Jak je to s označením zákazu rybolovu???

Byl jsem požádán, abych zjistil něco od povolanějších kolegů, třeba od čelenů Rybářské stráže, jak je to s označováním zákazu rybolovu. Hospodář má právo rozhodnout o zákazu rybolovu až na 10 dnů v určitých případech, ale jak je to potom s oznámením a označením v revíru??? O minulém víkendu takto "načapala" RS na revíru cca 5 ha cca 25 rybářů, kteří chytali první den zákazu - poněvadž cedule se zákazem visela mimo označení revíru, na stromě a několik metrů nad zemí - mimo příjezdové cesty a tabule s označením revíru. Kdyby to byl jeden nebo dva, ale 25??? To nemůže být 25 ignorantů, pytláků, nezodpovědných nebo poloslepých rybářů - to je asi v něčem jiném, ne??? Je na toto nějaký předpis, popřípadě prováděcí vyhláška??? Jak se potom bránit???
Autor diskuse: Catfish - , 14.10.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Catfish | Ne 19.10.2003 22:40:46

brach, Sergo Aš: Doufám, že máte pravdu. RS takto ale vyhrožovala...

Sergo Aš | Pá 17.10.2003 11:25:33

Jak říká brach,přestupky řeší Kontrolní a revizní komise a ti nemůžou být členy výboru.Maj dohlížet hlavně na ně.

brach - Profil | St 15.10.2003 7:25:34

Catfish - dost dobře si nedovedu představit, že by kárnou (dozorčí) komisi tvořili členové RS, to je, podle mne, naprostý nesmysl.

Catfish | St 15.10.2003 0:20:12

Mirek T: Nevíš kde přesně musí MO žádat o výjimku o které mluvíš??? Mohl bych na okresním, případně krajském úřadě zjistit jestli danná výjimka byla udělena???

Catfish | St 15.10.2003 0:19:09

All: Díky za vyčerpávající odpovědi.
brach: Musím pochválit, takhle by to podle mého názoru mělo fungovat všude, ale bohužel to tak asi není. Situace, kterou popisuji se naštěstí neodehrála při mém rybolovu, byly takto ale "načapáni" moji přátelé... Rozhodně to nejsou pytláci, ale RS se tak k nim chovala!!! Kde se tedy mohou dotyční odvolat na nedostatečné označení, bylo mi rečeno, že MO bude tento přestupek projednávat v podstatě ve stejném složení - zase ti samí lidé!Existuje nějaký prováděcí předpis, nebo vyhláška na označení... Co dělat, když narazím na RS, která není ochotna přistoupit na dialog???

Frk - Profil | Út 14.10.2003 13:25:05

FilipeS/ RS má v prvním případě vychovávat. Lovícímu slušně vysvětlit daný problém, omluvit se mu za špatnou publicitu a požádat ho aby právě pro ten problém revír opustil.99% rybářů to pochopí a odejde. To jedno procento jsem potkal včera. NEnechal jsem se vyprovokovat a jeho deklarovanou protekci jsem si ihned ověřil na MV Praha. Pak zmizelo i to jedno procento.












fi

FilipeS - Profil | Út 14.10.2003 13:15:24

brach: nechtěl jsem tě naštvat. Jen jsem se chtěl zeptat, jaké šance bych měl při odvolání v mnou níže popsaném případu. Popřípadě, jak by jsi takový přestupek řešil ty (kdyby ty cedule někdo strhal). Jinak tebou popsané ustanovení RŘ samozřejmě vedu v patrnosti.

Standas | Út 14.10.2003 10:29:24

Catfish: Myslím že označení jak ho popisuješ ty nelze považovat za zřetelné. Samozřejmě může dojít ke sporu zda jiné cedule někdo nestrhal.Možná sis měl udělat zavčas fotku toho jak byl zákaz lovu označen v době tvého sporu s RS.
Co de týče hájení. Vždycky sem si myslel že je dobré hájit po vysazení co nejdéle. Dnes mám ale dojem že jakmile je na nějakém revíru hájení, funguje to jako pozvánka rybářů ze širokého dalekého okolí. V první den po hájení se ryby které po tu dobu nikdo nekrmí a přitom jsou na krmení zvyklé tahají jak na drátku. Samozřejmě se vysazují zvláště kapři právě pro to aby je rybáři chytali. Nicméně nájezdy partiček co doslova brakují malé rybníčky vždy po vysazení ve velkém jsou šílený. Ale to jsem odbočil od problému Catfishe, takže se omlouvám.

Mirek T - Profil | Út 14.10.2003 9:59:52

V naší MO Sokolov jsme od letošního roku od zákazu lovu po vysazení musely upustit. A to na základě právní nečistoty. Musí na to být totiš udělěna výjimka o kterou se žádá do určitého termínu rok předtím. A to naši pohlaváři trošku prošvihli. Jinak je samozřejmé, že musí být zákaz viditelně vyznačen na přístupových cestách. A to už proto, že v popisu revíru to nemůžeš najít. Datum vysazování je vždy jiné. Alespoň u nás.

brach - Profil | Út 14.10.2003 9:13:06

Víš, tady je jeden zásadní problém. Pokud chci navštívit cizí revír, musím se informovat, co mohu a co nemohu, protože mohou být místní úpravy - např. právě hájení po vysazení.
" KAŽDÝ DRŽITEL POVOLENKY JE POVINEN SE SEZNÁMIT PŘED LOVEM S POPISEM RYBÁŘSKÉHO REVÍRU, VE KTERÉM HODLÁ LOVIT ".
V žádném případě nemá cenu rozpitvávat to. Pokud mě někdo na špatně označeném revíru chytí, mohu po něm pouze požadovat, aby mi zákaz ukázal a upozornit ho na nevhodnost místa. Při odebrání povolenky se pak mohu odvolat.

FilipeS - Profil | Út 14.10.2003 8:16:53

brach: děláš to moc dobře, ale jak to řešit, když je zákaz lovu špatně (nenápadně) označen a já ho přehlídnu a chytí mě RS ?

brach - Profil | Út 14.10.2003 7:27:53

Podle rybářů z MRKu jsem zjistitl, že ne všude jsou stejné podmínky pro zákaz rybolovu, proto budu mluvit o MO ve Vč. kraji, kde by to mělo být jednotné pro všechny organizace.
Hospodář vydá zákaz rybolovu při nízkém stavu vody a shromažďování ryb na jednom místě - to se u nás ještě nestalo (dokonce i v letošním suchém roce máme celkem dost vody a problémy nenastaly).
Hospodář vydá zákaz rybolovu na 14 dní při vysazení ryb na rybník v revíru, tento zákaz je možné uplatnit jen jednou a jen na podzim. Zákaz rybolovu musí být zřetelně vyznačen na příjezdu k rybníku a na jeho březích. Cedule dělám na počítači, dávám je do folie a v počtu tak 5-6ti umisťuji na rybník, kde mi je občas někdo utrhne. V těchto dnech to musím poměrně hlídat, abych utrženou ceduli nahradil. Protože máme ve městě i rybářské vývěsky, visí oznámení i (s dostatečným předstihem) ve vývěskách. Za 14 let jsem neměl problém, že by se někdo pokusil chytat na takto označeném rybníku.