Krajské povoleny MRS

Jsem v rybářské organizaci, která vlastní jednu mimopstruhovou vodu, kde neplatí svazová povolenka. Abych mohl chytat i na jiných vodách MRS, tak jsem si kupoval krajskou povolenku. Nyní jsem se dozvěděl, že sjezdem MRS byl takým organizacím od rolu 2008 zakázán prodej krajských povolenek. Je mi to trochu divné, protože platba za krajskou povolenku se odvádí na MRS a je mi divné, že by si někdo tímto rozhodnutím zastavil přísun peněz do pokladny. Neví tady někdo, jak se vlastně věci mají?
Autor diskuse: Daněc - Profil , 15.12.2007 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Salmo1 - Profil | Út 1.1.2008 22:09:11

MRKnato-Možnosti jsou,záleží na tom,co vlastně se chce,nebo nechce dělat.
Obecní uřady získají pouze malé(např.kárné)kompetence.

§ 4
Zarybňovacie plány

(1) Návrh zarybňovacieho plánu vypracúva užívateľ rybárskeho revíru na obdobie troch rokov na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohách č. 3/1 až 3/3.

(2) Zarybňovací plán pre príslušný rybársky revír obsahuje minimálnu zarybňovaciu povinnosť vychádzajúcu zo základných charakteristík, úlovkov predchádzajúcich rokov a produktivity rybárskeho revíru.

(3) Zarybňovací plán pre príslušný rok spĺňa minimálnu zarybňovaciu povinnosť v predpísanom druhu a množstve.

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 23:02:54

Salmo1: já hovořím o zaryb. plánech revírů, které jsou účastny územního rybolovu. Existuje sice možnost násad nad plán, hlavně z redistribucí, ale při struktuře rybochovů to vždy sklouzne v drtivé většině do kaprománie.... preferuje se hlavně levná povolenka, proto se s plány nehýbe (čtvrtstoletí) ....
Kdo je rybářský orgán svazu? žádný pod tímto názvem neznám..... KÚ už tyto kompetence mají a snad nechceš naznačit, že by kompetence ryb. orgánu mohly získat i obecní úřady???

Je asi jasné, že SHMO dávají do zarybňování asi více prostředků i "práce", než ty územní. Proto bych v "prvním kole" zkusil převést většinu prostředků které se objevují v plánech hospodaření MO (v územním hospodaření) právě uživateli k posílení opomíjených násad, případně profesionalizaci potřebných chovů ryb, které zatím nelze nakoupit.

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 22:20:38

MRKnato-Zarybňovací plány znám velmi dobře,kusové,druhové včetně jejich plnění.Rozhodně nemůžu souhlasit,že jsou zastaralé.Právě naopak.
Jediný,kdo zaspal dobu,je právě rybářský orgán svazu.
Projednávaná novela 99/2004 má převést kompetence MZe právě na KU a dále na OU s platností od 1.1.09.Kontrolu zarybňování provádí zase KU.US pošle jenom člověka,který si zachytá v hájeném pásmu a udělá závěr.
Atomizace revírů není nic hrozného.Už tady dávno byla a jednotlivé spolky na řece mezi sebou navzájem spolupracovaly.Na Jizeře to byl tzv.Pojizerský svaz.
V EU je tato spolupráce celkem normální ke spokojenosti rybářů,majitelů,ochranářů i státu.

Bosanac-Já vím,v létě můžeme dát řeč.

Bosanac - Profil | Ne 23.12.2007 21:37:24

Salmo1 : Cena za povolenku je OK , mel jsem je tento rok , koupim je i pristi i kdyby se dostal do ZB dvakrat za rok , jen ta moznost chytani je k nezaplaceni .

Japčák - Profil | Ne 23.12.2007 16:31:44

MrknaTo - obdivuji Tě - Tvoji vitalitu, zájem o problém (jakýkoliv) chci se vyhnout Tvojí odpovědi, zdali Tomu vůbec jsi jen Trošku porozuměl .....:-)))

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 15:51:25

Salmo1 : rybářské orgány stanovily zaryb. plány po přechodu na územní hospodaření v r.75 a od té doby se v ČRS až na vyjímky nezměnily, jsou vousaté a zažloutlé až hamba. O tom, že by byly aktuální se nemůže domnívat ani ten největší optimista. Ano např. i KÚ by mohl organizovat rybolov, ale hesla půdu těm, kdo na ní pracují, všechnu moc do rukou dělnické třídy, revíry tomu kdo se o ně stará, zavání něčím, co už tu bylo, nemyslíš? ( Hovořím o tekoucích vodách) no ale pak by to byl ale opět kraj za kraj, nic tím nezískáš. Navíc krajskému úřadu OŽP je územní svaz odpovídající partner. No a chov ryb může jakýkoliv uživatel provádět smluvně, nemusí tedy nutně do galoší....

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 14:36:05

MRKnato-Zarybňovací plán stanovují KU a zrovna tak by mohl KU vydávat povolení k lovu těm, kdo se o vody starají.US má hovno, má pár kuličkových propisek a nějaká razítka.Bez rybochovů zarybní tak akorát velké kulové.

hraji - Profil | Ne 23.12.2007 12:53:13

Nezklamal jsi, ale to je tvůj problém, nemá cenu se k tomu vracet. Neznáš sice základní dokumenty MRS, ale jako vykladač práva jsi neodolatelný.

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 10:53:43

Salmo1 : promiň to jsem přehlédl, ale zásadní jsou ty ks/ha. Čím víc prostor pro rybařinu zúžíš, tím víc zatížíš některé revíry a začne znemožńování rybolovu pro některé a někde. Chudáci pražáci....
Rozkaz k tomu, že za převedené peníze od uživatele (za povolenky) MO zarybní revíry, na kterých provádí některé činnosti určené uživatelem. Naprosto souhlasím, že plácání dědků v bahně je naprosto zbytečné a neekonomické...... většina ryb se dá koupit a levněji. Co ale s MO, když tu tak nějak jsou a mají ty prodělečné rybochovy....

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 10:41:44

MRKnato-Už jsem to níže psal.Člen ČRS 1000,- Kč roční povolenka.Cena je loňská,letošní neznám.Snažíme se držet rozdíl mezi našim členem a ostatní ČRS cca.300,-Kč.
Proto nemám pocit,že jsme vydřiduši a znepřístupňujeme lov ostatním. Počet povolenek je stanoven ks/ha.

Rozkaz k čemu? Že musíš odevzdávat desátky?A za co,proč?
Pokud něco odevzdat,zaplatit,tak jenom daň státu to je majitel-Ostatní jsou jenom vyžírky,které drží nad vodou pouze vaše zdání levné kratochvíle.Můžu tě ubezpečit,že trh bude fungovat i tady.Kupní síla je známá,ale nikdo nemůže počítat s tím,že pár dědků se bude plácat v bahně při čištění rybochovů a ostatní budou jezdit na candrbál,břtguláš atp.

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 10:04:04

Salmo1 : pokud vyšší organizační složka svazu pověří nižší, jedná se téměř o "rozkaz", jehož splnění je závazné a páky na jeho dodržování uvnitř svaz jsou. Problém z KÚ je asi v tom, že si je vědom finančních limitů Svazu k zarybňování a přihlíží k nim více, než k potřebám změn v zarybňování....
Ještě malý dotaz. Pokud k vám přijede 10, 30, 100 rybářů a budou si chtít koupit roční povolenku, vaše MO jim ji prodá a za kolik?

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 9:55:19

hraji : také ti přeji hezký Štedrý večer a hodně zdraví a spokojenosti v Novém roce. Problém s vámi, kteří si o sobě myslí, že mají ánug je minimálně v tom, že se vyjadřujete velmi nepřesně, když to řeknu "diplomaticky". Citujete tu zákon, ale vysvětlujete si ho po svém. Ze zákona může na revíru hospodařit pouze uživatel. To je buď MO, nebo svaz (ÚS, MRS), neboť se jedná o různé právnické osoby. Vaše výrazy jako že MO hospodaří jsou zmatečné, nebo přímo v rozporu se zákonem za daného stavu věcí. Správný výraz pro vaše činnosti na revíru je výkon některých činností z pověření uživatele revíru, kterým není MO Brno3. Pak by samozřejmě další debaty byly zbytečné....

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 9:41:32

Mám za to,že povinnost zarybňovat má MO.Při dlouhodobém neplnění jim nejsou vydány povolenky na příští sezonu.Plány zarybnění schvaluje KU,ktery přehodnocuje případné návrhy hospodářů.Pokud je tak nějak někdo nadbytečný,pak to je právě US.

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 9:23:51

MRKnato -Náš styl hospodaření nám vyhovuje.Máme zisk,který investujeme např.na nákup Mp revírů,budování zázemí,rybochovů atp.Násadu nám US neproplácí.Pstruhy ani lipany nevyvážíme,produkce se"prodává"za svazoceny US.Je to podmínka,kterou musíš splnit při přechodu na SHMO.
Ono jde o to,že u jiných US funguje nákup povolenek pro členy SHMO celkem normálně.Bohužel Ustí nad Labem je zatočeno doleva nejenom při volbách do PČR.

hraji - Profil | Ne 23.12.2007 9:09:13

MRKnato: tedy ty jsi ale výstavní ..... (sem si dosaď co je tvé duši nejmilejší). Debatovat s tebou je zcela zbytečné, dostaneš odpověď a ty si pořád jako umanutý meleš svou. Vykašli se na MRS, zapomeň na Svitavu 1, vykašli se na Brno 3. Tebe nepřesvědčí nic. Přeji ti hezké svátky a hlavně ti přeji klid v tvé rozervané duši nespokojence obecného.

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 3:06:05

Salmo1 : už ti sčot funguje, tedy odbočka k ČRS, jehož cíli ve stanovách jako držitele dekretů, tedy ÚS je hlavní úkol v §11 odst.2 stanov. Pokud by byl cíl podporovat atomizaci na SHMO, stěžoval by jsi si oprávněně. Apropó, proč ty pstruhy nevyvážíte nař. do němec za Eura? Rozdíl 300Kč ? Násadu vám ale ÚS proplácí ve svazových cenách, z tvých minulých příspěvků jsem nabyl dojmu, že vám váš styl hospodaření vyhovuje?....?

MRKnato - Profil | Ne 23.12.2007 2:51:38

Kakr : děkuji Ježíškovi za pěkný dárek, který jsi mě jeho prostřednictvím poslal. Tomu říkám diskuse. To znamená, že vše je tak, jak jsem se domníval. Uživatelem revírů je MRS a dekrety drží také. Nevím proč hraji mlží, mohl to říci rovnou, nebo se stydí? Za co? Jste na tom jako my v ČRS..... §4 odst.10 nezbavuje uživatele jeho povinností tak, jako u nás v ČRS. Pochopil jsem, že MRS má ve vitríně originály dekretů a vše co se týká revírů je na příslušných MO, které mají kopie dekretů a delegovánu veškerou odpovědnost. Stále ale nerozumím hrajiho žblebtu, že zarybňovací plán může změnit výbor a hospodář MO????? Kdo u vás garantuje splnitelnost zaryb. plánů? MO, nebo skutečný uživatel? To je zásadní otázka. Chápu, že se to vždy nějak udělá a "kuchařka" na to tedy nemůže existovat. Proto jsem se lehce otřel o vystavený plán Svitavy1..... Pokud by se všechny MO dorovnaly na hektarové zarybnění viz Vašeho revíru, MRS zbankrotuje..... Jinak přeji též hezké svátky a i další bohatou ježíškovskou nadílku, ale tu opravdovou.

Salmo1 - Profil | Ne 23.12.2007 0:18:40

kakr-Ano,tomu rozumím.Pokud má člen povolenku za cca.1000 a ostatní členové MRS za 3500 tak protiopatření rozumím.Záleží však i na jiných okolnostech(koupení revíru za finance MO atp.)

Naše SHMO prodává povolenky:člen 700,člen ČRS 1000,cizinec 3500
Rozdí 300 Kč je dán zarybňováním vlastní násadou v hodnotě cca 250-300 tis. a na její výrobě je člen účasten.
Našim členům však nákup povolenky krajské,ani CS není umožněn.Ve stanovách je sice její cena+5%,ovšem pouze papírově.
Svazu tak trochen smrdíme,ale násada,které vyprodukujeme více než dostatek jim nesmrdí.

drozďák - Profil | So 22.12.2007 23:50:19

Kakr: kdy si už konečně uvědomíš, že se nebavím o MRS?
Líbí, nelíbí, to je úplně jedno. Mě je jako členu ČRS vskutku ganz egal, kolik u Vás platí nečlen za roční povolenku.

Martin M. - Profil | So 22.12.2007 23:15:14

a ja jsem jen zvedavej, az se zacnou vykupovat reviry, jestli i pak budou k dispozici celemu svazu nebo jak to bude... ono je neco jineho stanovovat pravidla hry a ceny kdyz je to tak nejak vsech a kdyz je to fakt nase.

kakr - Profil | So 22.12.2007 23:09:56

Daněc:
mám pro Tebe jiné řešení - už jsem to tu navrhoval. můžeš být členem naší MO, povolenku na revíry MRS máš za 700Kč a povolenku na rybník u vás si koupíš jako já za 3500Kč. Já i Ty, vsjo rovno za pouhých 4200Kč.
Povolenka za 5000Kč je pro nečleny Svazu, nás se to netýká, my jsme.

Drozďák:
jak se Ti to líbí?

kakr - Profil | So 22.12.2007 22:32:52

MRKnato:
někdy dříve jsem napsal, že chceš diskutovat o věcech o nichž nemáš ánunk.Vánoce se kvapem blíží a ta atmosféra doléha i na mě tak následující ber jako můj vánoční dárek pro Tebe.
Statut výkonu rybářského práva na revírech MRS:
Na rybářských revírech na nichž byl MRS přenechán výkon rybářského práva, hospodaří jednotlivé MO MRS na základě pověření výkonem některých činností souvisejících s výkonem rybářského práva, které jim bylo uděleno ve smyslu ustanovení § 4, odst. 10, věta druhá zákona č. 99/2004 Sb.

Místní organizace hospodaří na revírech samostatně a jsou přitom vázány obecně závaznými právními předpisy o rybářství, rozhodnutími orgánů státní správy rybářství, Bližšími podmínkami výkonu rybářského práva na revírech a rozhodnutími orgánů Svazu. Za plnění povinnosti hospodáře a závazného zarybňovacího plánu nesou odpovědnost hospodáři a zástupci hospodářů. Za tím účelem hospodáří a jejich zástupci zajišťují potřebné množství a dopravu násadových ryb buď z vlastní výroby nebo nákupem od jiných MO MRS, nebo dalších výrobců. MO mají povinnost jakýkoliv nákup rybích násad mimo svazovou distribuci projednat s odpovědným pracovníkem sekretariátu MRS.

MO je povinna dodržovat zarybňovací povinnosti ve stanoveném rozsahu podle zarybňovacích plánů na daný revír. V případě překročení kusové hmotnosti vysazených ryb, je hospodář na daném revíru povinen splnit zarybňovací povinnost v kusech (bez možnosti přepočtu). Přepočítávací koeficienty je možno použít pouze v případech, kdy je k dispozici násada mladší, než uvádí zarybňovací povinnost. MO nesmí vysazovat ty druhy ryb, které nejsou k vysazování předepsány.
MO MRS provádí ostrahu rybářských revírů, kontrolují dodržování ustanovení Bližších podmínek výkonu rybářského práva, provádí potřebné hospodářské zásahy na revírech, kontrolují čistotu vody ve svěřených revírech. Jejich zástupci se zúčastňují jednání, týkajících se svěřených revírů. V případě potřeby na základě změněných biologických podmínek nebo i jiných příčin podávají návrhy na změny popisu rybářského revíru, žádají o změny v zarybňovací povinnosti, o výjimky z Bližších podmínek výkonu rybářského práva nebo případně o výjimky ze závazných právních předpisů.
Je to jen část, celý Statut máš na stránkách www.mrsbrno.cz
Přeji hezké vánoční svátky.

MRKnato - Profil | So 22.12.2007 21:01:51

hraji : mazec je to i u nás. Fyzicky z pověření uživatele, tedy ÚS zarybňují také MO. ÚS ale může pověřit někoho jiného, např. komerčního chovatele ryb..... zase nemluvíš pravdu..... a to jsou vánoce. Z jakého titulu MRS proplácí zarybňování, když není uživatel? Jinak se ale nechci montovat do vašich propojení, jen mě to zajímá a trochu mě vadí, že pokažné říkáš trochu něco jinak......

drozďák - Profil | So 22.12.2007 21:00:20

MRKnato: statutárně ne, cenově vpodstatě ano. Nečlen je na tom v tomhle směru ještě o něco hůř. Ale to je v pořádku. Už z oficiálních dokumentů ČRS jasně vyplývá, že konkurenci je třeba potírat.
A je zcela šumák, jakými prostředky.
ČRS může vskutku děkovat skvělému zákonu o OS. Za normálních okolností by mu na mimosoudní vyrovnání nestačily ani členské příspěvky s povolenkama dohromady...
Už s tebou vážně končím.