Rýžová mouka do boilí

Jaké máte skušenosti s rýžovou moukou při výrobě boilí?
Autor diskuse: Pepan - , 2.11.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

virta | St 5.11.2003 23:28:55

Moc sa tým nezaoberaj Pepan.Bezlepkovú ryžovú múku proste vymeň za bezlepkovú sójovú múku a zmiešaj to so semolinou(ak ti už ide o tie múky).Samotnú bázu z toho aj tak nepostavíš, ledaže by si tam vmiešaval glutén,čo nie je moc praktické.Ryžovú múku používam len v prípadoch,keď sa zameriavam na vysokú straviteľnosť boilies,ale maximálne na úrovni 10% suchého mixu.

Honza | St 5.11.2003 18:35:57

brach: oni na to příjdou sami

brach - Profil | St 5.11.2003 8:31:20

vladys - teď je ještě nutné uvědomit o těchto procesech kapry:)))

vladys | St 5.11.2003 7:57:25

chybicka se vloudila, pri obsahu 20% polysacharidov v potrave masozravymi rybami /carnivormi {pstruhy} miera vyuzitia na monosacharidy dosahuje len 60 %.

vladys | St 5.11.2003 7:51:58

fanik> odpoved je ano. Pre priblizenie, kratke vysvetlenie.
Skrob je najvyznamnejsim polysacharidom a je to zmes amylozy (cca 20%) a amylopektinu. Tvori zrniecka, ktore sa odlisuju tvarom a velkostou. V studenej vode sa nerozpusta v horucej tvori skrobovy maz.
Ako kazdy polysacharid, musi byt rybami, po prijati v potrave, najprv hydrolyzovany ("rozlozeny") na monosacharidy, aby tie nasledne mohli byt absorbovane cez stenu creva ryb. Konecnym produktom "odburania" skrobu je glukoza, ktoru ryby vedia vyuzit ako primarny zdroj enengie.
Hlavnu zasluhu na hydrolyzacii skrobu maju dva enzymi > alfa-amylaza a glukoza-6-fosfat. Alfa amylaza je vylucovana u vsetkych druhov ryb, najma v slinach a pankreatickymi stavami. Stravitelnost skrobu sa rapidne zvysi po jeho tepelnej uprave a pridani vody.
Kedze otazka znie > "Jaké máte skušenosti s rýžovou moukou při výrobě boilí?" Odpoved znie ako som uz vyssie uviedol ANO.
Po tepelnej uprave cesta pri vyrobe boilies a jeho aplikacii do vodneho prostredia sa vyrazne zvysi miera jeho stravitelnosti, ked je overene, ze pri obsahu 10 % polysacharidov a viac v potrave, vedia kaprovite ryby z nich zuzitkovat 65 az 70 monosacharidov {najma glukozy} .
Len pre ilustraciu uvadzam, ze polysacharidy v nasom pripade skrob, vedia "odburat" a vyuzit ako primarny zdroj energie aj masozrave ryby, napr. pstruhy, pri ze pri obsahu 20 % polysacharidov a viac v potrave, vedia z nich zuzitkovat 65 az 70 monosacharidov.

Šuli | St 5.11.2003 6:55:23

fanik:75% má samotná mouka,ale jak píše vladys tak do směsi se dává 15% mouky.Tak si spočítej kolik % tam je.Mě vyšlo asi tak 11%.

fanik - Profil | Út 4.11.2003 10:39:01

nejsem kaprar, ale 75% skrobu je lehce stravitelnych? Nerypu, v tomhle si vazne nejsem jistej

vladys | Po 3.11.2003 14:29:34

pepan> osvedceny lacny velkoobjemovy komponent, pripajam kratke zhrnutie:
Ryžová múka
Získava sa mletím lúpanej ryže. Obsahuje cca 75% škrobu, 10 % proteínov, vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov skupin B, E a neobsahuje lepok (glutén). Je ľahko stráviteľná a je hodnotnou prísadou do suchých zmesí hlavne pre jej chuťové vlastnosti a stráviteľnosť. Je neutrálnej chuti a vôňe a preto sa hodí ako komponent do akehokoľvek typu suchej zmesi.

Odporúčaný podiel v suchej zmesi : max. do 15%

ivo | Ne 2.11.2003 11:36:46

Rýžovou mouku používám při výrobě boilí určeného pro proudnější řeky. Ryžová mouka jako zdroj uhlohydrátů má i vyšší měrnou hmotnost, tudíž i vlastní boilí je hmotnější a nepodléhá tolik působení proudu vody.