Samovýroba bílých červů? Jakým způsobem a na jakém substrátu si mohu sám vypěstovat bílé červy v sezóně? Můžete mi prosím poradit?

Autor diskuse: Petr Ch. - , 9.3.2001 plavaná - nástrahy, návnady

lukasjicha - Profil | So 10.3.2001 19:13:01

když to má být samovýroba,tak je nasbírejte na hnoji. Dokonce jsem je párkrát viděl i v houbách a tam rozhodně nemůžou smrdět.

Piškot | So 10.3.2001 10:38:00

V jedno obchdě se mi podařilo koupit "červí farmu".Vypadá to jako jídlonosič pro důchodce.Do vrchní nádoby vložím kosti s masem,které nám zůstavají vždy,když jdeme nakoupit s manželkou maso a pak ho porcujeme do mražáku.Ona se sice zlobí,že má málo na polívku,ale doma "velím" JÁ!!! Občas kosti s masem před vložením posypu práškovým barvivem a trochu ho vetřu do zbytků masa.Červi jsou pak barevní.Celou líheň pověsím na zahradě pod střechu boudy na nářadí,aby do ní nepršelo a už si jenom chodím pro červy.Jakmile je červ hotovej,snaží se najít vlhký místo,kde by se zakuklil.Proleze přes dírky v podlaze do druhé nádoby,pak ještě jednou a spadne do spodní nádoby,ve které jsou suché piliny.Pokud červ nemá vlhko,nemůže se zakuklit.2 x za týden si červy "vyzvednu" a nasypu do spodní nádoby nové piliny.Před uložením do lednice je trochu posypu práškovým odmašťovačem červů a je to!!!Jenom bacha,je to dost CÍTIT.

Martin M. - Profil | Pá 9.3.2001 11:59:07

no tak takto by mne doma ai vydedili :-)
muj postup je tento: nejlepsi je kousek jater - nejvice voni a masarky je rychle najdou. Cim vice jater, tim vice vajicek - masarky nenakladou vice vajec, nez kolik zhruba larvy sezrou. Asi 1x denne sesbirat vajicka a umistit je na VELMI MALY kousek masa (libovolne bez kuze a slach) (jatra vyhodit - jinak vam druhy den odtecou!) Vajicka davejte vzdy na jinou porci - drzet oddelene ruzne stare larvy. Za 2 dny pridat dalsi maso - tentokrat jiz vetsi davku. Za dalsi 2 dny nejvetsi davku masa - asi jako budou 2/3 celkoveho objemu cervu. Vzdy pridavejte jen tolik, kolik ty cervi za 2 dny sezerou, ne vice! Zadne maso starsi 2 dny!!! Takto se maso nezkazi a nesmrdi. Smrdi skazene maso, ne cervi! Pokud pouzivate rybi maso, musite doplnovat kazdy den po mensich davkach (drive se kazi). Po asi 7mi dnech od nakladeni mate krasne ciste cervy. Staci osusit v pilinach asi 2 hodiny a pak dat v novych pilinach do lednice...

Mirek S | Pá 9.3.2001 8:14:41

Ja kdysi pouzival toto: dvoupatrova bedynka, dole piliny, nad tim sito asi 8mm diry , na to kosti se zbytky masa, nad tim nejake viko proti desti, musi tam byt ale pristup pro mouchy pod tim vikem.
Obcas vybrat cervy z pilin a taky ty piliny menit, preci jen do nich padaji zbytky masa. Ze to neni dobre dat do obyvaku asi neni treba rikat.

Ivo K. | Pá 9.3.2001 7:21:13

Já je dosud nepěstoval, protože by mi asi žena nakopala p..l. Ale mohu ti sdělit, jak je chová můj kolega: Do starého kastrolu dej nejlépe tuhou syrovou vepřovou kůži bez tuku, to dej pak na balkón, nebo někde kde to nebude moc vadit a masařky si to pak podle smradu najdou a nakladou na to vajíčka. (Hlavně by do toho nemělo pršet).