All: Čo si o tom mysleť?

V nedelu som bol náhodou pozreť ako sa u nás vylovovala jedna priehrada. Ostal som z toho dosť znechutený. Prišiel som už skoro na záver videl som už len spústu (3,5t) obrovských tolstolobikov v bazéne. Všade pobehovali chlapi v červených - pracanti a žltých - vedúci šiltovkách. Ku bazénu živých tolstolobikov prišli páni v žltých šiltovkách a začali si deliť ryby. 20 - 30 kg vážiace ryby doslova hádzali o zem ako mech šrotu. Vybrali si ktoré sa im najviac páčili a pocpali ich do velkých igelitových mechov. Zvyšok potom hodili späť do byzéna. Tie ryby v mechoch potom nechali len tak hodené ešte viac ako hodinu než si ich naložili do áut. Snažil som sa im na to niečo povedal ale poslali ma do .... . Kde je úcta k rybe alebo aspon aká taká humánnosť? Myslím že šetrné zachádzanie rovnako patrí rybe ktorú chceme pustiť ako aj rybe ktorá má skončiť takpovediac "na pekáči". Bol tam so mnou aj môj otec (bohužial - nerybár) a vážne som sa hanbil že k tej "BANDE" patrím. Otec na to povedal len tolko: To sú neni rybári ale mäsiari a aj tý zviera najprv čo najšetrnejšie zabijú a nenechajú ho zbytočne trápiť sa.
Prepáčte ale musel som to napísať. Dá sa s tým niečo robiť?
Autor diskuse: Mário - , 17.10.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

tomas - Profil | Út 4.11.2003 18:54:07

pocuvajte ma chalani, premyslal som o tom dost dlho a nakoniec ma vlastne napadlo, ze tie ryby v sakloch ktore tam trpeli boli uz predane. NIe je to ziadna vyhovorka ale fakt, tu sa musim zastat organizatorov vylovu aj ked ich rad moc nemam, ale vsetky ryby v sakloch uz vlastnili ludia ktori si ich objednavali vopred takze s tym by sme uz nic nespravili, my robotnici sme sa snazili s nimi zaobchadzat setrno a rychlo sme ich prevazali do bazenov a kadi.

mirmen - Profil | St 22.10.2003 21:39:07

Rainee:
nemá smysl jít čelem proti zdi a rozbít si hubu, protože to problém, o který se jedná, stejně nevyřeší. Už před dvěma tisíci let antický filozof Seneca říkal: "jsi -li zoufalý, nezoufej. Použij rozumu". V této věci se změní něco jedině tehdy, půjde-li se na to od lesa, s rozvahou. Hlavně žádné emoce. Jsou placeni z peněz daňových poplatníků profese, které musejí dle zákona dbát o to, aby vše, tedy i zacházení s rybou, bylo dle zákona? Ano, jsou. Takže pro příště postačí informovat požadatele výlovu, třebas anonymně, že mezi diváky na hrázi bude i veterinář, pověřený dohledem. Veterinu informovat samozřejmě taky, protože za to, aby vše bylo v pořádku bere prachy. A ať si na schůzi místní organizace proberou, zda budou výlov dělat tak, jak se má. Nepochybuji ani v nejmenším o tom, že i na Slovensku jsou lidé, kteří dokáží místním organizacím poradit, jak výlovy dělat šetrně a ohleduplně. Možná by stálo za úvahu kontaktovat i šéfredakci Vašeho rybářského časopisu, aby se diskutovaný problém přenesl na stránky tisku a tak vznikl prostor pro diskuzi, jak lovit ryby šetrně.

Rainee | St 22.10.2003 19:35:08

P.S>Ja te varoval, pokud se stejne do toho rozhodnes jit, tak ti drzim palce.

Rainee | St 22.10.2003 19:33:39

Je to smutne, ale udelas s tim HOVNO.
Ty lidi nezmenis, ba co vic ani je nedonutis se nad sebou zamyslet.
Policajtum je to totalne jedno, s tema lidma stejne sedi vecer v hospode, tak co.
Jedine co se stane pokud do toho budes vrtat, je ze si udelas nepratele, prijdes o papiry, a budes pro smich protoze se vubec, ale vubec nic nestane.
Jedine co ti z vlasni zkusenosti poradim je NEDELAT TO, protoze za kazdy snad dobry skutek budes pozasluze potrestan.
Je to hnusne, ale realita je takova.

Pedro | St 22.10.2003 17:37:11

Nezabere-li 8 milimetrů pádných argumentů (film), zvětšíme kalibr o milimetr a použijeme 9 milimetrů k cestě za spravedlností..

taky je mi z takových lidí smutno ;(

Mário | St 22.10.2003 10:24:54

tomas > o výlove som nevedel bol som tam len náhodou, ale pokial niekto prašti rybou o zem len preto že je unavený (neber to osobne, nepoznám ťa), a potom ju v tom mechu nechá živú vyše hodiny pred transportom tak to nie, bol som tam v nedelu na záver tak k sobote sa vyjadrovat nechcem, ale videl som dost, moja kritika bola smerovaná na organizáciu čo také niečo dopustila a vôbec ju to neštvalo

tomas | Út 21.10.2003 16:43:05

cistou nahodou som bol jeden z tych pracantov, ktori tam robili ako sprosti, povedzme narovinu ze sa jedna o trnavsku organizaciu, v ktorej len malo ludom zalezi na rybach ako tvoroch ale vacsinou vsetkym ide iba o maso! Na druhej strane musim povedat ze ti tolstolobici na brehoch v sakloch ma vobec netrapili, skor ma trapili ryby, ktore sa v sobotu dusili v sieti pri brehu v bahne a ta neochota pomoct im, pretoze vsetci uz boli unaveni a divaci dokazali iba kritizovat. Tiez sa ta Mario musim opytat- vies si predstavit ze vsetkym ludom, ktory sa tieto ryby kupili, by sme mali ich aj zabit, kto by to robil, ked nas bolo malo aj na samotny vylov? Nabuduce prosim ta sa zamysli ze ti pracanti tam su len tiez ludia, za ten vylov sme kazdy dostali po jednom tostolobikovi a poviem ti ze tak som sa este nikdy v zivote nenarobil a to som tiez iba obycajny rybar nic extra, nabuduce mozes prist pomoct a nie len kritizovat. Nie sme profesionalny vylovcovia, vylovy sa robia kazdych 10-15 rokov takze nemozeme byt dokonali!

Robert | Út 21.10.2003 9:14:32

Dnes má videokameru kde kdo a stát se autorem příspěvku ve večerních zprávách v TV je vždy lákavé. Pokud tedy nemáš kameru přímo ty, lze i někoho jiného vybujat a pak to půjde samospádem.

Mário | Út 21.10.2003 8:37:42

Chalani dik za príspevky bol som služobne mimo tak som nemohol reagovať.

fanik - neaký paragraf existuje, ale ked by som volal policiu tak by sa to myslim vybavilo ako povedal Šuli igelitkami s kaprami a len čo by som pomohol polícii k lacnej rybe - toť moja dôvera v naše policajné orgány.
Mirmen máš dobrý nápad s tým hygienikom a novinárom ale sú to veci ktoré človek jednoducho nepredpokladá že sa stanú. :o(

dik všetkým za vyjadrenie žralo ma to a potreboval som to niekde povedat a na budúce to asi budem riešiť ako píše piškotus pozvracím neakého žluťáka celkom by to tam pasovalo :o)

mirmen - Profil | Pá 17.10.2003 16:15:14


4 možnosti:
a)nechat plavat
b)řešit zpětně: oznámení neanonymní,na policii, hygienu, dohledávat svědky, nadělat si nepřátele
c)oznámení anonymní,varianta b.
d)Řešit příští výlov, dvoufázově:
-celou situaci zaznamenat písemně a odeslat bas anonymně na pracoviště hygienika ( tuším, že pod ně to spadá - zacházení s rybou, podmínky pro přepravu, zabíjení ryb určených ke konzumaci). Před příštím výlovem obeslat hyieniky s informací, že mimo jiné bude anonymně přítomen novinář z deníku XX. Pak už jen nechat státem placeného úředníka. ať řeší, zač je placen.

Nejsem si jist, že uspěješ sám , beze svědků, bez zdokumentování situace.
Neznám Vaše místní podmínky, neseš kůži na trh, proto je rozhodnutí výhradně Tvé, těžko Ti můžeme předepisovat, co máš dělat.
Nezapomeň ovšem, že ryba snese i několikahodinový transport, je-li zabalena např. ve slámě, která je prolévána vodou. Záleží skutečně na tom, co se děje, ne na tom, co si myslíme, že se děje.

Šuli | Pá 17.10.2003 12:34:14

Ten smajlík na konci tam nemá bejt)-:

Šuli | Pá 17.10.2003 12:33:06

Policajtům by vrazili do igelitky kapra a měli by pokoj.Nejlepší by bylo udělat jim to samí,když oni nechaj trápit rybu na suchu tak je narvat do vody a mlátit je přitom sukovicí.Pak by si snad uvědomili jak se ta ryba cejtí.Nejhorší je že se takhle chovaj někteří "rybáři" i při rybolovu.Mnohokrát jsem viděl kdy rybář chycenou rybu hodil za sebe do prachu a nechal ji umlátit se.To bych pak vraždil(-:

Miloš | Pá 17.10.2003 12:22:03

brach:

Policii nevolat, ta nemá pro samé Christopher actions čas na hovadiny......

Gudaska - Profil | Pá 17.10.2003 11:38:17

Pokud má s sebou člověk fotoaparát nebo kameru natočit ksichty těch hovad při akci a volat policii. Pokud budou vědět, že je záležitost zdokumentována, chtíc nechtíc zasáhnou. Ale s těmi tvory - nemohu a nechci použít termín lidmi či rybáři - to v principu nehne. Jejich etické vědomí má hranici někde zcela jinde.

Piskotus - Profil | Pá 17.10.2003 7:42:22

šel bych co nejblíže k žluťákům a pozvracel je.
Ne nejlepší by asi bylo bylo natočit takovou akci na video a pak postupovat s materiálem dle uvážení.Media ,odbor ŽP atd.
Výsledkem by byla solidní pokuta,ale ty lidi to nezmění.Toť můj názor.

brach - Profil | Pá 17.10.2003 7:30:52

Kdybych něco podobného uviděl, volal bych policii. Ovšem, jak by se zachovala policie, to opravdu nevím.

fanik - Profil | Pá 17.10.2003 0:10:36

Nevim jak na slovensku, ale v CR by se dal aplikovat paragraf trapeni zvirat