Růsnice

Neviete mi poradit kde sa daju kúpit v Čechách růsnice, lebo na slovensku sa to neda a takmer cele leto neprsalo a růsnice nie su,
vdaka
Autor diskuse: tomas - , 20.9.2003 všeobecné - nástrahy, návnady

mirmen - Profil | So 20.9.2003 6:49:05

zadej do vyhledávání slovo rousnice, teď jsem to procházel a je tam celá řada fajn nápadů, jak na ně

mirmen - Profil | So 20.9.2003 1:29:40

tomas:
kromě zavlažovaných trávníků jsou dobrými místy ještě povrchové kanálky z dlaždic od okapů ke kanalizacím, které jsou okolo některých převážně hospodářských budov, pokud okolo kanálků jsou alespoň na jedné straně pásy trávníku. I při meších deštích občas spárami voda do hlíny prosakuje a až pár desítek rousnic se dá nasbírat. Mám-li při noční hodinku volno, procházím kolem jedné ( neuvádím) instituce s baterkou. Osvědčuje se mít tlumené světlo, např. žlutý či oranžový celofán, el. světlo je pro rousnici ostré.Před pár dny v Čechách pršelo, skoro stovka rousnic se stěhovala do sudu s hlínou, mechem a drny do sklepa. Přes sud mám víko, do víka vyříznutý otvor 25 x 25 cm, díru překrytou síťovinou s oky 1 mm, z prodejny potřeb pro zahrádkáře,chalupáře a kutily. Rousnice do sudu nedávám hned, mám ještě 10litrový kbelík po Primalexu. V něm taky hlínu, nahoře drny. Na ty rousnice nasypu. Druhý den celý obsah kbelíku vysypu na folii, jakékoli nečiperné odstraním, nasypu novou hlínu či mech , znova do kbelíku. Další den zopakuju. Až na potřetí do sudu. Vydrží i dva měsíce, do sudu dám občas pár jablek nebo zelné listy nebo nasekanou trávu.
Nejvíc jsem měl "uskladněno ve 100 l sudu asi 100O - 1200 rousnic, ale hlínu v sudu jsem měnil ze začátku každý týden, pak jedenkrát za čtrnáct dní. Stejně uhynulo sotva 50 - 80 kusů, takže skoro celé léto bylo na co chytat.
I teď - v září - se dá místy dost nasbírat.

mirmen - Profil | So 20.9.2003 0:47:47

tomas - neporadím ohledně koupě, dávat cca 60 Kč za 15 !! rousnic, no to teda ani náhodou.
Lepší řešení je:
a) dávat na háček chuchvalec hnojáků, 5-6 ks, " na kalhotky"
b) rousnice nasbírat:
1. Vyjednat si u někoho, kdo má zahradu spíše s hlinitou půdou, aby např. ze studny běželo čerpadlo třebas dvě hodiny denně po 2 - 3 dny, zalévat stačí na plochu 15 x 10 - 15 m, předtím posekat trávu, aby se dalo dobře v noci sbírat.
2. Čekat na déšť, na provlhnutí půdy do hloubky, pak nasbírat do zásoby. Dají se na chladném místě uchovat i řadu týdnů.

Ono na řece se dá spotřebovat taky 20 - 50 rousnic za večer. Stačí když najedou např. ježdíci či bílá ryba. Pak přijít o třebas 50 x a´4 Kč, inu nelaciný špás, alespon pro mne.

Místo výskytu rousnic se dá odhadnout a přítomnost zjistit. Mají radši hlinitou či jílovitohlinitou půdu, hnědozem až černozem. Dávají přednost vlhku, proto na starých zahradách, v okolí stodol, kde ve stínu je místy mech. Jestliže při průzkumu povrchu nalezneš dírky o průměru 1,5 - 3 mm, kde jsou žížalí exkrementy - či co to je ( takové jakoby drobné hrudečky u díry do země), tak víš, že jseš na správném místě a můžeš začít se zálivkou.
Dobré místo jsou sportovní stadiony, pokud finanční důvody dovolují provozovatelům péči o trávník , jeho denní kropení.