Otázka??????

Je výklad rybářského řádu člena rybářské stráže nadřazen řádu uzákoněného? Co dělat je-li tomu tak?
Autor diskuse: hessak - , 10.8.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Vlada S. | St 13.8.2003 10:12:13

A dožijem se vůbec toho nového zákona? Nezapomínal bych, že jsme v Čechách:-) A když už se ho dožijem, tak do roka bude mít aspoň 10 změn, aby zas vzniknul ten správnej bordel, ve kterým se nelze orientovat a tak nahrává těm co ho chtěj obcházet. Prostě vůči některým institucím jsem silně pesimistickej:-(

Véna S. - Profil | St 13.8.2003 8:09:29

Vlada S.: Častokrát to bylo s posvěcením ministerstva zemedělství, které udělovalo stovky výjimek, aniž by k tomu mělo oprávnění z hlediska zákona. Často udělovalo výjimky ve věcech náležejících do kompetence bývalých okresních úřadů. Snad to bude jeden z kladů nového zákona o rybářství, že sjednotí pravidla a odstraní hromadu těch nesmyslností, které se za ta léta nastřádaly. Nový zákon bude znamenat i nový, doufejme jednotný RŘ bez různých výjimek.

blood - Profil | Út 12.8.2003 13:22:40

Trochu mimo otazky, ale neda mi taky napsat zkusenost, kdyz se tu uz nejake objevili. Mne treba RS vozila za to, ze jsem nemel fotku v clenske legitimaci. A dal mi do zaznamu k zapisu o kontrole tecku, jakoze jsem problemovej nebo co. Ale to, ze mistni tam tahaj kapry bez podberaku dva metry po brehu, nebo odnasej domu i tri za den, to mu nevadi.

Vlada S. | Út 12.8.2003 13:12:41

Ještě k těm rozporům. Některé z nich jsou "posvěcené", protože v např. v zákoně je uvedeno co může vyhláška upravit odlišně a zas ve vyhl. je uvedeno co musí RŘ jen "opsat" a kde se může od znění vyhl. odchýlit. Ale jak bylo dosaženo některých změn=rozporů, a kdo je vymyslel a posvětil, to mi rozum nebere.

FIFA | Út 12.8.2003 10:18:52

Snažím se chovat tak, abych neporušoval RŘ. Před návštěvou nového revíru se informuji na příslušném svazu co a jak. Většinou to stačí, i když....

Véna S. - Profil | Út 12.8.2003 10:14:38

Fery: Ten rozpor s vyhláškou a zákonem je více než v několika případech.

pavel | Po 11.8.2003 22:43:54

Já dávám přednost stažení uší... i když si můžu třeba třikrát myslet, že mám pravdu /viz moje otázka asi 2 týdny zpět/, tak z možností a) mít pravdu, bejt hrdej a měsíc bez povolenky, nebo b) mít prabdu, sklopený uši a povolenku upřednostňuju variantu b). ;(( ale dá to občas práci

Fery | Po 11.8.2003 18:22:28

VladaS-domluvit ti ústně a ještě písemně RS může.

Fery | Po 11.8.2003 18:21:01

VladaS-v tom máš pravdu.Sám mám problém uplatňovat RŘ v praxi při kontrolách,protože jsem přesvědčen,že v několika případech si odporuje s platnou vyhláškou.Takže dám více na selský rozum a klidné svědomí než na striktní výklad RŘ.

Vlada S. | Po 11.8.2003 8:49:15

K těm právním výkladům. Nejsou a nebudou! Právní výklad je oprávněn podávat jen soud a to klasicky tak, že rozhodnutí soudu vyšší instance může změnit rozhodnutí soudu nižší instance. Tedy konečný výklad bude až od soudu ústavního a mezitím je v zákoně ... tolik změn, že už není aktuální. A RŘ je něco co soud vůbec nezajímá, ten se zajímá jen o zákon, takže tady je výklad opravdu spíš na organizacích, ..., ale pokud se někdo odvolá, že zákon je jiný, tak soud názor nějakého svazu nebo porybného na RŘ vůbec nebude zajímat. Jinak zákon je nejvíc, pak vyhláška a pak až RŘ a pokud něco z nižších norem odporuje normě vyšší, tak je to neplatné.

Véna S. - Profil | Po 11.8.2003 7:54:43

Stilet: souhlas
Fery to napsal dobře. Vzhledem k tomu, že už mnoho let se nedávají právní výklady k zákonům a jiným právním normám, dá se to vykládat různě. Ne nadarmo se říká - dva právníci, tři názory. Nejlépe je držet se platného znění rybářského řádu a zdravého rozumu. Už se mi to mockrát vyplatilo.

Vlada S. | Po 11.8.2003 7:48:54

Fery> A může mi ústně domluvit a ještě písemně napomenout? Vzal jsem si během roku pár ryb na pstruhovce a přiznávám, že píšu jen cm a ks nepíšu (a myslím, že je jasné, že jde vždy o jednu rybu) a stejně tak nepíšu váhu (chtěl bych vidět toho kdo ryby na pstruhovce váží, tady je jasný, že to každý dohází od oka). Přišel na Květoňově porybný a upozornil mě ať si doplním ks a kg. Řekl jsem OK, protože v RŘ to je, tak si můžu myslet, že je to nesmysl, ale napsaný to tam má být. Poté porybný něco psal do povolenky, myslel jsem, že kontrolu jako takovou a vrátil mi ji se slovy "Jinak v pořádku, děkuji." a hned odcházel. Taky jsem poděkoval a před uschováním povolenky jsem se do ní podíval a tam zápis, že nemám uváděny ks a kg. Nakrátko ve mě bouchly saze, že takový jednání se mi nelíbí, ale rychle jsem se zklidnil, že s takovým porybným se rozčilovat nebudu, i když chuť do rybařiny mi to vzalo a jel jsem dom. Porybný na motorce taky odfrčel a nikoho dalšího (samí místní kapraři) nekontroloval. Že by na pstruhovém revíru byl muškař podezřelý nebo to způsobilo, že jsem tam byl s autem s pražskou SPZ? Jen jsem si tak trochu vylil srdíčko a hned je mi líp:-)))

Fery | Ne 10.8.2003 20:33:34

RS se musí prokázat viditelně nošeným odznakem a průkazem RS(bez vyzvání),potom může provést kontrolu.Jeli zjištěn přestupek,lze to řešit ústní domluvou,nebo písemným napomenutím do úlovkového lístku(u obou případů se nemusí sepisovat hlášení o přestupku)nebo se RS rozhodne pro odebrání povolenky,ale v tom případě musí sepsat záznam o přestupku,ve kterém se může písemě vyjádřit i kontrolovaný rybář.

Laďa | Ne 10.8.2003 19:27:14

Dovolím si připojit podotázku: v rybářském řádu jsem nenašel jaký má být správný postup RS při kontrole.Ač jsem byl kontrolován několikrát na různých revírech, omezila se RS na vyznačení kontroly. Jaký ale je regulérní postup, když RS zjistí přestupek - to nevím.On existuje o přestupku nějaký oficiální zápis, který se pak reší na výboru MO? Děkuji za vysvětlení.

xx | Ne 10.8.2003 14:30:45

Vysrat se na RS - jsou to vetsinou nafoukani chuji....

Fery | Ne 10.8.2003 13:39:03

Výkladů RŘ bude vždy víc.Kdyby byl správný výklad jenom jeden,tak by to bylo výborný,ale tak tomu neni.Pokud nesouhlasíš s RS,tak jediné co v tu chvíli můžeš dělat,je napsat své vyjádření k přestupku.Nakomec bude záležet na komisi,jak přestupek posoudí(při odebrání povolenky).Klidně se může stát,že ti dá komise za pravdu a povolenku ti s omluvou vrátí.

Stilet | Ne 10.8.2003 0:29:24

1. Není. 2.Vyjádřit svůj názor do přestupkového lístku.