Ceny na soukromych revirech, ceny povolenek chyt a pust - neprijde vam to nekdy postavene na hlavu?

Jezdim na 2 pekne zarybnene reviry v okoli Brna, lze na nich zakoupit povolenku chyt a pust. Na jednom stoji tento typ povolenky od 30,-kc do 90,-kc (pul dne az 24hod), chce-li si nekdo ponechat rybu, tak zaplati cca 60,-/1kg - super. Na druhem stoji povolenka chyt a pust 150,- a povolenka s moznosti ponechat si nejake ryby cca 250,-. Tahle varianta se mi zda uz ponekud horsi - pravda jsem zvyhodnen o 100kc proti tomu kdo si ty ryby odnese, ale logiku v tom nevidim. Majitel takoveho reviru jiste radeji uvidi lovce "chyt a pust" nez toho kdo si v ramci povolenky odnese vse co muze, presto je zvyhodneni lovce "chyt a pust" minimalni.
Ted jsem videl cenik jineho reviru, jakysi dvur gigant nabizi povolenku chyt a pust za 350,- kc, chcete-li si ponechat rybu tak 50,-/1kg no a tohle je teda podle me uplne mimo misu...
Opravdu neni pro majitele reviru vyhodnejsi prodavat povolenky chyt a pust za ceny od 50,- do 100,- Kc a pro ty co si chteji rybu nechat vytycit jasna pravidla a cenu za 1kg? Proc bych mel sakra jet na revir, ktery je sice pekne zarybnen, ale jinak nicim jinym nevynika a zalepit 350,- kc? Je lepsi kdyz na muj revir jezdi 3 rybaru po 350,-kc nebo 30 po 75,-Kc?
Po rybarich "chyt a pust" neni nutne doplnovat obsadku a nejedna se prece jen o kaprare

Proste tak nejak, prijde mi to divne :)
Autor diskuse: fanik - Profil , 3.10.2003 všeobecné - revíry, cestování

mario gochet - Profil | Po 20.10.2003 22:29:57

Jsem docela rád když je někde málo lidí, ale peníze jenom za to taky davat nemusim

jirka | So 11.10.2003 20:30:04

No, tak o ty reky zacni pomalu mit strach. Za chvilku je to tu!

ivo | Po 6.10.2003 19:19:11

Marin : nejde o to, jak ty revíry nazýváš . Důležité je to co od rybaření očekáváš. Já připouštím, že na některých revírech soukromého tipu mají např. kapraři (a nejen ti) lepší podmínky k lovu. Jenže místo si většinou vybrat nemůžeš a klid a jakési soukromí tam taky moc nemáš.Leč, jak jsem již uvedl, každý si může vybrat. O řeky zatím strach nemám (o kaprech v nich to bohužel říci nemohu)a na privát mě nikdo nedostane. Jednou jsem to zkusil a díky. To stačilo.

Kataban - Profil | Po 6.10.2003 15:16:21

V okolí mám dost revírů svazových, kde jsou nádherné ryby. Jen je chytit. Soukromé vody není to, co bych musel.

Marin | Ne 5.10.2003 11:00:40

ivo>a co budeš dělat, až, nedej bože, zprivatizujou řeky?

Marin | Ne 5.10.2003 10:59:53

a co budeš dělat, až, nedej bože, zprivatizujou řeky?

ivo | Ne 5.10.2003 7:52:59

Na soukromé revíry nejezdím a tyhle starosti mi žíly netrhají. Každopádně je to systém - chceš ? /nechceš ? Nikdo tě nenutí tam jezdit a pokud jsi unvestoval za povolenku dle tebe neodpovídající částku, tak tam nejezdi a ty prachy využij jinak a líp.

fanik - Profil | Pá 3.10.2003 21:56:40

Zak> taky ze na gigant jiste nepojedem, 60cm kapry si muzes chytit kdekoli jinde :)

zak - Profil | Pá 3.10.2003 20:29:03

Jeto podnikání jako každé jiné a jestli se Vám to nelíbí tak tam nejezděte.

Moravák - Profil | Pá 3.10.2003 11:32:08

Je moc pěkný, že jste si tu to tak pěkně vymysleli a sjednotili se v názoru, že jsou soukromé revíry drahé, ale podívejte se na druhou stranu. Majitelé revírů investují spoustu finančních prostředků, aby tohle podnikání rozjeli. Pokuste si zpočítat náklady na koupi rybníku, náklady na uvedení rybníka do takového stavu aby po provozovateli nešel stavební úřad, ekologové, vodohospodáři atd., obsádka a zázemí. Pokud si myslíte, že jim tohle všechno dá někdo jen tak za hubičku, tak jste úplně mimo. Ten kdo je ve výhodě a má revír pronajmutej a hospodaří na něm je ve výhodě, protože nemusí investovat tolik. Návratnost investice někde za horizontem 10-ti let je z hlediska podnikání absolutně nezajímavá. Proto je provozovatel nucen rozhodnout jestli nasadí vysoké ceny, budou tam dva strejdové a za den zaplatí dohromady 1000,- a nebo tam těch strejdů bude 20 a dostane taky 1000,- tak či jinat musí vydělat takové peníze, aby se mu peníze vrátili. Nemůžete se tedy ve finále zlobit na majitele jenom proto, že jeho revír není určen právě pro Vás. Ti z vás, kteří mají nějaké ekonomické vzdělání to jistě chápou a ostatní nejsou snad taky blbci a pochopí, že svoj peníze vložené do revíru + nějaký zisk chce majitel zpět. Je to jako v práci, proč vás zaměstnavatel zaměstnává? Aby oškubal svoje klienty a vydělal na nich (jen aby to vaší řečí). Osobně si myslím, že by jste měli komunikovat s majiteli revírů a dohodnout si s ním takové podmínky, které budou přínosné pro obě strany. Ještě krátce k tomu co v té vodě je a za kolik. Pokud chytáte někde na řece a víte, že tam jsou pěkné ryby a chytnete jenom prcky, tak kdo za to může? Jakmile vám někdo řekne, že na soukromém revíru jsou kapitální ryby a vy žádnou při své první a zároveň poslední návštěvě nechytnete, tak za to může provozovatel revíru. Trochu se tedy vžijte do kůže druhé strany.

V_L_K | Pá 3.10.2003 9:51:26

Navštívil jsem letos oprázdninách podobný revír povolenka za 100kč/24h.Ponechaná kapr cena 100kč/kus jaká koliv velikost.Chytli jsme ve 4 rybářích asi 10 kaprů největší asi 44cm.Takže cenu má majitel dobře spočítanou,aby na tom neprodělal.Větší kapři tam asi jsou,ale určitě v nepoměru k těmto malým.Ceny nebyla vysoká, ale asi bych tam často nechodil.Vedle seděl domorodec(místní rybář +-60let) za celou dobu neměl ani záběr,potom mu zavolal známy že přijede za ním jestli s ním ještě posedí a on říkal že si jeste dokoupí povolenku.Nechápu proč?Buď ví že jsou tam velké ryby nebo se v okolí nenachází podobný revir na povolenku ČRS.
Závěr:Soukromý revír navštívit snad jen tak pro zpestření,zachytání na novém reviru.
Strejka: to cos napsal je docela dost možný adá se natom vydělat.

Golem | Pá 3.10.2003 9:23:54

Co se tyce problemu rozdilu cen mezi povolenkami s rybou a bez ryby, tak mi na jednom nejmenovanem reviru, kde nebyla povolenka CR na muj dotaz proc tak neni bylo receno, ze si to nepreji a pry by tam jezdilo vic rybaru. Tento argument je pro mne jaksi mimo misu a fakt to nemuzu pochopit. Kdyz mi to nekdo z vas vysvetli, tak vam budu vdecen. Jinak bych asi nikdy nenavstivil soukromej revir, kde chteji vic jak 150 Kc na den a to bych jeste o tom musel hodne premyslet. Chapu, ze je to bysnys, ale obcas mi pripada, ze ceskej clovek chce nejak moooc rychle zbohatnout, coz se potom odrazi v cenach povolenek. Pravda ale je, ze pokud mu to budou lidi ochotni platit, tak nebude mit duvod tu cenu menit. Proste zakon trhu. Chce to vetsi konkurenci reviru typu K1 a myslim, ze by pani majitele reviru s exkluzivnimi cenami (kolikrat je to vse co je na tom reviru exklusivni)museli nejakym zpusobem zareagovat, aby jim tam jeste nekdo jezdil.

strejka - Profil | Pá 3.10.2003 9:20:55

350,- + 50,-/kg je pro uspesne kaprare luxusni kseft, 20 kg kapr za 1000,- + neco za povolenku a trada k sousedovi, kde za nej poberou 10 000,-, no neberte to :-)) ja jsem bohuzel cudlar, takze precijen asi zustanu u tech svazovych vod...

pike | Pá 3.10.2003 8:39:49

Majitele soukromych reviru jsou podnikatele jako jini a ne zadny dobrociny spolek. Pokud zjisti, ze se jim takhle vysoke ceny vyplati, tak je to pouze na nich. Takze mam pro tebe Faniku jednu radu, na takove reviry nejezdi a mas po starostech. Pokud si pak z tebe vezme priklad vicero rybaru, tak takove reviry prestanou existovat a je po problemu

Honzas - Profil | Pá 3.10.2003 7:15:50

Rozdíly v cenách na soukr.vodách jsou velké. Na těch dražších můžeš sice např.zavážet, umístit bójku, lovit nonstop a slibují tam ryby nad 12 kg(např.Grunty v Ponětovicích za 500,-/24 hod.), ale rybí obsádka vyšší ceně mnohdy neodpovídá. Většina soukromých vod, kde chytáš jen ze břehu stojí 100-150 kč. K1, kde je povolenka za 30,-, je spíš vyjímkou. U těch dražších (Bataton, Telnice, Sedlec atd.) to mají majitelé asi dobře spočítané a jejich klientela se rekrutuje z určité společenské vrstvy.

brach - Profil | Pá 3.10.2003 7:01:00

Jo faniku, s majitelem Gigantu jsem mluvil těsně po ohlášce na jeho revír. Jeho představy byly cenově ještě vyšší. To, co má teď, je výsledek porovnání s jinými revíry (jejichž ceny jsem mu poslal). Podle mého názoru stejně přemrštěné. Reagovat už nebudu, protože se jedná pro mně nedostupný revír.