Ako spravne navijat vlasec na navijak z cievky na ktorej sa predava ?

Pocul som vselico, ale ani jeden sposob sa mi nepozdáva. Ako to riesite vy ?
Autor diskuse: Rasto27 - Profil , 5.3.2001 všeobecné - domací dílna

Piškot | So 10.3.2001 10:53:02

kdysy jsem v pořadu RRR na slovákách viděl,že nejlepší je celou cívku s vlasem vhodit do vody,a navíjet ho při rozloženém prutu.Cívka se ve vodě otáčí dle libosti a voda vytváří dostatečný odpor pro kvalitní uložení vlasce.Dříve jsem taky namotával vlasce z cívky na tužce a přibržďoval jej prsty,ale většinou jsem brzdil moc a vlasec byl zbytečně utažený.Teď ho motám z vody a jsem spokojený.

Martin M. - Profil | St 7.3.2001 14:50:47

ajko> bez problemu kupuju vice civek naraz. Samozrejme to nesmi v te prodejne lezet uz rok! Ale urcite je vyhodnejsi brat velkokapacitni civky, pokud mas moznost.

ajko - Profil | Út 6.3.2001 12:54:27

Ked navijate silon z viacerych kotucov, nerobi vam to problemy? Ja mam pocit, ze medzi jednotlivymi cievkami je silon oslabeny, vzdy poslednych par metrov vyhodim (ten silon je tak nejak viac pokruteny a ma drsnesi povrch). Stava sa mi to pri vsetkych znackach silonu. Preto bud kupujem iba 100m, alebo 150m na jednej cievke. Ake mate vy skusenosti?

Šlehy | Po 5.3.2001 21:04:07

Stejný problém řeším začátkem každého roku.Letos jsem to našel popsané v knize "Rybaření-lov na položenou".Autor píše:Ke zkroucení vlasce může dojít během nesprávného navíjení.Na naviják s pevnou cívkou musí vlasec padat z horizontálně umístěné cívky proti chodu hodinových ručiček.Je samozřejmé,že se to týká navijáků,jejichž hlavice se otáčí rovněž proti chodu hodinových ručiček(z pohledu zezadu od navijáku).Toho jsem se držel.Vlasec Maver-bez problemu,Dam tectan taky ,pak jsem navíjel Shimano a musel jsem to na chatě vymotat a mokrym hadrem narovnat.Tudíž by bylo nejlepší se informovat u prodejce(musí to přece vědět).

Martin M. - Profil | Po 5.3.2001 17:29:38

Rasto27> tady si nevyberes, takze je to jedno. Idealni by byly obrovske civky - mene otacek a vetsi polomer zahnuti...

Rasto27 - Profil | Po 5.3.2001 16:56:36

Martin M>A aku rolu hra priemer na ktorom je vlasec navinuty ?

Martin M. - Profil | Po 5.3.2001 16:19:22

na nekterych vlascich je obrazek, jak se to ma namotavat - u tech se mi potvrdilo to, co jsem psal nize. Mozna u nich vyrobce namotava tak, aby se to rozmotalo spravne. Ja s tim problemy nemel. Vetsinou jsou to ty vlasce, ktere maji jednu srtanu civky kulatou a druhou hranatou - pak navijis pres kulatou.
Idealni je, kdyz je na civce takova ta umelohmotna "objimka", ktera vlasec drzi pri staceni napnuty (jako bylo na Silon Soft apod.) - pak je jasne, jak se to ma namotavat - pres objimku. Pres hranu by to neslo.

Mirek S | Po 5.3.2001 15:58:22

M.M.> Taky jsem tak stacel ze dvou civek (na hrideli), musi se na te druhe civce dobre uchytit silon gumickou, a roztocit je obe najednou. Je to ale o dost vetsi pakarna. Smekanim to zkroutis, pri vyrobe to urcite naviji na hrideli otacenim civky a tak se to musi zase sundavat. Smekanim jedine na delsi vzdalenost a pravidelne smekat na ruzne strany (to chce ale pomocnika na otaceni civek).
To je teorie, v praxi to mozna casem vyrovnas nahazovanim a stahovanim (pokud se tim zkrucuje opacne) nebo ti to nevadi.

Martin M. - Profil | Po 5.3.2001 15:38:02

No to je pekny, ale jak namotate "na hrideli" vlasec, kterej je na 2 civkach (2x100m). Podle mne by se to melo namotavat, kdyz civky lezi tim spravnym zpusobem na sobe a vlasec se presmykava pres hranu. Civky se tedy netoci na zadne hrideli. Stejnym spusobem (ze stejne strany civky) je podle mne potreba to namotavat i kdyz mas civku jen jednu - pocita se s tim. Mne se to tedy takto nekrouti a to obcas namotavam i ze 3 civek.

Mirek S | Po 5.3.2001 15:28:01

No urcite odvijet z civky upevnene na nejake hrideli (treba tuzce), nikdy nesesmekavat, tim by se zkroutil. Vlasec je na navijaku ulozen vlastne zkrouceny (jeden zavit = zkrouceni o jednu ot.), pri sesmeknuti se to zkrouceni vyrovna. Pokud by se vlasec na civku navijaku navinul jinak (treba nejakym navijecim strojkem jako na rolak), tak by se po sesmeknuti kroutil.

afar | Po 5.3.2001 15:26:34

Já navíjím vlasec tak, že klubko nového silonu vhodím do kýble s vlažnou vodou a při rozloženém prutu jej navíjím na naviják, přičemž v prstech držím navíjející se silon a tím docílím dostatečné napnutí vlasce.