Dubnový Lipaní tanec.

Teplá zima letos pořádně pohla s životem ve vodě. Plůdek PO pro sazení do vlásečnic musel do vody již v březnu (takže ty hrozné postavy z nejmenovaného oceněného filmu "musely elektřinou zničit vše živé ve vodě ještě před tím...), no a při svátku zahájeni na P vodě se nízkou vodou nesl valčík svátečně vyšňořených Lipanů, kteří již zabírali místa a ze "svého" vyháněli všechno podezřelé. Vlastně to ani není otázka, jen jsem chtěl napsat, že u Rožnovské Bečvy, ale jistě i jinde je letos co prožít.
Autor diskuse: stilet - Profil , 28.4.2007 muškaření - příhody, kuriozity

BorisLetovský/after-strike - Profil | So 28.4.2007 19:58:05

joo tak u nas na 441 016 je lipani tanec jak neco :D berou tak ochotne az to boli tolik lipanu sem loni za celej rok nechytil !

colek - Profil | So 28.4.2007 19:31:32

cotus- 1) úředník=blud- je to vždy člověk co nerozmí problému a je to tak proto, páč dyby mu rozuměl tak je to ztřed zájmu a přece v tomto státě nejde že? to by jinak byl povolen odstřel kormoránů bez problémů(např.)
2) SŠ mám SRŠ a ne lesnickou a dělám zootechniku a ne lesárnu.
3)dyž mi chutná taxe přežeru, přesto že vím s jakými následky a škopek to vždy spraví
4)neboj učili, ale dělám seminárku a nemám čas vymejšlet další důvody(ty které jsi/jste uved jsou tež celkem samozřejmé)
5) červenou mi klidně dej aspoň me nebude nutit se tady tím zabývat bo musím makat. A rozebírat to psaným textem je nagovno bo živá diskuze by byla mnohem lepší, akurát myslí že tábory s odlišnými názory ba měly být odděleny mřížemi ............... :)

Cottus - Profil | So 28.4.2007 18:26:56

colek,colek...a to jsi ještě málem dostal červenou...
Ale do těch "důvodůů si klidně připiš svazovou politiku s rozšiřováním násad,nasazování nepůvodních- nevhodných druhů ryb...aj.
To Vás asi na škole neučili...ale pravda je to mnohde určitě!!
A jez do polosyta, pij do polopita - a bude ti dobře na zemi...
Ale rybařinu dělej naplno,protože kompromis tě stejně dostihne!Předpokládám,že děláš VŠ "lesnickou"(dle SŠ),tak ti někdy pošlou výroky taky-absolveta t.č.vedoucí CHKO...abys viděl,co je schopen pouze úředník psáti za bludy o rybách...

colek - Profil | So 28.4.2007 14:56:59

vendelín - odvodnovani, vysouseni, mala retencni schopnost krajiny, nevhodne upravy, niceni prirozeneho prostredi....... je přece samozřejmost
na nervy? - sem se vole přežral svíčkový a je mi blbje a su nevrlej tak mě moc nedráždi:)

Vendelín (MB) - Profil | So 28.4.2007 14:52:20

Colek: Nejakej chabrus na nervy, ja si delal prdel, i kdyz to tomu potoku neprida, ale je to asi jako kdyz 5 lovcu dupe vodu cely den.
Proti tomu tvemu : kormoráni a rybáři, vydra znečištění ja postavim odvodnovani, vysouseni, mala retencni schopnost krajiny, nevhodne upravy, niceni prirozeneho prostredi.......

colek - Profil | So 28.4.2007 14:48:18

vendelín- další věc je ta že potok na které MO provádí odlov většinou nabývá proloven celý. Např potoky na kterých jsem odlovy prováděl byly dlouhé kolem 20ti km a na každém z nich se prolovovaly úseky zhruba 2-3x 600metrů- dle terénu.

colek - Profil | So 28.4.2007 14:43:19

vendelín- viděl jsi někdy jak probíhá odlov ryb el. agregátem na malém potoku? podle toho co píšeš tak asi ne protože, tímto potokem prochází lovec s elektrodou a za ním ve snaze jít stejnou stopu jde někdo kdo táhne kabel. dále jeden nebo dva se saky. Případná vhodnější alternativa je že agregát je bateriový a tím pádem jde potokem tři lidi- lovec a dva se sakem. Obsluha samotného agregátu je na břehu a nosiči ryb tež.

colek - Profil | So 28.4.2007 14:37:45

cottus-kormoráni a rybáři, vydra znečištění-

Cottus - Profil | So 28.4.2007 14:14:38

colek:"dyby nebyl agregát - nebyl by ani potočák".....Tak toto heslo už použili jiní...a patří k heslům podobným: " Poručíme větru, dešti..."nebo "Sovětský svaz náš vzor.."!!!
Spíš si dej odpoveď proč za posledních 30 let potočák klesl na 25 - 30 % své původní četnosti...lipan vymizelz 30% lokalit úplně aj.
Není to o agregátu, je to o lidech - kteří do přírody zasahují...

Vendelín (MB) - Profil | So 28.4.2007 14:07:00

Colek: O agregatu nic...........ale co tech 10 lidi, co jde tim malickym potuckem ;-)

colek - Profil | So 28.4.2007 13:49:08

stilet, dyby nebyl agregát - nebyl by ani potočák - lov agregátem je šetrný, nezničí ani jikry ani larvy hmyzu. to je ne vaše bláhová představa, ryby to tež dobře snášejí

wenda - Profil | So 28.4.2007 13:05:29

no na řece Opavě ve Vrbně a okolí lipaní tanec propukl, dnes mi tohle sdělil zástupce předsedy naší MO, který tam byl na víkend a říkal, že nikdy neviděl tolik velkých lipanů najednou, vše prý mělo okolo 40cm. Jinak mi v neděli jeden takový taky ukradl tři mouchy, ale to jsem chtěl chytit tlouště co se tam ukazovaly a on se tam někde najednou vyskytl. Je to nádherně zbarvená a bojovná ryba :)

Cottus - Profil | So 28.4.2007 12:10:10

stilet: i ty jeden! Letos ty "postavy" u nás nešli vůbec,...(viz.výstupy ze Semináře "Prapodivný svět"..zde na Mrku.
Lipany ty postavy u nás zcela vyhubili před několika lety...takže lipaní tanec bohužel musím dolovat z paměti ...
Anebo si udělám výlet na Bečvu...je to sympatická řeka , která navíc se prostřednictvím svých hospodářů snaží měnit ustálená (špatná) pravidla ..(viz nový návrh omezení,či odstřel predátorů)...a v tom s Vámi vidím paraelu i s mým snažením...také eliminuji vliv nepůvodních ,škodlivých vlivů!
Naštěstí nevytrhávám z kotextu a neberu to tak doslova...

jepice - Profil | So 28.4.2007 11:40:53

no já osobně jsem žádný lipaní tanec letos neviděl a celkově jsem neviděl letos lipana... takže snad to teprv vypukne