 19:04:27

Vena S.> jako ze si nemohou koupit ani hostovacku na reviry CRS? A pokud mohou hostovacku, tak mohou i celorocni, ne? Jen to nebudou platit pokladnikovi sve MO, ale nekde jinde. Treba ja, kterej jsem z MRS, urcite neplatim zadne poplatky pro CRS, ale mohu si v CRS koupit hostovacku. To stejne bych doufal, ze plati pro nekoho geograficky z uzemi CRS.

Véna S. - Profil | St 7.1.2004 12:35:00

Marin: Pokud nejsou ve společném hospodaření, respektive jejich revír, nemají nárok na jiné povolenky. Proč by také měli mít výhody členů ČRS na jiných revírech, když ostatním členům ČRS odepřou vstup na svoje revíry? A členem ČRS ve dvou organizacích být nemůžeš.

Marin | St 7.1.2004 8:04:52

felix: to je blbost. Pořád je dotyčný členem svazu a tím pádem si může koupit svazovou povolenku za běžnou cenu.

Felix | Út 6.1.2004 20:40:39

Členové samostatně hospodařících organizací nedostanou celoroční povolenku na jinou vodu než na svou. Na jinou vodu si mohou koupit pouze krátkodobou hostovku.

pike | Út 6.1.2004 10:09:48

Je to samostatne hospodarici organizace.

Igor - Profil | Út 6.1.2004 7:25:07

Marin/ To už asi nebude RMV, ale spíš revír samostatně hospodařící organizace, která si za své peníze nasazuje ryby a peníze zase získává z prodeje povolenek na tento revír. Takto funguje více subjektů - MO MRS M.N. Ves , V. Bílovice, Napajedla aj.

Marin | Po 5.1.2004 18:19:08

přesněji Olšava1A 40+100+90=230ha

Zkuste mi někdo vysvětlit, jak toto někdo dovolí?

Marin | Po 5.1.2004 18:16:28

něco jiného je malej rybník jako RMV, ale nesralo mně, když si přečtu v soupise revírů MRS, že takhle funguje i 200ha pískoven u Ostrožské Nové Vsi.
Doufám, že jim tam ryby "zhořknou v tlamě"
Omlouvám se za výrazy

MacOS | Po 5.1.2004 16:43:58

já jsem v ostravě zaregistroval 1 takový případ - obec Lhotka u Ostravy, napájejí to vodou z odry. domorodci tam mají rovnou kiosek s pivem a ohniště.
připadá mi to taky jako podfuck.

Moravák - Profil | Po 5.1.2004 14:00:14

V naší obci je také malá vodní plocha cca 1ha a cytají na ní také pouze místní. Funkce a myšlenka vybudování této byla a je především taková, aby se v obci kde "chcípl pes" něco dělo, aby si děti mohli chytnout nějakého toho kapříka namísto pytlačenín nebo poflakování se v okolí. Cytají pouze místní a vybírají se poplatky na nákup obsádky (dospělí) děti neplatí do 15-ti let neplatí nic. Pokud nějaká místní organizace spravuje RMV, jsem pro to, aby se chovala takováto jako majitel soukromého revíru. Neznamená to že ho musí vlastnit, ale s majitelem mít nějaký smluvní vztah musí. Je to asi předvoj takového toho nepoříjemného dění kolem boje o revíry. Proč by organizace neměla něco v záloze pro případ, že by se ostatní revíry zprivatizovaly ve prospěch někoho jiného. U nás je to tak, že v nejbližších vodách MRS - Dyje 9,10 je prd a pokud někde něco vysadí, je to do dvou týdnů fuč.

Tom.angler - Profil | Po 5.1.2004 13:20:12

Nase organizace ma 1 rybnik o vymere cca 0,7 ha jako RMV, kde smi lovit pouze clenove MO CRS, ale lov na teto vode je spise perzekuci - rapidne omezeny pocet dochazek, ponechani si max.2 ks uslechtile ryby za mesic, nadsazene miry - neprilis uzivna voda, posunuti lovu dravcu atd.Nakonec spousta clenu radeji lovi na jinych vodach ani ne tak z duvodu nasekat "plny mrazak", ale pro pro klid u vody.Takze nas RMV nefunguje ani jako oaza pro catch and release ani pro catch and eat.

brach - Profil | Po 5.1.2004 6:32:45

Zkuste se maličko zamyslet:
Do revíru místního významu hospodář vysadí 1000 ks kaprů o průměrné váze 2 kg, čili 2 000 kg kaprů. Toto množství kaprů nakoupí za 43,- Kč/ks (když bude mít kliku), takže to máme 86 000,- Kč.
Prodá sto povolenek, jedna bude stát 860,- Kč a bude na ni možno chytit 10 !!! kaprů.
Jiné ryby už nebude moci koupit, protože na ně nebude mít a nebo bude musit neúměrně zvýšit cenu povolenky (hostovaček prodá málo a nebo vůbec žádnou). A to nemluvím o nákladech na údržbu a provoz rybníka.
Takže, kde je pravda?