Tyčová bojka.

Jaké s ní máte zkušenosti?Nemyslíte, že působí na kapry rušivě?
Autor diskuse: Fery - , 24.11.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

Martin M. - Profil | Pá 10.9.2004 19:52:31

panove, takze tady jsou me zkusenosti:
v hornbachu jsem koupil 4 tycky po 3m, prumer 25mm - cenu si nepamatuju, ale jiste pod kilo za kus. Na koncich techto trubek je rozsireni, aby do sebe mohly byt zasunute. Ja tycky narezel na 1,5m kusy, takze jsem mel 3 kusy s rozsirenim a 3 bez. Tzn. ze jsem mohl spojit 4 kusy do sebe = 6m dlouha tycovka :-) Jened zbyly kus jsem rozrezal na 1+0.5m a slouzi jako zakoncovaci pro ruzne hloubky. Vsechny kusy tycovky jsem zakoncil spuntem, aby do nich netekla voda. V miste rozsireni trubky je spunt zasunut asi 10m hluboko, aby se daly tycky napojovat. Spodni kus bojky jsem nad plamenem zplostil, slepil, provrtal a upevnil k nemu krouzek, ke kteremu pripnu 3kg betonovou zatez (na 6m hloubce by asi byla mala). Jo a tycky jsou samozrejme spojovane tak, ze jsou rozsirenym koncem vzhuru, aby vlasec mohl smerem zdola nahorou sklouznout. Tot vse.
Jinak se prodavaji i male spojovaci clanky, ktere mam jako rezervu, kdybych nekdy potreboval vice jak tech 6m.

boyscout - Profil | Po 26.1.2004 13:05:02

Virta, Havlíček>a jaký průměr používáte na tyčovku? 25 nebo 16mm?

boyscout - Profil | Pá 28.11.2003 22:18:53

Díkes :-)

virta | Pá 28.11.2003 21:41:30

Aby som pravdu povedal, tak tú tyčovku som kúpil hotovú od jedného súkromníka, ktorý je tiež veľký rybár a naviac má kovovýrobu, kde okrem iného vyrába aj tieto tyčovky. Keď som si totiž zrátal, čo všetko k tomu treba a ako tie dielce spájať, aby to bolo pevné, odlievanie olova atď..., tak som zistil, že sa to neoplatí. Naviac oná tyčovka je fakt dobrá, hore má LED diódu na dve tužkové baterky a je ju aj v noci vidieť bez problémov na 300 metrov. Každý kus stojí 100Sk, minimum je myslím 6 kusov, posledný je rozoberateľný na dva polmetrové kusy, aby si mohol mať diódu čo najmenej nad vodou (ale ak sa jedná o priehradu s hydrocentrálou, kde voda kolíše, je dobre nechať väčší kus nad vodou). Ten spodok je tam riešený tak, že aj keby sa tam silon zachytil pri bočnom výpade kapra, dlhodobo sa tam neudrží a vyskočí. Jedine, že by sa tam kapor namotal dookola (ešte sa mi to nestalo, ale teoreticky je to možné),ale proti tomuto myslím nie je žiadna protizbraň. Ostatne aj keby sa namotal na samotnú tyčovku, tak na niektorom zo spojov to musí seknúť, aspoň na chvíľu. Vyhľadal som ti číslo, ak by si sa chcel o tom porozprávať priamo s chlapíkom, čo to robí: 00421 45 68 93 287, je to tel./fax.

Pedro | Pá 28.11.2003 19:57:45

boyscout Tam neni velmi čo riešit... Poslal som ti to na mail, no neskoro som si vsimol, ze obrazok som nezmensil, takže to ma dost kb... sorry!!

boyscout - Profil | Pá 28.11.2003 18:00:13

Nešlo by hodit rukou namalovaný náčrtek , jak je to spojení dole? Nestalo se vám, že se právě tam zachytil vlasec?
Ty metrové kusy jste si dělali sami nebo to mají v obchodě? Dnes jsem se koukal v Baumaxu a měli to, ale jenom v 3m kusech.

Petr Havlíček - Profil | Pá 28.11.2003 9:41:06

boyscout: my to teda zvážený nemáme (cca 0,75-1 kg), ale nalil jsem olovo do konzervy od paštiky (větší) se zabudovaným kroužkem a na dole provrtané tyčovce je kroužek na klíče.

virta | Čt 27.11.2003 23:00:00

boyscout: Hmotnosť závažia 1,5kg, tvar valec, ktorého výška je zhruba taká istá ako priemer, na plochej časti je očko, cez ktoré sa závažie spojí karabínkou s prvým dielcom, ostatné sa šroubujú do seba.Karabínka je jednoduchá bez obratlíka. Tých 1,5kg stačí, je to testované na 14 m hĺbke, 14 PVC-trubiek s dĺžkou 1 meter neodlepilo to závažie od dna (keď bola tyčovka zložená).

boyscout - Profil | Čt 27.11.2003 22:19:18

All>jak máte řešené připojení závaží k tyčovce? A jaké závaží na tom máte? (tvar, hmotnost..)

Petr Havlíček - Profil | Čt 27.11.2003 16:30:19

Fery: při vytahování z vody ne, ale při rozpojování to občas musíme vzít do ruky s kolegou oba.

Pedro | St 26.11.2003 18:44:09

To mne sa zadarilo tahat 10kg kaprika aj s 3metrovou tycovou bojkou! Nejako to zakvacilo silon o kruzok, ktorym je na bojke uchytene olovo... Ked sa z tmy vynorila pred nami spolu s kaprom aj nasa bojka, pozerali sme vsetci jak zaba z prachu :o)).. Podotykam, ze k bojke bolo zavazane

Fery | St 26.11.2003 18:09:29

Petr Havlíček-když spojuješ jednotlivé díly jenom zasazením do rozšířeného konce ,tak nemáš problém s rozpojováním při instalaci,nebo při vytahování bojky z vody?

Michal H. | St 26.11.2003 15:21:10

Petr Havlíček: Dík za odpověď. Vidím to úplně stejně.

Petr Havlíček - Profil | St 26.11.2003 12:43:23

Michal H.: určitě máš pravdu. Já to myslel spíš tak, že tyčovka je lepší než pet láhev apod. A když kouká z vody jenom cca 20-30 cm tak to není ani moc vidět (ze břehu). Na 200-300 metrů to není vidět vůbec. Jinak bójky používáme jenom tam, kde je to nezbytně nutné. Na Labi jsem taky něco odchytal a jestli si to pamatuju tak jsme tam nikdy žádné bójky nedávali. Jestli můžu využít jakoukoliv jinou pomůcku tak ji využiju. Ale na velké vzdálenosti, noc, vítr (viz Raduta) je tyčovka ideální. A i tam se nám párkrát stalo, že jsem tyčovku prostě nenašel a vítr mě odehnal úplně jinám než jsem chtěl.
Marda: je to krytka na kabely, alespoň tak se tomu říká. Koupíš to ve velkoobchodu s elektrikářským zbožím, možná i jinde (OBI apod.)Předností je slabá stěna trubky i tenký průměr. Máme metrové kusy ze stran zaslepené pěnou, aby plavali a spojené jenom rozšířením na jedné a zůžením na straně druhé. Je jakésí hrdlo. nevím jak to lépe popsat. Na konec již dáváme jen půlmetrové trubky (aby z vody nekoukal celý metr)z nalepenou reflexní folii (10cm), aby byli v noci vidět, když se na ně posvítí. Zatím jsme je používali do 7 metrů. Ve větší hloubce už kapra obvykle nehledám. Ty trubky co popisuji jsou lehké a velmi levné. Máme jich asi 50 metrů a v pohodě to unesu v podpažní jámě. Ještě k té nenápadnosti v přírodě. Naprostý souhlas, i když já se už prostě bez lehátka neobejdu (věk, zdraví), ale i tak kde to jde tak ani nestavíme bivak a spíme jenom pod deštníkem, který ve dne sbalím. Ona ta nenápadnost je dobrá i kvůli "masařkám" jak nazývá můj přítel M.Calaba jistý druh rybářů.

Michal H. | Út 25.11.2003 21:14:38

Petr Havlíček: Podle mě by měl být kaprař v přírodě co nejméně vidět, míň než ostatní rybáři. U nás je ale trend úplně opačný. Hodně mně v tom ovlivnily rozhovory s Alijnem Danauem, které teď vychází v Carpworldu. On kolikrát spí jen na na karimatce na zemi u prutů a vychutnává si splynutí s přírodou.
Měl bys vidět, jak to vypadalo letos v srpnu na Pálavě, kde jsem byl s Láďou V., kterého mimochodem dobře znáš. Kolegové vedle nás (proti kterým jinak nic nemám), měli na vodě tolik bójek, že to fakt připomínalo spíš slalomovou dráhu. Pokud by to tak dělal každý rybář, tak by to byl skutečně krásný pohled...
Taky jsem letos na horním Labi zažil kapraře, kteří po příjezdu zabojkovali možná ani ne 50m
širokou řeku, z důvodů, které jsem dodnes nepochopil.

Myslim, že v čisté vodě můžou bójky odrazovat, ale na Pálavě a pod. je to asi jedno. Konec konců, kolegové "Pálavští slalomáři", poté co jsme odjeli, nachytali docela dost, což jim ze srdce ze srdce přeju, protože k rybám se chovají bezvadně.
(PS: V době kdy jsme tam byli, měli zhruba stejné úlovky jako mi, kteří jsme používali jen jednu tyčovku na hlavu - čili dvě dohromady)

Fery | Út 25.11.2003 18:07:13

Můžete mi poradit jakým způsobem spojujete jednotlivé díly při dom. výrobě?

Marda - Profil | Út 25.11.2003 17:48:58

Petr Havlíček: Co máš na mysli elektrikářskou krytkou? já používám tu nejtenčí, myslím že 1/2 coulovou, plastovou trubku z instalatérských potřeb.
Jinak zatím jsem nepotřeboval tyčovku delší, než 3-4m, která se dá koupit. Jakou používáte na větší hloubky?

Petr Havlíček - Profil | Út 25.11.2003 13:26:06

Michal H. dost dobře nechápu čím znásilňuje přírodu tyčová bójka, kterou si každý po skončení lovu sebere a na vodě je čisto. Naopak právě různé plováky (Mato) většinou zůstanou na vodě. tím nechci říct, že právě Mato to dělá, ale taková je zkušenost. Za druhé bych chtěl vidět jak někdo hledá v noci ve vlnách malý plovák. Nenajde ho. Dokonce ani klasické háčko nenajdete, když fouká vítr a vy ho máte 200-300 metrů od břehu. Ale co je hlavní do všech různých háček a pod. můžete kapra zamotat a utrhnout nejen kapra, ale i celou bójku. To se vám u tyčovky nestane. Samozřejmě, že to chce tyčovku z úzké trubky (elektrikářská krytka). Už jsem viděl různá monstra, která připomínala instalatéra, který jede zavádět vodu na Lipno. A když na konec, který kouká z vody nalepíte reflexní folii, tak v noci stačí bliknout baterkou a bójku uvidíte na velkou vzdálenost. Takovou bójku nikdo na vodě nenechá. I když právě letos jsme museli jednu tyčovku zanechat na Radutě, ale foukal takový vítr, že při pokusu přejet lodí naloženou všemi našimi věcmi přes jezero a při té příležitosti tuto bójku stáhnout, nám hrozilo, že nejen utopíme drahocený náklad, ale i sami sebe. Museli jsme se vrátit a bójku zanechat svému osudu. I když Franta F. (Maschin carp), kterého tímto zdravím nám slíbil, že se o ni postará. Jinak jsem si nevšiml, že by měla na braní kaprů tyčovka nějaký vliv.

virta | Po 24.11.2003 23:14:55

Súhlasím s Danndym,je to fachman,už len dať tomu nejaké rácio...(viď otázka Boilies).Inak podobne ako ostatní,ale ak chodíš na veľké vody,tak radšej tyčovku ako H-bójku,ak sa zdvihne vietor a vlny,aby si ju nemusel hľadať na brehu...

Mato - Profil | Po 24.11.2003 21:12:16

Tiez ju nepouzivam.Radsej dam do vody klasicku H-bojku, alebo maly plavak s asi 100-150 gramovym olovom.Samozrejme tenkym silonom (taka 0,20je ok).

Michal H. | Po 24.11.2003 16:59:49

Pokud můžu, tak je nepoužívám, je to každopádně rušivej element v přírodě. Když např. na Pálavě dokážou některý kolegové používat třeba i šest tyčovek na osobu a voda pak spíš připomíná slalomovou dráhu, tak to možná neruší kapry, ale znásilňování přírody to je. Proto bych se přimlouval za to, používat jakékoli bójky jen v absolutně nezbytných případech, v co nejmenší míře a co nejméně nápadně. Nejsme přece v té přírodě sami...

marsip | Po 24.11.2003 13:11:36

Že by na Trn... povolili bojky? :o) Zkušenosti jako ostatní - neruší

Otta | Po 24.11.2003 9:00:56

Souhlasím s Šuli, je to zajímavé,ale tyčovka působí na ryby jako magnet, vždy je vidět neustálé kymácení špičky.

Bobes | Po 24.11.2003 8:30:23

ked som bol v minulom zivote kaprom, tycovka ma vobec nerusila a ked sa na nej urobila riasa, s potesenim som ju oberal....

Šuli | Po 24.11.2003 8:21:11

Tyčovka je v pohodě,kapry neruší.Někdy když se na ní udělá řasa tak při bezvětří můžeš sledovat jak do ní ryby bouchaj.

ivo | Po 24.11.2003 7:01:01

Používám ji už pátou sezónu a pochybuji o tom, že by kary nějak rušila.

Danndy - Profil | Po 24.11.2003 0:19:44

Fery, počkaj, Virta Ti časem poradí. Musíš si koupit podvodní kameru, notebook a statisticky testovat negativní vlivy tyčkové bojky na welfare krmících se kaprů.