Jak správně využít výhody termoprádla

Naivně jsem se domníval že termoprádlo je termoprádlem proto, že hřeje více než normální prádlo. Jak jsem sledoval diskusi zde a slyšel od známých zdá se že termoprádlo v podstatě nehřeje.
V čem tedy spočívá jeho kouzlo oceněné na nemalý peníz?
Co si teda pořídit aby nebyla kosa? Termoprádlo + něco? Gore-tex? Jaegra? Flease?
Autor diskuse: Standas - , 21.11.2003 všeobecné - náčiní, doplňky

jariss - Profil | Út 25.11.2003 7:51:19

Mám od termoprádlo od Jitexu i Moiry. Spokojen jsem s obojím, mají podobné vlastnosti.

Miloš | Po 24.11.2003 8:15:43

Standas:
manželka to jednou přivlekla domů - vyzkoušel jsem to v létě v neoprenech a raději dávám přednost výrobkům MOIRA. Cenově je to stejné.

Standas | Po 24.11.2003 8:02:11

Martin M: Když chceš pri vláčce projít nějaký úsek kolem vod, a pak zas pro změnu chvíli stojíš na místě a prohazuješ to, tak právě to pocení je problém.
Díky všem za odpovědi. Znáte někdo termo prádlo z Jitexu?

mirmen - Profil | So 22.11.2003 6:17:37

Nedám dopustit na jegory a dlouhé bavlněné triko.Výborná je flanelová košile a pak radši ( než jeden silný svetr) několik dalších - slabších vrstev. Radši dvakrát-třikrát přidat u vody oblečení, než se plahočit na kole či pěšky k revíru, zpotit se a být celý den v "naddimenzovaném" oblečení.Nejdůležitější jsou nohy, hlava a ledviny. Při výzkumu "použitelnosti" vojáků britských SAS se prokazatelně zjistilo, že cca 30% tělesné teploty se "ztrácí" hlavou. Proto šála, kvalitní bavlněný kulich a ( je-li deštivo, mrholí či fouká vítr) přes čepici klobouk - plsť v žádném případě neprofoukne, navíc voda kape až daleko za límec.

HrubecT - Profil | Pá 21.11.2003 22:09:46

MM: Při takové cestě na kole k vodě se v tom všem oblečení docela zapotíš...

Milos - Profil | Pá 21.11.2003 20:22:47

MM: tak takovy koupis u rakosniku i s bundou za par stovek,jsou v tom duty vlakna a je v tom krasne teplo,az na tu silonovou podsivku,to se pak potim i v mrazu.

Martin M. - Profil | Pá 21.11.2003 18:50:53

mala poznamecka - vy se potite, kdyz vam je u vody pri drepeni na zidlicce zima?
mala otazecka - nezkousel jste si nekdo udelat podvlikacky ze spacaku z dutych vlaken (uvazuju o tom).

V_L_K | Pá 21.11.2003 9:00:30

Termoprádlo se jako látka může skládat z několika vrstev. Například model: Moira mono je jen jedna vrstva(látka), která slouží jen k odvodu potu od pokožky, ale nehřeje. Pak jsou modely Moira duo,trio a ty už jsou složeny z více vrstev(navenek jako jeden materiál)a ten nejenom odvádí pot od pokožky, ale také hřejou. Fy.Moira uvádím jen jako příklad,ale na trhu je více firem vyrábějící fční prádlo. Tak např. fy.Senzor vyrábí taky termoprádlo, které je na svém vnitřním povrchu podle mého sub.pocitu příjemnější než Moira(nekouše). Všechno jsou to umělá vlákna.
Princip oblékání je ten, že pot by měl volně prostupovat od pokožky směrem k vrchní vrstvě oblečení. Takže styl oblékání závisí i na způsobu lovu. Pokud jdeš někam bobkařit tak si myslím, že by ti stačila vrstva mono+teplé oblečení(třeba starý dobrý vaťák), protože nevzniká tolik potu. Naopak pokud půjdeš kolem řeky na vláčku měl bys mít třeba vrstvy oblečení mono+trio+flease mikinu(hřeje,profoukne)+goretex bundu(neprofoukne,propouští pot,ale NEHŘEJE).To je ovšem celkem nákladné oblečení. Nejdůležitější je tedy zvolit styl oblékání podle způsobu lovu.

LumirV | Pá 21.11.2003 7:57:10

Souhlas s předchozíma, až na tu flanelku a vaťák. Prodyšné by měly být všechny vrstvy. Taková zpocená flanelka je jak hadr.

Jinak koukni sem

Miloš | Pá 21.11.2003 7:27:02

Termoprádlo odvádí pot - v létě, a v zimě i hřeje, pokud je určené pro zimu.
http://www.moira.cz/index1.htm - tady nakupuju a jsem spokojen - na léto do neoprenů mám tenké letní, na zimu do neoprenů mám Trio a pod něj to tenké - nejsem nabalenej a je mi teplo a nejsem zpocený.

jariss - Profil | Pá 21.11.2003 6:50:43

Používám termoprádlo model ribano jako základní vrstvu přímo na tělo. Důležité je by to bylo hodně upnuté. A dále následují další vrstvy oblečení. Myslím si, že termoprádlo má tu schopnost odsávat pot do dalších vrstev oblečení odkud se pot odpařuje. Tím máš tělo v suchu a není ti zima. Do -6 supňů chodím oblečen do termoprádla, další vrstva letní tepláky a montérky. Na horní část těla potom postačí flanelka a vaťák. Používám i termoponožky a boty Kanada. Až jsem si udělal z karimatky vložky do bot, tak je už krásně teplo.