Jak udržet unik velke ryby do překažky?

Chytam velmi blizko u spadleho stromu, mam zaběry od velkych amurů, ale ti se na tak kratkou vzdalenost nedají zastavit.Poku nahodim jen trochu dal od stromu ,zaběru se nedočkam.
Přemyšlel jsem o silovém řešení- dat tam pletenku silnější prut nebo tak něco.Myslite že je to dobry napad,není to zbytečne?
Autor diskuse: Johni - , 27.12.2003 všeobecné - ostatní

Vlada S. | St 14.1.2004 15:32:06

brach, Marin> Příjemný jim to pravda asi nebylo, ale to ono ani běžné zdolávání, ale oškrábaný určitě nebyli, tahal kapříky v dobrém zdravotním stavu:-). Ono takový X let potopený strom, je tak ohlazený proudem a porostlý řasami, že se ten kapřík jen sklouzne a je od větve pryč. Podotýkám, že šlo o protáhnutí tak metrovým prostorem se zbytky větví okolo kmene, menší už odnesla voda.

Petrle - Profil | Pá 9.1.2004 9:27:37

Johni-zkus fintu, ktera funguje na 10kg kapry, ale neni to moc sportovni a da se pouzit tak do 10 m od brehu. Sumcovy prut, pletenkovy navazec asi na 20kg, pevnostni obratlik a asi 0,5-6 vlasec + velkej kaprovej podberak: podberak poloz do vody a po zaseku na nic necekej a silove ho vytahni z vody nez si vubec uvedomi ci je. Je to fofr a z rybarinou to nema moc spolecnyho, ale porad je to lepsi, nez mit ve vode amury s hackama a kusem silonu u huby, to je lepsi je nechytat

Marin | St 7.1.2004 23:57:42

to už je potom ani nemusel škrábat, co?

brach - Profil | St 7.1.2004 10:30:10

No, protahovat kapra mezi větvemi se mi nezdá - představil jsem si sám sebe na jeho místě a začala mě bolet tlamička.

Vlada S. | St 7.1.2004 8:53:26

Ještě jedna rada tu nezazněla. Kamarád chodil na kapry zajeté v padlém stromě. Házel těsně před strom, počkal na záběr, sekl a okamžitě povolil brzdu, nechal kapra projet skrz strom na volnou vodu a teprve když z něj vyfrčel na druhé straně, tak mu přitáhl a začal ho pomalu zdolávat. Unavil ho za stromem a poté ho rychle protáhl zpět stejnou cestou kudy jel tam. Šlo o kapříky 35-50 cm, vlasec měl monofil 0,22 a úsopěšný byl odhadem ve 2/3 případů, zbytek se většinou vyhákl, výjimečně utrhl. Rozhodně si tak zachytal i tehdy, když kolem nikdo nic nechytal.

Johni | Po 5.1.2004 21:02:26

Mužu dodat to ,že i menší amur se na tomto místě vždy snaží zajet do vázky.Je ovšem pravda že ty velké ryby jsem nezahlédl.Podle rychlosti bych to na amura typoval, i když i kapr má v teplé vodě velkou rychlost.

Osprey - Profil | Po 5.1.2004 16:36:35

Musím vyzdvihnout tři věci, které už tu zazněly. Celé je to přímo typické pro kapry. Navíc jsem několikrát pozoroval, jak se amuři zařazují do kapřích hejn. Ale můžeš mít pravdu. Pak se nabízí dvě možnosti. Pokud se je budeš snažit naučit přijímat potravu jinde, bude to nadlouho a s nejistým výsledkem. Druhá možnost je jednodušší. Zvol pozici, abys odtahoval rybu od stromu, předimenzuj nářadí tak, aby ses mohl do ryby opřít a raději použij monofil, který přece jen něco odpruží. Nezapomeň ale na asi desetinovou průtažnost. Ta ryba si ho natáhne, i když bude naviják zcela zablokovaný. S pletenkou jsou to ale strašné rány do prutu a nejslabší místo je pak háček nebo rybí tlama. Zlom vaz.

Spinner - Profil | Ne 4.1.2004 1:27:49

Ja bych na hacek priplacl trochu semtexu.Jak se jednou zakousne, rozhodne uz nikam unikat nebude :-))))))

Rasto | Út 30.12.2003 14:40:29

Rozdiel je tiez Amur v rieke a na stojaku.Rozdiel medzi amurom a kaprom na rieke po zabere je ze amur ide proti prudu popri brehu a kapor v strede rieky.Mozno by si sa mohol odvijat aj na zaklade toho.Ak ide o stojak tak sa mi to skor podoba na kapra.Amur sa sprava ako torpedo az pri brehu.

mirmen - Profil | Po 29.12.2003 22:29:49

to miras
on mi čas při tý jízdě běžel neuvěřitelně rychle, na hodinky jsem se nedíval. To až zpětně jsem odhadoval, jak asi dlouho ten zběsilej úprk mohl trvat. Myslím si, že ta ryba už na háčku byla a věděla, oč se jedná. Byl to ale šrumec, jaký jsem nikdy předtím nezažil.

miras - Profil | Po 29.12.2003 22:23:36

Ryby zdaleka nadosahují rychlostí, jaké se tradují.Například jak uvádí mirmen, 35-40 m za dvě vteřiny, to je rychlost cca 50 km/hod. jaké dosahují jen nejrychlejší mořské ryby. Kapr jak se uvádí dosahuje rychlosti cca 15 km/hod a štika 30 km/hod. Proto se mě osobně nejvíce osvědčilo při záběru blízko vázky využít momentu překvapení a v první chvíli se snažit rybu na tvrdo odvést dále od překážky. Ona je ryba v první chvíli po záseku taky překvapená a reaguje až později.Jinak je samozřejmě nutné použít silnější sestavu. Pletenku bych nedoporučoval, možná se mi to jen zdá, ale připadá mi, že se daleko ochotněji zamotá do vázky, než monofil.

chliw | Ne 28.12.2003 16:20:52

neni to zbytecny pletenku 12 a vyheverujes ho z vody raz dva

mirmen - Profil | So 27.12.2003 10:49:38

Martin M. s tou špičkou prutu pod vodou vyzkouším. Je ale fakt, že jsem se snažil držet prut tak vysoko, aby kmen byl co nejmíň ve stulíkách.( mimochodem - ta nastražená kostka chleba byla posypaná nějakým ovocným práškovým posilovačem). A řekl bych, že u amura je každá chyba při zdolávání obzvlášť znát. Už při volbě sestavy ( pozor na překalené háčky či nedostatečně silné), při zdolávání ( povolení tahu - amur zamele hubou a často se ihned háčku zbaví) a při boji u břehu, kde začne trojčit a kdy je potřeba povolit trošku víc brzdu, aby mohl dvakrát třikrát poodjet a unavit se.Sám jich mám chyceno jen několik menších, kamarád se na ně specializuje a mám okoukáno od něho. O velké ( ojedinělé záběry za sezonu) jsem vždycky přišel.A letos jsem na ně šel asi třikrát - neúspěšně.

Hrouzek - Profil | So 27.12.2003 10:43:39

Johni-Tak zálěží na tom jestli ten strom je spadlej na břehu kde chytáš a házíš to k němu bokem,potom při zdolávání ho táháš k sobě,ale on může v pohodě jet do boku a zajet do stromu(v tom případě,dát silnější vlasec,šnůru nosnost +10kg a navijáky s velkou cívkou a s vysokým převodem,aby jsi ho stačil rychle domotat,ale to je vždycky lepší.-no a potom doufat,že se tam nedostane...) Ta lepší možnost je nahazovat,zavážet na druhou stranu na strom,který je proti.-potom jedině zas silnej vlasec.. a být u prutu a hned ho protitahem dolovat od stromu.(Taky bych to typoval na kapry,amuři z 90% řáděj až při kontaktu s břehem nebo až s podběrákem.)

Martin M. - Profil | So 27.12.2003 10:34:37

ja jsem velkeho amra teda nikdy na prutu nemel (resp. mi vzdy hned upadli, pri lovu z hladiny), ale na ty mensi se mi osvedcilo potopit spicku prutu pod vodu. Kdyz nemel pocit, ze ho chci zvednout nad hladinu, tak se vubec nebranil. Mozna to na vetsi neplati...

mirmen - Profil | So 27.12.2003 9:34:44

Alcazar: pči chytání na kostku chleba Amur většinou uchopí a pomalu odplouvá, pomaleji než kapr. Je-li povolena volnoběžka či odklopený řadič- ztráta prutů nehrozí. A s tím bojem po záseku - zažil jsem úprk , během kterého amur po záseku projel stulíkovým polem a během zhruba 2 vteřin odebral odhadem 35-40 metrů přes brzdu ( kmen 13 kg deklarovaná nosnost).Po několika kratších výpadech během zdolávání následovaly krátké výpady-boje, když si "čuchnul" k břehu. Tam jsem o něj taky přišel, 5-8 metrů od břehu se zlomil háček ( Mustad). Měl cca 100-110 cm - rameno XX revíru Labe YY.

Alcazar | So 27.12.2003 9:15:26

Podle čeho soudíš,že se jedná o amury?A co to je u tebe krátká vzdálenost?Pokud vím,tak amur po záseku vůbec nebojuje a začíná řádit s ucítěním břehu.Spíš bych to tedy odhadoval na většího kapra.Pokud ten strom leží třeba jen 20m od břehu,pak ti nezbývá nic jiného,než chytat "na tvrdo".V takovém případě však nesmíš chodit dále od prutů,abys o nějaký třeba nepřišel.Jakmile odvrátíš hrozící nebezpečí vázky,tak můžeš trochu povolit.

mirmen - Profil | So 27.12.2003 9:12:11

Chce to vyzkoušet, kdo se bojí ....
Třebas prut 100 - 200 g, sestavu od 20 kg výše.
Druhou možností by bylo amury NAUČIT sbírat dál od stromu ( krmit špendlíky,meruňkami-padákem, třešněmi..), krmou cestičku od stromu na místo , kde amur bude sbírat v pohodě.