Pozemky kolem vody.

Pánové,stalo se mi ve Vrbně pod Pradědem že jsem muškařil a procházel jsem mezi plotem a řekou.V zápětí na mě vyletěl chlap a řval na mě jak na malího Jardu.No měl jsem sto chutí ho hodit do vody.Jednalo se o to že prý jsem mu vstoupil na pozemek a nemám tam co dělat.Řvaní ustalo to až po tomco jsem mu navrhl že si to půjdem vyříkat na Policii.No ustalo.Jen trochu polevil.Absolutně si nenechal vyložit můj názor na danou věc.Lovil jsem tam poprvé a po cca 15 min. takoví šok.Měl na to vůbec právo??? Popis situace: Řeka teče od toho plotu cca 4m. Mezi plotem a korytem je šikmá kamená stěna a cca 1.5m trávniku.A šlo o to že si má maličkos dovolila projít koem plotu. Umožňuje vůbec zákon prodej pozemku až k hladině řeky??
Autor diskuse: Bart - , 11.11.2003 všeobecné - ostatní

Pyzda | St 15.3.2006 8:14:57

JKL : Při KPÚ se vytyčuje pouze obvod této úpravy, většinou extravilánu kat. území. Uvnitř se zaměří body pouze pro interní potřebu katastru a projektanta. Celý vnitřek se ve většině případů zcela znova přeparceluje. Liniové prvky, jako komunikace, příkopy a vodní toky se zaměří dle skutečnosti, omezníkují, protože tvoří staronovou hranici s vyšší přesností +-14cm v S-JTSK. Po projednání této úpravy a souhlasu tuším, že nyní je to 50% se navržené hranice stanou platnými vlastnickými hranicemi i pro ty, kteří s úpravou nesouhlasí. Sáhová mapa tohoto území, nebo části se stává archiválií. K tvé poslední námitce bych dodal, že právě proto musí každou činnost dělat člověk, který věci rozumí, tedy špecialista, a ne ten, kterého pouze baví a je pokrokový nebo populistický. Tady věci neřešíme, naštěstí se zde o nich jen bavíme.

Zatím se tu hovořilo pouze o plotech, ale myslím, že za Marie Terezie, jedné z nejosvícenějších panovníků, byl zaveden po konstituci např. volný průchod krajinou, tedy i po soukromých pozemcích, byl možný sběr lesních plodů, klestí i lov zvěře. Tyto "výdobytky" se nám zachovaly až dodnes a proto se mi moc nelíbí snahy některých, kapitalizovat si vody pro úzkou komunitu nebo sebe. Výrazy jako všelidová zábava jsou na diskusi (pouze při dodatku za "babku") a nezavedl je bolševik! Pozemky nepřiléhající ke stavbám se i dnes nesmí oplocovat bez povolení, protože by bránily i volnému pohybu zvěře. Biokoridory jsou dnes velkým šlágrem a tvoří soustavu po celé Evropě.

JKL - Profil | Út 14.3.2006 17:27:30

Pyzda: Dík, takže pravdu vlastně mám - ty rozdíly tam skutečně jsou. A sám píšeš, že někde se to týká i vody. :-)). Ale vážně - když u nás probíhalo vyměřování a vytyčování pro KPÚ, připadalo mi , že pokud by byla vytvořena mapa nová - podle skutečnosti a porovnána s mapou původní, "neseděly" by často objekty prokazatelně starší než mapa. Takhle jsem to myslel. A přes to - pokud dochází k vyměřování pozemků na žádost majitele a pod. - vychází zaměření z těchto map. Tolerance 3,5 m může být v případě komunikace, studny nebo pobřežního pozemku příliš velká.

Pyzda | Út 14.3.2006 17:16:44

JKL : nemáš pravdu. To, že není soulad v sáhových mapách s hranicí v mapě a v terénu je problém v účelu těchto takřka historických map, kterých bylo používáno pro daňové účely a výnosy. Přesnost při vytyčení je přes mnoho podmínek a instrukcí dána odsunutím s přesností 1/10mm z mapy, což je 28cm v terénu. K této mapě musíš přistupovat úplně jinak, než k dnešním digitálním mapám. Právě proto, že mapa byla používána k daňovým účelům, tak např. stavby uvnitř jedné držby se se zaměřovaly 1 bodem a "dokreslovaly" se odhadem. Proto mezní odchylka dvou identických bodů je stanovena na 3.66 a 3.96m (do 100 a přes 100m), ale to není přesnost této mapy. Postup při sporu o průběh hranice jde v krocích, vytyčení geometrem s oprávněním, v případě neuznání vytyčení některou ze stran se věc předá soudu a ten po přeměření soudním znalcem ve věci rozhodne. Základní věcí je, že předmětem žaloby nemůže být hranice v "mapě" , nebo výpověď několika pamětníků, ale pouze vytyčení vlastnické hranice. Je možné a i z mé praxe dost časté, že hranice vodní plochy vede "vodou", to znamená, že skutečně nejde nikudy projít po břehu, jako nedílné součásti pozemku evidovaného jako vodní plocha, nebo tok. Daleko největší procento sporů je ale způsobeno zaplocením, tedy užíváním cizího, většinou obecního pozemku.

JKL - Profil | Út 14.3.2006 10:57:05

Můžu podotknout něco z praxe - hranice pozemků jsou problém - nejen u vody a nejen po povodních. V minulosti se zaměřovalo sáhovkou, triangulací ... , podle toho vypadaly i katastrálky. Dneska při přeměřování se užívá satelit a pokud se to porovnává s mapou a ne skutečností, vznikají zajímavé případy - nedávno jsem se dozvěděl, že cca 200 let stará stodola je postavená špatně, protože hranice pozemku probíhá asi 1/2 metru ve zdi....Geometři neradi uznávají, že mapy nejsou přesné.

Kuba - Profil | Út 14.3.2006 10:51:38

...dalším řesením by byl kamrád geodet :-) já jsem teď nedávno řešil jeden sousedskej spor o kus pozemku, přeměřili jsme to a zjistilo se, že soused co řval nejvíc, za ty léta (možná začal už jeho děda) posunul plot o cca 3m do pozemku souseda. Nové zaměření, trocha řevu a je po problému... myslim, že by se zjistilo, že pozemek až do vody nepatří téměř nikomu, jen si tu hranici postupně posunuli...

Pike | Út 14.3.2006 10:35:50

Ultrabait: Chapu to tak, ze jinak se k vode nez pres louku nedostanes? Pokud by tomu tak bylo, tak muj nazor je ten, ze pokud neexistuje zadna jina prekazka ke vstupu na pozemek, tak bys tam pravo mit mel. Asi bych se poradil s pravnikem a klidne si tam zajel jeste jednou a v pripade problemu s policii bych podal trestni oznameni na zneuziti pravomoci verejneho cinitele. Ale jak rikam, neznam blize skutecnosti, nejsem pravnik, ale reseni by to mohlo byt. Kamaradickovani, male domu, podplaceni atd fakt nemam rad

ultrabait - Profil | Út 14.3.2006 10:33:43

Robert: stížnost "taknějak" vyšuměla do ztracena...

ultrabait - Profil | Út 14.3.2006 10:32:48

Pyzda: jde o to, že tam neni ani plot, ale 1,5m nad zemí nataženej provázek až k vodě. Na tenhle pozemek by nám měl umožnit přístup, to mi potvrdil i předseda VČ územního svazu. Neni to elektrárna ani žádná fabrika, je to louka. Prosekat po břehu? To nejde. On to bere jako svůj pozemek až k hladině řeky. Napadlo mě, že bych mohl příště jít potokem a nakonec zůstat stát po kotníky ve vodě. To už se může třeba stavět na hlavu:-) Tady je problém hlavně v tom, že mu nejde ani tak o pozemek. Je to spíš nenávist a zášť k rybářům všeobecně. Nevim, co mu tam kdo udělal a to neni ani podstatný. Zajdu na katastrální úřad a jakmile zjistím, že to až k hladině vody není jeho, oznámím to.

Robert(původní) - Profil | Út 14.3.2006 9:53:41

ultrabait: A jak dopadla Tvoje stížnost na tu policejní hlídku?

Pyzda | Út 14.3.2006 0:44:38

ultrabait: mě se zase nechce vařit. Nemohl bych k tobě přijít zítra na oběd, když tě slušně požádám? Teď vážně, kdyby jsi se prosekal po břehu, mohl jsi udělat cestičku i pro jiné rybáře. Problém je, že to někde prostě projít nejde. Populismem by bylo tvrdit, že všici sedláci jsou hňupové a my rybáři si můžeme všude dělat co chceme. Bolševika na sedláky, možná stačí unie...

ultrabait - Profil | Út 14.3.2006 0:28:47

Jo, jak se říká: "Nejhorší je srážka s blbcem" Taky sem měl tu čest. Nikdy bych nečekal, že budu mít nějaké problémy, když se rozhodnu chytat na Labi, na pastvině obehnané provázkem (ne pod napětím). Pastvina má rozlohu několika hektarů. Nechtělo se mi ji proto obcházet a tak jsem se rozhodl, že se zeptám majitele jestli by mě nepustil skrz oplocenou část pozemku, kde má ustájeny koně a skladuje materiál. Než jsem se však stačil nadechnout a něco říct, tento "člověk" mi začal srostě nadávat (zku... rybáři atd.) a pod hrozbou násilí mě vyhodil. Neváhal jsem ani chvilku a hned jsem si doma vytiskl novelu zákona o ryb. Druhý den ráno jsem se se zákonem v batohu vypravil znovu na ryby. Potom, co jsem obešel ohradu (nataženou až k vodě), poprvé nahodil, už na mě ječel polovyšinutý majitel. Nadávky, ignorace, výhrůžky násilím, lži o sepsané smlouvě s hospodářem naší MO o tom, že na tomto úseku celosvazového revíru mají rybáři zákaz (hospodář ho samozřejmě ani nezná a o takové smlouvě neví:-) S klidem jsem na sebe nechal zavolat policii. s hrůzou jsem však zjistil, že přivolaná hlídka jsou jeho dobří kamarádi. Přečetl jsem jim sice příslušné odstavce zákona, ale i tak mě vyhodili a majitel podal trestní oznámení. Tímhle způsobem je pro rybáře zablokován asi 300m dlouhý úsek MP Labe a zhruba 500m pstruhového potoka, který se do Labe vlévá. Nádhera, ne? Tohle se jentak nikde nevidí...když nepomůže ani policie. Ne vždycky se dá s lidma vyjít a domluvit se.

Pyzda | Út 14.3.2006 0:05:40

Xaxap : bohužel musím trvat, že od určité úrovně je srozumitelnost za každou cenu již populismem. Na druhou stranu i plnohodnotná komunikace a její zploštění kvůli srozumitelnosti vede často k populismu. Populismu se můžeme ubránit, pokud si o věcech budou povídat dva u piva, ale pak jsou to zas hospodské řeči. Otázku "plotů" nevyřešíš "komunikací". Pokud si myslíš že ano, pak platí viz výše, to s tebou souhlasím. Některé "sporné" pobřežní pozemky jsou uvedeny v BP a vstup je na ně přímo zakázán.

Sander - Profil | Po 13.3.2006 17:58:24

JKL > jo jo, jsou na to smutné vzpomínky.....
Povodeň byla jeden extrém, ale tato podělaná zima zase druhý. Dnes jsem opět kouknul na dlouhodobou předpověď a po víkendu hlásí zase mrazy!!!!! Už mi to fakt nebaví, mám z toho takovej skličující pocit. Nemůžu s tím nic dělat, musím to nějak vydržet, ale je to už fakt moooooc dlouhý. Nechci vidět letos zahájení na pstruhovce. To bude vody....tedy v tom lepším případě, jestli vůbec budou teploty nad nulou. Kua!!!!

JKL - Profil | Po 13.3.2006 17:27:37

Sander : To asi nikdo. dodneška mne mrazí...

Sander - Profil | Po 13.3.2006 15:14:54

JKL > no, tak to je zapeklitá situace.
My jsme měli zahradu cca 4m od vody, kterou povodeň srovnala se zemí a obec tento pozemek od nás odkoupila z důvodu stavění protipovodňové hráze, zde je to jednoduché. Ale s tvým příkladem bych si rady moc nevěděl.

JKL - Profil | Po 13.3.2006 15:04:48

Sander : To je sice malér, (znám horší, taky tam může přijít beton...) ale já myslel spíš případ, kdy má majitel barák nebo chatu na pozemku s hranicí cca 15 m od břehu, přijde velká voda a je ho zaměřená hranice pozemku je v půli nového koryta....Není tom zrovna častý případ ale stává se to.

Sander - Profil | Po 13.3.2006 15:00:47

JKL > je to bohužel dost jednoduché, jak z toho. Prostě se ten břeh zasype velkými kameny a je hned po problému. Tedy z pohledu majitele pozemku, jinak pro řeku je to tragedie!

JKL - Profil | Po 13.3.2006 14:58:47

Zoidberg : Jo, přesně, to už tu zaznělo - dokonce pozemky nesmí jít až k vodě - existuje jakési " pohyblivé pásmo toku" - jenže problém je tam, kde se řeka přestěhovala až na pozemek - jak z toho?

Zoidberg - Profil | Po 13.3.2006 14:54:26

JKL: Pokud se nepletu, tak stejně nesmíš mít plot až do vody kvůli povodni, že prej by se za to chytal bordel a dělal "hráz", z čehož by mohl být po jejím protržení docela průšvih.

JKL - Profil | Po 13.3.2006 14:21:26

Pike : Nechci se hádat, ale mám dojem, že se to týká obecně přístupných /nezaplocených pozemků/. Jasno v tom ale úplně nemám a obávám se že v zákonech je trochu rozpor.

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Po 13.3.2006 14:03:14

Pyzda: nazyvat srozumitelnost populismem, to je dukaz prebujele frustrace z neschopnosti plnohodnotne komunikovat (tedy vcetne prijeti a porozumeni informace) !
dobra rada: nepoustej se na tenky led podobnych oznaceni, zvlast v situaci viz vyse :-)

šeptal - Profil | Po 13.3.2006 13:18:25

Pike: Myslím, že náhodou jo.