Jak necháte dopadnout nástrahu při vláčení ?

Má při vláčení nějaký smysl, abych se snažil položit např. třpytku na hladinu co nejtišeji, nebo má hlučný dopad třpytky do vody nějaký positivní účinek ?
Autor diskuse: Tomaš - , 16.10.2003 dravci - techniky lovu

noe | Čt 16.10.2003 19:08:01

štiky rachotící a cákavé nástrahy většinou milují......

mirmen - Profil | Čt 16.10.2003 17:19:08

Tomáš:
kde to jde, tak se snažím házet až za stanoviště, kde si myslím, že by ryba mohla stát. Nástrahu se pak pokouším ke stanovišti přivést. Nejdřív zkouším horní sloupec, pak jdu ke dnu, Někdy to bolí.
Nejhorší problém je asi při chytání u ptotějšího břehu, občas seškubnu z trávy či keře a vyplaším všechno v okolí. Stalo se mi párkrát, že po dopadu velké plandavky - a pecce o hladinu - následoval ihned záběr štiky, ale většinou jen do 65 - 70 cm max. Větší štika mi v místě dopadu plandavky ( ani woblera) nezabrala.

loki - Profil | Čt 16.10.2003 11:50:02

S těma pstruhama je to pravda většinou berou ihned po dopadení nástrahy . U některých ryb je hlučníý dopad nástrahy spíše na škodu (bolen , Tloušť ) . Na sumce se používají speciální plandavky , které při dopadu na hladinu vydvají zvuk podobný zvuku vábničky . Ovšem musí se sní umět nahazovat. Jestli jsi nekdy slišel o wobblerech typu pop , tak ty jsou vyloženě stavěný na to aby dělali co největsí humbuk na hladině.

brach - Profil | Čt 16.10.2003 9:11:39

Na pstruhovce se snažím s jakoukoliv nástrahou kopírovat dno, zejména projíždět mezi kameny. Kdyý házím přes řeku k druhému břehy, stane so dost často, že je záběr ihned po dopadu nástrahy.
Na stojácích nechávám hlavně twistery (vlastně i jiné nástrahy) dopadnout až na dno a pak dno kopíruji )(hodně nástrah "umře")- hlavně při lovu okounů a candátů. Když chytám štiky, pročesávám vodu v různých hloubkách. Hlučný dopad třpytky na hladinu má účinek při lovu sumců.