Diskuse k článku: Konzervace kukuřice

lunimus - Profil | St 11.9.2013 15:03:32

článok je síce starý, ale nám nováčikom stále pomôže ... dávam za 1 :)
Osobne s kvasením kukurice nemám zatiaľ skúsenosti, ale v časoch, keď som sa venoval akvaristike sme si robili vyvíjač CO2 z PET fľaší pre podporu rastu rastliniek. Princíp jednoduchý, do jednej PET fľaše ide cukrová voda s rozdrobenými kvasnicami. Pretože zvlášť spočiatku je reakcia ceľkom rýchla, stáva sa, že pena "preletí" až do akvária, čo je vrcholne nežiadúce. Preto sa používa truhá fľaša, kde je vývod vyvedený pod úroveň hladiny (na obrázku modrá hadička) a nad hladinou je (na obrázku červená) hadička, ktorá je zaústená do perlátora v akváriu. Akonáhle sa voda vo filtri nasíti CO2, tak všetko CO2, čo sa vyprodukuje v prvej PET fľaši putuje do akvária.
Podobne si myslím, že bude vhodné urobiť vývod z PET fľaše, kde fermentuje kukurica. Aby ju nebolo nutné každú chvíľu "odtlakovať" a aby to moc nesmrdelo, tak to treba prehnať filtrom :)
Tam tiež vidíš, v akom stave je proces fermentácie ... kým idú bublinky, tak kvasnice pracujú. Keď proces skončí, tak prúd bubliniek ustane.

Ešte poznámka pre tých, čo budú chcieť toto použiť do akvária ako generátor CO2. Vývod do akva treba priškrtiť a treba dávať pozor na dávkovanie, lebo rastlinám to síce prospeje, ale rybky pridusí a napr. krevetky sú dosť citlivé na predávkovanie CO2 (vlastná skúsenosť)

minn - Profil | Ne 19.2.2012 1:21:31

Vracím se k tomu článku. To jako po procesu kvašení sleju vodu takže kuku je jenom vlhká a klidně mi vydrží půl roku v petce? Má stím někdo zkušenosti a vyskoušel to?

dejff - Profil | St 30.6.2010 16:58:13

zdravím namáčím tygří ořech a minule mi zplesnivěli a tak jsem se rozhodl tomu troch pomoct a dal jsem do nich troch slivovice někde jsem četl že je to dobrý ale zatím to moc nepomáhá mužu do toho nasypat Kyselinu sorbovou?????nestane se nějaká chem. reakce aby to nebouchlo:D A nebo aby to ůčinkovalo v alkoholu děkuji za rychlou odpověd

rimar - Profil | So 17.4.2010 8:24:21

klidně i před vařením bude oto lépe rozpuštěnej jen to tam pak musíš slejt i sním aby měli kvasinky z čeho dělat alkohol bez cukru nemakaj :-)

Šlapeto - Profil | Ne 5.4.2009 10:38:51

Já nějak nepochopil ,kam dáváme to kilo cukru, to ho nasypem do té pet lahve? nebo ho přidáme do vody při vaření?..díky :-)

rimar - Profil | Pá 31.10.2008 12:09:25

Dobrej článek, podobně si vyrábím trnkový víno, ale to kavsím ve 3l skleněnech flaškách. A konečnej produkt rozhodně nepáchne :-)) a chutná všem jen rybám jsem ho ještě nenabízel:-). Jen bych doporučil místo toho povolování závěru u PET flašek spíše sehnat si sadu víček navíc ty provrtat dát do nich silikonový hadičky a snima do další petky s vodou nebo do nějaké skleničky pokud je vzduch v hadičce kvasí to a přetlak si odbublá sám bez rizika výbuchu obsahu nedostane se tam vzduch no a když je v hadičce voda na úrovni hladiny tak je po kvašení. Jen nevím jestli by nebylo vhodný na rozjetí a lepší prokvašení přidat cukr nevím kolik ho v těch našich kukuřicích je, ale nápad je to dobrej. Ono taky je otázka jestli by stejně dobře nefungovalo i mléčný kvašení podobně jako u zelí, protože nakyslou kukuřici jako nástrahu si někteří lidi chválej?? Ale z toho je ten smrad už teda podstatně horší :-) ale zase practnost je skoro nulová. Nezkoušel jste to nědo? nebo zemědělcům na jaře vybrakovat siláže jestli tam nemají zrníčka :-))

samomo - Profil | Čt 9.10.2008 12:08:38

vynikajuci clanok

strejka - Profil | Pá 13.8.2004 12:55:23

je to vytecnej napad, hlavne co se tyce vedlejsiho produktu, prohnat tu prokvasenou brecku jeste trubkama mame krome spolehlive konzervovane kukurice jeste hromadu kvalitniho "bourbonu" na zapiti:-)))

xycht | Čt 12.8.2004 17:50:10

PETR CH. Musím se přiznat, že dlouhodobou zkušenost s "lihovou" kukuřicí nemám, chytal jsem na na ni jen na třech výpravách (květen), takže nevím :-(

PETR CH. | St 11.8.2004 19:19:05

Za tento článek díky, neboť kukuřici i další zrnka používám velmi často. Dnes mám již přes týden kuku naloženu a jsem zvědav na reakce ryb.
Co se týká použití lihu, je to rovněž velmi zajímavé. Nejsem si ale jistý, zda líh (alkohol) není "cizorodou" látkou pro vodě a zda ryby nebude spíše odpuzovat. Pro xycht: používali jste "lihovou" kuku i v průběhu roku a s jakým výsledkem? Porovnali jste třeba 1 prut s "lihovou" a 2.prut s obyčejnou kukuřicí? Díky za info(třeba i e-mail).

xycht | Út 10.8.2004 18:47:49

ZabiJack: musim tě opravit, to s tim lihem to neni muj nápad :-) ale Mirkovo .....
Mirek: dávam 1 tobě i Robertovi :-) protože tohle je pro mě hodně užitečná věc

Robert(původní) - Profil | Út 10.8.2004 12:24:13

ZabiJack: Není to tak úplně pravda. Prokvašená kukuřice je "hlídána" masou kvasinek, která zdaleka není zcela mrtvá. Díky tomu takto konzervovaná kukuřice vydrží i bez láku. To ocení hlavně ten, kdo vozí na výpravy kukuřici v kbelíku, nemá to tak těžké.
Jinak zalívat kukuřici kořalkou, to je jako sypat šafrán slepicím...

ZabiJack | Po 9.8.2004 21:55:44

Popsaná konzervace je v podstatě totéž, jako naložení do lihu, jen to déle trvá. Jakmile v cukerném roztoku vlivem činnosti kvasinek stoupne koncentrace alkoholu nad asi 13,5%, kvašení se zastaví (kvasinky v takové koncentraci lihu nemohou přežívat). Metoda popsaná xychtem je určitě rychlejší. Koncentrace alkoholu může být nižší, klidně stačí 20%. Lovu zdar.

xycht | Po 9.8.2004 21:44:47

Mirek: díky :-) bratránek totiž takovouhle kukuřici jednou přivezl a kapři na ní šli jako blázni....samý menší do 60cm,ale brali to spolehlivě ...a slivovici můžu :-) at se ti daří a ještě jednou díky

Mirek - Profil | Po 9.8.2004 19:35:15

xycht: jak už jsem psal.Je to jednoduché.Kukuřici uvařím, nechám vychladnout, nasypu do plastové flašky od mléka a zaleju tím lihem. Všechna kukuřice musí být pod hladinou. 50% líh je u nás na Zlínsku nějaká horší slivovice např.z jablek. Dá se koupit líh a naředit ho destilovanou vodou, nebo se používá vodka. Kukuřici vychytáš a slivovici můžeš vypit. Bacha na špičku. Není špička jako špička. Pěkný lov.

vladys | Po 9.8.2004 10:02:28

Robert> velmi citatelne {readers friendly} popisany proces sterilizacie, ako aj ucinky jednotlivych konzervantov. Z vlastnych skusenosti viem ako je castokrat najtazsie popisat zlozite chem. postupy, reakcie v citatlenej podobe. V kazdom pripade davam jednotku.

xycht | Ne 8.8.2004 23:43:23

Mirek: tak přesně na takovou kukuřici jsem letos v květnu chytal a byl jsem opravdu úspěšnej...a ta vůně...chytil bych se na to i já. Rozhodně doporučuju. akorát jsem nezjistil recept....a jak to přesně děláš? uvaříš, necháš vychladnout a pak 50procentním lihem? Co je 50ti procentní líh? asi se blbě ptam,ale nezmam :-))) díky

Mirek - Profil | Ne 8.8.2004 18:47:23

Já uchovávám kukuřici tak, že ji uvařenou dám do dobře uzavíratelné nádoby a zaleju 50% lihem .Musí být celý obsah ponořený.To je celý postup.Vzdrží mě to i dva roky ,dýl nevím . Menší množství dám do batohu, pořád zalété lihem .Když potřebuju,vytáhnu a chytám. Smrad lihu nevadí, spíš bych soudil že láká. Tak uchovávám i hrách.Je to velice jednoduché.

miki | Ne 8.8.2004 17:42:43

Tohle je článek, který jstě mnoha rybářům pomůže a proto by měl bez pochyby dostat VELKOU 1

xycht | Ne 8.8.2004 13:41:56

Podle mě je to pěknej článek a proto se dost divim,že nemá moc dobrou známku....

jura | So 7.8.2004 17:33:18

Přečetl jsem si se zájmem tento článek, protože jsem taky potřeboval dlouhodobě uskladňovat vařenou kukuřici. Já jsem na to šel pouze přes proces sterilizace bez jakýchkoli "chemických" látek. Kukuřici těsně po mléčné zralosti (voskově žlutá) povařím v klasech cca 10 min, aby šla vyloupat. Vyloupanou znova povařím ve stejné "vodě", kde se vařily klasy. Povařenou a vyloupanou kukuřici naběračkou naplním do 4/5 sklinky od dětské výživy a zaliju opět tou vodou, v které se to vše vařilo. Sklinky zavíčkuji a v zavařovacím hrnci sterilizuji při 75 stupních cca 40 minut. Tato příprava je časově náročnější, ale vyplatí se, takto sterilovaná kukuřice vydrží i tři roky a ztrátovost po sterilizaci je asi 2 - 5 procent. A doopravdy to tak funguje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!