Úroveň rybářské stráže

Zajímalo by mě, jak to vidíte a jaké máte zkušenosti s kontrolami rybářské stráže. Porybného potkám tak nejvíše jednou ročně, a to ještě na celkem frekventovaných revírech, jako je Dalešická přehrada, Vranov, ale revíry menší snad porybný ani nenavštíví, protože si myslí, že kvůli jednomu rybáři to nemá smysl. Existují nějaké statistiky s porovnáním počtů docházek a počtem kontrol, popřípadě jejich výsledkem? Pochybuji. Rybářská stráž už v téhle době nic neznamená, nikdo před ní nemá respekt a její chování (respektive nečinnost) jenom napomohá různým nešvarům.
Autor diskuse: Moravák - Profil , 15.10.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

ivo | Ne 19.10.2003 9:07:59

Netuším , jak je to v jiných oblastech ale u nás na Labi v okolí Ústí n.L. je to opravdu zvláštní. Porybní se vždycky domluví (pravidelně na pátek a sobotu večer) a vyrazí na místa, kde ví, že chytají kapraři. Tijsou pro ně snadná kořist. Naopak porybní tvrdí, že kapraři jsou hrozba pro každou vodu a je třeba jim brát povolenky za každou cenu. Pytrláci v noci ukrytí v křoví prý takovou hrozbu nepředstavují a dle jejich slov, - kdo by se za nima honil...!!! O úrovni myšlení těchto lidí si udělejte obrázek sami. Samozřejmě neházím všechny do jednoho pytle-leč zkušenosti mám spíš tohoto charakteru.

petr k. | So 18.10.2003 19:37:53

Jsem z Milevska .Je tu malý 1ha rybníček.Rybářskou stráž tu vidím tak jednou do roka mezitím si tu důchodci dělaji co chtěji viděl jsem důchodce jak tu bere kapříka tak 36cm ani to neměří "asi má míru ve voku"a hlásá že má 42cm.Měla by rybárská stráž navštěvovat i menší vody a né jenom ty velké jestli je vůbec navštěvujou.

JFK - Profil | So 18.10.2003 0:49:46

Já měl letos svou první kontrolu - z auta vyskákalo šest lidí a po třech brali každou stranu rybníka. Vzali si doklady, zkoukli vybavení, zasmáli se nad prázným úlovkovým lístkem, zapsali se a odešli. Ale nechtěli bych bejt v kůži někoho kdo by tam dělal nějakej brajgl.
Bylo to na malym rybníčku /asi 2 ha?/ u Rakovníka.

Frk - Profil | Čt 16.10.2003 13:05:49

Dan/ Myslím, že brach to říká nějak ve smyslu..... s cizími lidmi se nesmím bavit...nemá papíry?,je cizí.;)

Frk - Profil | Čt 16.10.2003 13:02:13

Jakub/ Neboj, tedˇ máme výlovy, takže od nás paty nevytáhnu. Leda, že by zavítal na Mníšek.;)))
Dan/ To je právě ta znalost RRˇ, která by měla být hlavně ze strany RS, samozřejmostí.

Jakub - Profil | Čt 16.10.2003 10:10:27

To že mě u vody kontroluje RS a chce vidět předepsané věci nepovažuji za buzeraci ale za samozřejmost. Zrovna nedávno mladého kontrolovala RS u nás na Berouce (že by Frk?). Prohledl mu papíry, vybavení, proklepl ho z mír u pár ryb a pokecal jak to jde, jak se mu to líbí a tak. Prostě pohoda. Obě strany byly slušné a spokojené a mladej navíc spokojenej že "prošel". Nakonec se rozloučil a v klidu bez podpisu odešel. A tak by to mělo být :-)

Dan | Čt 16.10.2003 9:53:06

Frk- souhlasím, že úcta mezi rybáři musí být, ale daleko důležitější je, aby rybář prokazoval úctu i rybám. To, že někdo nezapíše rybu, se může stát, ale pokud tuto povinnost neplní opakovaně ani po domluvě, je to obyčejný pytlák, který porušuje pravidla, a úctu si ani přes své stáří nezaslouží. Nemám nic proti tomu, když mě RS bude kontrolovat, ale mám zkušenot, kdy jsem byl buzerován za to, že mezi mnou a otcem nebyla předepsaná tří metrová vzdálenost. Kontrolující nebyl schopný se prokázat ani odznakem ani průkazkou, protože je měl v autě. To je druhá strana mince.

Frk - Profil | Čt 16.10.2003 9:27:04

brach/ Přesně. Na zápisy prdím,ať už se to někomu líbí nebo ne, protože v životě nemůžou nahradit zkušenost. Když je pořádek a klid, tak jenom projdu a pokecám a ani si nikdo nevšimne, že jsem RS, proč taky, že. Nikdo mi ale nemůže zakázat abych se díval a udělal si obrázek. Když se mi zdá něco jinak, pak nastupuje RS. Podotýkám, že slušně, tak jak stanoví předpisy. Málokterý lovící si pak dovolí být hrubý(jestli je to pravé slovo);)))

brach - Profil | Čt 16.10.2003 7:03:37

Frk - dobře řečeno. Jen podotknu, že ve většině organizací skutečně činnost hodnotí podle počtu zápisů v povolence. U nás si na to moc nehrajeme, takže, když přijdu na rybník a vidím to samé osazenstvo, tak se na kontrolu a zápisy vybodnu.

Frk - Profil | St 15.10.2003 16:52:39

Zkus se na to podívat takhle. Jsi členem RS. Snažíš se plnit poctivě své povinosti, ... .Takhle to napsal Mirek a kvůli tomu se přece nová RS ustanovovala.
Jenže..Stokrát můžeš být slušný, ale ,když po vysazení dva dny po sobě narazíš na rybáře (dlouholetého), který má ve vezírku nezapsaného kapra a s andělsky nevinnýma oči ti sdělí, že ještě neví jestli si ho nechá, proto ho nepíše.
Myslím, že by to otrávilo každého. Přitom problémy si většinou dělá lovící sám, atˇ už neznalostí nebo vychcaností. Většinou to totiž projde. To je potom klid. Nedej bože, když se objeví průser, to by jste pak koukali jak se nedovtipa najednou promění.
Prostě tenhle boj asi nikdy neskončí...dokud si nebude jeden rybář vážit druhého a nebude se snažit dodržovat alesponˇ podstatu RRˇ.

Mirek T - Profil | St 15.10.2003 16:10:36

Robert: Zkus se na to podívat takhle. Jsi členem RS. Snažíš se plnit poctivě své povinosti, ale je ti nepříjemné dávat zápis opakovaně. Necháš ho tedy v klidu žít a ve výsledku můžeš odepsat několik hodin kontroly, protože co nemáš doloženo podpisem kontrolovaného, to pro pohlaváry RS neexistuje. Statistika je statistika a úřad je úřad. Tak to prostě v této zemi chodí. Když to tak sleduju, je možná lepší být za všech okolností nekompromisní tvrďák. Za blba budu asi ať udělám co udělám. Jó člověk se holt porád učí.

Golem | St 15.10.2003 15:40:53

Catfish: Si pis ze je:o). V noci jezdi na clunu a vubec nejsou slyset (Koton by mohl vypravet :o)) Nam se to stalo uz delsi dobu (to jeste bylo hafo casu na ryby). Nastesti sme nechytali, takze bez problemu odjeli.

Catfish | St 15.10.2003 14:41:22

boyscout: Tak RS na Dalešicích bych chtěl taky potkat. Zřejmě je teď hlídaná kvůli nižšímu stavu vody, jinak mi to nejde do hlavy... Chodím tam poměrně často, na přívlač, no a ještě jsem nepotkal... Je tedy pravda, že u vody nepřespávám. Tam je kontrola na místě - ale nevím, jestli zrovna na Dalešicích je vůbec důsledná kontrola lovících v noci možná.
all: Pokud mě nějaká rybářská stráž potkala, tak to bylo vždycky jen a jen kvůli tomu, aby se mi zvěčnila podpisem do kolonky, za jedenáct let jsem vytahoval peán a míru kvůli RS jen jedinkrát!!!!! RS v mojí MO je třeba sedmdesátiletý děda... Nevím co zmůže, když mu to dali z úcty!!!

TomL | St 15.10.2003 14:29:49

Robert - podle mne se choval dobře. Prostě naznal, že jsi slušný člověk a tak tě nebuzeroval. Co jiného je vyžadován míry na ryby, když dnes žádnou nechci vzít? To že zapsal kontrolu může být o něčem jiném. Asi by mu nikdo na výboru nevěřil, že má kontrol 300 ročně, když by napsal jen 20 u tzv. problémových. Co?

pepe - Profil | St 15.10.2003 14:14:21

Tak jo, byl to lovec podpisů. Nebo byl roztžitej, nebo se doma pohádal se starou a měl potřebu dokázat si, že je aspoň někde užitečnej, nebo byl teplej a myslel si, že tě ukecá na rande a pak si netroufl tak se zase jenom podepsal. Život je holt někdy složitej a naše pohnutky jsou nečitelný.

Robert | St 15.10.2003 13:56:52

Kdyby nebyl lovec podpisů, tak mě při té druhé pochůzce přeskočí.

rychet - Profil | St 15.10.2003 13:41:52

revír Labe 25 - zjištění: je nepořádek okolo vody. Opatření výboru: zákaz rybářských přístřešků na příští rok!

pepe - Profil | St 15.10.2003 13:38:43

Mirek T to řekl dobře. Přeci jako porybný si musím časem udělat cit na odhad lidí a zbytečně nikoho nebuzerovat, když vidím, že je to v pohodě. Takže : Lovec podpisů, aby bylo splněno, nebo jen citlivý přístup zkušeného člena RS ??
(Nejsem porybný, ale mou pracovní náplní je jednat z cizími lidmi) .

Mirek T - Profil | St 15.10.2003 9:29:10

Robert: Nechci ti šmatat do svědomí. Třeba máš i pravdu. Ale co když pouze slušný porybný slušně kontroloval slušného rybáře? Někteří jsou dokonce tak inteligentní, že si dokáží udělat o člověku své mínění. Možná, že kdyby chtěl vidět "peán a podobné věci", psal by si dnes o tom jak tě buzeroval.

Jirka | St 15.10.2003 9:26:53

Zubáč: tuto situaci lze jen závidět, já jsem za 3 roky na Vltavě RS neviděl..

Otto - Profil | St 15.10.2003 8:31:48

Úroveň RS věrně odráží úroveň rybářů... Osobně znám cca 10 členů RS a většina je celkem v pohodě. Úplnej zm*d asi jen jeden.

Robert | St 15.10.2003 8:13:36

Letos jsem na Radbuze potkal porybnýho 2x v asi třídenním intervalu. Byl to ten samý, rozplýval se nad tím, že chytáme na bič a on taky, zapsal se do papírů a víc nechtěl. Po třech dnech mne potkal zase, řekl, že si mne pamatuje od minula podle toho biče a podepsal se znova. Prostě lovec podpisů, peán a podobné věci mu na mysl nepřišly.

zubáč | St 15.10.2003 7:39:59

Catfish: Tak přijeď do Žiliny a uvidíš co je to Rybářská stráž, já jsem předseda ObO takže mě všichni znají a přes to mám za tento rok okolo 20 kontrol, ostatní členové ještě víc. Pár případu řešila disciplinárka ( cca 50 ) a dva vzal prokurátor ... Takže si udělej představu sám. Pokud něco ( ryby ) ve vodě je RS by to měla uhlídat ... Velmi si vážím členu naší RS, protože někdy nesou kuži na trh a nemají za to v podstatě nic, kdo jiný by to dělal než chlapi, kterým záleží na pořádku a klidu u vody ???

RoKro | St 15.10.2003 7:06:58

Za asi 18 let chytání na Orlíku, cca 20x ročně, mám tam chatu, mě ani jednou nikdo nekontroloval a ani od ostatních okolních chatařů-rybářů (a že ti dědci tam seději pořád) jsem o kontrole neslyšel. Jen několikrát za tu dobu jsem zažil, že do zátoky vjel porybný s policajtama na motorovém člunu, koukli kolem a zase odfrčeli. RS mě prvně v životě kontrolovala letos na jaře na Berounce 3, ale nic nechtěla vidět a jen se zapsala do úlovkového listu. Pro zajímavost - bylo to na dobře přístupném úseku, kde po hrázi vede asfaltový chodníček. Jinde jsem RS nepotkal.

boyscout - Profil | St 15.10.2003 0:54:05

catfish>srandisto :-) posledních 5 docházek na Dallas = 3x kontrola :-) A to mám loď. Nevím kde chytáš, ale Dalas je poslední dobou docela hlídaný, zkus tam někdy chytat přes noc a uvidíš :-)

mirmen - Profil | St 15.10.2003 0:41:23

Letos na Hradecku tři kontroly ( cca 80 krát jsem byl u vody). Jediný porybný mi zkontroloval, zda mám u sebe míru a peán!!! Poprvé po téměř třiceti letech chytání se mne někdo zeptal, zda jsem schopen šetrně zacházet s rybou!!! Poděkoval jsem tomu pánopvi, a zřejmě jsem ho přivedl do rozpaků. Stejně ale, pane porybný, smekám.

Catfish | St 15.10.2003 0:29:45

Tak to ti moooooc gratuluju - na Dalešicích jsem ještě rybářskou stráž nepotkal, podle všeho je tam pytláků ale dost!!! Potkám ji jen na malých revírech, no a to ještě jen v době těsně po nasazování ryb a ukončení hájení. Pokaždé jen jednou do roka, no a letos jsem to štěstí ještě neměl, asi tak za 60 docházek...