bojka na dravce

Na dovolené v Břeclavi jsem viděl kolegu rybáře, jak nastražoval bojku pro luv sumců. Technika je mi tedy jasná. To, co nevím a v čem potřebuji poradit je to, zda lov na bojku lze použít i pro štiku či jiné dravce a pokud ano, jaké parametry (velikost) by tato bojka měla mít, případně uvítám zveřejnění podrobného nákresu. Jde mi hlavně o velikost plováků, jejich tvar a barva. Jaký nástražní systemek. Díky.
Autor diskuse: Laďa - , 31.7.2003 dravci - techniky lovu

Laďa | So 2.8.2003 0:47:40

Omlovám se za překlepy, ale snad je to srozumitelné.

Laďa | So 2.8.2003 0:41:21

ad Lupen: v RŘ je uveden max. rozměr. Jde mi spíš o to (protože sumce nemám kde chytat), že hodlám používat nástrahy menší než na sumce a proto použít i menší plováky.
Nyní stručně popíšu to, co jsem viděl v Břeclavi: bojka dlouhá cca 1 m. Plováky zaoblené válce dlouhé cca 15 cm,natřené na světle hnědo, průměru cca 10 cm, spojovací tyčka průměru cca 1 cm. Na zadním konci/k prutu obratlík, na předním karabinka, ke které se pak připínal systémek s olůvkem a dvěma trojháčky.
Postup byl následující: rybář použil k nastražení dva pruty. Prvý se silonem asi 0,70, kotvící olovo cca 200g, zarážka z leukoplasti a navázán silo drukého - pomocného prutu. Ten druhý prut měl v držáku a po odklopení řadiče prvním rutem olovo nahodil domíst, kde chtěl chytat. Zároveň s olovem tedy nahazoval i silon druhého prutu. Po nahození a dopadu olova na dno druhým prutem přitáhl skrze očko v kotvícím olovu silon prvního prutu na břeh a na silon prvního prutu navázal obratlík zadní části bojky. Na přední karabinku pak připjal systemek s nástražní rybou (karas cca 25 cm), bojku i s rybou položil do vody a pomalu přitáhl celou sestavu, až měl zadní plovák bojky nad kotvicím olovem. Pak dal put do vidliček a zapnul hlásič.

Lupen | Pá 1.8.2003 12:23:32

Bójka pro lov dravců je dána RŘ, tedy její maximální rozměry a i lov na ní je tam upřesněn -vzdálenost od břehu, průjezdný průřez atd.