Na suchou?

Letos chci začít s muškařením a proto prosím o radu. Dá se na prvních lovech na malé říčce chytat na suchou mouchu? Mnozí rybáři mě odrazují od lovu na suchou mouchu, že v našich podmínkách je dnů na tento způsob lovu velmi málo. Dá se prý chytat hlavně na nymfy. Je to pravda? A jestli se dá chytat i na sucho, tak jaké mouchy se dají použít.
Autor diskuse: Norsk - , 5.3.2001 muškaření - nástrahy, návnady

lukasjicha - Profil | Ne 11.3.2001 9:42:41

Já při prvních chytačkách na morávce chytal častěji veverky než ryby.

Bobo | St 7.3.2001 15:45:51

vrata nie su nejake pesnicky na nete????

vráťa | St 7.3.2001 13:49:17

Něco bys mohl vyčíst i z textu písně "Na suchou". Je to na kompáči "Moscalero e muerte" od Shrimpů.

Tomik - Profil | St 7.3.2001 10:47:51

Prvni rok jsem chytal jenom na suchou nez jsem prisel na to ze se to da i jinak. Mou nejoblibenejsi muskou byla Rudoritka, spis Zlutoritka, ktera dobre plavala a byla i dobre videt, braly na ni pstruzi i kdyz nekrouzkovaly. vel. cca od 14 i 12. Jestli ti budou brat tak zazijes neco skvelyho ocem normalni lidi nemaji ani zdani.

Milan P. | Po 5.3.2001 22:16:07

Jdi do suchý, začni s ní každý den a taky s ní skonči, když Ti to ryby budou žrát. Je to pěkné, aktivní, Hitler je ošklivá dobyvačná metoda, na malé řece se stejně moc dobře provozovat nedá. Ryby jsou poněkud plaché. Docela zábava je taky nymfa proti proti proudu. Teď jsem možná u některých nymfařů narazil, ale dobře mi tak. Každopádně ze začátku možná přijdeš o hodně háčků ve větvích. Malou řekou ale spíš myslím malý potok.
A výběr mušek dal docela dobře dohromady Fishead. Osobně mám hrozně rád Bivisible se žlutooranžovým tagem. A dobrý, třeba na tlouště je CDC chrostík, můžeš s ním klepat na hladinu a nepotopí se Ti.

lukasjicha - Profil | Po 5.3.2001 16:12:22

Na sucho se totiž zaměříš na jednu mouchu a ryba ti veme jinou a ty pak sekneš zbrkele a urveš ji. S nymfou to vidíš na šňůře, trhne sebou nebo se zastaví atd.

lukasjicha - Profil | Po 5.3.2001 16:10:44

Já taky první dva roky chytal jenom na suchou. Teď furt na nymfy. Na sucho chytám snad jen lipany.

vráťa | Po 5.3.2001 15:56:23

Norsk> Fishead má samozřejmě pravdu, žně začínají až v květnu. Ale být Tebou bych se ani mokré mouše nebránil, i když preferuji sušinu a také chytám většinou na malých tocích. Tam to mnohdy až takový rozdíl není, i na nymfy chytám s dlouhou šňůrou proti vodě. Krátká nymfa ("czech nymph"), se mi na malých tocích příliš neosvědčila a záběry plachých potočáků jsou při tomto způsobu lovu sporadické.

Norsk | Po 5.3.2001 15:45:15

Je to tedy pravda, že na suchou se v průběhu sezóny chytí méně, než na mokrou nebo nymfu? Myslím v celkovém součtu.

Levit - Profil | Po 5.3.2001 15:37:25

Taky letos začínám. Co jsem slyšel, tak abychom se naučili házet, je nejlepší chytat na suchou, i když se toho míň chytne.
Já si to představuju asi takhle: do konce března mám nakoupenou výbavu a první den dva, než se naučím aspoň trochu házet, budu chytat jenom na suchou.
Potom přejdu i na chytání ryb, ať už se suchou, mokrou, nymfou, streamerem...

Jestli už umíš házet, tak Ti asi většina lidí poradí nymfy a mokrou m. Na suchou by asi chytali, když vidí ryby sbírat...

Tolik teorie od Zatímteoretika. Už se těším na praxi.

Levit (Tomáš S.)

Fishead | Po 5.3.2001 15:32:34

Pokud napíšeš, kterou říčku máš na mysli, určitě se dozvíš víc.
Na suchou mušku se dá rozhodně lovit celou sezónu, mnohokrát jsem si zasušil přímo při zahájení. Pochopitelně to závisí na stavu vody, počasí, hmyzu a rybách. To asi není potřeba rozvádět. Květen a červen jsou určitě pro suchou zajímavější.
Výběr mušek bych takto naslepo viděl hlavně na chmýřenky jako Red Tag, Dotterel, Bivisible.
Kdo čte Můj lov od Davida, asi se nestačí divit i teď.