Poradíte s akvaristikou?

Než se začnu šťourat ve specializovaných akvaristických serverech, zkusím, jestli mi někdo nedokážete poradit tady.
Jsem začátečník, mám pár měsíců akvárium, cca 150litrů. V něm pár rostlin a nějaké naše studenovodní rybky. Na sklech a i na listech rostlin se dělá takový hnědavý povlak. Tipuji to na tzv. hnědou řasu. Slyšel nebo četl jsem, že to souvisí s množstvím světla. Když je ho málo, dělá se hnědá řasa, a když je ho moc, dělá se zelená řasa. Teda myslím…
Zajímalo by mě, jestli existují nějaká doporučení, jako kolik watů osvětlení na kolik litrů vody atd. Taky asi bude záležet na výšce vodního sloupce, ne jen na objemu. A na účinnosti zdroje světla. A na době svitu. Používám dvě úsporné žárovky (zářivky v klasických paticích E27) po 20W. Svítím od rána do večera. Rostlinky nechcípají a i nějaký nový list už se vyklubal, tak asi nedostatkem světla netrpí.
Existuje na ten povlak nějaká jiná finta? Třeba nějaké ryby, nebo šneci, co to žerou? Ale nechci mezi naše ryby míchat nějaké tropické sumečky (tak říkám všem těm přisávacím potvůrkám), asi by dlouho nevydrželi.
A z jiného akvaristického soudku – není také nějaké doporučení, jako kolik centimetrů ryb je vhodné (nebo asi spíš maximálně doporučitelné) na kolik litrů vody?
Předem díky za informace.
Autor diskuse: RoKro - , 24.9.2003 všeobecné - ostatní

Fishky - Profil | St 19.3.2014 15:56:13

pepann >> info o požírájí, pokud nemá dostatečné množství krmení se mi nezdá - mám 4 ks parmiček, přikrmované akvárko pravidelně - i živou a parmičky jedou výhradně na bio řasové stravě :)

pepann - Profil | St 19.3.2014 15:47:30

S hnědou řasou jsem také bojoval. Jako světlo mám dvě zářivky studená bílá 2x30W
Řasa se také dělá pokud je ve vodě hodně živin tj.(výkaly ryb) chce to svítit cca:12hod. a snažit se čistit 1x týdně s výmenou 1/3vody.Dokud řasa nezmizí. Také je na trhu rybka:Parmička černopruhá - Crossocheilus siamensis
která řasu požírá ale jen pokud nemá dostatečný přísun krmení.
Další rady a zkušenosti můžeš hledat na: www.aquapage.cz
Trvalo mi dva roky než jsem vše doladil k mé spokojenosti.
hodně štěstí :-)

hraji - Profil | St 19.3.2014 15:24:58

waxmax >> po mojí zkušenosti bych se nebál ani větší zrnitosti.

waxmax - Profil | St 19.3.2014 15:20:41

hraji >> Tak to asi nebude to pravé ten do čističky, co jsem se dočetl tak všichni doporučují zrnitost 2-4 mm zkusím teda ten baumax. Diky

hraji - Profil | St 19.3.2014 14:53:04

waxmax >> moc jemný písek taky není dobrý, je třeba zvolit uvážlivě. příliš jemný písek se ti při úklidu hodně nasává do hadice, nepouští ke kořenům vodu a živiny.

waxmax - Profil | St 19.3.2014 14:45:34

Michallos >> Díky podívám se co tam mají. Přesně tak, když koukám na ty pytlíčky v akvaristice za x korun to je hrůza, to je neskutečně předražené! Diky

Michallos - Profil | St 19.3.2014 13:03:28

waxmax >> Hoj,no zkus kouknou do OBI tam nakupuji já jemný písek nebo baumax či bauhaus já ho teda nepoužívám v akvaristice,ale v teraristice a cena je značně rozdílná než kdyby jsi kupoval v akvatera obchodě...zdar M.

waxmax - Profil | St 19.3.2014 12:47:19

Ahoj oživuji tuto starou diskusi abych nemusel zakládat novou, snad někdo poradí. Potřeboval bych poradit ohledně písku do akvária, používal jsem větší kamínky ale špatně se to vysává, proto bych chtěl něco jemnějšího. Na trhu je toho spousta ale příjde mi že je to dost drahé, nevíte nějakou alternativu co by se dalo použít? případně kde koupit? Chtěl bych bílý písek a napadlo mě použít ten co se používá do pískové filtrace u bazénu. Díky moc za jakoukoliv odpověď Mirek

Sikula - Profil | Čt 25.9.2003 18:29:27

S frkem souhlasim co se týče těch akvarijních zářivek. Opravdu ztratí účinnost, nebo co a po půl roce se musí měnit. A na rybky se používá jedna (tušim fialová ) a na kytky druhá.
JFK: No, já jsem vždy viděl jen žárovky a tam kytky byly. Pokud jsi viděl zářivky (normální), tak se nedivim, že nebyly kytky. Normální zářivky mají totiž jen bílý a modrý spektrum (neni to spektrum, nevim, jak se tomu řiká, ale je to namalovaný na tom obalu. Bílá, modrá, žlutá, oranžová, červená. Myslim, že je to tak). Kytky potřebujou to červený (to je tepelný záření) A bílý je na osvícení - to vidíme my nejlíp. Proto se pro normální potřebu využívají zářivky - hodně světla, který je vidět, ale kytkám na prd.

Tohle jsou informace, který nemám na 100% vyzkoušený, ale řikal mi to chlap, kterej tomu fakt rozumí. Něco jsem zkoušel sám ( například zářivku, kytky nešly, koupil jsem žárovku a kytek je plný akvárko), ale třeba s těma speciálníma zářivkama pro akvaristiku zkušenosti nemám - Prodávám, jak jsem koupil.

medvěd | Čt 25.9.2003 16:28:36

RoKro:kdysi vyšla malá brožovaná knížka od Rataje ,jmenuje se tuším Akvarijní Rostliny.Dokonce jsem si byl před pár lety pro rostliny přímo u něj.Ta knížka asi to nejlepší co jsem četl,ale nevím,jestli jde sehnat.

Frk - Profil | Čt 25.9.2003 15:27:29

RK/S tím světlem si nerozumíme. Slunce je jen jedno. Rostliny si vybírají z něj "to své ". Nejblíže je opravdu 25W. Rostlinky si vybírám podle toho jakou intenzitu snesou. Tady je ten "zakopanej pes". Když mám echinodory do polostínu a mocí mermo je chci, tak nad ně hodím stín z kalatky. No a takhle logicky postupuju dál, až to všechno doladím.
Ta zářivka ztrácí na svítivosti (plyny) a úměrně se jí zvyšuje příkon. Schválně si to pro zkoušku někdy zkus.

RoKro | Čt 25.9.2003 15:08:14

G.Moolis> Díky, vyrazím vyrabovat knihovnu. A fakt myslíš, že naše studenovodní ryby v akváriích s teplotami =>20 stupňů vyloženě trpí? To mě nenapadlo.
Frk>Mohl bys prosím rozvést "postupné znehodnocení"? Nevím, co si pod tím představit. Jako že svítí míň? Nebo stejně ale víc žere? Nebo mění spektrum? Předpokládám taky, že žárovku bych musel měnit mnohem častěji. Při teoretické svítivosti 1000 hodin a 12h svícení /den mi vychází minimálně 4x ročně. A ke spektru obecně - právě, že záleží na tom, jaké mám rostlinky. To bych si musel vybrat druhy se stejnými požadavky na spektrální složení světla. Ale z toho bílého světla si každá využije, co má ráda. A nemyslím, že světlo ať už ze žárovky, nebo z běžné zářivky, je nějak extrémně nevyvážené, co se spektra týče. Nepoužívám přeci sodíkovou výbojku. A hlavně, s rostlinkami problém nemám. Jádrem mého dotazu byla tvorba hnědé řasy. Sakra, teď vypadám jako nevděčník :-)

Frk - Profil | Čt 25.9.2003 14:49:26

G.M./S tou vahou se ti nedivím, já bydlím v prvním patře a vím co dalo práce sehnat parametry stropních panelů, které se už X let nedělají. Tak jsem to tenkrát radši rozdělil na 250 a 300 a fouknul to stejně ke stěně. Sichr je sichr. Takže teˇd mám jedno rohové a druhé předělové. Každé má něco do sebe.

G. Moolis - Profil | Čt 25.9.2003 14:40:26

Frk: Momentálně, kam těch dvěstě litrů v podkroví umístit, aby se rybišky nepropadly o patro níž. Asi je to blbost, ale pro jistotu.
Vseobecně jak udělat akvárium tak, aby se líbilo.
Kdysi jsem měl akvárko pro jihoamerický cichlidky (Nannacara, cichlidka ramirezova), teď chci nějaký tetry (Thaylerie, neonky), loricarie, atd.
Ryby od nás nechci, v bytě se topí, tak je nechci trápit.
RoKro: Nejlepší knížka, kterou jsem četl, vyšla docela nedávno. Jedním z autorů je Jindřich Novák. Měl jsem ho rok na ichtyologii, problému rozumí.
Na kytky asi něco od Karla Rataje.

Frk - Profil | Čt 25.9.2003 14:40:24

RoKro/ Záleží jaké rostliny máš. Naše rostliny znají dlouhý a krátký den, ale zvyknou si i na 12ti hodinový cyklus jako tropické.
Víš, s tím svícením nemáš tak docela pravdu. Když si spočteš kolik peněz dáš za zářivku a, že trubici bys měl co půl roku měnit kvůli postupnému znehodnoconání, vyjdou ti docela jiné počty. A na tom světelném spektru docela záleží, protože rostliny "některé světlo nevidí".
Existují ovšem i zář. trubice pro zdárný růst rostlin.

Frk - Profil | Čt 25.9.2003 14:27:04

G.M./..přece "podobný problém"..

Mates(původní) | Čt 25.9.2003 9:15:00

JFK:Ano
RoKro:Nejlepší knížka je od Franka-Akvaristika.

JFK - Profil | Čt 25.9.2003 7:15:34

Sikula: Je fakt že v odchovnách ryb používají žárovky nebo obyč. zářivky - ale ty akvárka jsou většinou bez rostlinek:-) Rostliny jsou pouze u ryb které je pro vytření potřebují.

RoKro | Čt 25.9.2003 7:11:32

Děkuji všem. Nějakou knížku si o tom půjčím.
Barevný spektrum fakt neřeším, co rostlinka, to trošku jiný preference. A speciální aqaristický zářivky jsou spíš navrhovaný tak, aby vynikly barvičky ryb. Někde jsem četl, že klasický žárovky, nebo zářivky bílá-denní světlo jsou rozumně univerzální a každý druh rostlinky si tam najde to svý spektrum.
Přerybněný to teda nemám, to jsem se rád ujistil. V těch 150 litrech je 15 ryb od 5cm plotiček po 2ks 12cm karásky.
Řasu taky škrábu, takovou tou žiletkovou stěrkou na tyčce. Magnetickou bych mohl použít jen na čelní sklo, ale na ty ostatní ne. Akvárko je v podstatě vestavěný. Takže ani změny umístění nepřichází v úvahu. Napřed jsem vytipoval místo,pak jsem si na míru vyrobil stoleček a na míru nechal udělat akvárko.
Filtr - jede jak dráha. Mám vnitřní Shark myslím velikost 2. Pokud si pamatuju, tak je snad na 300litrů, takže v pohodě. Teď jsem ho přepnul do režimu, kdy má sice trošku menší průtok, ale přidává bublinky. A ryby dejchaj pomalejš. Přecejen pro ty naše jsou teploty vody přes 20 stupňů spíš extrémní letní špičky a potřebujou asi mít ve vodě narváno kyslíku, co se do ní vejde, což není při vyšších teplotách moc.
G.Moolis>Velkýýý obrazový publikace už mám prokouknutý :-) Bejvaj tam sice někdy slušný fotky, ale za hromadu peněz informační hodnota na úrovni prvouky pro první třídu.
Frk>Takže na 150 litrů to dělá 75 watů. A to je myšleno při 12hodinovým svícení? To je pak spotřeba cca 1kWh denně, což stojí ročně asi 1200Kč. Nejsem škrt, ale zářivkama, i když bych počítal s větším potřebným poměrem Watů na litr, se to výrazně sníží (a je třeba na slušný vlasce :-)). Mám tam myslím 2x15W kompaktní zářivky, což při cca 5násobný svítivosti oproti žárovkám odpovídá instalovaným 150W v žárovkách, takže 1W/litr. Nesvítím tedy nedostatečně a přesto mám hnědou řasu. Béééééééé
No ještě s tím budu laborovat...

Sikula - Profil | St 24.9.2003 18:53:25

Souhlasím s Vénou S. Já sjem taky používal zářivky, ale jelikož mi chcípaly kytky, tak jsem koupil žárovku (60w) a udělal si na ni kryt z překližky, zrdcátka a alobalu. Neměnil bych. Věřím, že akvarijní zářivky (600 Kč/ks) jsou určitě dobře vypočítaný a někdo s i s tim hrál, ale ta cena je pro mě neúnosná. Navíc mi i odborník tvrdil, že na průměrně vysoké akvárium (do půl metru) normální žárovka stačí. I lidi, kteří se živí (nebo přiživují) odchovem ryb mají normální žárovky. Jinak pokud budeš shánět filtr, tak doporučuju nejvýkonější. Na 120 l mám filtr na 480 l, a potřeboval bych větší (jelikož jsem sehnal kapříky do 5cm, asi 30ks, a je to hoooodně moc. Takže budu muset nějaký vypustit do rybníka. Bál sem se, aby mi nepokapali při převozu). Když máš větší, tak ti dělá větší proud, ale to můžeš regulovat (u těch lepších filtrů). Na filtru bych nešetřil. Co se týče velikosti rybek v poměru na litry, tak se přikláním k Vladovi S.

G. Moolis - Profil | St 24.9.2003 15:29:18

Co, jaký?

Frk - Profil | St 24.9.2003 15:27:26

G.M./Jaký..?

Frk - Profil | St 24.9.2003 15:26:17

RoKro/ Nejlepší spektrum má obyčejná 25W žárovka.
Teoreticky při tomto osvětlení by ti mělo stačit 0,5W na litr. Takže já mám na 200l 4x 25w. Ne 2x50 nebo 1x100W. Dodržuju 12ti hodinový cyklus svícení( kvůli kytkám).
Jo a chtělo by to boční přirozené světlo, při jeho dopadu jsou ryby zbarvené nejkrásněji.

G. Moolis - Profil | St 24.9.2003 14:09:58

RoKro: pořiď si základní akvaristickou literaturu, to především. Abys nemusel klást dílčí dotazy někde na netu. Hlavně nekupuj velkáý publikace s fotkama od cizích autorů. Dobrý starší věci pořídíš taky v knihovně. Čili dobrá rada, přečti si knihu. Tam najdeš i informace o osvětlení.
Dlouhodobě řeším podobnej problém, akvárium na 200 l. Ale ne naše ryby. Ty tropický se mi zdají neméně zajímavý a méně náročný.

Véna S. - Profil | St 24.9.2003 13:20:51

brach: najít to správné místo je někdy ukrutný problém. Vždy do toho mluví moc lidí, že tam se to nehodí, tady to bude překážet atd.....Ale to asi znáš z vlastní zkušenosti.
Někdy je lepší řešit to řízeným světelným režimem.

brach - Profil | St 24.9.2003 9:43:00

Je to tak - průměrná rybka = cca 5 l vody. Co se týče řas:
1. Zelená = příliš světla
2. Hnědá = málo světla
Jde jen o to, najít v bytě místo, které akvárku světelně vyhovuje. Já skla nečistím, jak je rok dlouhý.

strejka - Profil | St 24.9.2003 9:22:20

RoKro: jsem na tom podobne jako ty a rasu tak 1x za 7-10 dni setru magnetickou sterkou, neni to zas takovy problem (tedy u me), nekde jsem cetl ze na 1 cm ryby 1 litr vody

Vlada S. | St 24.9.2003 8:13:27

Já měl vždy problémy spíš se zelenou řasou a tam žádný ryby ani šneci moc nepomohou, stejně je to vždy o mechanickém odstranění. Zkoušej různý příkony zářivek (žárovek) a doufej, že najdeš tu správnou rovnováhu.
Obecné dopuručení kolik litrů na rybku (běžnou akvarijní) existuje, ale nejsem si jist jak dobře si ho pamatuju. Malé rybky - neonka (1-2), střední - parmička (2-5), velké - skalár (5-10). Při použití dobrého vzduchování a filtrace a pro rybky s přídavným dýchacím zařízením se to může snížit o polovinu. Pro živorodky a rybky hodně ryjící ve dně se to zdvojnásobuje. Pro naše ryby bych se raděj i s výkonnou filtrací pohyboval na horní hranici pro velké ryby či nad ní.

Véna S. - Profil | St 24.9.2003 7:37:25

Kdysi jseem do akvaristiky trochu dělal, ale už je to dost dlouho. Rostliny ke svému růstu potřebují dostatek světla, které má odpovídající intenzitu a barevné spektrum. Některé zářivky produkují světlo s omezeným spektrem barev. Doporučuji nahradit jednu zářivku obyčejnou žárovkou, nebo instalovat zářivku určenou spec. pro akvaristiku. Mělo by to pomoci. Pokud se tvoří zelená řasa, je světla moc, na to stačí časový spínač a vypínání osvětlení v noci. Ale jsou tady na MRKu lepší borci, znalejší problematiky, kteří Ti jistě rádi poradí.