Jaké povolení vyřídit,než začneš budovat rybníček?

Navázal bych na otázku ,,Dědka" ,jak nejlépe vybudovat malý rybníček.Zakoupil jsem stavební parcelu a mám zájem vybudovat na ní malý rybníček./uchování nástražních rybek a úlovků/.
Rozměry 5x10m x 2m hloubky.Musím mít stavební povolení?Co sousedi -musí se ke stavbě vyjádřit?
Které organizace kontaktovat,kvůli stavebnímu povolení?Kterým krokem začit?Poraďte.Domnívám se,že tato otázka bude zajímat do budoucna povícero rybářů.
Autor diskuse: P.J. - Profil , 27.8.2003 všeobecné - ostatní

Marin | Čt 4.9.2003 15:28:08

když se u nás řešila kanalizace, tak se to týkalo tak 150 lidí + institucí a kdo nepřišel, neměl šanci to už pak ovlivnit.
Na řízení pozvou všechny, kdo nepřinde má smůlu.
Jinak by se nepostavilo nikdy nic.

Marin | Čt 4.9.2003 15:25:45

sikula: to je blbost, když se nezúčastní, tak je to jako souhlas. Pokud řeknou ne, musí se pozastavit stavební řízení a rozlouskne to až soud, pokud někdo neustoupí.

Sikula - Profil | So 30.8.2003 16:57:16

Co se týče vyjádření sousedů, neni jedno, jestli se vyjádří kladně, nebo záporně? Postavit to můžeš tak, jako tak. Problém budeš mít, když se ti k tomu nevyjádří. Pak nesmíš.

Vita | Čt 28.8.2003 14:31:30

Já jsem již malou vodní nádrž zrealizoval. Jednání s úřady mi trvalo dva roky. Realizace jeden rok. Papírů jsem musel mít tolik, že jaderná elektrárna má jen o jeden navíc. Jelikož jsem budoval novou malou vodní nádrž, všichni mi ukládali direktivní maximalistické požadavky. Je tedy nutno počítat s tím, že splnění takovéhoto snu stojí spoustu času, běhání, peněz - ale výsledek je překrásný. Chce to vydržet a nenechat se znechutit házením klacků pod nohy. Nejhodnější jak zašít je zajít s jednoduchým zákresem - situací MVN , katastrální mapou a základníni technickými parametry na příslušný okresní úřad ( na nástupnickou organizaci ) na referát živitního prostředí a vodohospodářský odbor, zde předložit záměr a zde se dozvíš jak dále postupovat a co je nevyhnutelné k realizaci postoupit. Hodně pevných nervů, trpělivosti a buldočí zarytosti a rybníček bude.

Moravák - Profil | Čt 28.8.2003 11:43:53

pepe
To je pravda, pokud by to byl nějakej opravdu 5x5 m, tak se to dá udělat i tak, že se jeden rok udělá na ohlášení 16 m2 a další rok zase 16 m2. Bude to vlastně legální. Když mᚠsouseda troubu, tak je opravdu mít na všecho povolení. Lepší to je asi i když mᚠsouseda super, jenom pro ten poci, že nemusíš mít strach, že někdy někdo atd. Je kolem toho opravdu moc starání, ale to sám podle toho popisu postupu sám moc dobře víš

pepe | St 27.8.2003 15:39:06

Jenže soused může kdykoliv ( třeba i po letech) oznámit na stavební úřad, že jsi nedodržel rozměry a že tedy stavba nelsplňuje podmínky pro ohlášení. A už se vezeš, máš černou stavbu se vším všudy. Tohle roziko je nutno vzít v úvahu.

Moravák - Profil | St 27.8.2003 14:01:54

Pro Pepe: to máš pravdu, protože kvůli malému rybníčku si komplikovat život se asi nevyplatí. Vím, že jeben pán XY to opravdu udělal tak, že nahlásil jenom že má v úmyslu vybudovat malou nádržku na dešťovou vodu a Stavební úřad se vyjádřil v tom smyslu, že nemá námitek. Takže ať se soused třeba popo.

pepe | St 27.8.2003 13:28:55

Pro Moravák : Pokud tě soused nepráskne, tak je to způsob jak to zjednodušit.

Moravák - Profil | St 27.8.2003 9:18:56

Pokud to bude v mezích norem, tak to udělej na ohlášení (do 16 m2) a udělěj to větší. Vůbec se s tím nepatlej, protože pochybuju o tom, že si to někdo přijde zkontrolovat.

jariss - Profil | St 27.8.2003 8:58:09

Před nedávnem na stánkách našeho MÚ byl dotaz co je třeba na výstavbu zapuštěného bazénu. To bude obdobné jako rybíček. Tady je odpověď:

Dobrý den, do 16 m2 je to stavba na ohlášení a to pouze v případě, že není blíže než 1,5 m od hranic sousedních pozemků - je nutné doložit výkres + řez + umístění s vyznačením kót + doklad o vlůastnictví pozemku.
Větší stavba pak je stavbou jednoduchou, podléhá územnímu a stavebnímu řízení, které stavební úřad v tomto případě sloučí. Je potřeba doložit doklad o vlastnictví pozemku, 2x proj.dokumentaci, stanovisko PVK a.s., stanovisko OŽPD Ú MČ rozhodnutí - vodohospodářský souhlas - vydává OŽPD Ú MČ, stanovisko OŽ MHMP (jste v chráněné oblasti) a
další doklady záleží už na specifice stavby - projekt přípojky vody, elektro.
Obecně platí vzdálenost pro umístění stavby 1,5 m od hranice se sousedním pozemkem.V žádosti je nutné uvést dodavatelský systém, v případě svépomoci prohlášení odborného dozora.

Mário | St 27.8.2003 8:32:40

pepe ja mam doma zahradné jazierko s lekníny a mylými rybkami plocha asi 4,5 - stvorcových hlbka do 1,3m , a plánujem ho rozšíriť minimálne raz tolko. Priznám sa nemám na to žiadne stavebné povolenie. Vôbec ma nenapadlo niečo také vybavovať. Mohol by som mat v buducnosti s tým problémy? Nemá ani prítok ani odtok. Má len estetiský význam popri skalke. Pochybujem že zahradkáry čo majú niečo podobné majú tiež na to neaké povolenie. Je neaká hranica na čo treba a na čo neni treba vyjadrenie od úradov? diki

pepe | St 27.8.2003 7:47:47

Je to na stavební povolení. Rybníček takovýchto rozměrů je vodní dílo, povolovat bude příslušný stavební úřad - vodoprávní úřad.Potřebuješ projektovou dokumentaci, stanovisko odboru Životního prodtředí. Sousedi se dopředu vyjadřovat nemusí, ale budou účastníky řízení. Případné problémy nehledej u úřadu, ale spíš u sousedů .Pokud máš za souseda vola, kterej bude kolem toho dělat problémy a klást si požadavky nebo bude namítat že se stavbou nesouhlasí, úřad se jeho námitkami musí zabývat a z toho potom vznikají ta různá omezení nebo přiblblý podmínky, za kterých stavba jde povolit. S tím stavební úřad nic nenadělá. Pokud úřad sousedovi jeho námitky zamítne, soused se odvolá proti rozhodnutí a může se to táhnout léta, pořád není ve věci rozhodnuto, pořád jsi bez rybníka. Pokud se ovšem nerozhodneš ho postavit načerno. To zase riskuješ pokutu a můžou ti ho nařídit i odstarnit.

Konec školení, nějak jsem se rozepsal. To co jsem psal je spíš ta černá varianta. Většinou povolujeme rybníčky bez problémů. (Alespoň u nás v Č.Krumlově.)

Vodě zdar. pepe.

Vlada S. | St 27.8.2003 7:06:40

Stavební povolení se vyžaduje skoro kdykoliv kopneš do hlíny, takže na rybník - určitě. Sousedi myslím taky, ale to už bude vše vyřizováno v rámci stav. povolení, to už Ti rádi poví na OÚ (MÚ) jak píše brach. Připrav se psychicky předem, že když narazíš na vola, tak to bude boj s větrnými mlýny. Známý SP na rybník dostal bez problémů, ale na jeho rozšíření ne, s tím že by pach rybiny neúnosně obtěžoval okolí.

brach - Profil | St 27.8.2003 6:13:33

Zda musíš mít stavební povolení,zjistíš na nejbližším stavebním odboru městského (obecního ) úřadu. K stavbě se vyjadřují dotčené orgány, které, to se opět dozvíš na MÚ (OÚ). V každém případě to bude energetika, VaK, plynárenská, Telecom, (myslím, že i sousedi).
Prvním krokem tedy bude návštěva stavebního odboru nejbližšího MÚ nebo OÚ.